Home > Morgonrapport: Dämpad oro för handelskrig bidrog till uppgång

Morgonrapport: Dämpad oro för handelskrig bidrog till uppgång

OMXS30 inledde veckan på plus där bidragande faktor var nyheter kring ett uppskjutet handelskrig mellan USA och Kina. Index stängde tillslut upp 0,29 procent till nivån 1626,25. Wall street avslutade gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte måndagen i samma positiva anda som fredagen och stängde på plus. Uppgången i OMXS30 summerades till 0,29 procent till nivån 1626,25 där omsättningen landade på 13,2 miljarder kronor.

Bidragande faktor i gårdagens rörelse, där även övriga europeiska börser gick starkt, var goda signaler angående den senaste tidens oro över handelskrig. USA och Kina publicerade ett uttalande där Kina lovar att köpa mer amerikanska varor för att bidra till att minska USA:s handelsunderskott. Exempel på varor är bland annat amerikanska energi- samt jordbruksprodukter. ”Uppgörelsen antyder att logik kommer att segra i slutändan”, sade Athanasios Vamvakidis, valutastrateg vid Bank of America – Merrill Lynch

Vinnare under gårdagen i OMXS30 blev Autoliv som noterade en uppgång med 2,1. Starkt gick även Latour som följd av en artikel i Dagens Industri slutade dagen upp 5,4 procent. Vidare fortsatte även fredagens vinnare Paradox sin utveckling uppåt efter ett par positiva nyheter med flera spelsläpp samt höjd rekommendation från Carnegie.

Måndagens förlorare bland storbolagen blev de svenska bankerna. DI riktade kritik mot Handelsbankens sätt att sköta kreditgivning vilket ledde till att aktien backade med 0,8 procent. Bortsett från SEB sjönk även resterande storbanker under måndagen.

I Norge fortsatte turbulensen i flygbolaget Norwegian där spanska media rapporterade att IAG förbereder ett bud på 330 norska kronor. Norwegian som inför gårdagens handel hade stigit med över 50 procent senaste månaderna, föll något överraskande med hela 7 procent som resultat på ryktena och ligger därmed just nu på 250 norska kronor.

Tisdagens makroagenda innehåller statistik från SCB gällande arbetslösheten i april. Säsongsrensat väntat utfall ligger på en minskning med en procentenhet till 6,1 procent jämfört med förra månaden. Enligt Nordea har indikatorerna försvagats lite på sistone men att signalerna fortsatt tyder på en hög efterfrågan på arbetskraft i närtid. ”Vi räknar dock med att sysselsättningen planar ut senare i år när BNP-tillväxten bromsar in”, tillägger Nordea.

Stockholmsbörsens fortsatte där fredagen tog vid och handlades under måndagen upp med 0,29 procent vilket innebar att index parkerade vid 1626,25. OMXS30 har på sistone gått oerhört starkt och mycket talar för att index nu samlar kraft för ytterligare uppgång där motståndsnivån vid ca 1645 står som första utmaning. Vid nedgång är viktiga nivåer att bevaka det tidigare motståndet kring 1590 som numera blivit ett stöd. Om index etablerar sig under denna nivå, särskilt om det sker under ökande handelsaktivitet, så kan det vara ett tecken på kortsiktig svaghet.

På lite längre sikt är vi fortsatt vaksamma av ett antal anledningar. Det fortsatta negativa handelsvolymsambandet där nedgångar ofta sammanfaller med högre handelsvolym och vice versa, har präglat börsen den senaste tiden vilket skapar stor osäkerhet kring substansen i köpsignalerna. Vidare närmar vi oss höstperioden som historiskt sett har varit svagare. Vår inställning ur ett längre perspektiv förblir således försiktig och återhållsam och vi räknar med att vi kommer få anledning att återkomma till detta resonemang framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Neurovive (kl 8.30), Multiq (kl 12.30), Lundbergs (lunchtid)

Makrostatistik

 • SCB: arbetslöshet april kl 9.30
 • Storbritannien: CBI ordertrend maj kl 12.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: Richmond Feds industriindex maj kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Ungern: räntebesked kl 14.00
 • LO: konjunkturprognos kl 9.30
 • SN: presenterar rapport om kostnaderna för hamnkonflikten i Göteborg kl 9.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen startade veckan i positiv anda med stöd av en helgens handelsuppgörelse mellan USA och Kina. Börserna i Oslo, Köpenhamn och Frankfurt var stängda på grund av pingstledighet. Bland storbolagen steg Astra Zeneca medan bankerna hämmade OMXS30-indexet.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 0,3 procent till 1.626. Aktier för 13,2 miljarder kronor hade omsatts. I London steg börsen med 1,2 procent där FTSE 100 nådde nytt ”all time high” och i Paris gick CAC40 upp med 0,5 procent med flygplanstillverkaren Airbus som ledsagare.

Positiva signaler i den pågående handelstvisten mellan USA och Kina gav lättnad på marknaderna i Europa. USA:s finansminister Steven Mnuchin sade i en intervju med Fox News enligt Reuters att handelskriget var satt ”on hold”.

”Handelssamtalen under helgen antyder att ett utfall med ett verkligt handelskrig är mycket osannolikt”, sade Robert Mead, biträdande chef för Asia-Pacific vid Pimco i en intervju med Bloomberg tv.

I Stockholm avancerade läkemedelsbolaget Astra Zeneca med 2,4 procent efter godkännande för Lokelma i USA. Detta läkemedel, som används vid hyperkalemi, fick godkänt för Europa i mars. Dagens uppgång medförde fredagens nedgång hämtades igen då aktien föll på en rapport som var något svagare än väntat.

Autoliv steg med 2,1 procent. Inför den kommande delningen av bolaget uppgavs att kapitaltillskottet till avknoppade Veoneer kommer att uppgå till 1 miljard dollar.

Medicinteknikbolaget Getinge, som är en av årets förlorare, steg med 1,8 procent. I Dagens Industri uppkom det att aktiefonden Mertzig Equity, en fond som startades 2010 av aktiestrategen Hans Mertzig och hans son, tagit in Getinge i sin fond.

Banker hade åter en tung dag och placerade sig i botten bland OMXS30-bolagen. Kritik mot Handelsbankens sätt att sköta kreditgivningen luftades på nytt i Dagens Industri och aktien backade med 0,8 procent. Även övriga storbanker sjönk även om SEB gick mot strömmen och steg 0,5 procent.

Bland storbolagen fick investmentbolaget Latour fart efter en köpanalys i Dagens Industri. Aktien steg med 5,4 procent.

En av måndagens stora vinnare var oljebolaget Africa Oil. Aktien steg 19,4 procent, enligt en analytiker kan kursuppgången bero på förra veckans medieuppgifter om att Lundin-bolaget är intresserat att köpa in sig i nigerianska tillgångar. Dessutom har aktien släpat efter den övriga uppgången i oljesektorn, framhöll analytikern.

Oljepriset sjönk något under måndagen efter att i slutet av förra veckan letat sig över 80 dollar per fat. Under måndagen noterades Brent till 78,80 dollar.

Kraftigt upp var det även för Zeta Display, som säljer digital butiksinredning. Aktien steg med nära 22 procent efter att ha levererat en rapport som marknaden gillade kombinerat med en order från ATG på 100 miljoner kronor.

Spelutvecklaren Paradox, listat på First North, steg med 14 procent efter helgens spelmässa där en rad nya spel presenterades. Efter spelmässan har Carnegie höjt sin rekommendation till köp. Aktien handlas även utan rätt till utdelning om 1 krona från och med måndagen.

Flexqube, listat på First North, steg närmare 12 procent efter en positiv analys i Börsveckan. Bolagets senaste rapport visade hög tillväxt och stark orderingång framgick det i analysen.

Energilagringsbolaget Saltx, listat på First North, sköt i höjden efter besked om en order på 8.000 Suncool-solfångare från energibolaget Sunact i Ghana värd cirka 55 miljoner kronor. Saltx-aktien steg över 20 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1626.25
3573.69
13077.72
2733.01
25013.29
7394.04
22984.73
31234.35
1.18
10.23
8.68
72.52
79.34
0.29%
0,00%
-0.28%
0.74%
1.21%
0.54%
-0.08%
0.6%
-0.11%
0.06%
0.18%
0.23%
0.18%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto