Home > Morgonrapport: Draghi drar i marknaden…!

Morgonrapport: Draghi drar i marknaden…!

Stockholmsbörsen klev upp till åter ett nytt årshögsta med stöd från ECB på torsdagen. Storbolagsindexet OMXS30 stängde vid dagshögsta 1520 punkter, en uppgång på +1.08%. Omsättningen uppgick till 20 miljarder kronor, och torsdagens vinnare blev Elekta B med en uppgång på +3.28%. Torsdagens stora förlorare blev Fingerprint Cards efter sänkt prognos under kapitalmarknadsdagen, och föll -9.97%. NGM-börsen omsatte 324 miljoner kronor på torsdagen, och vinnaren blev här LifeAssays B som steg +6.82%, samt förloraren Three Gates som föll -12.00%. USA noterade åter nya rekordnivåer, och S&P 500 steg +0.22% till 2246 punkter. Nattens handel i Asien pekar på en blandad avslutning på fredagen, Nikkei 225 är upp +1.17%, medan Hang Seng pekar på minus med -0.36%. Oljan steg inför helgens Opec-möte, och efter nattens handel i Asien noteras Brent-terminen till 53.90 dollar.

Dagens fokus:

 • Tyskland: handelsbalans oktober kl 8.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Svenska börsen inledde fredagen i positivt territorium, och efter att ECB lämnade räntebesked med nedjusterat QE-program som förlängs ytterligare 6 månader efter mars nästa år, kom en stor dos positivitet inom bland annat banksektorn som lyfte index norrut.

Även euron stärktes kraftigt mot dollarn väldigt kortfattat, för att därefter falla kraftigt.

Europeiska banker stärks och Euron faller kraftigt efter ECB räntebesked. ECB lämnade räntan oförändrat, och QE-programmet förlängs men...

I gårdagens morgonrapport lyfte vi fram att vi äntligen klivit över 1500 punkter för första gången i år, och att vi nu börjar närma oss 1540 punkter på allvar.

Torsdagens handel slutade på 1520 punkter, och vi har således nästan uppnått vårt initiala mål sedan tidigare.

Resan har inte varit helt spikrak norrut, men successivt har OMXS30 arbetat sig norrut sedan sommaren.

Draghi drar i marknaden…!

Kortsiktigt ÄR vi överköpta med fyra handelsdagar i rad på plus, och den stora frågan är om vi kommer att orka stiga mycket mer på fredagen, med en uppgång på 2.63 procent sedan en vecka tillbaka.

Ledande terminer pekar på att vi inledningsvis kommer att öppna svagt på plus denna fredag, och om styrkan mot förmodan tilltar räknar vi med en svag uppgång med sikte mot 1540 punkter.

Däremot visar amerikanska terminer denna morgon en smula negativitet som mycket väl kan öka och innebära att vi får uppleva vinsthemtagningar som avslutning på veckan.

Om humöret förändras till börsen öppnar, ja då räknar vi med att köpare inledningsvis sätter ner foten redan vid 1513, den prisnivå som visade sig vara mest intressant på torsdagen utifrån orderflödet.

Därefter inväntar vår sentimentala heltalsnivå 1500 punkter, som vi inte ser någon anledning att utmana, även om fredagen skulle innebära vinsthemtagning.

Dagens tekniska nyckelnivåer inväntar motstånd åter vid 1540 punkter. Stödnivåerna inväntar vid 1500 och 1496 punkter följt av 1471 punkter.

Efter att ha lämnat det italienska valet och ECB-besked bakom oss denna vecka blir dagens makroagenda något mindre signifikant, ändock får vi tyska handelsbalanssiffror redan kl 08.00 denna fredagsmorgon.

Prognoserna pekar mot att exporten ska ha ökat 0,9 procent jämfört med september medan importen väntas ha ökat 1,6 procent. Handelsbalansen väntas även visa ett överskott på 21,9 miljarder euro.

Fritt fall i Fingerprint efter prognossänkning.

Fingerprint Cards föll inledningsvis över 16 procent på torsdagen efter bolagets prognossänkning på morgonen.

Indikerade hela -21.5% i förhandeln på torsdagen.

Enligt ett pressmeddelande på morgonen framgick det att bolaget nu räknar med intäkter på 6.6-6.8 miljarder kronor under helåret 2016, mot tidigare väntade 7.2-7.5 miljarder kronor.

För 2017 ligger prognosen inom intervallet 7.5-9.5 miljarder kronor. Analytikernas snittestimat inför prognosen av 2017 låg på 8.56 miljarder kronor enligt SME Direkt.

Vidare väntas rörelsemarginalen överstiga 35 procent under 2017, vilket är i linje med analytikernas förväntningar om 36.3 procent.

Efter prognossänkningen höll bolaget telefonkonferens, där det framgick att bolaget ej tappat kunder trots att vissa börjat använda sig av så kallat dual-sourcing, som vi tidigare rapporterat om som ett av orosmolnen.

Torsdagens prognossänkning för helåret 2016 skapar en viss misstro på marknaden över prognosen för kommande året, med tanke på den konkurrenssituation som bolaget befinner sig i.

Bolagets vd Christian Fredrikson sade vidare under torsdagens telefonkonferens, att effekter av tidigare lageruppbyggnad i marknaden som den stora anledningen till bolagets nedjusterade intäktsprognos för 2016.

Fritt fall i Fingerprint efter prognossänkning. Indikerade hela -21.5% i förhandeln på torsdagen.

ICA kliver norrut efter stark försäljning i november.

Köpstyrkan kliver successivt tillbaka in i bilden igen för ICA, som på torsdagen steg runt 1.60% före lunch.

Enligt ett pressmeddelande framgick det att bolaget ökade försäljningen i de svenska ICA-butikerna med 2.9 procent i november 2016, jämfört med motsvarande månad i fjol, och uppgick till 8.870 miljoner kronor exklusive moms under november.

I slutet av november framgick det i ett pressmeddelande att ICA för samtal gällande förvärv av Litauens näst största dagligvarukedja IKI, där ett möjligt förvärv i Litauen skulle innebära att ICA blir den näst största aktören i landet, efter Maxima.

I samband med pressmeddelandet den 25 november sade Icas presschef Ola Fernvall till Nyhetsbyrån Direkt att ”Ingenting är klart, men vi har tyvärr blivit tvungna att gå ut med information på grund av omfattande ryktesspridning i Litauen”

Antalet ICA butiker i Sverige uppgick till 1.297 per den 30 november i år.

ICA kliver norrut efter stark försäljning i november. Försäljningen steg med 2.9 procent i...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Kapitalmarknadsdag

 • Tele2 kl 13.00-16.00

Exklusive utdelning

 • Tobin Properties (5:75 kr preferensaktie halvårsvis)

Makrostatistik

 • Kina: KPI och PPI november kl 2.30
 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • Estland: BNP (def) 3 kv kl 7.00
 • Norge: KPI november kl 8.00
 • Tyskland: handelsbalans oktober kl 8.00
 • Frankrike: industriproduktion oktober kl 8.45
 • USA: grossistlager (def) oktober kl 16.00
 • USA: Michigan-index (prel) december kl 16.00

Övrigt

 • Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avancerade på torsdagen. Uppgången tilltog under den senare delen av dagen. Stöd kom från europeiska centralbankens (ECB) penningpolitiska besked till marknaden. På börsfronten fick Fingerprint tummen ned efter att ha sänkt intäktsprognosen för i år. Doro föll också efter en vinstvarning.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde upp 1,1 procent vid noteringen 1.520. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till runt 20 miljarder kronor. Med lite drygt tre veckor kvar på börsåret har OMXS30-index gått upp drygt 5 procent.

På makrofronten beslutade ECB vid torsdagens möte att, som väntat, lämna räntorna oförändrade. Programmet för tillgångsköp förlängdes dock till december 2017. Takten drogs samtidigt ned något. Tidigare uppgavs tillgångsköpen löpa fram till mars 2017.

Överlägset mest omsatt på bolagssidan var Fingerprint, som gav sin prognos för 2017. Denna var i stora drag i linje med marknadens snittförväntningar.

ABG Sundal Collier framhöll emellertid ett iögonfallande brett prognosintervall för 2017.

Under eftermiddagens presentationer indikerade Fingerprint att bruttomarginalen för nästa år kommer ned något.

Marknaden hade däremot inte räknat med den sänkning av försäljningsprognosen för 2016 som Fingerprint också bjöd på.

Det fjärde kvartalet ser ut att bli väsentligt svagare än tidigare bedömt. Den största boven i dramat förklarades av lageruppbyggnad.

”Vi skulle ha sett det och förstått det bättre än vi gjorde”, sade vd Christian Fredrikson under torsdagsmorgonens telefonkonferens.

Aktien slutade 10 procent lägre till 67:75 kronor, efter att som lägst ha handlats till 61:90 kronor. Fjolårets kursraket är därmed ned 43 procent i år.

Högst upp på OMXS30 låg Astra Zeneca med en uppgång på 2,7 procent. På plus återfanns också bland andra Boliden och Atlas Copco.

Oljepriset rörde sig uppåt. Inom sektorn handlades Lundin Petroleum under dagen till ett nytt kursrekord för att stänga upp 2,6 procent. Africa Oil höjdes drygt 3 procent.

Utanför storbolagsindexet rasade seniortelefontillverkaren Doro 15 procent. Bolaget kom med en vinstvarning och meddelade att vd Jérôme Arnaud är på väg ut.

Dagligvarujätten ICA rapporterade att den jämförbara försäljningen i de svenska butikerna steg med 2,4 procent i november. Aktien adderade 2 procent.

Orexo meddelade att bolaget överklagar ett patentbeslut som fattades av den amerikanska distriktsdomstolen i Delaware i mitten av november. Marknaden lät sig dock inte imponeras och aktien backade 2,4 procent.

Elekta klättrade upp 3,3 procent. Medicinteknikbolaget har fått en order i Grekland på strålbehandlingssystemet Infinity till tre sjukhus i landet samt mjukvara i from av dosplaneringsystemet Monaco och onkologiinformationssystemet Mosaiq.

Opus Group kördes upp 5,7 procent. Regeringen kommer inte att följa Transportstyrelsens förslag om att glesa ut intervallerna för kontrollbesiktning av personbilar och lätta fordon.

Electrolux tappade 1,7 procent. Redburn har sänkt sin rekommendation för aktien till neutral från tidigare köp.

Immune Paharmaceuticals som på onsdagen steg 70 procent föll tillbaka med 34 procent. Leukemiläkemedlet Ceplene knoppas av i USA i ett nytt försök att få ett godkännande i landet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1520.15
3185.79
11179.42
6931.55
2246.19
19614.81
5417.36
18984.53
22780.63
1.06
9.69
9.13
51.24
54.11
1.08%
1.39%
1.75%
0.42%
0.22%
0.33%
0.44%
1.17%
-0.36%
0.00%
0.00%
0.02%
0.79%
0.41%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto