Home > Morgonrapport: Dämpad riskaptit ökar sannolikhet för utmaning av 1550 punkter.

Morgonrapport: Dämpad riskaptit ökar sannolikhet för utmaning av 1550 punkter.

Fortsatt oro bland investerare fortsatte att prägla utvecklingen runt om i Europa på måndagen. Svenska storbolagsindexet OMXS30 föll avslutningsvis -0.44 procent till 1551.89, och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till cirka 11.4 miljarder kronor. USA höll helgstängt till följd av Labor Day, vilket gav tydligt lägre aktivitet, och tidigt denna morgon är det blandade tongångar i Asien. Ledande terminer pekar på en svagt positiv rörelse inledningsvis.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Inga större rörelser upplevdes på måndagen i OMXS30, då USA höll helgstängt på måndagen till följd av Labor Day, vilket gav tydligt lägre aktivitet.

Inledningsvis utmanade vi tekniska stödnivån vid 1550 punkter, och fick därmed en mindre andhämtning enligt väntat.

Vi räknar med fortsatt dämpad riskaptit bland investerare till följd av den oro som präglar marknaden kring Nordkorea.

USA:s FN-ambassadör Nikki Halay sade vid måndagens möte på FN:s säkerhetsråd, att Nordkorea ”ber om krig”, efter att ha testat vad som uppges vara en vätebomb.

För att elda på ytterligare bränsle till fortsatt oro, rapporterade Bloomberg News på måndagen att amerikanska presidenten Donald Trump och Sydkoreas president MoonJae-In är överens om att stärka Sydkoreas motståndskraft mot Nordkorea.

Sydkorea genomförde även under natten ännu en militärövning.

Ledande terminer pekar trots detta tidigt denna morgon, på en svagt positiv rörelse inför börsöppning om drygt ett par timmar.

Morgonrapport: Dämpad riskaptit ökar sannolikhet för utmaning av 1550 punkter.

Omkring 1555 punkter väntas vi inleda tisdagens handel, men stora frågan är om vi kommer få en återgång och utmaning av tekniska motståndsnivån som vi utmanade på allvar under fredagen.

Vi fortsätter att uppleva svaghet i volymförhållandet för OMXS30, och även om vi i slutet av föregående vecka fick köpstyrka på besök, är det långt ifrån en bekräftelse till vidare styrka.

Tillfälliga rekyler, med rörelser norrut är dock inte helt oväntat, och vi har nu lämnat ett mer eller mindre överköpt territorium efter måndagens handel, vilket samtidigt innebär att nu utrymme finns på nytt att faktiskt kliva över 1560 punkter.

Inledningsvis följer vi orderflödet, för att finna styrka som svaghet i den svagt positiva inledningen som väntas.

Samtidigt finns fortfarande risken, att när eller om vi utmanar 1550 punkter på nytt, att vid vidare svaghetstecken att vi etablerar oss under 1550 punkter. Under senaste veckan har just 1550 punkter blivit en balanspunkt, där stor del av volymen varit. Detta märker vi tydligt då vi upplevt tydliga svårheter till genombrott.

Vi har heller inte fått några tydliga styrketecken från bank eller industri, och det folkkära indextunga klädbolaget H&M handlas nu även under 200 kronor, vilket anses vara tydligt negativt. Bolaget har nu även fått en hel drös med sänkta riktkurser för övrigt.

Oroligheterna kring Nordkorea fortsätter att ligga som en våt filt.

Som ni märker är det flera svaghetstecken som präglar marknaden förutom den geopolitiska oro som sätter tonen, samtidigt är det inte helt kört.

Styrketecken kan uppstå när man minst anar det, och kanske detta kommer i form av starka rapporter om några veckor, när vi inleder rapportfloden.

Inför dagens handel är det primärt 1560 punkter som är i fokus, vid genombrott vänder vi blicken tillfälligt mot 1570, därefter framförallt mot 1580 punkter.

Vid svaghetstecken till genombrott och etablering över 1560 punkter, ökar sannolikheten för att vi kommer utmana och kanske till och med kliva under 1550 punkter. Dessutom handlas amerikanska ledande terminen S&P 500 på minus denna morgon, vilket kan dämpa humöret inledningsvis, och ökar därmed denna risk.

Tekniska motståndsnivåer inväntar vid 1560, 1570 men framförallt 1580 och 1600 punkter. Stödnivåer inväntar redan vid 1550 punkter, därefter 1540, 1527, 1517 och 1500 punkter.

Även i dagens makroagenda återfinns inga större moment, lika så bland bolagsrapporter förutom småspararfavorit SAS. Veckans fokus utifrån makroperspektiv, ligger på torsdagens räntebesked från ECB.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

LUPE fortsätter norrut för tredje dagen i rad.

Nordea ger bränsle efter återupptagen bevakning med köprekommendation.

Lundin Petroleum inleder veckan med fortsatt uppgång på över +1 procent på måndagen, där bränsle till uppgången kommer från Nordea, som återupptar med köp och en riktkurs på 220 kronor.

I slutet av augusti föll bolagets aktie tydligt, till följd av bolagets prospekteringsborrning i sydöstra Barents hav resulterade i ”en mindre, icke-kommersiell gasfyndighet”. Målet var att hitta olja, men istället påträffades en gaskolonn om 34 meter.

Efter måndagens köprekommendation från Nordea, har bolaget fått två sänkta rekommendationer i augusti. Pareto nedjusterade nyligen riktkursen till 200 kronor, till behåll från tidigare köp. Även ABG Sundal Collier sänkte rekommendationen till sälj från tidigare behåll, och nedjusterade riktkursen till 150 kronor.

LUPE fortsätter norrut för tredje dagen i rad. Nordea ger bränsle efter återupptagen bevakning med köprekommendation.

SAAB på väg att utmana långsiktigt vägskäl efter uppgång.

DI:s köprekommendation får bolagets aktie att stiga över +4 procent på måndagen.

SAAB inleder måndagen med en uppgång på över +4 procent till 378.30 kronor.

Tekniskt stöd stoppade vidare nedgång föregående vecka strax över 350 kronor, och efter två dagars handel i positiva tongångar ser aktien nu ut att vara på väg att utmana det långsiktiga vägskälet i form av 200 dagars glidande medelvärde.

Vändpunkten kom samtidigt i samband med att SAAB ingått ett indiskt samarbete för Gripenproduktion. Ingen direkt order lyfts fram, men tidigare har ”över 150” plan nämnts av Håkan Buskhe till Svenska Dagbladet i mars.

Bränsle till måndagens uppgång står Dagens Industri med köprekommendation för, och lyfter bland annat fram att anslagen börjar höjas till försvaret, tillväxtbolag med stigande marginaltrend, och den stora nedgången på -20 procent sedan juni.

SAAB på väg att utmana långsiktigt vägskäl efter uppgång.

Probiotikabolaget Probi faller över -30 procent på vinstvarning.

Bedömer inte klara av att uppnå organisk tillväxt för helåret 2017, efter en av bolagets största kunder i Nordamerika drar ned på sitt lager.

Probi inleder kraftigt söderut på måndagen, efter att bolaget vinstvarnar.

Bolaget bedöms inte längre klara av att uppnå organisk tillväxt för helåret 2017, eftersom en av bolagets största kunder i Nordamerika, fortsätter att dra ned på sitt lager.

”Enligt information från kunden, förväntas lagerminskningen fortsätta under andra halvåret 2017 och första kvartalet 2018”, skrev Probi i ett pressmeddelande som gick ut under helgen.

Bolagets nettoförsäljning väntas påverkas negativt med omkring 50 miljoner kronor per kvartal, jämfört med samma perioder 2016 och 2017.

Probiotikabolaget Probi faller över -30 procent på vinstvarning.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • SAS (kl 8.00)
 • SAS: rapportpresentation kl 10.00

Exklusive utdelning

 • Ahlstrom-Munksjö (0:23 eur)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC omsättning detaljhandeln augusti kl 1.00
 • Japan: Nikkei tjänste-PMI augusti kl 2.30
 • Kina: Caixin tjänste-PMI augusti kl 3.45
 • Schweiz: BNP 2 kv kl 7.45
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI augusti kl 8.30
 • Frankrike: tjänste-PMI (def) augusti kl 9.50
 • Tyskland: tjänste-PMI (def) augusti kl 9.55
 • EMU: tjänste-PMI (def) augusti kl 10.00
 • Storbritannien: Markit/CIPS tjänste-PMI augusti kl 10.30
 • EMU: detaljhandel juli kl 11.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: industriorder juli kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade något på måndagen. Geopolitisk oro präglade handeln då Nordkorea ägnade helgen åt ett test av en vätgasbomb. Med stängda marknader i Nordamerika var aktiviteten på marknaderna begränsad.

Vid börsens stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned med 0,4 procent till nivån 1.552. Aktier för cirka 11,4 miljarder hade bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Saab steg nästan 4 procent efter en köprekommendation i måndagens Dagens industri. Sedan toppen i juni har Saabs aktie tappat 20 procent och det utgör ett bra läge att komma in i ett tillväxtbolag med stigande marginaltrend, skrev tidningen.

Lundin Minings vd Paul Conibear öppnar i en intervju med samma tidning för förvärv av tillräcklig storlek för att förändra bolaget i grunden. Aktien stärktes med 2,4 procent.

Sfärkollegan Lundin Petroleum steg 3,7 procent till 178:50 kronor. Statoil meddelade att investeringsutgifterna för det norska storfältet Johan Sverdrup, där Lundin Petroleum är delägare, sänks ytterligare. Dessutom återupptog Nordea bevakning av bolaget med en köprekommendation.

Millicom trycktes upp 1,5 procent. Aktivistfonden SCV håller på att bygga upp en post i teleoperatören i syfte att accelerera ett pågående uttåg ur Afrika samt klä upp det inför latinamerikanska strukturaffärer.

Bland OMXS30-bolagen sjönk Fingerprint Cards 2,9 procent. Även Nordea och Getinge tappade mark med nedgångar på 1,7 respektive 1,4 procent.

Betsson ställdes ned över 3 procent efter beskedet att vd Ulrik Bengtsson får lämna bolaget med omedelbar verkan.

”Under den tid då Ulrik Bengtsson varit grupp-vd samt Malta-vd har Betsson blivit totalt frånåkta av exempelvis Kindred och Leo Vegas. Så det är inte förvånande”, kommenterade en spelanalytiker nyheten till Direkt.

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen. Sjukvården omfattas däremot inte, rapporterade SVT på söndagen.

För närvarande saknas stöd för förslaget i riksdagen, men inte desto mindre backade välfärdsbolagen: Academedia knappt 2 procent, Dedicare 2 procent, Humana 4,7 procent och Engelska skolan sjönk 0,4 procent.

Starbreeze backade 14 procent och har därmed tappat 45 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet. I helgen släpptes en betaversion av Starbreeze nästa stora speltitel Raid: World War II och av de kommentarer som hittills synts i olika forum är inte alla odelat positiva.

Probiotikabolaget Probi har vinstvarnat och aktien straffades med ett kursras på strax under 30 procent.

Pareto har sänkt sin riktkurs för JM till 220 från 260 kronor och upprepat ett säljråd. Bostadsutvecklingsbolaget backade 3,5 procent.

Börsveckans köpråd i senaste numret fick genomslag. Electra avancerade nästan 9 procent och SJR med 3,8 procent. Biogaia och Kabe, som tidningen tycker det är läge att avvakta med, sjönk båda med över 1 procent.

Catena Media gjorde på måndagen debut på Stockholmsbörsens huvudlista efter flytt från First North. Aktien slutade på minus 0,3 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1551.89
3430.42
12102.21
7411.47
2476.55
21987.56
6435.33
19396.49
27804.94
1.19
9.47
7.95
47.39
52.15
-0.44%
-0.39%
-0.33%
-0.36%
0.20%
0.18%
0.00%
-0.57%
0.23%
0.12%
0.06%
-0.04%
-0.02%
-0.36%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.