Home > Morgonrapport: Dramatik kring helgens G7-möte

Morgonrapport: Dramatik kring helgens G7-möte

OMXS30 utvecklades återigen sidledes under fredagen med det betydande G7-mötet i åtanke. Index avslutade tillslut upp marginellt med 0,01 procent till nivån 1555,87. Makrohöjdpunkter att bevaka under veckan är Trumps möte med Kim Jong-Un men där främsta fokus ligger på Fed och ECB som lämnar räntebesked. Wall street stängde fredagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt.

Sammantaget inför veckans första handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades under fredagen i motsatt rörelse jämfört med tidigare dagar i veckan. Den svaga öppningen följdes upp av en starkare eftermiddagshandel när OMXS30 under veckans sista handelsdag stängde marginellt upp med 0,01 procent till nivån 1555,87. Veckans utveckling landade därmed summerat ner -0,87 procent. Omsättningen hamnade på 13,9 miljarder kronor.

Vinnare under fredagen i storbolagsindexet blev H&M som steg 2,1 procent. Förlorare blev återigen medicinteknikbolaget Getinge som föll ytterligare -3,9 procent i spåren av torsdagens besked om återkallelse av hjärtpumpar. Backade gjorde även detaljhandelskedjan Clas Ohlson som publicerade sitt resultat för det fjärde kvartalet. Utfallet blev betydligt sämre än väntat varpå aktien rasade drygt -13 procent.

Handeln under förra veckan präglades av en allmän försiktighet med anledning av fredag-lördags laddade G7-möte. Signalerna från toppmötet tycktes vara positiva där alla parter var överens och godkänt slutsatsen som bland annat innehöll löften om färre handelshinder, innan Donald Trump twittrade att USA backar ur. Trump gick där till hårt angrepp mot den kanadensiska premiärministern Justin Trudeaus kommentarer i en efterföljande presskonferens och menade att han varit ”oärlig och svag” och att USA baserat på detta inte stödjer den gemensamma kommunikén. Kommentarerna som den amerikanska presidenten hänvisar till handlar om att USA komplicerar samtalen kring handelsfrågor på grund av deras tullar på stål och aluminium, något som enligt Kanadas regeringskansli inte alls var nya utspel utan ämnen som tidigare diskuterats mellan ledarna. Den franska presidenten Emmanuel Macrons kansli kommenterade att bryta de löften länderna enats om i sitt uttalande är ”motsägelsefullt och inkonsekvent”.

Fredagens makroagenda bjöd på tyskt industri-PMI för april. Industriproduktionen i Tyskland sjönk -1,0 procent i april jämfört med föregående månad, vilket var klart under förväntningarna som låg på en ökning med 0,3 procent.

Vidare presenterades även SCB:s småhusbarometer för maj där utfallet hamnade på en minskning med -1,0 procent under perioden mars-maj jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Veckan avslutades med SCB statistik på hushållskonsumtionen i april där inledningen på året har visat på svaghet på grund av en förvånansvärt låg konsumtion. Mars utfall visade dock på en uppväxling, vilket även aprils siffror tog rygg på då konsumtionen steg 3,1 procent i april jämfört med motsvarande månad föregående år, i kalenderkorrigerade tal.

Veckans och måndagens makroagenda inleds med SEB:s boprisindikator för juni. Indikatorn har stigit fyra raka månader efter att i början av året ha varit nere på den lägsta nivån sedan början av 2012. Majs utfall hamnade på en ökning från 7 till 11 och där även Stockholm noterades på plus (1) efter att ha legat på -4 i april. Därmed har alla regioner i landet positiva siffror. Hemnets köpbarometer över boprisförväntningarna sjönk i juni på grund av att färre tror på stigande priser.

Tisdagens största fokus riktas åt Singapore där Donald Trump möter den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un. Högst upp på agendan lär kärnvapennedrustning ligga. Morgondagen fortsätter sedan med Tysklands ZEW-index för juni samt inflationssiffror från USA för maj. Onsdagens klart största höjdpunkt är amerikanska Federal Reserves räntebesked men innehåller dessutom svenska inflationsförväntningar och KPI från Storbritannien. Vidare inleds torsdagen med Sveriges KPI för maj, detaljhandel från USA men där återigen fokus ligger på räntebesked, den här gången från ECB. Fredagen avslutar en intensiv vecka med Valueguards bostadspriser i maj, USA:s industriproduktion samt räntebesked från Bank of Japan.

Fredagen handlades precis som föregående dagar under förra veckan, det vill säga runt nollan. Aktiviteten under veckans sista handelsdag var återigen avvaktande i väntan på det stundande G7-mötet. Denna sidledes utveckling i intervallet 1500-1640 ser vi fortsätta på kort sikt. Periodmässigt brukar perioden fram till midsommar (22:e juni) utgöra en period med aningen svaga förtecken för aktiemarknaden. Tiden efter midsommar brukar däremot ofta bjuda på lite mer optimism, och inte sällan då också ackompanjerat av en uppgångsfas.

Värt att notera är också att vi i ett längre tidsperspektiv börjar närma oss den historiskt svaga höstperioden på Stockholmsbörsen. Således är vi fortfarande återhållsamma och försiktiga på lång sikt och vi räknar med att vi får anledning att återkomma till detta resonemang på sikt.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: maskinorder april kl 1.50
  • Danmark: KPI maj kl 8.00
  • Norge: KPI maj kl 8.00
  • SEB: boprisindikator juni kl 8.30
  • SCB: EU-, euro-sympatier maj kl 9.30
  • Storbritannien: industriproduktion april kl 10.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • Storbritannien: NIESR BNP-estimat maj kl 13.00
  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

  • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen noterade små förändringar under fredagen. Marknaden var avvaktande inför G7-mötet i helgen där handelsavtal ska diskuteras och mötet mellan president Donald Trump och Kim Jong Un nästa vecka.

H&M steg mest bland OMXS30-bolagen medan råvarubolagen hade det tyngre och sjönk. Clas Ohlson föll på ett svagt bokslut, medan Qliro steg kraftigt efter besked om ny strategi.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index oförändrat till nivån 1.556. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,9 miljarder kronor. Utvecklingen på de ledande börserna i Europa, var något mer dämpade än i Stockholm. I Frankfurt tyngde både fordonsbolag och banker, där DAX-index var ned med 0,4 procent. Även FTSE-100 i London sjönk med 0,4 procent där råvarubolagen tyngde.

OMXS30 avslutade veckan med H&M som vinnare under fredagen med en uppgång på 2,1 procent. Telia steg med 0,9 procent, stärkt av en köprekommendation av Goldman Sachs.

Medicinteknikbolaget Getinge fortsatte ned efter torsdagens besked om återkallelse av hjärtpumpar. Aktien tappade ytterligare 3,9 procent under fredagen.

Råvarubolagen hade det motigt med prisnedgångar generellt för basmetallerna. Gårdagens vinnare, stålproducenten SSAB, tappade 1,8 procent medan gruvbolaget Boliden tappade 2,7 procent. Boliden fick sänkt rekommendation av den brittiska banken Barclays.

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson rasade drygt 13 procent efter att ha redovisat ett resultat för det fjärde kvartalet som var betydligt sämre än väntat enligt SME Direkts prognossammanställning.

”Under kvartalet har svenska kronan försvagats, vilket får betydande negativ påverkan på resultatet för det fjärde kvartalet, som försäljningsmässigt är Clas Ohlsons minsta”, skrev bolagets vd Lotta Lyrå i rapporten. Rörelseresultatet påverkades av en engångspost som var förknippad med den pågående strategiimplementeringen. Bolaget redovisade även försäljning för maj månad som ökade med 7 procent. Det var i linje med förväntningarna.

Klädkedjan MQ gick i samma spår och sjönk med 5,4 procent. Att Ingvar Larsson, med bakgrund bland annat som vd för Lindex, blir ny vd för MQ, gavs inga större applåder på börsen. Aktien fick även sänkt rekommendation av Kepler Cheuvreux från behåll till minska. Analyshuset anser att bolaget verkar tappa marknadsandelar inom både e-handel och butiker.

I övrigt bland storbolagen sänkte SEB sin rekommendation för hotellbolaget Scandic Hotels till behåll från köp. Aktien backade 2,0 procent.

Bland vinnarna fanns Qliro som steg kraftigt efter torsdagskvällens besked om att bolagen ska bli självständiga. Aktien steg med 26,8 procent.

Fredagens börsintroduktion stod det danska webbmarknadsföringsbolaget Better Collective för. Aktien debuterade på 60 kronor och stängde på 68 kronor, 26 procent över teckningskursen på 54 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1555.87
3447.3
12766.55
2779.03
25316.53
7645.51
22814.33
31053.89
1.18
10.26
8.7
65.73
76.49
0.01%
-0.36%
0,00%
0.31%
0.3%
0.14%
0.52%
0.29%
0.2%
0.03%
-0.2%
-0.02%
0.04%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto