Home > Morgonrapport: Dags för test av den starka trenden i DAX, stor fallhöjd

Morgonrapport: Dags för test av den starka trenden i DAX, stor fallhöjd

Oljepriset lyfts rejält och riskaptiten pressas generellt av att Saudiarabien, tillsammans med andra länder, genomfört flygangrepp mot huthirebellerna i Jemen. Bland annat finns det oro för att detta kan öka spänningarna mellan Saudiarabien och Iran, som stödjer huthirebellerna.

USA-börserna föll tungt på onsdagskvällen, särskilt teknikrelaterade aktier på Nasdaq, och börserna i Asien är likaså ned nu under natten på kombinationen av nedgångarna i USA och oron kring Jemen. På valutamarknaden har dollarn tappat mot både euron och yenen. Dollarn pressas av svaga USA-data, där det på onsdagen var orderingången för varaktiga varor som överraskande på nedsidan. Yenen har samtidigt stärkts brett när Saudiarabiens anfall i Jemen ökat efterfrågan på säkra tillgångar.

På torsdagen kommer en del svensk statistik – över handelsbalans, PPI och hushållsutlåning i februari. Den senare brukar tilldra sig intresse och har växlat upp på senare tid, men givet att Riksbanken gjort klart att de lagt skulderna åt sidan lär den nu komma mer i skymundan. Internationellt vankas bland annat statistik över penningmängd och kredittillväxt i euroområdet samt brittisk detaljhandel.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

DAX, dagsgraf, 6 mån.
DAX, dagsgraf, 6 mån.

Efter forceringen av det mycket långvariga motståndet kring 10 000 punkter har DAX gått som tåget. ECB:s QE var startskottet och det har givits få tillfällen att komma med på trenden genom att köpa rekyler. Vi har överlag en något förhöjd riskaversion i dagsläget på grund av fallhöjden i den branta trenden, DAX har stigit drygt 22 % sedan årsskiftet. Det blir därför intressant att se hur köparna reagerar när priserna nu närmar sig den stigande trendlinje som marknaden förhållit sig till under de senaste tre månaderna. En stor del av uppgången har orsakats av euro-försvagning, men samtidigt som denna börjar mattas av, pekar mer och mer statistik på en faktisk ekonomisk återhämtning i eurozonen. Att döma av den starka historiken är en dipp ett klart köpläge i DAX, men i så fall krävs tydlig riskhantering. Ett stöd har under de senaste handelssessionerna bildats vid 11,800 punkter och ett brott av detta skulle även förklaras som en bruten trendlinje. Det överköpta läget från förra veckan har dock avtagit och RSI befinner sig nu på lugnare nivåer. Kommande dagars handel blir helt enkelt ett test av styrkan i trenden, priserna har divergerat mycket från långsiktiga glidande medelvärden, men detta också efter ett år av konsolidering under 2014. På uppsidan signalerar 12,200 punkter motstånd. Villkorat på att den rådande trendstyrkan bibehålls  finns potential för ett swing upp till området 12,500 – 12,600.

DAX, 2 år
DAX, 2 år

För swingtrades finns alltså goda möjligheter åt båda håll, beroende på om trendlinjen håller eller ej. Vi vill dock höja ett varningens finger och uppmana att även se till en större bilden; när vi tar ett steg tillbaka och granskar en historisk graf över två års utveckling är det tydligt att rådande trend är ohållbar på längre sikt. Vi är äntligen positiva till europeiska ekonomins återhämtning, men för den som vill köpa in sig i DAX för en långsiktig investering gör troligtvis rätt i att avvakta tills dess att priserna återfått lite mer kontakt med verkligheten.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: handelsbalans februari
Enligt SME Direkts enkät väntas ett överskott på 3,7 miljarder kronor, efter ett överskott på 3,5 miljarder i januari. Exporten har länge gått svagt, men det syns nu tecken på att den äntligen börjar lyfta.

kl 9.30: SCB: utlåning till hushållen februari
Enligt SME Direkts enkät spås ökningstakten ha fortsatt stiga, till 6,2% y/y i februari från 6,1% i januari, men det kan Riksbanken inte göra något åt. Ställt i relation till hur bostadspriserna utvecklas, enligt Valueguard, är ändå utlåningsökningen relativt måttlig än så länge.

Valueguards HOX-index, som mäter prisutvecklingen på villor och bostadsrätter, har stigit kraftigt i både januari, 2,8%, och februari, 2,1%, och jämfört med samma månad 2014 hade HOX-index stigit 13,7% i februari, +17,2% för bostadsrätter och 11,7% för villor.

SEB: ”Huspriserna accelererar ytterligare medan bostadsbyggande ökar snabbt. Utlåningstillväxten kommer att fortsätta att få momentum. Hårdare amorteringskrav kommer att dämpa utlåningstillväxten. Nya regleringar kommer dock inte att implementeras förrän i augusti.”

kl 9.30: SCB: PPI februari
Lägre råvarupriser och en svagare krona drar åt olika håll. Sedan i höstas har PPI-inflationen växlat ned markant, medan konsumtionsvaror för inhemsk tillgång (som är mest korrelerad med KPI-inflationen) har hållits uppe runt 2% y/y.

kl 10.00: EMU: M3 februari
Växlat upp på senare tid och ligger nu inte långt under ECB:s mål om 4,5% y/y. Även lånen till privat sektor har ökat och var endast svagt minus i januari (-0,1% y/y). Kan februari bli första plusmånaden sedan början av 2012?

kl 10.30: Storbritannien: detaljhandel februari
Volatil månad för månad men ökar bra i årstakt. Spås nu stiga 0,4% m/m efter -0,3% i januari.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gjorde inte något större väsen av sig under onsdagen förrän på eftermiddagen, då den sjönk något efter att USA-börserna öppnat nedåt. Bland övriga europiska handelsplatser noterades också minushandel. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 slutade 0,4 procent lägre till nivån 1.694. Omsättningen i Stockholm nådde närmare 21 miljarder kronor.

På makrofronten överträffade det tyska ifo-indexet om näringslivsklimatet förväntningarna något. Dock svek den amerikanska orderingången på varaktiga varor förhandstipsen, då den oväntat sjönk.

På svenskt börsgolv stod jätten Telia Sonera för en uppgång på 1,2 procent. Teleoperatören och övriga aktieägare i intressebolaget Turkcell har kommit överens om ett förslag till torsdagens årsstämma gällande utdelning. Den turkiska mobiloperatören har inte lyckats genomföra någon stämma de senaste åren på grund av bråk mellan huvudägarna. ”Vi utgår från och räknar med att stämman kommer att hållas på torsdag”, sade emellertid Telia Soneras kommunikationschef Peter Borsos till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom samma sektor hade även aktieägarna i Tele2 en angenäm dag; aktien steg 1,7 procent. UBS har höjt sin rekommendation till köp från neutral och ser aktien som sitt favoritval i sektorn.

SKF låg också bra till, upp kring 1 procent, efter att Jefferies dragit upp rekommendationen till köp från behåll.

Ett av de största sänkena var SCA som retirerade 3,7 procent på en sänkt rekommendation från Danske Bank, som nu säljstämplar hygienbolaget.

Skanska backade över 3 procent utan påtagliga nyheter. ABG var klart störst på säljsidan. På tisdagen meddelades att byggjätten inom kort står inför ett sannolikt mutåtal i Brasilien.

First North-noterade Kopy Goldfields, som gått riktigt svagt den senaste tiden, rusade 77 procent. Bolagets ryska partner har gett klartecken att fortsätta med ytterligare investeringar.

På samma lista kunde Diamyd stoltsera med en uppgång på 57 procent vilket betyder att bioteknikbolaget med diabetesfokus nu stigit nästan 270 procent på två dagar.

Seamless har också en riktigt stark period bakom sig: aktien har mer än fördubblats den senaste månaden efter SEQR-lanseringar i en rad länder. På onsdagen var uppgången nästan 9 procent.

East Capital Explorer, som haft en god utveckling under 2015, meddelade att man ska återköpa aktier. Aktien var upp 7 procent.

Affärsvärldens köprekommendation på verkstadsbolaget VBG satte fart på aktien som ökade drygt 8 procent.

Hoist Finance fick en bra start på sin börsresa. Jämfört med teckningskursen på 58 kronor steg aktien 14 procent till drygt 66 kronor.

Diamantbolaget Lucara steg 2,4 procent. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade gruvbolagets vd William Lamb att auktionerna hittills i år har överträffat förväntningarna och att uppgradering av bolagets gruva går något snabbare än väntat.

Socialdemokraternas förslag om sänkt ROT-avdrag kan ha tyngt en rad bolag. Nibe, Inwido och Byggmax tappade alla tre. Mest sjönk värmepumpstillverkaren Nibe som backade närmare 3 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1694,39
3684,04
11865,32
6990,97
2061,05
4876,52
19490,49
24566,77
1,0986
9,3047
8,4720
51,44
58,53
-0,41%
-1,27%
-1,17%
-0,41%
-1,46%
-2,37%
-1,28%
0,16%
0,14%
-0,03%
-0,18%
4,53%
3,58%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.