Home > Morgonrapport: Dan före dopparedan väntas öppna positivt, kommer jultomten med ett rally till sist?

Morgonrapport: Dan före dopparedan väntas öppna positivt, kommer jultomten med ett rally till sist?

God Morgon

Tokyobörsen är idag stängd för handel, men övriga asien pekar uppåt. Hang Seng stiger 0,87 %. S&P500 trendade upp under hela dagen och stängde 0,88 % högre vilket även speglas i de svenska terminerna som indikerar en öppning på plussidan såhär tidig morgon.

Oljan stiger svagt nu på morgonen, igår handlades WTI högre än BRENT efter att Obama signerat det upphävda exportavtalet igår. Nu handlas WTI-terminen till 36,39 dollar fatet medan BRENT-terminen handlas till 36,46 dollar fatet.

Svensk handel presenterade nu på morgonen statistik över handeln mellan 1-20 december. Klädförsäljningen visade -0,9 % och skohandeln visade -8,3 %. Båda klart under förväntningarna och prognoserna för hela december även om mellandagarna väntas ta igen en del. Om utfallet i december landar enligt prognoserna har vi ett helårsresultat på klädhandel en tillväxt på 2,1 % och för skor 1,0 %.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Dan före dopparedan och veckans sista handelsdag ska avverkas innan vi alla tar välförtjänad julledighet. Men det är med viss osäkerhet vi går mot julledighet. Trots ivriga försök till uppgångar tar säljtrycket över och gårdagen specificerade detta mönster. OMXS30 noterades för en nedgång om 0,38 % till 1414 punkter. Den låga omsättningen fortsätter, och aktier för 10,9 miljarder kronor omsattes på stockholmsbörsen under gårdagen. Troligtvis kommer vi att få se fortsatt låg omsättning även idag, vilket kan ge liknande slagiga handel.

USA trendade upp under gårdagen och ser kortsiktigt stark ut. OMXS30 har inte följt med i denna styrka vilket ses som svagt och något oroväckande på kort sikt. Ser vi en starkare dag likt USA kan denna bild justeras, men då krävs övertygelse från köparna som hittills har stått vid sidlinjen. Underliggande styrka hade visats om vi trendar upp under hela dagen idag. S&P500 stängde 0,88 % högre under gårdagens handel.

Viktiga tekniska nivåer att hålla koll på är motstånd vid 1430, 1441,1460 punkter, stänger vi ovanför 1460 punkter

OMXS30, väntas stiga i öppningen, orkar köparna hålla i sig under dagen? Säljtrycket har varit stark tidigare dagar så fort köparna tryckt upp kurserna en bit. Något som skapat slagig handel och viss osäkerhet.
OMXS30, väntas stiga i öppningen, orkar köparna hålla i sig under dagen? Säljtrycket har varit stark tidigare dagar så fort köparna tryckt upp kurserna en bit. Något som skapat slagig handel och viss osäkerhet.

har vi ett intressant scenario med en köpsignal mot 1547 punkter. I och med att vi bröt ner under 1418 punkter har vi en säljsignal utlöst, ny säljsignal återfinns vid 1389 punkter, vilket är den botten vi noterade förra veckan. Kanske kan OMXS30 följa den starka amerikanska utvecklingen under gårdagen, men visar den åter svaghetstecken och inte följer efter, gäller det att dra öronen åt sig.

Gårdagens makrostatistik med BNP-siffror för USA överraskade positivt, vilket stödjer den starka återhämtning USA gör, och även räntehöjningen från FED (även fast man inte ska dra för stora växlar på det). Enligt förväntningarna låg en tillväxt på 1,9 % medan utfallet, oreviderat, under andra kvartalet låg på 3,9 %. Den privata konsumtionen steg 3,0 % under tredje kvartalet vilket var strax över förväntan om 2,9 %. Positivt att konsumtionen håller i sig för inflationen, kanske visste FED detta i beslutet för räntan. Den privata konsumtionen publicerades oavsiktligt i förtid och skulle egentligen ha publicerats idag, kanske var det någon som ville ta julledigt?

Idag väntas privata inkomster och privatkonsumtion i november månad. Privatkonsumtionen väntas ha ökat med 0,3 % m/m jämfört med föregående månads 0,1 %. Samtidigt kommer order för varaktiga varor för november. Dessa väntas ha sjunkit med 0,2 % i november. Den beräknas vara oförändrad exklusive transport.

