Home > Morgonrapport: Dags för vinsthemtagning…?

Morgonrapport: Dags för vinsthemtagning…?

Torsdagens handel fortsatte att domineras av köpare för 9:e handelsdagen i rad. Storbolagsindexet OMXS30 lyckades stänga strax över nollan +0.07 proent till 1624.98, trots att indextunga H&M föll -5.0 procent. Omsättningen uppgick till hela 17 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. USA lyckades likaså avsluta svagt på plus, och S&P 500 är tillbaka över 2500. Efter nattens handel i Asien råder det blandade tongångar, och för svensk del innebär det en avvaktande till svagt negativ inledning…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 fortsatte att handlas till plus för 9:e handelsdagen i rad på torsdagen.

Trots att vi fick en avslutning på plus, var det ändock enbart +0.07 procent uppgång. Det intressanta var dock att köpstyrkan hade ett betydligt större övertag än tidigare handelsdagar, i linje med att omsättningen tydligt ökade till 17 miljarder kronor.

Därmed fortsatte vi bibehålla mark över tekniska stödnivån 1616 punkter.

Morgonrapport: Dags för vinsthemtagning…?

Risken är fortfarande att det är vinsthemtagning som väntar. Rent tekniskt bör vi få en utvädring av köpare, till förmån för att säljare skall kliva in igenom dörren.

OMXS30 är tekniskt sett tydligt överköpt. RSI indikatorn ligger på 97.78, och vi fick en mindre avmattning till följd av mindre rörelser på torsdagen, vilket i sig även kan vara ett tecken på att vi får en mindre negativ rörelse på fredagen.

Bank och verkstad har nu visat styrka, och risken är även här för mindre vinsthemtagning, vilket i sig är två stora indextunga sektorer som styr OMXS30.

Balanspunkten på torsdagen var 1622 punkter, den prisnivå som noterade störst volym. Detta innebär att vi kortsiktigt kan komma att utmana denna prisnivå på fredagen, samt 1616 punkter om svaghet börjar dominera under dagen.

Skulle det visa sig att fredagen bjuder på en 10:e handelsdag i rad med köpstyrka kvar i bilden, ja då finns det en chans att vi får se OMXS30 att gnaga sig upp för att testa 1630 punkter.

En avslutning på plus under fredagen, gärna med tilltagande köpstyrka skulle innebära att vi även i princip bryter utifrån veckovis, ett negativt volymförhållande, vilket vi kortsiktigt nästan gjort genom den köpstyrkan som dominerat senaste två veckorna.

Sista rycket före vi får en större vändpunkt och korrektion?

Kanske detta är sista rycket före vi får en större vändpunkt och korrektion? Mycket talar för att vi kan komma fortsätta bibehålla handel kring nuvarande prisnivåer, inför den stora rapportfloden som börjar om drygt 3 veckor.

Än en gång fortsätter tekniskt motstånd inför dagens handel vara 1630, 1640, 1650 och 1657 punkter. Lika så inväntar stöd vid 1616, 1600, 1580, 1570, 1560, 1550 samt 1540 punkter.

På fredagen återfinns inga större bolagsrapporter, eller signifikanta händelser. Utifrån makroperspektiv landar fokus på Riksbanken klockan 10:00, med frågan om vem som kommer att vara Riksbankschef efter årsskiftet. Därefter får vi preliminära siffror gällande KPI inom EMU klockan 11:00. Från amerikanskt håll får vi klockan 14:30 privata inkomster och privatkonsumtion i augusti, likaså Chicagos inköpschefsindex september klockan 15:45.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

H&M faller kraftigt efter rapport!

Föll inledningsvis över -5.0 procent…

På torsdagen föll H&M över -5.0 procent efter rapport.

H&M redovisade ett rörelseresultat på 4.939 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/2017.

Förväntningarna enligt analytikerkåren låg ett rörelseresultat på omkring 4.901 miljoner kronor, medan bruttomarginalen som blev 51.4 procent kom in under väntade 51.6 procent.

I samband med rapporten framgick det att bolaget ser en “viss avmattning” i försäljningen slutet av September, samtidigt som höstkollektionen fick en bra start efter sommarens “offensiva sommarrea”.

”Som en följd av snabbare ledtider, effektivare varuförsörjningskedja och mer inköp i säsong finns stor potential att nå lägre varulagernivåer framöver”, skrev bolaget i torsdagens rapport.

”På vår kapitalmarknadsdag i februari 2018 ser vi fram emot att få tillfälle att berätta mer om hur vi möter upp de stora förändringarna som sker i branschen och om hur vi ska stärka vår position ytterligare framöver”, skrev H&M:s Karl-Johan Persson vidare i rapporten.

H&M faller kraftigt efter rapport!

Swedish Match utmanar tekniskt motstånd efter uppgång.

Får bränsle till förnyad styrka när Nordea höjde riktkursen.

Swedish Match får bränsle till förnyad styrka på torsdagen, efter att Nordea höjer riktkursen för bolaget till 390 från tidigare 380 kronor.

”Vi har på senare tid sett en återgång till rationellt beteende på den svenska snusmarknaden, där alla fyra större aktörer höjer priserna för första gången på sex år”, skrev storbanken som upprepade köp.

Nordea tror att prishöjningar samtidigt som bolagets återköp, kommer att innebära att bolagets vinst per aktie kan stiga med mer än 10 procent per år.

Den 1 september framgick det att Swedish Match köpt V2 Tobacco, ett danskt privatägt bolag verksamt inom rökfri tobak på den europeiska marknaden med en årlig nettoomsättning om cirka 160 miljoner kronor.

