Home > Morgonrapport: Dags att utmana 1630 på allvar?

Morgonrapport: Dags att utmana 1630 på allvar?

På tisdagen lyckades OMXS30 än en gång kliva upp till 1627 punkter, men köpstyrkan var inte tillräcklig, och momentum tappade fart som innebar att vi fick en avslutningsvis stängning på minus vid -0.35 procent till 1621.67. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 12 miljarder kronor, något lägre vilket var väntat då USA höll helgstängt. Under nattens handel i Asien är det svagt positiva tongångar som råder, vilket innebär att vi väntas bibehålla mark inom det kortsiktiga handelsintervallet 1616-1630 som formats senaste handelsdagarna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Med både helgstängt i USA och uteblivna överraskningar från Riksbanken med ett oförändrat räntebesked, stängde OMXS30 avslutningsvis på minus.

Än en gång fick vi motstånd kring måndagens dagshögsta strax över 1627 punkter, och efter att vi avslutningsvis fick en balansering kring nollan, stängde vi på minus vid 1621.67.

Ledande terminer pekar på att vi kan komma att få en svagt positiv inledning på onsdagen, vilket innebär att det finns hopp för ett utmanande av 1630 punkter.

Det är inte förrän på kvällssidan som vi får ta del av protokoll från FOMC-mötet den 14 juni, och om detta bjuder på något oväntat och bidrar med större rörelser till ledande amerikanska index, ja då kan vi komma att få en avreaktion även på torsdagsmorgonen här på hemmaplan.

Morgonrapport: Dags att utmana 1630 på allvar?

Eftersom vi haft en något lugnare handel både måndag och tisdag till följd av helgstängt, och kortare handelsdag i USA, är det heller ej så konstigt att vi inte fått se några tydligare styrketecken till återhämtning.

Med detta menar vi att vi inte fått någon tillbakagång över 1630 punkter. Vi har varit på god väg att utmana 1630 däremot, men aldrig lyckats kliva tillbaka över sedan vi fick ett påeldat säljhumör.

Vi ser gärna att vi under veckan får just en etablering över 1630 punkter, oavsett om vi får en signifikant styrka eller ej under uppgången, annars förhöjer detta risken för en fortsatt konsolidering, alternativt ett ordentligt utmanande av 1600 punkter inom kort.

Redan nästa vecka kommer vi få ta del av inledande rapporter, med bland annat flera fastighetsbolag, och vi eftersöker positiva överraskningar vilket skulle kunna bidra till förnyat förstärkt positivt sentiment och vidare uppgång.

Däremot ser vi en högre sannolikhet att vi senare i år kan komma att få en vändpunkt som tar oss under 1600 punkter. Kanske rapportsäsongen blir ett sista ryck norrut, eller så får vi en vidare uppgång därefter. Vi får helt enkelt invänta och se och inte sia för mycket över framtida utvecklingen, utan hellre justera upp vår prognos allt eftersom.

Den amerikanska dollarn som varit svag senaste tiden, har under måndagen och tisdagen indikerat att vi kan komma att få en fortsatt återhämtning, och som vi skrev i måndagens OMXS30 analys så är detta vanligtvis positivt för aktiemarknaden.

Som ni ser är det flera faktorer som spelar in, och att även indextunga bolag som H&M föll så starkt som -2.1 procent på tisdagen landar som en våt filt på ledande börsindexet OMXS30.

Men nu kommer fokus att landa på rapportsäsongen inom kommande veckor, vilket även väntas bli den stora faktor som kommer bidra till styrka eller svaghet till OMXS30.

Tongångarna i ledande amerikanska S&P 500 terminen är allt mer positiva denna morgon, även om vi bara noterar en svag uppgång som tilltar sakteligen, så tar vi detta som indikationer på att vi kan komma att få en något starkare inledning än väntat på onsdagen.

Kanske vi till och med kan komma att utmana 1630 punkter under förmiddagen på onsdagen med lite tur…

Morgonrapport: Svagt positiva tongångar efter nattens handel i Asien.

Inför dagens handel inväntar likt tisdagen, tekniska motståndsnivåer vid 1630, 1640, 1650, 1658 och 1670 punkter. Underliggande stödnivåer finner vi kring 1616 och 1600, därefter 1594, 1588 och 1580 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

SKF på minus efter skadeståndskrav.

Utmanar än en gång signifikanta stödnivån vid 170 kronor!

Kullagerbolaget SKF kliver ned för att än en gång utmana den signifikanta stödnivån vid 170 kronor på tisdagen.

Bolagets aktie föll inledningsvis -0.75 procent, efter att det framgick i ett pressmeddelande att Daimler AG kräver SKF på minst 59 miljoner euro i skadestånd.

Kravet kommer till följd av SKF:s uppgörelse med EU-kommissionen i mars 2014, avseende överträdelser av europeiska konkurrenslagen.

Kravet kommer trots att SKF tidigare hävdat att ”aktiviteterna som EU-kommissionens beslut avser inte har orsakat SKF:s affärspartners någon skada”.

Förutom att SKF nu befinner sig vid den tunga stödnivån 170 kronor, skulle en vidare resa söderut innebära att vi då även utmanar MA 200, som inväntar vid 169 kronor.

Nedgången på tisdagen innebär samtidigt att vi nu utmanar 40 veckors glidande medelvärde på allvar.

SKF presenterar även delårsrapport den 21 juli.

SKF på minus efter skadeståndskrav. Utmanar än en gång signifikanta stödnivån vid...

SSAB kraftsamlar inför utbrott?

Utmanar än en gång årets toppnivåer…

Ståltillverkaren SSAB fortsätter vidare norrut på tisdagen, och utmanar därmed åter årets toppnivåer.

Sedan årsskiftet har bolagets aktie noterat ett par tappra försök till utmanande av tekniska motståndsnivån vid 40 kronor, som noterat historiskt hög volym. Vid samtliga fall har aktien rekylerat.

Bolagets aktie har noterat alltjämt högre bottnar på rekyler, och senaste veckorna noterar vi allt mer dominans från köpare.

Detta sänder positiva signaler på att SSAB kan vara på väg att få ett utbrott, för en resa vidare norrut mot 50 kronor.

Bland analyshusens riktkurser finner vi bland annat Pareto på 38 kronor, SEB på 45 kronor, Swedbank 42 kronor, Berenberg 39:30 kronor samt Handelsbanken på 42 kronor och Nordea vid 30 kronor.

SSAB kraftsamlar inför utbrott? Utmanar än en gång årets toppnivåer…

Kindred Group kliver under MA 50 efter säljrekommendation.

Utmanade tidigt på tisdagen teknisk stödnivå vid 90 kronor.

Spelbolaget Kindred Group faller vidare söderut på tisdagen, efter att analyshuset Berenberg inleder bevakning med säljrekommendation.

Kindred Group fick en riktkurs på 80 kronor, och noterade tidigt på tisdagen en nedgång på över -2.50 procent.

Nedgången innebär att aktien klev under det kortsiktiga MA 50, och utmanade samtidigt tekniska stödnivån vid 90 kronor.

Till skillnad från Berenberg, lämnade Pareto i början av juni när analyshuset tog upp bevakning av spelbolaget en köprekommendation på Kindred Group, med en riktkurs på 110 kronor.

Kindred Group kliver under MA 50 efter säljrekommendation. Utmanade tidigt på tisdagen teknisk stödnivå vid 90 kronor.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Dustin (kl 8.00), Eolus Vind (kl 8.30), Industrivärden (kl 10.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC varupriser juni kl 1.00
 • Japan: kombinerat PMI juni kl 1.30
 • Kina: Caixin tjänste-PMI juni kl 3.45
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI juni kl 8.30
 • SCB: restaurangindex maj kl 9.30
 • SCB: industriproduktion maj kl 9.30
 • SCB: industriorder maj kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion maj kl 9.30
 • EMU: kombinerat PMI (def) juni kl 10.00
 • Storbritannien: kombinerat PMI juni kl 10.30
 • EMU: detaljhandel maj kl 11.00
 • USA: TRE veckoindex kl 13.45
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: industriorder maj kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Politik: Almedalsveckan
 • Fed: protokoll från FOMC-mötet den 14/6 kl 20.00
 • Polen: räntebesked

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Banker bromsade nedgången på Stockholmsbörsen under en tisdag då USA höll helgstängt och Sverige som väntat höll minusräntan oförändrad.

”För att känna oss trygga med en inflation som varaktigt ligger kring 2 procent är det alldeles för tidigt att tala om att ändra på penningpolitiken”, sade riksbankschefen Stefan Ingves.

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på -0,50 procent, vilket alla tio tillfrågade analytiker utgått från enligt en enkät från SME Direkt.

I Europa var de stora börserna svagt ned, med fortsatta uppgångar för råvarubolag. Priset på Nordsjöolja närmade sig 50 dollar fatet. Banksektorn höll sig över nollstrecket och i Stockholm stretade SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank 0,4 till 1,1 procent upp.

Aktier för 12 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen och vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 0,4 procent lägre till nivån 1.622.

Överst tronade SCA-avknoppningen Essity, 1,6 procent högre vid kursen 233:50 kronor. Nordea inledde bevakning på hygienbolaget med köprekommendation och riktkurs om 280 kronor.

Själva SCA återfanns på nedsidan, 1,2 procent lägre sedan Nordea sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

H&M föll 2,1 procent och tyngde storbolagsindexet med dubbelt så stor omsättning som tvåan Nordea, efter sänkt riktkurs från Berenberg med upprepad säljrekommendation för klädaktien.

Inom verkstad tappade SKF 1,7 procent, Atlas Copco 1,2 procent, Sandvik 0,6 procent. Daimler kräver SKF på minst 59 miljoner euro i skadestånd till följd av SKF:s konkurrensuppgörelse med EU-kommissionen från 2014.

Lifcos dotterbolag Cenika har tecknat avtal om att köpa majoriteten av norska Hydal AS, som är Skandinaviens ledande tillverkare av aluminiumkabinett för utomhus- och inomhusbruk. Lifco-aktien backade 1,9 procent.

Utanför storbolagsindexet rasade Net Insight, leverantör av tv- och medieteknik, 27 procent på vinstvarning. Bolaget och väntar en rörelseförlust på 25-30 miljoner kronor för det andra kvartalet sedan mer komplicerade försäljningsprocesser lett till säljtapp på 30 procent.

Mobilspelbolaget G5 Entertainments avancerade 10 procent efter att ha meddelat att försäljningen lyft med preliminärt 165 procent under det andra kvartalet, upp från första kvartalets 127 procent.

Inom betting backade Kindred 1,8 procent medan Betsson var nära oförändrad. Berenberg har inlett bevakning av bolagen med stämplarna sälj respektive behåll.

Dignitana lyfte 12 procent efter utökat godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för sitt skalpkylningssystem som ska minska håravfall vid behandling med cellgifter.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1621.67
3479.47
12437.13
7357.23
2429.01
21479.27
6110.06
20051.7
25478.85
1.14
9.67
8.52
46.98
49.55
-0.35%
-0.35%
-0.31%
-0.27%
0.23%
0.61%
0.00%
0.10%
0.35%
0.10%
0.04%
-0.04%
-0.15%
-0.12%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.