Home > Morgonrapport: Dags för vinsthemtagning inför nya tag?!?

Morgonrapport: Dags för vinsthemtagning inför nya tag?!?

Fortsatt positiva tongångar fick storbolagsindexet OMXS30 att kliva vidare norrut på torsdagen. OMXS30 steg +0.69 procent till 1596.31, samtidigt som omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13.7 miljarder kronor. Vinsthemtagning kom i fokus i USA som stängde på minus på torsdagskvällen, och lika så handlas Asien till minus efter nattens handel. Tongångarna förväntas fortsätta även här på hemmaplan, där OMXS30 nu även är kortsiktigt kraftigt överköpt…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 lyckades bibehålla köpstyrka på torsdagen, och även om den inte var markant mycket större när omsättningen på Stockholmsbörsen visade en mindre ökning, så är det ändock en positiv indikation.

Det ser nu ut som att vi efter två veckors handel, får en andra vecka i rad med köpstyrka som dominerar. Vi klev på torsdagen nu tydligt över likväl MA 200, såväl MA 40 veckor.

Storbolagsindexet är nu kortsiktigt kraftigt överköpt, vilket innebär att vi förväntar oss åtminstone en inledningsvis vinsthemtagning.

Morgonrapport: Dags för vinsthemtagning inför nya tag?!?

Ledande terminer pekar med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar, på en öppning omkring 1592 punkter. Vi innehar ett mindre stöd redan vid 1591 punkter, vilket innebär att om säljare trycker oss under 1591-1590 punkter, att vi möjligtvis kan få en resa ned till 1580 punkter.

Vi bedömer dock att sannolikheten, såvida inte säljstyrkan tar över allt för mycket på fredagen, att vi inte kommer kliva under 1580 punkter.

Vid 1580 punkter befinner sig strax under det långsiktiga vägskälet i form av 200 dagars glidande medelvärde.

Dessutom uppvisade på torsdagen bank styrketecken, som vi hade hoppats på under torsdagen, och kanske det blir ett gemensamt styrketecken framöver från indextunga bank och verkstad, som kan få oss att utmana och kliva över 1600 punkter nästa vecka?

Det är dock fortfarande flera frågetecken som kvarstår. Vi har fortfarande ett tydligt negativt volymförhållande, samtidigt som Nordkorea inte är helt utspelat.

Fortsatt handel inom 1580-1600 väntas…

Tidigt på fredagen rapporterade Bloomberg News att Nordkoreas president Kim Jong Un har hotat med att ”USA:s president Donald Trump ska få betala dyrt för sitt tal i FN:s generalförsamling tidigare i veckan. Han sade att Trump är störd”.

Kortsiktigt är storbolagsindexet kraftigt överköpt efter fyra dagars handel på plus, vilket innebär att vi förväntar oss en paus i en eventuell fortsatt uppgång. Med tanke på att flera frågetecken består, förväntar vi oss handel inom 1580-1600 punkter på fredagen.

Om säljare tar över för mycket, vilket vi inte förväntar oss för tillfället, för att utmana 1580 punkter, då ökar faktiskt risken för att vi kan utmana 1560 punkter inledningsvis nästa vecka.

Amerikanska ledande terminen S&P 500 pekar likväl på en negativ inledning, då terminen backat -0.25 procent efter nattens handel i Asien. Den amerikanska dollarn har även fallit ned till 7.97 denna morgon, vilket dämpar humöret lite.

Tekniska motståndsnivåer inför dagens börsöppning inväntar fortfarande vid 1600, 1616, 1630 punkter. Stödnivåer inväntar vid 1580, 1570, 1560, 1550, 1540 punkter.

Inga större bolagshändelser står i fokus. Castellum handlas exklusive utdelning på fredagen. Framförallt ligger fokus på när Theresa May talar om Brexit i Florens, som väntas klargöra lite mer hur vägen kommer att se ut framöver. På makroagendan får vi i övrigt denna fredag kombinerat preliminärt PMI för september både för EMU och USA.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Fingerprint på väg mot 20 kronor?!?

Har nu tappat drygt -30 procent sedan en vecka tillbaka.

Fingerprint Cards fortsatte vidare söderut på torsdagen, vilket innebär att bolagets aktie sedan en vecka tillbaka nu tappat över -30 procent.

Nedgången sedan årsskiftet uppgår dessutom till -65 procent, och ser nu ut att vara på väg mot ett utmanande av sentimentala heltalsnivån 20 kronor.

Dessutom finner vi inte några större stöd förrän kring 17.50 kronor, 2014 årshögsta, vilket talar för att utmanande av 20 kronor kan ge ett genombrott.

Innevarande vecka triggades den kraftiga inledningsvisa nedgång till följd av ett pressmeddelande där Fingerprint spår att intäkterna i det tredje kvartalet kommer att ligga i intervallet 800-840 miljoner kronor.

I en sammanställning från SME Direkt, förväntades tidigare att tredje kvartalets intäkter skulle uppgå till 1.507 miljoner kronor.

Föregående vecka kom även Apples lansering av en ny flaggprodukt iPhone X som frångår fingeravtrycksläsning, till förmån för ansiktsigenkänning, vilket skapade ett inledningsvis negativt sentiment bland investerare.

Flertalet riktkurser har nyligen justerats, däribland Carnegie på 16 kr, UBS 21 kr, SEB 24:50 kr, Handelsbanken på 24 kr, samt Redeye på 27 kr. Redeye lyfte fram ett pessimistiskt scenario, där ett ”fair value” istället landar på 10 kronor.

Fingerprint på väg mot 20 kronor?!?

Fortsatt svaghet i Ericsson efter säljrekommendation.

Risk för aktieemission och potentiell stor bot från amerikanska myndigheter enligt Carnegie.

Säljare fortsätter att dominera i Ericsson, och har sedan tre månader tillbaka tappat drygt -29 procent i börsvärde.

Stadig nedgång har inneburit att vi nu handlas kring 44 kronor, strax ovanför ettårslägsta vid 43.50 kronor.

Just 43:50 kronor är även en teknisk stödnivå varpå ett genombrott talar för att vi inte bara kommer att utmana 40 kronor, men även att vi kan få en nedgång mot 15 årslägsta kring 35 kronor.

Torsdagens negativa bränsle uppstod i samband med att Carnegie sänkte rådet till sälj från tidigare behåll. Riktkursen nedjusteras även 26 procent från 53 till 39 kronor.

”Vi ser också ett antal risker i aktien, inklusive en möjlig aktieemission och en potentiell stor bot från amerikanska myndigheter, såväl som avsevärda nedgraderingar i konsensus”, skrev Carnegie.

Fortsatt svaghet i Ericsson efter säljrekommendation.

Bank håller uppe tongångarna på torsdagen.

Orörd styrränta från Fed, men kommer att inleda en minskning av balansräkningen i oktober, vilket gav bränsle till dollarn och räntemarknaden.

Breda uppgång efter onsdagens räntebesked från Fed. Amerikanska dollarn lyfte inledningsvis, och gav ökad riskaptit inom banksektorn, vilken runnit över till den europeiska handeln.

Kortsiktigt utmanas flertalet motståndsnivåer, och talar för ett positivt utbrott, och vidare styrka inom kort.

Även svenska Nordea stiger över +1 procent på torsdagen, och utmanar nu taket inom den konsolidering som pågått, om ett kortfattat utbrott borträknas i slutet av augusti…

Brittiska Barclays fick även bränsle på torsdagen, och handlas relativt nära årslägsta nivåer. Theresa May förväntas även på fredagen ge en uppdatering var landet står kring Brexit-förhandlingarna.

Bank håller uppe tongångarna på torsdagen.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Castellum (2:50 kr, andra del utav total utdelning 5:00 kr)

Makrostatistik

 • Nederländerna: BNP (def) 2 kv kl 6.30
 • Frankrike: BNP (def) 2 kv kl 8.45
 • Frankrike: PMI kombinerat (prel) september kl 9.00
 • SCB: finansräkenskaper 2 kv kl 9.30
 • Tyskland: PMI kombinerat (prel) september kl 9.30
 • EMU: PMI kombinerat (prel) september kl 10.00
 • Storbritannien: CBI ordertrender september kl 12.00
 • USA: Markit PMI kombinerat (prel) september kl 15.45

Övrigt

 • Storbritannien: Theresa May talar om brexit i Florens
 • ECB: Mario Draghi talar i Dublin kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Onsdagskvällens räntebesked från USA följdes av stigande marknadsräntor och stärkt dollar, och banker samt exportberoende verkstadsbolag agerade följaktligen draglok på torsdagens Stockholmsbörs.

OMXS30 stängde 0,7 procent upp på nivån 1.596, med aktier för 13,7 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. I och med uppgången har Stockholmsbörsen stigit alla veckans handelsdagar hittills.

Onsdagens räntebesked innebar som väntat ingen ändrad nivå på den amerikanska styrräntan, men marknadsreaktionerna – stärkt dollar och högre marknadsräntor – indikerade att beskedet tolkades hökaktigt. Bland annat meddelades att Federal Reserve kommer att sluta köpa obligationer i oktober, och att man siktar på en räntehöjning till i år.

Från svenska Riksbanken kom relativt duvaktiga signaler under torsdagen: ett räntemötesprotokoll visade att ledamöterna ser den senaste inflationsuppgången som delvis ett resultat av tillfälligheter, och kronan har stärkts snabbar än prognosen i juli – faktorer som båda tycks tala emot räntehöjningar.

Banksektorn var klart starkast i Europa, följd av personbilar, och i OMXS30 avgick Nordea med segern genom att stiga mer än 2 procent. Handelsbanken och SEB steg omkring 1,5 procent medan Swedbank utvecklades i linje med index, plus 0,6 procent.

Volvo gick starkast bland verkstadsbolagen, plus 1,9 procent, och bland vinnarna i den sektorn fanns även Alfa Laval och Autoliv, båda plus 1,4 procent.

Fingerprint blev OMXS30-jumbo med minus 2,8 procent och slutkursen 22:89 kronor. Carnegie har sänkt sin riktkurs till 16 från 22 kronor och upprepat sitt säljråd. Även Redeye har dragit ned sina estimat.

Telia handlades kring minus 1 procent under större delen av dagen, men klättrade till oförändrat efter Reutersuppgifter om att bolagets böter i USA och Holland kan bli lägre än Telias reservering på 1 miljard dollar. Telia själva meddelade att informationen om förlikningsvillkor i media är ofullständig, men att en överenskommelse med inblandade myndigheter är nära förestående. Efter stängning rapporterade Bloomberg att bötesbeloppet sägs bli åtminstone 965 miljoner dollar, en uppgift Telia inte ville kommentera när Direkt frågade.

Bulten höll kapitalmarknadsdag i Hallstahammar. Enligt vad vd:n sade till Nyhetsbyrån Direkt var budskapet på evenemanget att fordonsunderleverantören har god tillväxt framför sig tack vare hög orderingång på sistone. Aktien stängde inte desto mindre på minus 0,6 procent.

Getinges huvudägare Carl Bennet har uppvaktats intensivt av konkurrenter och riskkapitalbolag som vill köpa medicinteknikbolaget, men han har gett friarna korgen eftersom han anser det vara en bättre affär att utveckla bolaget, enligt Dagens Industri. Getinge-aktien steg 1,1 procent.

Labbtestutvecklaren Senzagen stängde på 43:30 kronor efter sin första börsdag, mer än dubbelt så mycket som introduktionskursen på 19:40 kronor. I ägarlistan återfinns bland andra kriminologen Leif GW Persson.

Köp opiatläkemedelsbolaget Orexo, gruvborrföretaget Drillcon och kosmetikbolaget Oriflame, men sälj mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment, är Affärsvärldens tips. Orexo och Drillcon avancerade omkring 10 procent, och Oriflame steg 2,7 procent. G5-aktien föll över 7 procent.

Forskningsbolaget Neurovive steg drygt 9 procent efter en positiv återkoppling från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1596.31
3539.59
12600.03
7263.9
2500.6
22359.23
6422.69
20275.56
27874.64
1.2
9.53
7.97
50.61
56.4
0.69%
0.40%
0.25%
-0.11%
-0.30%
-0.24%
-0.52%
-0.35%
-0.84%
0.15%
0.11%
-0.05%
0.12%
-0.05%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.