Home > Morgonrapport: Duvaktiga signaler från Fed lyfte USA

Morgonrapport: Duvaktiga signaler från Fed lyfte USA

OMXS30 avslutade onsdagen något uppåt efter en slagig handel. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 0,27 procent till nivån 1500,45. Fokus under torsdagen ligger på svenska BNP-siffror, EMU:s konjunkturbarometer, KPI från Tyskland, kärn-PCE från USA och Feds protokoll från senaste penningpolitiska möte. USA stängde gårdagen kraftigt upp efter duvaktiga signaler från Fed-chefen Jerome Powell och under natten har även de asiatiska marknaderna över lag handlats i samma riktning.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 avslutade onsdagen på plus efter att industribolagen gått starkt. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut upp 0,27 procent till nivån 1500,45. Omsättningen under onsdagen hamnade på 13,5 miljarder kronor.

Starkt bidragande i gårdagens uppgång i OMXS30 var den svenska industrin sedan KI:s konjunkturbarometer visat på en fortsatt styrka i sektorn. I topp i indexet slutade Atlas Copco med en uppgång om 1,9 procent. Även SSAB och SKF slutade onsdagen upp 1,7 respektive 1,1 procent.

Sämre gick det för Autoliv som, i linje med övriga fordonssektorn, pressades av Trumps hårda kritik mot General Motors. Det svenska bilsäkerhetsbolaget avslutade gårdagen ned -2,1 procent.

Med bara knappt tre dagar kvar till det laddade G20-mötet rapporterades under onsdagen att USA undersöker alla möjliga verktyg för att höja amerikanska tullar på kinesiska bilar för att matcha de 40-procentiga tullar som Kina i dag har mot USA-producerade fordon.

Onsdagens inledde med KI:s konjunkturbarometer. Barometerindikatorn backade senast i oktober till 108,0 från 111,2 och fortsatte nedåt även i november till 106,7, där ett väntat utfall låg på en nedgång till 107,1. KI noterade att indikatorn trots nedgången pekar på ett starkare stämningsläge än normalt i ekonomin, vilket till största del beror på tillverkningsindustrins konfidensindikator som ökade till 116,2 från 115,3, långt över det historiska normalläget på 100.

Fortsättningsvis under morgonen publicerades svenska detaljhandelssiffror, vilka kom in långt under förväntningarna. Detaljhandelns försäljning sjönk -0,1 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år, där väntat utfall låg på uppgång med 1,8 procent. Enligt analytiker förklaras svagheten av den kommande månadens rabatter i form av Black Friday, Cyber Monday osv, som därmed förskjutit konsumtionen en månad.

I USA presenterades oktobers siffror över försäljningen av nya bostäder, vilka fortsatte att indikera på svaghet i den amerikanska husmarknaden. Försäljningen sjönk hela -8,9 procent under oktober i jämförelse med september. Analytiker hade väntat en uppgång med 3,7 procent.

Gårdagen avslutades med tal av Jerome Powell, vars innehåll mottogs med öppna armar av aktiemarknaden. Fed-chefen sade att utsikterna för den amerikanska ekonomin är fortsatt solida och räntan ligger ”strax under” så kallat neutralt territorium. Talet tolkades som att Fed nu överväger att pausa sina räntehöjningar under våren, vilket gav bränsle till den bästa börsdagen sedan mars. Dow Jones steg 2,5, S&P 2,3 och Nasdaq 2,9 procent.

Dagens makroagenda inleds i Sverige med det tredje kvartalets BNP-siffror. Efter att ha ökat i 20 raka kvartal (från 2 kv 2013) tror en del analytiker att den långa tillväxtsviten bryts. En majoritet tror dock att BNP förblir oförändrat i jämförelse med föregående kvartal. Orsak till de låga förväntningarna är en svag utvecklingen i hushållens konsumtion på grund av den varma sommaren och ändrade skatteregler för bilar. Ur ett större perspektiv är frågan i vilken utsträckningen den lägre tillväxten också beror på mer grundläggande svagheter.

Torsdagsmorgonen fortsätter med EMU:s barometerindikator för november. Efter att ha noterats kring 17-årshögsta kring 115,2 i december förra året har barometern backat varje månad sen dess. Nedgången väntas enligt bedömare fortsätta till 109,0 i november från oktobers 109,8.

Vidare presenteras KPI från Tyskland. Inflationen i Tyskland har med hjälp av högre energipriser tagit fart på sistone där KPI-inflationen uppgick till 10-årshögsta kring 2,5 procent i oktober. I november väntas den ha dämpats en aning till 2,3 procent.

