Home > Morgonrapport: Dags för tradingintervallet att skifta uppåt?

Morgonrapport: Dags för tradingintervallet att skifta uppåt?

Idag kommer de svenska KPI-siffror som vi i gårdagens morgonrapport skrev kan ge ytterligare ledtrådar på om Riksbanken kommer tvingas ta till ytterligare åtgärder i februari. Utöver detta kommer amerikansk arbetsmarknadsstatistik över antal lediga platser vilket bland annat pekar på hur stor efterfrågan är på att nyanställa, där ett överskott av platser allt annat lika bör driva upp löner. Jeffrey Lacker som är Fed-chef i Richmond och röstande i FOMC i år sade att de lediga resurserna på arbetsmarknaden börjar försvinna, och betonade sin uppfattning att Fed bör höja räntan tidigare snarare än senare för att hålla inflationen under kontroll. ”Jag skulle ta bort ’tålmodig’ om jag vid en given tidpunkt kände att vi sannolikt skulle agera vid nästkommande möte”, sade han. Kina har under natten rapporterat både export- och importsiffror över förväntningar för december såväl som en ökning i mängden importerad råolja.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

150113 SP500 CD1Y
S&P 500, dagsgraf, 1 år

S&P 500 har konsoliderat i en stigande trend de senaste månaderna och ser ut att ladda för köpmöjlighet i nedre delen av intervallet. Vi ser det som troligt att indexet lyckas hålla sig över motståndet 2020, dels till följd av de stigande bottennoteringarna, dels med hjälp av stöd/motståndsnivån som först testades underifrån och som efter två genombrott nedåt snabbt stängt igen detta tapp genom att stiga tillbaka över motståndet. Linjen ser igår ut att ha agerat stöd när köpare kom in och markerade köpvärda nivåer och motade bort ytterligare säljtryck. Dessutom kommer 100-dagars glidande medelvärde och sluter upp väl med denna nivå. För att få någon mer långsiktig köpsignal krävs dock att indexet lyckas forcera högstanoteringen 2093 punkter från den 29e december. Det är dock inte omöjligt att vi får se lite velande innan detta händer då marknaden troligtvis vill ha stöd av en bra start på rapportperioden, denna inleddes dock igår efter amerikansk stängning aluminiumföretaget Alcoa som rapporterade både intäkter och resultat över förväntan. Motstånd är alltså ca 2090 och en forcering skulle troligtvis fortsätta upp mot 2120-2130. Stöd hittar vi som sagt på 2020, följt av 1990 och 1970.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

OMXS30 befinner sig i en liknande situation med skillnaden att indexet är mer sidledes pendlande. På grafen över ett år ser vi tydligt hur indexet etablerar ett tydligt sidledes intervall under några månader för att sedan expandera eller flytta detta. Sedan i slutet av november ser marknaden nu ut att ha hittat en jämviktsnivå mellan 1400 och 1480, men är dock betydligt mer volatil än tidigare, vilket förklaras av osäkerhet inom EU såväl som kring tillväxtmotorn Kina. Innan ett intervall skiftar upp ser vi ofta en smalare konsolidering i översta delen av intervallet och möjligtvis kan det vara detta som bildas mellan 1440 och 1480 för att avvakta och samla kraft för att forcera högstanoteringar från 2014. Igår visade det sig åtminstone på den initiala reaktionen som en bra idé att försöka handla vid stödet 1440, men vi skulle föredra att komma med på uppgången först när vi fått bevisat att köparna har kraft nog att forcera 1480.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: AF: arbetslöshet december
I november sjönk den öppna arbetslösheten till 4,1 procent, från 4,2 procent månaden före. Den totala arbetslösheten var stabil på 7,9 procent.

”Den förbättrade arbetsmarknaden gagnar framförallt län som redan har en positiv utveckling på arbetsmarknaden. Därmed ökar skillnaden i relativ arbetslöshet mellan län som har en stark respektive svag utveckling”, sade Mats Wadman, Arbetsförmedlingens analyschef, i en kommentar till novemberstatistiken.

kl 9.30: SCB: KPI december
Den kraftiga nedgången i olje- och bensinpriserna väntas ha motverkat de säsongsmässiga prisuppgångarna på resor i december. Enligt SME Direkts prognos bland analytiker väntas KPI ha sjunkit med 0,1% från november och sjunkit med 0,6% från i december 2013. KPIF-inflationen väntas uppgå till 0,3%. Riksbankens prognosbana indikerar en KPI-inflation på -0,5% och KPIF-inflation på 0,35%.

Nya KPI-utfall under prognos kan trycka Riksbanken närmare att sjösätta okonventionella åtgärder i februari.

kl 10.30: Storbritannien: KPI december
Väntas visa en uppgång med 0,2% från månaden före och en inflationstakt på 0,8%. I november sjönk brittisk KPI oväntat med 0,3% och inflationstakten kom in på oväntat låga 1,0%. Även kärninflationen var klart lägre än väntat i november.

kl 16.00: USA: lediga platser (JOLTS) november
Credit Suisses USA-ekonomer noterar att måtten för omsättningen på jobb dämpades i oktober efter en kraftig uppgång i september. De ligger dock fortsatt på förhöjda nivåer och indikatorer som dessa kan ge tidiga tecken på lönetryck. Om den nuvarande trenden bibehålls kan det tyda på att den amerikanska lönetillväxten stärks 2015.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte med de senaste fyra dagarnas varannandagsmönster på måndagen och steg, medan oljepriset fortsatte falla.

OMXS30 stängde 0,6 procent upp på nivån 1.453,6, med aktier för 13,5 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Årets sex handelsdagar summerar till en nedgång på storbolagsindexet med cirka 10 punkter eller 0,7 procent.

”Det råder fortfarande lite vänteläge inför det grekiska valet (25 januari) som är fokus nu”, bedömde Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Till dagens omvärldshändelser hörde ett sänkt ryskt kreditbetyg, och rubeln föll ett par procent mot dollarn.

”Ryssland guppar upp och ned varje dag, och ingen vill riktigt driva marknaden, det är en global tendens nu”, fortsatte Jonas Olavi, som väntar sig mer sidledesrörelser fram till det grekiska valet, under en månad som annars brukar vara stark börsmässigt.

På bolagsfronten intog Getinge huvudrollen sedan Johan Malmquist, vd sedan 18 år, aviserade att han kommer att avgå vid årets stämma. Ordförande och huvudägare Carl Bennet sade sig ha överraskats av beskedet, och marknaden tycktes också tagen på sängen: som mest dök aktien 6,5 procent, men stängningsnivån var minus 3,4 procent – sämst i OMXS30.

”Det är lite synd att han inte väljer att stanna, beslutet känns väl snabbt”, sade Jonas Olavi, som anser kursreaktionen befogad givet hur betydelsefull Johan Malmquist har varit för Getinge.

Affärssystemleverantören IFS backade 2,6 procent efter att ha meddelat preliminära helårssiffror: licensintäkterna 2014 var lägre än vad bolaget väntat sig. Jonas Olavi betraktar dock reaktionen som överdriven.

”Frågan är om det inte är ett bra läge att köpa in sig nu – det rör sig av allt att döma om en tillfällig dipp, och bolaget har bra momentum. Jag ser inte det här som ett problem”, sade han till Direkt.

Bästa storbolag blev SSAB, upp 3,2 procent efter en köprekommendation från Deutsche Bank, som anser att den senaste tidens kursfall till samma nivå som före Rautaruukki-köpet har gått för långt. Nu borde i stället synergier från detta köp jämte valutautvecklingen ge medvind, enligt banken. Även Volvo steg mer än index efter en rekommendationshöjning.

Alfa Laval återfanns liksom i fredags i botten av OMXS30. Handelsbanken har sänkt sin behållrekommendation till minska mot bakgrund av förmodad motvind inom marin- samt olje- och gassegmenten de närmaste åren. Dessa verksamhetsgrenar står för hälften av Alfa Lavals orderingång, och Handelsbanken är skeptisk efter en resa till fartygsvarv i Fjärran östern.

SAS lyfte 5,6 procent efter starka månadssiffror. Sydbank höjde sin rekommendation till köp efter ”en cocktail av stigande biljett- och lägre bränslepriser, vilket är ett drömscenario för SAS”.

På småbolagslistorna dominerade Kancera handeln, med var femte aktie omsatt. Cancerläkemedelsbolagets ordförande har sålt 400.000 aktier, och aktien slutade 16 procent ned.

Rottneros fortsatte sin stigande trend och stängde drygt 10 procent upp. Stigande massapriser och stark dollar har bidragit till en näst intill fördubblad kurs det senaste halvåret.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1453,64
3084,18
9781,90
6501,42
2028,26
17640,84
4664,71
16965,91
24212,15
1,1827
9,5495
8,0756
45,30
47,80
0,64%
1,36%
1,38%
0,00%
-0,81%
-0,54%
-0,84%
-1,35%
0,76%
-0,03%
-0,08%
-0,01%
-1,67%
-1,85%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.