V2:s varumärken inkluderar Thunder, Offroad och Phantom.

Efter torsdagen uppgång utmanas tekniskt motstånd vid 284.50 kr på nytt.

Swedish Match utmanar tekniskt motstånd efter uppgång.

Bussbolaget Nobina gasar på efter rapport.

Steg inledningsvis över +7.0 procent på torsdagen.

Bussbolaget Nobina redovisade på torsdagen ett resultat före skatt på 74 miljoner kronor för det andra kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2017. Enlig SME Direkt låg förväntningarna på 67,7 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 2.169 miljoner kronor, något under väntade 2.179 miljoner. Försäljningstillväxten uppgick till 1.1 procent, betydligt lägre jämfört med en tillväxt på 8.3 procent under motsvarande period 2016.

I halvårsrapporten lyfte bolagets vd Magnus Rosén fram att underliggande verksamhet fortsätter att utvecklas enligt plan, även om resultatet under bussoperatörens pressades av ”kontraktsmigreringar och omstrukturering av den interregionala verksamheten”. Vidare fortsatte Rosén att ”lönsamheten i den nordiska kollektivtrafiken fortsätter att förbättras”.

Bussbolaget Nobina gasar på efter rapport.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Scandidos (kl 8.30), Capacent (extra), Jays

Makrostatistik

 • Storbritannien: GfK hushållsförtroende september kl 1.00
 • Japan: arbetslöshet augusti kl 1.30
 • Japan: KPI augusti kl 1.30
 • Japan: detaljhandel augusti kl 1.50
 • Japan: industriproduktion (prel) augusti kl 1.50
 • Kina: Caixin industri-PMI september kl 3.45
 • Storbritannien: Nationwide huspriser september kl 8.00
 • Tyskland: detaljhandel augusti kl 8.00
 • Frankrike: KPI (prel) september kl 8.45
 • Danmark: BNP (def) 2 kv kl 9.00
 • SCB: arbetskostnadsindex arbetare och tjänstemän i privat sektor juli kl 9.30
 • SCB: löner arbetare och tjänstemän privat sektor juli kl 9.30
 • Tyskland: arbetslöshet september kl 9.55
 • Storbritannien: BNP (def) 2 kv kl 10.30
 • EMU: KPI (prel) september kl 11.00
 • Italien: KPI (prel) september kl 11.00
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion augusti kl 14.30
 • USA: Chicagos inköpschefsindex september kl 15.45
 • USA: Michiganindex (def) september kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades på torsdagen nära nollstrecket. Europabörserna noterade överlag mindre plusnoteringar. H&M sjönk rejält efter rapport men kunde inte hindra en nionde handelsdag på raken som slutade på plus.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,1 procent till nivån 1.625. Stockholmsbörsens omsättning slutade på 17 miljarder kronor.

”Stockholmsbörsen är överköpt på kort sikt och jag räknar med att marknaden kommer att ta en paus för att samla kraft för nya uppgångar senare under hösten. Det vore både logiskt och hälsosamt efter den snabba uppgång vi haft senaste tre veckorna. Bland sektorerna ser vi en rotation från verkstad till bankerna med stöd av att 10-årsräntan är på högsta nivån sedan januari 2016”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

H&M-aktien tappade 5,1 procent. Klädjätten stod för ett resultat som i stort sett var som väntat. Bolaget uppgav dock att det mot slutet av september sett en viss avmattning i försäljningen.

Investmentbanken Morgan Stanley ansåg i en kommentar att det mest överraskande i rapporten var att värdet på H&M:s varulager steg med 8 procent trots den readrivna nedgången i bruttomarginalen.

Cykliska aktier återfanns bland vinnarna. Volvo, Sandvik, Atlas Copco och Sandvik steg alla markant.

Bussbolaget Nobina redovisade ett bättre resultat än väntat. Aktien steg 7,5 procent. Vd Magnus Rosén sade att lönsamheten i den nordiska kollektivtrafiken fortsätter att förbättras.

Loomis var upp över 4 procent efter att ha presenterat nya finansiella mål till 2021 i samband med sin kapitalmarknadsdag. Mål som alltså uppenbarligen föll i god jord.

Medivir steg drygt 3 procent efter att vd köpt aktier.

Specialistläkemedelsbolaget Xspray Pharma avancerade över 40 procent i handelspremiären på First North.

Ännu bättre gick det för labtechbolaget Inhalation Sciences på Aktietorget som steg 85 procent i sin debut. I onsdags meddelades att bolaget fått en order från Astra Zeneca.

Kepler Cheuvreux inledde bevakning av B3IT med rekommendationen köp och riktkurs 95 kronor. Aktien klättrade drygt 2 procent till 84:50 kronor.

Swedish Match fick en höjd riktkurs av Nordea Markets från 380 till 390 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien ökade 0,8 procent till strax över 283 kronor.

Nanosatellitbolaget Gomspace fortsatte sin resa upp. Under torsdagen steg aktien mer än 11 procent efter en order på 12,5 miljoner euro. Den senaste månaden har aktiekursen mer än dubblats.

Doro klättrade runt 5 procent efter att Rite Ventures ökat sitt innehav i bolaget till drygt 9 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1624.98
3563.64
12704.65
7322.82
2510.06
22381.2
6453.45
20362.18
27512.65
1.18
9.56
8.12
51.52
57.2
0.07%
0.24%
0.37%
0.13%
0.12%
0.18%
0.00%
0.00%
0.33%
-0.02%
0.06%
0.07%
-0.08%
0.07%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.