I USA presenteras privata inkomster och kärninflation under eftermiddagen, men där störst fokus ligger Federal Reserves inflationsmått: kärn-PCE. Kärn-PCE har trendat högre sedan förra hösten för att de senaste fem månaderna ha varit exakt i linje med Feds mål på 2 procent. I oktober väntas kärn-PCE-inflationen ha sjunkit något till 1,9 procent.

Torsdagens agenda avslutas med publiceringen av Feds protokoll från senaste penningpolitiska möte där varken räntebeskedet eller uttalandet i sin helhet indikerade att kommittén skulle överväga att avstå från den planerade och sedan tidigare väl flaggade räntehöjningen i december, vilket skulle bli den fjärde höjningen i år. Efter de senaste veckornas kommentarer från en rad Fedledamöter samt gårdagens tal från Powell, blir alla möjliga indikationer i protokollet av intresse för att utröna hur de ser på ränteutsikterna framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Elekta (kl 7.30), Strax

Makrostatistik

 • Japan: detaljhandel oktober kl 0.50
 • Frankrike: BNP (prel) 3 kv kl 8.45
 • ESV: statsbudgetens månadsutfall kl 9.00
 • Spanien: KPI (prel) november kl 9.00
 • SCB: BNP 3 kv kl 9.30
 • Tyskland: arbetslöshet november kl 9.55
 • EMU: barometerindikator november kl 11.00
 • EMU: indikator företagsklimat november kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) november kl 14.00
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion oktober kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: kontrakterade husköp oktober kl 16.00

Övrigt

 • Riksbanken: Martin Flodén talar om ”Cyber threats in 2018 and financial sector as part of critical infrastructure” i Helsingfors kl 9.30
 • Riksbanken: Henry Ohlsson talar om aktuell penningpolitik kl 10.30
 • Fed: protokoll från FOMC-mötet 8/11 kl 20.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen präglades av slagig handel runt nollstrecket på onsdagen, men stängde på plus efter en stark avslutning.

Flera industribolag bidrog till att lyfta index med stöd av positiva signaler från Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för tillverkningsindustrin medan banksektorn, som lyfte på tisdagen, gick svagt onsdagen.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,3 procent till nivån 1.500. Aktier för 13,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer var något svagare än väntat enligt SME Direkts prognosenkät, men tillverkningsindustrin räddade indikatorn från en större nedgång.

Vinnare för dagen på OMXS30-indexet var Atlas Copco som steg 1,9 procent. En av verkstadsbolagets konkurrenter inom vakuumteknik, tyska Pfeiffer Vacuum, meddelade i samband med en kapitalmarknadsdag att bolaget sänker sina prognoser för helåret.

Tydligt på plus noterades också SSAB, Hexagon och SKF, liksom vitvarutillverkaren Electrolux.

I motsatt ände av storbolagsindexet återfanns Autoliv som sjönk 2,1 procent i spåren av att flera stora amerikanska biltillverkare backat i tisdagens såväl som onsdagens amerikanska handel sedan GM kritiserats hårt av president Donald Trump för sitt beslut att stänga flera amerikanska fabriker.

Banksektorn gick överlag svagt jämfört med index med Nordea som sämsta aktie med en nedgång på 1,7 procent.

Utanför OMSX30 sjönk Stora Enso 1,0 procent efter att ha meddelat att bolaget varslar 500 anställda vid anläggningen i Uleåborg i Finland med hänvisning till svagare efterfrågan på bestruket finpapper.

En av dagens stora vinnare var Fingerprint Cards. Bolagets partner Zwipe är med i tester med batterifria kontaktlösa biometriska betalkort hos tio banker i Mellanöstern. Aktien belönades med en uppgång på 8,7 procent.

Även it-återförsäljaren Dustin gick starkt med en uppgång på 7,5 procent. Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av bolaget med köprekommendation och riktkurs 100 kronor.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties noterade en rejäl uppgång med drygt 7 procent. Kepler Cheuvreux skriver i en analysuppdatering att aktien är lågt värderad jämfört med sektorkollegors aktier. Trots lägre vinstförväntningar råder det fortsatt köpläge, om än med sänkt riktkurs till 27 kronor från 35, enligt banken.

Strålknivsföretaget Elekta som rapporterar på torsdagen avancerade 3,3 procent till 106 kronor. UBS har höjt sin rekommendation för Elekta till köp från neutral med riktkursen höjd till 130 kronor från 115 kronor.

Ett av dagens största fall stod den finländska solvärmeproducenten Savosolar för. Aktien som handlas på First North rasade 22 procent efter att bolaget flaggat för att rörelsekapitalet kan vara otillräckligt i närtid.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto