Home > Morgonrapport: Den stora FED-dagen

Morgonrapport: Den stora FED-dagen

God Morgon!

Dagen vi alla har väntat på är äntligen här. Förhoppningsvis kan vi lämna FED-hysterin bakom oss och fokusera på nya saker efter denna vecka. Men idag handlar allt om FED. Alla förväntningar och hålltider finns som vanligt nedan.

Oljan steg kraftigt igår och fortsätter svagt upp även nu på morgonen. BRENT handlas i 49,81 och WTI 47,15. För en djupare analys kommer tidigare författare av morgonrapporten Fredrik Stenkil ut med ett råvarubrev under dagen om just oljan. Håll utkik!

De asiatiska börserna stiger svagt nu på morgonen och OMXS30 väntas öppna i samma riktning.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagen gick i glada miner och OMXS30 stängde upp 1 % med en dagsomsättning om 13,5 miljarder kronor.

H&M som hade en tyngre tisdag steg och var en av dagens vinnare med en uppvärdering på 1,9 %.

Electrolux steg 2,2 % på starka siffror för vitvaruleveranser. På motsatt sida handlades SSAB runt nollan efter en dyster analys av DI, som pekade på fallande marginaler med risk för strukturåtgärder och/eller nyemission som följd. Skanska hade en motigare dag med nedgång på 0,5 %.

Protokollet från riksbankens direktion visade att de fortfarande har hög beredskap att agera inom en snar framtid om så behövs. Anledningen till den avvaktande positionen var att de senaste årens räntepolitik nu börjat visa sig i siffrorna som nu börjar visa sig åt rätt håll. Bland annat tillväxten och företagens framtidstro på ökande priser trendar åt rätt håll.

Det som kan leda till interventioner från riksbanken är en för stark krona samt för låga förväntningar på framtida inflationen. Prosperas senaste undersökning visade ingen positiv syn i sammanhanget.

 

The FED-Day

Dagen till ära handlar precis som senaste tiden om FED och räntan. Men nu får vi äntligen besked i frågan. Spekulationerna avslutas och ikväll klockan 20.00 vet vi utfallet av FOMC-direktionens beslut. Yellen har presskonferens halvtimmen senare.

Allt som skulle kunna ha sagts inför mötet har redan sagts och det egentliga utfallet är fortfarande väldigt ovisst. Enligt undersökning från Bloomberg är det en liten majoritet av analytikerna som tror på en räntehöjning med 25 punkter till 0,25-0,5 %. Terminsmarknaden å andra sidan prissätter sannolikheten för ett sådant scenario till 30 %. Att marknaden är mer optimistisk än analytikerna kan få konsekvenser vid en räntehöjning.

Ser vi på lite längre sikt efter den omedelbara reaktionen behöver en höjning av räntan inte vara likställt med katastrof. Ett scenario som jag tycker har lyfts fram för lite är ett potentiellt inflöde till de europeiska aktiemarknaderna. Amerikanarna har visat allt större intresse för europeiska aktier sedan den amerikanska marknaden stått och stampat under året. Om de europeiska aktierna kommer ner efter beskedet kan det skapa attraktiva lägen för utländska/amerikanska investerare. Det som talar mot detta scenario är en allt för stor dollaruppgång en räntehöjning kan innebära. Återstår att se vilken effekt som får mest genomslag.

Utfallet är som poängterat väldigt svårt att förutse men att marknaden kommer reagera känns desto rimligare att antaga. Sedan utbrottet neråt har marknaderna konsoliderats och handlats avvaktande inför beskedet. Många investerare vill se en tydligare riktning och med osäkerheten tillsammans med de höga förväntningarna inför beskedet är sannolikheten för en direkt reaktion övervägande. Förhoppningsvis kan vi i alla fall släppa fokuset på federal reserve för denna gång.

Presskonferensen kommer med stor säkerhet att vara viktig oavsett vilket besked som lämnas. Vid en oförändrad ränta kommer Yellens uttalanden granskas in i minsta detalj. Allt för att få en tydligare bild av när en höjning väntas. Yellen kommer vid en oförändrad ränta vilja vara extra tydlig hur direktionen ser på framtiden och när en räntehöjning är aktuell. Detta för att förbereda marknaderna på ett bättre sätt. Ett oförändrat och därtill osäker framtidsbild kommer säkerligen påverka börserna.

För den svenska börsen kommer dagen troligtvis att karaktäriseras som avvaktande och fortsatt handel inom OMXS30150917korridoren mellan 1450-1510 punkter väntas. OMXS30 har konsoliderats en tid vilket brukar ge stora rörelser, upp som ner, vid ett utbrott och ny riktning. Nu ligger vi mitt i korridoren vilket känns som ett naturligt utfall av den avvaktande handeln inför räntebeskedet.

Avslutningen på veckan ser ut att bli väldigt intressant. Hela september månads fokusering har riktats mot detta ögonblick. Förhoppningsvis slipper vi mer osäkerhet och kan istället analysera konkret information. Det återstår att se, jag själv är väldigt förväntansfull inför kvällens besked, oavsett utfall!

 

Övriga makrohållpunkter är följande:
– Japan: handelsbalans augusti kl 1.50
– Storbritannien: detaljhandel augusti kl 10.30
– EMU: byggproduktion juli kl 11.03
– USA: bytesbalans 2 kv kl 14.30
– USA: bostadsbyggande augusti kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed Index september kl 16.00

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SNB: räntebesked

Väntas lämna styrräntan oförändrad på -0,75%. Frågan är kanske om SNB kommer att beröra de senaste mjuka budskapen från ECB, och vad det kan innebära för apprecieringsrtrycket på schweizerfrancen.

kl 14.30: USA: bostadsbyggande augusti

Steg svagt i juli, till den högsta nivån på åtta år, och väntas nu ha sjunkit 3,8% i augusti.

kl 16.00: USA: Philadelphia Fed Index september

Regionalt industriindex som steg till 8,3 i augusti från 5,7 i juli och nu väntas ha backat till 5,9 i september.

kl 20.00: Fed: räntebesked

Räntebesked från Fed är alltid spännande men för första gången på flera år är det nu också tämligen ovisst vad den amerikanska centralbanken faktiskt kommer att ha beslutat om styrräntan, efter att ha hållit den nära noll sedan december 2008.

Enligt Bloomberg News enkät spår 54 av 111 bedömare att intervallet för Fed fundsräntan höjs från nuvarande 0,00-0,25 procent (de flesta spår en höjning med 25 punkter), medan en knapp majoritet på 57 bedömare spår oförändrat.

Terminsmarknaden prissätter sannolikheten för en sådan räntehöjning till 30 procent. I början av augusti, före den senaste tidens Kinaoro, låg denna sannolikhet på 50 procent.

Credit Suisse New York: ”Vår centrala bedömning inför FOMC-mötet 16-17 september är att det inte blir någon höjning, men vi kan få se framåtblickande guidning som antyder att en höjning övervägs för mötena i oktober eller december”.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen öppnade onsdagens handel på plus, och höll sig sedan relativt stadigt kring ungefär samma nivåer hela vägen fram till stängning.

OMXS30 noterades vid stängning upp 1,0 procent på nivån 1.483, och aktier för 13,5 miljarder kronor hade då omsatts.

Stigande USA-börser under tisdagskvällen och onsdagseftermiddagen, samt rejäla uppgångar på Kinabörserna gav stöd.

På makronivå handlar det mesta om vad som kommer att beslutas vid Federal Reserves tvådagarsmöte som drar igång på onsdagen. Enligt prissättningen av Fed funds-terminerna uppskattar marknadsaktörerna sannolikhet för en räntehöjning till 32 procent, men bland ekonomerna i Bloomberg News enkät är det jämnt skägg mellan lägren.

Sektorsvis i Stockholm gick verkstad starkast, och i toppskiktet av OMXS30 hittades Sandvik (+2,4%), Atlas Copco (+2,5%) och Alfa Laval (+2,3%).

Kinnevik var en annan aktie som gick starkt. Swedbanks analytiker menade i en uppdatering, där rekommendationen för aktien höjdes till starkt köp, att det både finns uppsida i Kinneviks noterade bolag och potential i portföljens onoterade innehav. Aktien steg 2,5 procent.

I spåren av starka branschsiffror från USA klättrade Electrolux 2,2 procent. Leveranserna av vitvaror steg med 11 procent i augusti, enligt siffrorna, och det var den största uppgången hittills i år.

Under tisdagen drogs H&M ned till indexlistans bottenregioner av en klen försäljningssiffra för augusti, men på onsdagen rekylerade aktien upp 1,9 procent. Spanska konkurrenten Inditex steg 5 procent efter att ha rapporterat en vinstökning om 26 procent.

I andra änden av storbolagsindex hittades SSAB som stängde oförändrat. Dagens Industri lyfter fram stålbolagets problem med fallande marginaler som enligt tidningen kan tvinga fram nya strukturåtgärder och/eller nyemission.

Än motigare gick Skanskas aktie, som försvagades 0,5 procent. I nyhetsflödet kring byggbolaget framkom att det tagit ett steg i sin nedtrappning av verksamheten i Latinamerika, med en avyttring av gas- och oljetillgångar i Brasilien till tyska Kaefer. Därtill framkom att Industrivärden sålt 1 miljon b-aktier i bolaget.

Bland lite mindre bolag steg skruv- och muttertillverkaren Bulten 5,3 procent. Bolaget har fått ett nytt fullservicekontrakt värt 20 miljoner euro årligen.

Med en uppgång på 0,9 procent återtog bromstillverkaren Haldex delar av tisdagens nedgång, som kom efter en ny och högre uppskattning av kostnaderna för produktåterkallande. Sett till de båda dagarna är aktien ned 1,1 procent.

Allra högst upp på onsdagen vinnarlista återfanns produktionsteknikbolaget Arcam, med en kursuppgång 8,3 procent. På torsdagen håller bolaget investerarträff i Storbritannien.

Bland dagens mest omsatta aktier på Stockholmsbörsen hittades – i sedvanlig ordning – Fingerprint med 840 miljoner kronor. Bolaget drog till sig uppmärksamhet under onsdagseftermiddagen efter att före detta vd Johan Carlström i en tweet påstått att biometribolagets värdering kan komma att mångdubblas de kommande åren.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1483,66
525,280
3251,79
10227,21
6229,21
1995,31
4889,24
18373,67
22136,36
1,1296
9,3157
8,2471
47,15
49,81
0,00%
1,76%
1,38%
0,38%
1,49%
0,87%
0,59%
1,11%
0,77%
0,07%
0,02%
-0,07%

0,12%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto