Home > Morgonrapport: Dags att kliva över 1650? Resan fortsätter norrut efter helgens val i Frankrike…

Morgonrapport: Dags att kliva över 1650? Resan fortsätter norrut efter helgens val i Frankrike…

Fredagens handel fortsatte att uppleva positivitet när OMXS30 stängde strax över motståndsnivå vid 1642 punkter, en uppgång på +0.23 procent. Omsättningen fortsatte att vara stark med drygt 17 miljarder kronor inför helgens val i Frankrike. Positivt utfall med Macron som solklar vinnare, väntas ge bränsle till resa vidare norrut på måndagen. Indextunga H&M lämnar månadsvis statistik redan före börsöppning, vilket kan komma ge tydlig påverkan vid avvikande resultat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagens handel fortsatte att bedrivas i positivt tecken. Bränsle till de positiva tongångarna i Europa var förväntad vinst av Macron inför söndagens presidentval i Frankrike.

Den 39 årige Macron blev mycket riktigt vinnare, och blir därmed Frankrikes nästa president, och tog hem segern med en större segermarginal än väntat.

Utfallet väntas ge positivt bränsle runt om i Europa på måndagen, där vi redan tidigt denna morgon ser positiva tongångar från Asien, där ledande index handlas på plus tillsammans med oljan som nu är på väg att utmana 50 dollar.

Morgonrapport: Dags att kliva över 1650? Resan fortsätter norrut efter helgens val i Frankrike…

Med drygt två timmar kvar tills den svenska börsen öppnar, pekar ledande terminer på att vi får en öppning vid omkring 1649 punkter, med andra ord strax under nästa motståndsnivå.

Att vi haft svårigheter senaste dagarna att kliva över vår motståndsnivå 1640 punkter har varit uppenbar.

Att Macron vann det franska presidentvalet, som är för en fortsatt europeisk union, väntas alltså ge ett tydligt bränsle till att tydligt etablera oss över denna prisnivå.

Däremot får vi om drygt en timme, månadsvis försäljningssiffror i april från indextunga H&M. Förväntningarna ligger på att bolaget redovisar en ökning av den totala försäljningen på 6.9 procent för april månad i lokala valutor, jämfört med motsvarande månad 2016.

En lägre siffra än så, vid ett tydligt avvikande fall skulle innebära en våt filt som begränsar en uppgång på måndagen. Däremot skulle ett positivt utfall, med en högre siffra än så, möjligtvis ge ett glädjerus i en pressad H&M som backat drygt -15 procent sedan årsskiftet, och ge vidare skjuts och kraft för att se en etablering över 1650 punkter med sin stora vikt till OMXS30 som helhet.

Eftersom vi väntas utmana 1650 punkter på måndagen, har vi nu uppnått vår inledningsvisa målkurs vi haft i vårt veckobrev sedan ett tag tillbaka.

Den stora frågan är nu helt enkelt om vi kommer utmana 1670 punkter, då vi sedan tidigare lyft fram en möjlig sidledes handel inom 1630-1670 punkter.

Rent tekniskt är vi fortfarande kraftigt överköpta, och vi fick en lägre köpvolym föregående vecka jämfört med veckan dessförinnan vilket talar för en viss försiktighet.

Kanske detta bara var ett tillfälligt svaghetstecken, med avvaktande sentiment inför franska valet i helgen, som nu kan ta oss upp till just 1720 punkter. Vi är dock något mer avvaktande för att se om detta verkligen är fallet, eller om något annat lurar bakom dörren på sikt…

Inför dagens handel väntas vi nu utmana närmaste motståndsnivån 1650 punkter, och därefter håller vi koll på framförallt 1670 punkter.

Stödnivåer att hålla extra koll på blir följaktligen 1640 punkter, följt av 1630 men framförallt 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Fredagens viktigaste börshändelser.

Skanska fortsätter att utmana balanspunkt efter rapport.

Etablering över 214 kronor öppnar upp för nytt besök till kanaltak vid 220 kronor.

Byggbolaget Skanska redovisade på fredagen ett rörelseresultat på 1.849 miljoner kronor i det första kvartalet, tydligt över väntade 1.432 miljoner kronor.

Intäkterna var dock lägre än väntat, och uppgick till 34.181 miljoner kronor, mot väntade 35.636 samtidigt som orderingången summerades till 38.2 miljarder kronor, något över väntade 37.7 miljarder.

I samband med rapporten framgick det att bolaget gjort nedskrivningar i polen om 100 miljoner kronor.

”Resultatet i Norden var starkt, framför allt drivet av Sverige. De normala säsongseffekterna i Europa påverkade rörelseresultatet i Centraleuropa negativt till följd av dess stora andel anläggningsverksamhet”, skrev bolaget som även lyfte fram att orderingång är stark, framförallt i USA och Norden. ”Vår orderstock nådde en ny toppnotering i slutet av kvartalet, över 200 miljarder kronor” sade Johan Karlström i vd-ordet.

Skanska-dagsdiagram-170505

Oljan under 50 dollar när produktionsfrysning ifrågasätts.

Att oljepriset inte stärkts mer, när produktionsfrysning efterlevs innebär att det råder pessimism bland analytiker…

Under nattens handel i Asien har oljan tydligt tappat mark, där bland annat Brent oljan som mest var ned runt tre procent, vilket innebär att vi tydligt avvikit från 50 dollar.

Framförallt WTI oljan, utmanar nu stödnivå när tongångarna är ställd mot nedsidan.

Ingen tydlig katalysator framgick ur nyheterna, men en av de tydligare spekulationerna som framgick i nyhetsflödet är den pessimism som råder, när Opec trots produktionsfrysning inte lyckas ge styrka till oljepriset.

Slutet av maj stundar nästa Opec-möte i Wien, och inte bara behöver vi se en förlängd produktionsfrysning, utan något mer behöver nog uppstå om vi inte skall få en upprepning av senaste månadernas handel…

Oljan under 50 dollar när produktionsfrysning ifrågasätts. Att oljepriset inte stärkts mer, när produktionsfrysning efterlevs innebär att det råder...

Utbrott i Marks & Spencer när bolaget utser ny styrelseordförande.

Veteranen Archie Norman ersätter därmed Robert Swannell som kom in i bolaget 2010.

Marks & Spencer rusar över 5 procent på Londonbörsen under fredagen, efter att det framgick att veteranen inom detaljhandel Archie Norman utses till styrelseordförande, tidigare känd som ledaren av brittiska Asda som grundades redan 1965.

Norman ersätter därmed Robert Swannell, som kom in i bolaget redan 2010, och nyheten fick bolagets aktie att rusa över 5 procent på fredagsförmiddagen, vilket innebär att vi nu tydligt klivit över kanaltaket vid 370 kronor i det stigande handelsintervallet.

Mothugg kom tidigt vid 380 kronor, vilket även är en prisnivå i yttre delen av signifikant volymområde. Detta innebär att vi nu eftersöker en etablering över 380 kronor för att bekräfta vidare uppgång, för att minska sannolikheten för rekyl tillbaka till 370 kronor.

Utbrott i Marks & Spencer när bolaget utser ny styrelseordförande. Veteranen Archie Norman ersätter därmed...

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Ratos (kl 8.00), Swedish Match (kl 8.15), Ngex, Novotek
  • H&M: presenterar försäljningssiffror för april kl 8.00

Exklusive utdelning

  • Cellavision (1:50 kr), Coloplast (4:50 dkk), Paradox (1:00 kr)

Makrostatistik

  • Tyskland: industriorder mars kl 8.00
  • SEB: boprisindikatorn kl 8.30
  • RGK: utfall statens betalningar april kl 9.30
  • USA: LMCI (arbetsmarknadsindex) april kl 16.00
  • Kina: handelsnetto april

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde nära oförändrat på fredagen, medan andra större marknader i Europa hade en lite piggare avslutning på en försiktig vecka inför presidentvalet i Frankrike på söndag.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index rört sig 0,2 procent upp till nivån 1.642. Omsättningen på Stockholmsbörsen var nära 17 miljarder kronor.

Bland fredagens större rapportbolag stängde Skanska oförändrat. Byggbolagets rörelseresultat blev 1.849 miljoner kronor i det första kvartalet att jämföra med förväntade 1.432 miljoner. Resultatet lyftes av vinster inom infrastrukturutvecklingen medan själva byggverksamheten kom in under förväntan.

SSAB och Boliden gick starkt med uppgångar på 2,9 respektive 2,1 procent.

Fingerprint, som tappade drygt 6 procent på torsdagen efter sin rapport för årets första kvartal, vände upp 0,7 procent. Bland analysuppdateringarna figurerade Fingerprint flitigt men inga rekommendationsändringar har syntes till utan mestadels rörde det sig om ändrade riktkurser. Carnegie höjer dock ett varningens finger för att bolaget skulle kunna behöva göra en nyemission framöver.

Omsorgsbolaget Attendo steg dryga 5 procent efter att ha redovisat ett ebita-resultat på 279 miljoner kronor för det första kvartalet, klart över väntade 229 miljoner.

CTT Systems rapport bjöd på klara förbättringar över så gott som hela linjen. Bolaget höjde även sitt utdelningsmål. Reaktionen på börsen var trots detta kräsen: minus 3 procent.

Paradox rörelsevinst steg till 38 miljoner kronor i det första kvartalet och en ökad andel sålda egenutvecklade spel lyfte marginalen. Omsättningen klättrade 30 procent till 121 miljoner kronor. Spelbolagets aktie noterades 0,7 procent lägre.

Två nykomlingar klev på fredagen in på First North och båda fick ett beskt mottagande.

Videosändningsbolaget Bambuser stängde på 6 kronor, 35 procent under kursen 9:20 kronor i den emission som föregått noteringsdagen.

Även materialanalysbolaget Mantex hade en riktigt dyster första dag på First North. Aktien handlades till 4:40 kronor, vilket var hela 49 procent lägre än emissionskursen på 8:70 kronor.

Doros kostnadskontroll i kombination med relativt god utveckling inom Doro Care under första kvartalet väger upp för den svaga orderingången, skrev Remium i en analys efter Doros kvartalsrapport förra veckan. Remium upprepade sin köprekommendation för Doro och höjde riktkursen till 70 kronor från tidigare 60. Aktien handlades upp 1,7 procent till drygt 58 kronor.

I Danmark var vindturbintillverkaren Vestas 5,1 procent upp, efter att ha levererat ett rörelseresultat för det första kvartalet på 211 miljoner euro – klart över väntade 183 miljoner.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1642.04
3658.79
12716.89
7297.43
2399.29
21006.94
6100.76
19882.34
24562.06
1.1
9.67
8.82
46.8
49.74
0.23%
0.85%
0.55%
0.68%
0.41%
0.26%
0.42%
2.25%
0.35%
-0.28%
-0.06%
0.26%
1.25%
1.30%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.