Home > Morgonrapport: Dollarn, pundet samt norska kronan de som stärks

Morgonrapport: Dollarn, pundet samt norska kronan de som stärks

De amerikanska börserna stängde kring nollstrecket på onsdagen, protokollet från Federal Reserves räntekommittés möte i januari gav visst stöd i handeln som annars var avvaktande. Japans handelsbalans visade i natt fortsatt underskott, dock inte lika stort som förväntat. Exporten ökade med 17,0 procent i januari jämfört med samma månad året före, väntat var en uppgång med 13,5 procent. Importen minskade med 9,0 procent, väntat var en nedgång med 4,9 procent. I eftermiddag publiceras för amerikansk del veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa, Philadelphia Fed Index och Markits preliminära industri-PMI för februari. På den europeiska makroagendan finns KPI från Finland och Frankrike samt bytesbalans från euroområdet. Här hemma lämnar Riksgälden en prognos om statens upplåning.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 6 mån.
OMXS30, dagsgraf, 6 mån.

När protokollet från det senaste FOMC-mötet släpptes igår visade det sig att många ledamöter i Federal Reserve lutade åt att behålla räntorna nära dagens rekordlåga nivåer längre. Marknaden uppfattade protokollet som mjukare än väntat och dollarn försvagades något. Kommittén pekade på att en starkare dollar, internationella oroligheter från Grekland till Ukraina och långsam löneökning är faktorer som försvagar argumentet för att höja räntorna. Gällande just Grekland steg Atenbörsens Athens Composite Index 1,1 procent igår, sedan en företrädare för Grekland sagt att Greklands regering på torsdagen kommer att lämna in en begäran om att få sitt stödlåneprogram förlängt. Enligt Reuters uppger en källa med insyn i beräkningarna att Grekland får slut på pengar i mitten eller slutet av mars utan nytt stöd. Spektaklet fortsätter med andra ord, och börserna lär följa rubrikerna.

NOK/SEK, dagsgraf, 1 år
NOK/SEK, dagsgraf, 1 år

Här hemma kom en ny lättnad för Riksbanken, denna gång i form av stigande inflationsförväntningar. Enligt TNS Sifo Prosperas enkät steg inflationsförväntningarna bland penningmarknadens aktörer med 0,1 procentenhet på ett och två års sikt, till 0,7 respektive 1,3 procent. Vice riksbankschef Cecilia Skingsley sade att det var positivt att inflationsutfallet i januari var i linje med Riksbankens prognos samtidigt som inflationsförväntningar i Prosperas enkät gick åt rätt håll, även om förändringarna var små. Tidigare i år pekade vi i morgonrapporten betitlad ’ska svenska kronan fortsätta falla?’ på köpläge i norska kronan mot den svenska i ett läge då oljepriset såg ut att bottna ur och spekulationerna kring extraordinära åtgärder från Riksbanken var som allra störst. Sedan dess har NOK/SEK stigit i rask takt och efter en notering på 1,12 igår närmar sig paret nu det tidigare utpekade motståndet på 1,13. Detta kan locka fram en del säljtryck men trenden kan mycket väl hålla i sig och i så fall skulle en tydlig forcering innebära en förnyad köpsignal. Norge brottas inte med samma deflationsoro som Sverige och tills det inträffar och norska centralbanken också känner sig tvingade att trycka gasen i botten, eller tills svenska Riksbanken kan börja lugna sig, så lär svenska kronan fortsätta försvagas. De valutor som stärkts under detta pågående race för att importera inflation har främst varit dollarn och brittiska pundet samt norska kronan, som kan stärkas ytterligare, givet att oljepriset fortsätter sin nuvarande utveckling.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: RGK: prognos statsupplåning
I föregående prognos, i december, såg Riksgälden ett nettolånebehov på 51 miljarder kronor 2015 – 40 miljarder högre än i juniprognosen. 2016 väntades nettolånebehovet bli 13 miljarder kronor.

Danske Bank noterar att den högre lånebehovsprognosen i december inte föranledde någon förändring i emissionsplanerna för statsobligationer, vilket kan vara ett ”kritiskt antagande”. Men å andra sidan är frågan ”om det i dagsläget spelar någon roll om Gälden skulle justera utbudsplanerna”.

Låg inflation och centralbankers köp av statsobligationer gör att varken starka aktivitetsdata eller utbudsförändringar verkar kunna dämpa efterfrågetrycket på statspapper.

kl 16.00: USA: Philadelphia Fed index februari
Har sjunkit några månader men väntas har stigit något till 8,5 från 6,3.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Den heta Stockholmsbörsen tog sig på onsdagen tillbaka till den uppåtgående trenden efter tisdagens lilla hack i kurvan och handlas därmed återigen på rekordnivåer. Minskad risk för Grexit satte tonen för dagen.

OMXS30-index stängde 1,3 procent högre på onsdagen och noterades på nivån 1.652. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 18,6 miljarder kronor.

Redan under natten mot onsdagen förekom uppgifter i media om att Grekland skulle begära en förlängning av landets nuvarande stödprogram, uppgifter som sedermera bekräftades från officiellt håll. Beskeden lade grunden till ökad riskaptit på flera av Europas finansmarknader, även om uppgångarna i Frankfurt och Paris inte nådde samma höjder som i Stockholm.

På svenskt börsgolv dominerade verkstadssektorn vinnarlistorna. Trion Sandvik, Alfa Laval och Volvo steg mer än snittet. Sandvik, som hämmades av en massiv misstro före bolagets bokslutskommuniké i slutet av januari, har stigit med nästan 30 procent under de fyra senaste veckorna inklusive onsdagens uppgång på 2,5 procent. Även H&M och Boliden bidrog till index starka utveckling under dagen.

På andra sidan skalan, bland de lätträknade förlorarna, hittades rapporterande Swedish Match. Bokslutet för det fjärde kvartalet tog aktien drygt 5 procent lägre. Rapporten innehöll lägre snusmarginal än väntat och relativt försiktiga utsikter för 2015. Inte heller det delägda cigarrbolaget STG, som tagit sikte på börsen, levde upp till analytikernas prognoser. ”STG var väl det som var lite svagt och snusmarginalen, även om jag tycker konsensus för snuset låg lite högt givet hur det sett ut tidigare under året med mixen och prissättning”, sade en analytiker till Direkt om rapporten från det svenska tobaksbolaget.

MTG ökade nästan 3 procent vilket betyder att tv-aktien stigit med över 10 procent den senaste veckan. Bolagets ryska intressebolag CTC Media har också stigit i värde på sistone.

Bland de lite mindre aktierna fick Eniro en del uppmärksamhet efter att ha rusat 12 procent. Att Lars-Johan Jarnheimer nyligen dubblade sitt innehav till 200.000 aktier gav investerarna nytt mod efter de senaste årens branta utförslöpa.

Mycronic steg ytterligare 6,3 procent efter en order i Asien. Kursen fick sannolikt även hjälp av att vd Lena Olving köpt nya aktier i bolaget. Aktien kan sägas symbolisera nuvarande investeringsklimat med en uppgång på mer än 90 procent bara sedan årsskiftet.

Ett annat tecken på börsyran: Lexington, nykomling på First North, stängde första handelsdagen på 60:25 kronor, eller 51 procent högre än introduktionskursen. Bara cirka 10 procent av aktierna i kläd- och heminredningsbolaget erbjöds inför listningen, något som uppenbarligen skapade ett sug efter aktien. En annan nykomling, it-handlaren Dustin, steg för fjärde handelsdagen i rad.

Proffice var också en aktie som köparna flockades kring och uppgången summerades till mer än 11 procent under onsdagen. Bemanningsbolaget, som har haft trist kursutveckling under flera år, redovisade sin bästa rörelsemarginal på länge och föreslog dessutom att utdelningen ska höjas med 50 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1652,15
3465,80
10961,00
6898,08
2099,68
18029,85
4906,36
18278,86
24832,08
1,1415
9,5222
8,3443
51,35
59,54
1,30%
0,80%
0,60%
0,00%
-0,03%
-0,10%
0,14%
0,44%
0,19%
0,11%
0,03%
-0,06%
-2,78%
-1,64%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.