Home > Morgonrapport: ”Kan bolagsrapporterna flytta fokus under veckan..?”

Morgonrapport: ”Kan bolagsrapporterna flytta fokus under veckan..?”

Förhoppningsvis har helgen höjt humöret efter förra veckans dystra börsvecka, men dessvärre ser situationen inte alltför lovande ut för OMXS30 efter flera säljsignaler. Vi vill dock vänta något med att varna för vargen och tar tröst i att läget i Euro Stoxx 50 inte ser riktigt lika dystert ut.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30 daglig graf
OMXS30 daglig graf

Nedgångarna i OMXS30 fortsatte under fredagen då indexet sjönk 1,51 % under en omsättning på 16,2 miljarder kr, ett tydligt besked om vilken sida som håller i bollen. Vi kan därmed summera förra veckans oroliga börs till en nedgång i OMXS30 om 4,9 % när humöret färgades av signaler på långsammare återhämtning i Europa och Japan samt vissa funderingar kring hur det ska gå till när internationell penningpolitik ska återgå till normala nivåer. Granskar vi våra tekniska indikatorer är nu tertiärtrend såväl som sekundärtrend svagt negativ. Det brutna stödet vid 1320 ses som en stark säljsignal, men vi vill passa på att flagga för möjligheten till en falsk säljsignal, det vill säga att börsen studsar upp i intervallet igen, men det ska i så fall ske kvickt, gärna vid öppning idag.

Euro Stoxx 50 daglig graf
Euro Stoxx 50 daglig graf

Frankfurtbörsen står i ett tekniskt läge som speglar det svenska väldigt väl. Euro Stoxx 50 däremot är även det i en väldigt snarlik sits, men där stöden på nedsidan vid 2980 och 2880 inte brutits ännu och där det krävs ytterligare nedgångar under  innan man kan motivera att vi inlett vad som skulle kunna bli en längre nedgångsperiod. Vi som hoppas på uppgång får sätta hoppet till att fokus lämnar makrosituationen och att de första bolagsrapporterna lyckas leva upp till förväntningar och gärna lite därtill.

På fredagskvällen sänkte S&P kreditbetyg för Finland samt Frankrike och vi kan räkna med att Frankrikes budgetsituation inte är färdigdiskuterad. På söndagen rapporterade ryska regeringen att Putin beordrat ryska styrkor tillbaka från Ukrainas gräns, proryska rebeller fortsätter dock sina attacker i Ukraina. På morgonen har Kinas bytesbalans visat att både export och import ökat över förväntningar jämfört med ett år tidigare.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Kommande veckan bjuder bland annat på data över inhemsk efterfrågan i USA, brittisk arbetsmarknad och svensk inflation.

Kl 9.30: Regeringen: Magdalena Andersson har pressträff om det ekonomiska läget

kl 14.30: EMU: eurogruppsmöte
Finansministrarna ska bland annat diskutera Frankrikes avvikelse från överenskomna budgetmål.

Gårdagens marknadsutveckling

Efter fyra röda handelsdagar, där Stockholm anslöt sig till de stora Europabörser som nu ligger på minus sedan årsskiftet, avslutades veckan med ytterligare en dyster dag.

Oro över den globala ekonomiska tillväxten, och inte minst för Europas del, tog ett allt starkare grepp om marknaden. Fredagens indexfall i Stockholm påminde mycket om den utveckling som märktes på kontinenten där samtliga 37 branschindex inom Bloomberg European 500 backade.

Rapportfloden ligger nu runt hörnet med storbolag som Telia Sonera, Getinge och SKF som bekänner färg redan nästa vecka. Veckan därefter brister fördämningarna totalt då över hälften av bolagen inom OMXS30 levererar kvartalssiffror.

”Under ökad volatilitet har börserna fortsatt rekylera ner med fokus på den globala konjunkturen. Nästa vecka kommer fokus istället riktas mot bolagen när de skakar hand med verkligheten i samband med rapportperioden. Likviditet i portföljen är att föredra för att nyttja köplägen”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker hos nätmäklaren IG.

Råvarurelaterade bolag reagerade i spåren av ett fortsatt sjunkande oljepris och lägre noteringar för många basmetaller. Lundin Petroleum intog jumboplatsen inom OMXS30-index med en nedgång på 4,4 procent och Boliden gick ner med 3 procent.

Utanför storbolagsindex backade Africa Oil, Tethys Oil och Enquest mellan 4,6 procent och 1,6 procent.

Bankaktierna klarade sig förhållandevis väl både i Europahandeln och i Stockholm, där Nordea, SHB och Swedbank ”bara” tappade kring 0,6-0,7 procent. SEB var dock ner 1,7 procent. Astra Zeneca stoltserade med en uppgång på 1,3 procent efter att ha vänt från minus under den sista handelstimmen.

Eniro klättrade 18 procent. På torsdagen handelsstoppades Eniros aktie efter att ha rasat 33 procent, sedan källor till SvD Näringsliv uppgett att bolaget närmar sig konkurs – uppgifter som Eniro tillbakavisade. I en kommentar till Resumé på fredagseftermiddagen säger chefen för SvD Näringsliv, Maria Rimpi, att tidningen ”har väldigt bra källor”.

Gränges, som är en leverantör av valsade produkter för lödda värmeväxlare i aluminium, gjorde debut på listan över medelstora bolag och avslutade dagen på 43:50 kronor, 1 krona över sin teckningskurs.

Elanders, som handlas på listan över små bolag, tappade till slut 1 procent efter att ha noterats som mest 4 procent ner. Tryckerikoncernen har meddelat att den justerar ned helårsprognosen och att resultatet före skatt, inklusive omstruktureringskostnader, hamnar i nivå med 2013. Tidigare var helårsprognosen en väsentlig resultatförbättring 2014 jämfört med 2013.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
Nasdaq Composite
NIKKEI 225
HANG SENG
Euro / US Dollar
Euro / Swedish Krona
US Dollar / Swedish Krona
Gold Spot Indicator
WTI Spot Indicator
-1,51%
-1,67%
-2,40%
-1,43%
-1,64%
-1,15%
-0,69%
-2,33%
-1,15%
-0,64%
0,43%
0,16%
-0,10%
0,63%
-0,73%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.