Övriga hålltider under dagen:

– Frankrike: BNP (def) 3 kv kl 8.45
– Storbritannien: BNP (def) 3 kv kl 10.30
– USA: privata inkomster och privatkonsumtion november kl 14.30
– USA: order varaktiga varor (prel) november kl 14.30
– USA: Michiganindex (def) december kl 16.00
– USA: försäljning nya hem november kl 16.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Till sist önskar vi på Tradingportalen en riktigt God Jul så är morgonrapporten tillbaka i mellandagarna!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.45: Frankrike: BNP (def) 3 kv

Det preliminära utfallet kom in i linje med prognos när BNP steg 0,3% på kvartalsbasis. Utfallet väntas stå sig i den definitiva rapporten.

kl 10.30: Storbritannien: BNP (def) 3 kv

Enligt den preliminära beräkningen steg BNP med 0,5% jämfört med andra kvartalet och 2,3% jämfört med tredje kvartalet 2014. Det var helt i linje med marknadens förväntningar, och definitiva data väntas nu komma in i linje med de preliminära.

kl 14.30: USA: privata inkomster och privatkonsumtion november

Data över privatkonsumtionen publicerade oavsiktligt i förtid redan på tisdagskvällen i USA, och visade att konsumtionen ökade 0,3% (i linje med förväntningarna). Förtidspubliceringen visade endast konsumtionsutfallet, inte inkomstdata som enligt prognoserna väntas ha ökat 0,2% i november.

Index över kärninflationen (core PCE) väntas ha ökat 0,1% under månaden och inflationstakten legat kvar på 1,3%.

Credit Suisse skriver att intresset sannolikt kommer att ligga på prisdatan (PCE), särskilt nu när FOMC har betonat att de kommer att bevaka såväl utfall som förväntad inflation. De tror att PCE-deflatorn var oförändrad under månaden och steg 0,3% i årstakt, något upp från 0,2% i oktober.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor (prel) november

Väntas ha sjunkit 0,6% i november, och varit oförändrat exklusive transport. I oktober steg orderingången 2,9% och drogs upp av en kraftig ökning i flygorder, exklusive transport steg orderingången 0,5%.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades med relativt små indexrörelser på tisdagen men med en dragning nedåt. Banker och vissa verkstadsaktier noterade uppgångar, medan sällanköpsvaror var sämsta bransch tillsammans med kraftbolag. Mest omsatta bolag var i kölvattnet av måndagens Appleavtal Ericsson, men uppgången ebbade ut och aktien tappade i stället 1 procent.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,4 procent till 1.414. Aktier för låga 10,9 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. Starkast i storbolagsindexet var SKF som steg 1,2 procent. Sämst gick det för MTG, som noterade en nedgång på 2,2 procent med fyra handelsdagar kvar på året. MTG är den aktie som tvingas lämna OMXS30 efter årsskiftet.

I övrigt gick bussbolaget Nobina bättre än index och stängde oförändrad. Bolaget rapporterade ett resultat före skatt som var 7 procent lägre än förväntningarna i SME Direkts prognos. Omsättningen var dock bättre än väntat.

”Vi har ett stort Danmarksanbud med flera kontrakt som troligen avgörs i februari, och det kommer ett beslut kring en rätt stor upphandling i Kalmar där vi redan i dag har mycket trafik”, sade Nobinas vd Ragnar Norbäck till Nyhetsbyrån Direkt.

Dagens vinnare var 3D-skrivarföretaget Arcam, som steg drygt 17 procent efter att ha fått en order från Avio Aero på 10 EBM-system. Avio Aero är ett dotterbolag till GE Aviation som har använt Arcams EBM-system under många år och nu går in i serieproduktion av avancerade turbinblad för flygmotorer. Ordern är den hittills största på EBM-system, enligt Arcam.

”Det här är den största order vi fått, men under det senaste året har vi också fått två order på vardera fem maskiner. Det är klart att man kan vänta sig, även om det inte är ett löfte, att vi får fler order av det typen i takt med att bolaget växer och kunderna använder våra maskiner för produktion”, sade Arcams vd Magnus René till Direkt.

Saab har fått order från Försvarets materielverk, FMV, som gäller utvecklingsarbete och motmedelsfällare till Gripen. Ordervärdet är 223 miljoner kronor. Saab gick bättre än index och stärktes 0,8 procent.

Precise Biometrics har träffat avtal med Focaltech Systems, som levererar touchpanellösningar, för licensiering av Precise Biomatch Mobile. Det räckte dock inte för att lyfta aktien som stängde 1,7 procent lägre.

Semcon har träffat avtal med en ej namngiven global fordonspartner om system för förarlösa fordon. Aktien var oförändrad.

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia ska öka sin förvärvstakt under de kommande åren. Målet är att göra flera mindre förvärv, i snitt ”två eller fler” per år. Aktien lyfte inte på beskedet utan retirerade 0,9 procent.

Prospekteringsbolaget Copperstone Resources rapporterar ”uppmuntrande” resultat efter en första utvärdering av borrningarna vid Sandberget 300. Aktien lyfte 8,4 procent.

En av dagens stora förlorare var Eniro. Två av bolagets banker, Nordea och DNB, gör enligt Svenska Dagbladet sonderingar gällande en försäljning av lånen till Eniro. Trots rabatt rapporteras dock intresset vara svalt. Eniro föll 6,5 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1413,74
521,100
3214,32
10488,75
6083,10
2038,97
5001,11
18886,70
22021,49
1,0940
9,2245
8,4319
36,39
36,46
-0,38%
-0,40%
0,04%
-0,09%
0,80%
0,88%
0,65%

0,87%
-0,10%
-0,05%
0,06%
0,69%
0,97%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto