Home > Morgonrapport: Upp till bevis för Handelsbanken, Lundin Petroleum och MTG

Morgonrapport: Upp till bevis för Handelsbanken, Lundin Petroleum och MTG

Inköpschefsindex för den japanska tjänstesektorn sjönk till 51,3 i januari, jämfört med 51,7 föregående månad. För Kinas del sjönk HSBC:s index för tjänstesektorn till 51,8 i december, från 53,4 månaden före.  Onsdagens makroagenda präglas av inköpschefsindex för tjänstesektorn från flera länder. Det blir också amerikansk arbetsmarknadsdata i form av ADP:s sysselsättning i privat sektor. Rapportmässigt bjuds vi idag på Handelsbanken, MTG samt Lundin Petroleum, som dock redan avslöjat största delarna av hur Q4 föll ut. 

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Handelsbanken, dagsgraf, 1 år
Handelsbanken, dagsgraf, 1 år

Handelsbanken har länge setts som den bäst skötta banken i Norden och kombinerat med tillväxt i Storbritannien har detta lyft värderingen för banken som nu handlas till Price/Book-ratio på drygt 2. Hur tillväxten utvecklats samt utdelningsbesked kommer därmed hamna i fokus idag. Förväntan på total utdelning inkl. extrautdelning ligger på 17,21 kronor, 70 % av förväntade helårsvinsten vilket kan jämföras med 16,50 kr i fjol varav 5 kr var extrautdelning. Likt de tre andra svenska storbankerna som redan rapporterat kan räntenettot få svårt att toppa förväntningar på 7 miljarder kronor. Förväntningar på provisionsnettot ligger på 2,2 miljarder. Bokslutet släpps kl 7, följs av presskonferens kl 9 och telefonkonferens 10:45.

Lundin Petroleum, dagsgraf, 1 år
Lundin Petroleum, dagsgraf, 1 år

Lundin Petroleum har dragit nytta av uppgången i oljepriset de senaste dagarna och lär ha mer att ge om prisuppgången i oljan fortsätter. När det gäller dagens rapport har utfallet av Q4 redan meddelats och bokslutet lär därför inte skapa några större rörelser. Besked gavs för 2 veckor sedan att produktionen för Q4 var under förväntan och att prospekteringskostnader var högre än väntat.  Bolaget håller dessutom kapitalmarknadsdag idag men inte heller där väntas några större nyheter eftersom stor del av prognoser för produktion och kapitalutgifter för 2015 samt reservförändringar redan tillkännagivits. Den största faktor som däremot kan komma att påverka dessa prognoser framöver är den slutgiltiga ägarandelen i Sverdrup-fältet. Detta meddelas på fredag den 13e och kallas för Lundin Petroleums viktigaste dag 2015.

MTG, dagsgraf, 1 år
MTG, dagsgraf, 1 år

För MTG hamnar fokus på tillväxt och lönsamhet inom betal-TV och stora förhoppningar sätts till Viaplay eftersom antalet betalande för parabolantenner minskar i stadig takt. Sammanlagt väntas betal-segmentet ha växt med knappt 8 % under Q4. Marginalen uppskattas till 12,7 %. MTG publicerar dock ännu inte antal abonnerande kunder inom Viaplay. Aktien har gått svagt det senaste året och utdelningen som uppskattas i snitt till 10,76 kronor skulle därmed ge en direktavkastning om nästan 4,5 % med gårdagens stängningskurs. Aktien handlas till T12M P/E 17 och EV/EBITDA 12. Valutaeffekter av stora dollardenominerade inköp samt nyheter kring dess innehav i ryska CTC Media är ytterligare punkter av intresse när rapporten släpps kl 07:30 med efterföljande telefonkonferens kl 9. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn januari
Legat på höga nivåer det senaste året och väntas nu i januari stiga marginellt till 55,5 från 55,4 i december, enligt SME Direks enkät.

kl 10.00: EMU: tjänste-PMI (def) januari
Preliminär statistik överraskade på uppsidan, och steg till 52,3, vilket väntas bekräftas nu i det definitiva utfallet.

kl 11.00: EMU: detaljhandel december
Väntas ha varit oförändrat m/m efter en uppgång med 0,6% i november.

kl 14.15: USA: ADP sysselsättning privat sektor januari
Vägledande inför den officiella sysselsättningsrapporten, men med omtvistat signalvärde. Väntat +220.000.

kl 16.00: USA: ISM tjänste-PMI januari
Spås sjunka marginellt från höga 56,5.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Optimism över Greklands skuldsituation och ett stigande oljepris fick Stockholmsbörsen att stiga på tisdagen.

I rapportfloden handlades Alfa Laval upp medan Swedbank och Billerud Korsnäs fick ett lite svalare mottagande.

OMXS30 stängde 1,1 procent upp på nivån 1.593,4, och omsättningen uppgick till 18,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handelsdagen var den femte i rad med uppgångar.

”Grekoptimism ger stöd till börsen i dag. Bland rapporterna nådde Swedbank inte riktigt hela vägen fram, men jag tycker att man ska äga aktien som direktavkastar cirka 6 procent. I fallet Billerud gällde ”buy on rumor, sell on fact”. Bolaget har valutan med sig och ett köp på rekyl är nog inte fel här. Trots att orderingången för Alfa Laval hamnade strax under konsensus steg aktien, vilket var välförtjänt eftersom den inte riktigt hängt med upp det senaste halvåret”, sade Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Att Brentoljan klättrat cirka 16 procent sedan slutat av förra veckan har hjälpt oljerelaterade aktier.

Tisdagen var inget undantag och bland vinnarna inom OMXS30-index syntes Lundin Petroleum som klättrade 3,1 procent. Bland de mindre oljebolagen var Enquest upp 9 procent och Africa Oil rusade 11,6 procent, Dundee Capital har återupptagit bevakning med rekommendationen köp av den sistnämnda.

Stigande koppar- och zinkpriser syntes i Bolidens aktiekurs som ökade 4,2 procent.

Lundin Mining, som handlas på listan över stora bolag, fick också draghjälp av de stigande råvarupriserna och aktien avslutade 7,2 procent högre.

Bokslutsaktuella Alfa Laval fick en stark start men uppgången mattades och aktien stängde 1,4 procent högre. I rapporten framgick att orderingången, justerat för en redovisningseffekt, inte nådde upp till förväntningarna. Inför rapporten fanns det farhågor om att en minskad investeringsvilja i oljesektorn skulle sätta stora avtryck i Alfa Lavals siffror, något som inte förverkligades.

Swedbank handlades på minus under merparten av sessionen men den sista timmen vände aktien upp med besked och stängde 0,3 procent högre. Jämfört med förhandstipsen var bankens bokslut överlag lite sämre än väntat och då främst räntenettot och utdelningen.

Utanför Stockholmsbörsens storbolagslista var det också en del rörelser.

Billerud Korsnäs, som gått starkt inför sitt bokslut, stängde 1,1 procent lägre. Resultatet var sämre än väntat men förpackningstillverkaren bjöd på utdelningshöjning om 40 procent.

Stora Enso berikade sina aktieägare genom att klättra 3,1 procent. Den finländske konkurrenten UPM-Kymmene rapporterade ett underliggande kvartalsresultat som var cirka 15 procent bättre än väntat och levererade dessutom en prognos som andades självförtroende. UPM steg 3,6 procent på Helsingforsbörsen. Stora Ensos bokslut väntas på onsdagen.

Eniro, som lägger fram årsbokslut på fredag, rekylerade 5,6 procent efter måndagens 34-procentiga rusning.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:15)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1593,42
3414,18
10890,95
6871,80
2050,03
17666,40
4727,74
17658,14
24772,58
1,1471
9,4243
8,2152
52,38
57,76
1,11%
1,31%
0,58%
1,32%
1,44%
1,76%
1,09%
1,85%
0,84%
0,04%
-0,12%
-0,15%
-1,26%
-0,31%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto