Home > Morgonrapport: Duvaktig Draghi

Morgonrapport: Duvaktig Draghi

Efter två dagar med kraftiga uppgångar bakom sig vände OMXS30 nedåt under torsdagen. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ned -1,03 procent till nivån 1478,75. Fredagens agenda inleddes under natten och morgonen med kinesisk industriproduktion och svensk boprisstatistik, och fortsätter senare med PMI från EMU. Wall Street avslutade gårdagen på blandat och under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i nedåtgående riktning.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 handlades svagare än majoriteten av övriga Europa under torsdagen. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ned -1,03 procent till nivån 1478,75. Omsättningen under torsdagen hamnade på 14 miljarder kronor.

Vinnare i ett svagt storbolagsindex blev Swedish Match som steg 1,4 procent. Sämre gick det för SEB som noterades i botten av index med en nedgång om -3,5 procent sedan man presenterat en ny affärsplan för de kommande tre åren.

På de mindre listorna ökade Paradox Interactive 6,2 procent. Spelutvecklarens aktie har nu stigit över 20 procent den senaste månaden.

Gårdagens centralbanksfokuserade agenda inleddes i vårt grannland i väst där Norges Bank som väntat lämnade styrräntan oförändrad på 0,75 procent samtidigt som räntebanan justerades ned något på grund av fallet i oljepriserna och svagare tillväxtutsikter internationellt. Centralbankschefen Öystein Olsen uttryckte att nästa räntehöjning sannolikt kommer att ske i mars nästkommande år.

Vidare under lämnade även ECB styrräntan oförändrad och bekräftade samtidigt att nettotillgångsköpen ska avslutas i december. ECB-chefen Mario Draghi konstaterade att inkommande data har varit svagare än väntat och även om riskerna mot tillväxten på det stora hela är balanserade så lutar riskbalansen över åt nedsidan. Vidare framhöll han även svagare extern efterfrågan och osäkerhet från geopolitiska risker. Den europeiska centralbanken gjorde också marginella förändringar i prognoserna för inflation och BNP. De höjde årets inflationsprognos men sänkte den för 2019 och sänkte BNP-prognosen för såväl 2018 som 2019. Handelsbanken kommenterade att ECB:s uttalanden var vagt duvaktiga och tyder på att de kommer att ta tid på sig och vara fortsatt försiktiga när de tar bort sin penningpolitiska stimulans.

Under natten presenterades den kinesiska industriproduktionen, vilken inte nådde upp till förväntningarna. Utfallet i november uppgick till en ökning om 5,4 procent y/y som därmed innebar den lägsta ökningstakten sedan november 2008. Analytiker hade väntat 5,9 procent.

Vidare under morgonen levererade Valueguards boprisstatistik för november. HOX-index visade på bostadspriser som sjönk  -0,7 i november, vilket säsongsrensat motsvarar en uppgång med 0,7 procent. Samtidigt backade både bostadsrättspriserna -1,3 procent (0,5 procent säsongsrensat) och villapriserna -0,4 procent (0,6 procent säsongsrensat). Siffrorna innebär att indexet, för första gången på ett år, stiger i årstakt men även att HOX i säsongsrensat mått ökat 0,6 procent under 2018. Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, kommenterade att bostadsmarknaden är i jämförelse med förra hösten mer stabil nu eftersom det sålts tillräckligt många bostäder för att kunna balansera utbudet.

Fortsättningsvis under fredagen presenteras PMI-siffror från EMU, vilka den senaste tiden har visat på svaghet då inköpschefsindex för industrin backat fyra månader i rad till de lägsta nivåerna på två år. I december väntas dock en vändning i form av en marginell uppgång i industri-PMI till 51,9 från 51,8, medan tjänste-PMI väntas förbli oförändrat kring 53,4.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisindex november kl 1.00
 • AF: arbetslöshet november kl 6.00
 • Tyskland: KPI (def) november kl 8.00
 • Frankrike: KPI (def) november kl 8.45
 • SCB: arbetslöshet november kl 9.30
 • SNB: räntebesked kl 9.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: importpriser november kl 14.30

Övrigt

 • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
 • Norges Bank: räntebesked kl 10.00
 • ECB: räntebesked kl 13.45
 • ECB: pressträff med Mario Draghi kl 14.30
 • Kantar Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00
 • Boverket: prognos bostadsbyggande kl 10.00
 • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00
 • EU: toppmöte

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gav upp delar av onsdagens uppgång på torsdagen. Svaga tyska tillväxtutsikter och ett ECB som inte lyckades gjuta nytt mod i marknaden vid sitt räntemöte bidrog. ECB, som lämnade styrräntan oförändrad, uppgav att riskbalansen låg på nedsidan med svagare extern efterfrågan och geopolitisk oro. Enligt Mario Draghi finns drivkrafterna för återhämtning fortsatt på plats, de är bara svagare. ECB-chefen sade även att huvudinflationen sannolikt kommer att sjunka de kommande månaderna och att måtten för underliggande inflation fortsatt väntas vara dämpade.

Ledande börser i Europa tog ingen större notis och stängde runt oförändrade nivåer.

I Stockholm hamnade skogsbolagen i onåd hos investerarna efter en vinstvarning från finska Metsä Boards. Några banker och industribolag tyngde i övrigt index.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit med 1,0 procent till 1.479. Aktier för 14 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland OMXS30-bolagen tappade merparten. Banker tyngde även om Handelsbanken steg med 1,2 procent. Banken, som har verksamhet i Storbritannien fick draghjälp av att pundet stärkts sedan premiärminister Theresa May sitter kvar minst i ett år efter att ha vunnit stöd i en misstroendeomröstning under onsdagen.

SEB gick åt motsatt håll och föll med 3,5 procent. En ny affärsplan för kommande tre år, med bland annat ökade investeringar på programmet föll inte i god jord hos investerarkollektivet.

”De nya målen kan inte tänkas verka upphetsande och kostnadsguidningen indikerar en modest negativ utveckling jämfört med konsensusförväntningarna”, skrev investmentbanken Morgan Stanley i en kommentar.

Det var även nedåt för en rad skogsbolag efter att Metsä Board vinstvarnat för det fjärde kvartalet. Bolaget hänvisar till produktionsproblem och en svagare massamarknad. SCA tappade mest med 2,9 procent. Även Stora Enso, som även de har nettoförsäljning av massa tappade 4,8 procent. Metsä Board föll med över 11 procent.

Matvarujätten ICA arrangerade en kapitalmarknadsdag för investerare och media. Bolagets vd Per Strömberg, upprepade att de har tilltro i att nå de finansiella målen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. ICA har som mål att nå 4,5 procents rörelsemarginal. Vidare framkom att bolaget behöver investera i butiksnätet.

”Vi investerar runt fyra miljarder och det är mycket högre än vad vi har legat på historiskt, och ska vi klara av det långsiktigt så måste vi också ta ut kostnader. Det handlar om det vi kallar ’gamla kostnader’, saker som inte kommer att vara lika viktiga framöver”, sade Per Strömberg i samband med kapitalmarknadsdagen.

ICA-aktien tappade 0,7 procent.

Gruvprospekteringsbolaget Ngex steg med 3,3 procent. Bolaget kan komma att knoppa av sitt längst framskridna projekt, koppar- och guldfyndigheten Josemaria i Argentina.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.