Home > Morgonrapport: Deutsche Bank ”to big to fail?” Finansoro tilltar i USA.. H&M rapport i fokus.

Morgonrapport: Deutsche Bank ”to big to fail?” Finansoro tilltar i USA.. H&M rapport i fokus.

Stockholmsbörsen klev vidare norrut på torsdagen när storbolagsindexet OMXS30 stängde +0.67% till 1434.8 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13.3 miljarder kronor när vinnaren Lundin Petroleum steg +5.57%, samtidigt som NetEnt blev dagens förlorare med en nedgång på -3.23%. NGM-börsen omsatte på torsdagen 411 miljoner kronor, vinnaren blev Arbona A (+18.88%), och förloraren blev Metallvärden i Sverige TO1 (-20.00%). USA föll -0.93% på kvällen när finansoron tilltog efter att Deutsche Bank fortsätter att stå i fokus. Asien fortsätter att pressas under natten och Nikkei 225 noteras för närvarande till -1.32%, Hong Kong Hang Seng till -1.27%. Som vi lyfte i veckans råvarubrev på torsdagen fortsätter oljan sin handel med en lättnad, men flera frågetecken kvarstår efter produktionsfrysningen. Brent terminen som noterades strax över 50 dollar på torsdagskvällen har backat tillbaka till 49.43 dollar under nattens handel i Asien.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: H&M kl 8.00 (telefonkonferens kl 9.00)
 • EMU: arbetslöshet augusti kl 11.00
 • EMU: KPI (prel) september kl 11.00
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion augusti kl 14.30
 • USA: Chicago inköpschefsindex september kl 15.45

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stark inledning i storbolagsindexet OMXS30 lyfte oss vidare norrut på torsdagen till 1434.8 punkter.

OMXS30 stängde strax under onsdagens dagshögsta nivåer, där vi även upplevde störst handelsaktivitet.

Den finansoro som tilltagit i USA när det gäller Deutsche Bank ställde till det på torsdagen, och Sverige drogs även med i fallet under eftermiddagen som strax innan nådde dagshögsta 1443 punkter.

Trots att vi haft en positiv tilltro ställs vi nu inför svåra val.

OMXS30 (dagsdiagram)

Terminsmarknaden pekar tydligt minus denna morgon, samtidigt som Deutsche Bank väntas hamna i fokus även på fredagen.

Den ”tyska banken” Deutsche Bank som noteras strax under 11 euro per aktie har tappat en stor del av sitt börsvärde sedan 2007 då man noterades över 100 euro.

Kundflykt från banken var en av faktorerna som triggade rörelsen på torsdagen i USA, och allt fler börjar nu ställa sig frågan om detta kan vara nya Lehman Brothers…

”To big to fail”? Kommer tyska staten komma in och rädda situationen?

Detta är en av de stora frågorna just nu som komplicerar situationen inom finanssektorn.

Dagens handel väntas inledningsvis öppna så surt som kring 1421 punkter, som är en av våra viktiga stödnivåer.

Vi förväntar alltså att banksektorn kommer pressa dagens handel inledningsvis.

H&M lämnar även rapport idag kl 8.00, och vi lämnar en mer utförlig analys längre ned i morgonrapporten, men stora frågan är med nedskruvade förväntningar om ett positivt utfall kan rädda den pessimism som finns inför dagens börsöppning.

Kommer vi få en röd dag i banksektorn? Kan den starka oljan rädda rådande situationen? Eller kan tungviktaren H&M lindra en nedgång?

Som ni ser befinner vi oss helt klart i en komplicerad situation, och det är inte direkt positivet som flödar i dagens morgonrapport.

Dagens nyckelnivåer inväntar motstånd vid 1431, 1448. Stödnivåerna finner vi kring 1423, 1410 samt vår sentimentala heltalsnivå 1400 punkter.

Dagens makroagenda är minst sagt fullspäckad denna fredag, med bland annat arbetslöshetssiffror kl 11 för euroområdet i augusti som i princip förväntas komma in oförändrat till 10.00%.

Samtidigt får vi preliminära KPI siffror för september kl 11.00 där inflationsuppgången är fortsatt trög och totala HIKP-inflationen väntas nu stiga något från 0,2% till 0,3%, medan kärninflationen väntas ligga kvar på 0,8%.

Under eftermiddagen får vi bland annat privata inkomster och privatkonsumtion gällande augusti från USA 14.30. Inkomsterna och konsumtionen väntas stiga 0.2% under månaden.

Strax efter amerikanska börserna öppnar får vi kl 15.45 Chicago inköpschefsindex för september, som väntas ha stigit till 53,0 från 51,5 föregående månad, efter att ha sjunkit från 55,8 i augusti.

Överraskande produktionstak från Opec driver torsdagens inledningsvisa uppgång bland oljebolagen.

Lundin Petroleum som avslutade som torsdagens vinnare steg över fyra procent inledningsvis på torsdagen.

Oljebolagen står som klara vinnare på torsdagen efter att Opec kommit överens gällande ett produktionstak för oljan.

Flera bolag som Lundin Petroleum, Statoil, Royal Dutch Shell och BP stiger alla runt fem procent.

Senaste två månaderna har det kommit ett flertal uppjusterade riktkurser och köprekommendationer för just Lundin Petroleum, med bland annat Barclays Capital med 195 kr, DNB Markets med 162 kr, Danske Bank Markets 155kr samt Macquarie Securities som tidigare lämnat 143 kr som riktkurs.

Lundin Petroleum handlas för närvarande strax under årshögsta nivåer.

Bolaget som kvarstår som ägare i oljefältet Edvard Grieg och Johan Sverdrup visar fortsättningsvis potential att växa ytterligare framkom det från oljebolagets vd Alex Schneiter under oljebolagsdagarna i Oslo som arrangeras av Pareto Securities.

Lundin Petroleum (minutdiagram)

Tungviktaren Nordea leder banktåget på torsdagen efter köprekommendation från Danske Bank.

Nordea stiger över en procent på torsdagen efter att Danske Bank Markets höjer sin rekommendation för bolagets aktie från tidigare behåll till köp. Riktkursen justeras samtidigt upp från tidigare 80 till 97 kronor.

Bakgrunden till den förändrade ståndpunkten i rekommendationen visar att man bedömer att utfallet från finansinspektionens senaste översyn av bankernas kapitalkrav kan bli en positivt trigger.

Trots att konsensus indikerar en 6 procent lägre utdelning för 2016 förväntar sig Danske Bank att Nordea kommer att betala en högre utdelning på 0.65 euro per aktie jämfört med 0.64 euro föregående året.

Nordea (dagsdiagram)

Varmt höstklimat och reabehov i fokus inför H&M rapport på fredag.

Idag är det dags för H&M att lämna rapport.

Förväntningarna är överlag väldigt nedskruvade, och med ett varmt höstklimat som väntas pressat försäljningen, ser flera analytiker ett reabehov.

H&M presenterade tidigare i mitten av september försäljningssiffror gällande bolagets augustiförsäljning som steg 7 procent, vilket innebar att man missade analytikernas förväntningar helt som i genomsnitt hade räknat med att försäljningen skulle öka med 11.7 procent.

Den uteblivna höstkyla man räknat med har inneburit att höstkollektionen varit svårt att sälja och förväntningarna enligt SME Direkt tros visa en försäljningsutveckling på 3.6% för hela september i ett estimatintervall mellan -3% till +7%.

Swedbank sänkte tidigare i veckan sin riktkurs för H&M till 290 kronor från tidigare 300 kronor. Till skillnad från Swedbank har flera köprekommendationer tidigare uppjusterats från bland annat Santander till 290 kr, Goldman Sachs till 280 kr men även RBC Capital Markets som justerade upp sin riktkurs från 250 till 275 kr.

Rapporten publiceras klockan 8.00 och följs av en telefonkonferens strax därefter klockan 9.00.

H&M (dagsdiagram)

Engelska Skolan (IES) steg inledningsvis drygt 36 procent vid börsdebut på torsdagen.

Aktien rekylerade dock efter inledande handel, och balanserades kring 66/67 kronor under större delen av torsdagen.

Börsveckan ställde Engelska Skolan som attraktivt värderad och ansåg i måndagens utgåva att 65 kronor var högst nåbar inom ett år, vilket aktien passerade redan inledningsvis på torsdagen.

Nordnet uppgav att samtliga som tecknade aktier i bolaget fick minst 60 aktier, trots att erbjudandet inför börsnoteringen blev övertecknat cirka 25 gånger.

Bolagets aktie stängde vid 69.00 kronor på torsdagen.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen under symbol ENG.

Engelska skolan (minutdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • H&M (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: GfK hushållsförtroende september
 • Japan: arbetslöshet augusti kl 1.30
 • Japan: hushållens konsumtion augusti kl 1.30
 • Japan: KPI augusti kl 1.30
 • Japan: industriproduktion (prel) augusti kl 1.50
 • Kina: Caixin industri-PMI september kl 3.45
 • Tyskland: detaljhandel försäljning kl 8.00
 • Frankrike: KPI (prel) september kl 8.45
 • Danmark: BNP (def) 2 kv kl 9.00
 • SCB: arbetskostnadsindex juli kl 9.30
 • SCB: löner privat och offentlig sektor juli kl 9.30
 • Storbritannien: BNP (def) 2 kv kl 10.30
 • EMU: arbetslöshet augusti kl 11.00
 • EMU: KPI (prel) september kl 11.00
 • Italien: KPI (prel) september kl 11.00
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion augusti kl 14.30
 • USA: Chicago inköpschefsindex september kl 15.45
 • USA: Michigan-index (def) september kl 16.00

Övrigt

 • H&M: telefonkonferens med ir kl 9.00
 • Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gick upp under torsdagen, i linje med utvecklingen i övriga Europa. Handeln präglades av att oljeprisrallyt stärkt energi och råvarurelaterade sektorer i kombination med ett rejält lyft i indextunga Ericsson.

Mot slutet av handelsdagen dämpades emellertid uppgången, bland annat som en följd av att USA öppnade med indexnedgångar. Fingerprint Cards tyngdes under eftermiddagen.

Storbolagsindexet OMXS30 gick upp 0,7 procent och stängde på nivån 1.435. Aktier för omkring 13,3 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under dagen.

Ericsson, som var mest omsatta aktie i Stockholm, handlades upp 4 procent. Krisen i Ericsson har tvingat storägarna Investor och Industrivärden att överväga försäljning av sina innehav, enligt vad SvD Näringsliv erfar.

Fingerprint Cards var däremot under press på eftermiddagen och stängde ned 3,2 procent. Ytterligare en ny blankare, Bloom Tree Partners, dök upp i Fingerprint. Nu är nästan 13 procent av aktierna blankade, enligt Holdings.

Bästa sektor i Europa var olja, som fick bränsle av Opecs överraskande överenskommelse om begränsad oljeproduktion. Brentoljan rusade under onsdagen och handlades vid 17.30-tiden på torsdagen till över 49 dollar fatet.

I Stockholm var Lundin Petroleum upp 5,6 procent, Enquest slutade drygt 7 procent högre. Även andra råvarurelaterade aktier var klart upp. SSAB A steg 5 procent samtidigt som Boliden var upp 3,2 procent.

Danske Bank har uppgraderat Nordea till köp (behåll). Nordea steg 1,3 procent, något mer än de övriga bankaktierna.

Från den europeiska bankscenen bekräftade Commerzbank att personalstyrkan minskas med cirka 9.600 och att den tyska banken inte ger någon utdelning. Beskedet bidrog till en negativ, om än tillfällig, reaktion i OMXS30-indexet.

Engelska Skolan togs emot positivt i sin börsdebut i Stockholm. Aktien stängde på 69 kronor, 33 procent över teckningskursen om 52 kronor per aktie.

Telefonbolaget Doro stärktes 7,5 procent. Förvaltningsrätten har avslagit Doros konkurrents begäran om överprövning av ett tilldelningsbeslut från SKL. Målet har påverkat Doro negativt under en tid.

Scandic, som höll kapitalmarknadsdag på torsdagen, har rekryterat en affärsutvecklingschef till sin tyska verksamhet, som ett sätt att försöka växa på den tyska hotellmarknaden. Scandic gick något bättre än index, plus 2 procent.

Byggmax gick upp 5,6 procent, efter att det blivit spikat att Mattias Ankarberg blir ny vd och tillträder posten den 14 november. Han kommer närmast från H&M.

Kontanthanteringsbolaget Loomis, som steg 3,6 procent under onsdagen, adderade ytterligare 3,7 procent på torsdagen. Spanska Prosegurs planer på att knoppa av sin kontanthanteringsverksamhet tolkas av analytiker som att en konsolidering i branschen kan vara förestående.

Dist It rusade 17 procent till 49:50 kronor på First North. ABG har inlett bevakning av IT-distributörskoncernen med köp och en riktkurs på 80 kronor. Alcadon, som nyligen knoppades av från Dist It, gick i sin tur upp 11 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1434.81
2991.58
10405.54
6919.42
2151.13
18143.45
5269.15
16473.56
23438.07
1.12
9.62
8.57
47.56
49.43
0.67%
0.02%
-0.31%
1.02%
-0.93%
-1.07%
-0.93%
-1.32%
-1.27%
-0.02%
0.02%
0.09%
-0.56%
-0.76%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto