Home > Morgonrapport: Duvaktigt från Kina och Grekland i chicken-race

Morgonrapport: Duvaktigt från Kina och Grekland i chicken-race

God morgon!

Bloomberg News rapporterar att Tysklands förbundskansler ser ut att stå inför ökat tryck inom det egna partiet för att ge upp om Grekland. Även en del inom finansdepartementet lutar åt slutsatsen att euroområdet skulle klara sig bättre utan Grekland. På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:114 mot euron jämfört med fredagen. Pundet handlas fortsatt starkare i spåren av Tories storseger och egen majoritet i parlamentet.

På måndagens agenda finner vi eurogruppsmöte och räntebesked från Bank of England.  Senare i veckan kommer preliminär BNP i euroområdet och detaljhandel i USA. För svensk del blir tisdagen intressant med protokoll från Riksbankens senaste penningpolitiska möte samt KPI för april. På onsdagen publiceras en ny enkät om inflationsförväntningarna. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Optimismen har stärkts efter att kinesiska centralbanken under söndagen tog steg i precis den riktning marknaden har hoppats på. De sänkte sin styrränta med 25 punkter till 5,1 % och det är därmed den tredje sänkningen sedan november. Det är grundat i en långsammare tillväxt och indikatorer under våren som visat fortsatta besvikelser kring inflation och handelsbalanssiffror.

Vi kan räkna med mediafokus på Grekland kring dagens eurogruppsmöte med tanke på att det närmar sig deadline (imorgon) för att betala en skuld till IMF på 750 miljoner euro, samtidigt som det råder delade meningar kring huruvida sådana pengar finns att tillgå i den grekiska statskassan. Holländska finansministern Djisselbloem som leder eurogruppen sa senast till media att de har gjort framsteg i förhandlingarna, men att de inte är nära en överenskommelse och att de med säkerhet inte kommer nå någon sådan på dagens möte. Samtidigt varnade Tysklands finansminister Schäuble i en intervju att länder kan misslyckas med betalningar av misstag, något som tolkats som kritik mot hur Grekland leker med eld genom att vara motstridiga i ett läge där solvensgraden är mycket låg i förhoppningar om att europeiska kreditgivare ska ge vika. För spännande läsning kring de politiska dominoeffekterna av ett misslyckande, läs gärna Tony Ugrinas analys av ett eventuellt Grexit eller Brexit.

Även om de investerare som ryggar tillbaka av tanken på exponering mot Grekland torde ha gjort sig av med sådana positioner sedan länge kan vi än dock få se kraftiga reaktioner i dagarna trots effekterna varit relativt begränsade till Aten senaste tiden. Efter att ärendet nu blivit så utdraget har vissa aktörer kallat en Grexit för en ’sell the rumors, buy the news’-situation, eftersom marknaden skulle glädjas över att slippa den osäkerhet som håller tillbaka investeringar, men samtidigt är följdeffekterna hittills för okända. IMF uppgav under helgen att de arbetar tillsammans med myndigheter i angränsande länder med att kunna hantera en grekisk betalningsinställelse eftersom grekiska banker är stora aktörer i vissa av dess finansiella system.

PBOC:s duvaktiga hållning lär idag underbygga den återfunna optimismen som visade sig efter den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken som fick marknaden att dra en suck av lättnad eftersom det inte blev ytterligare en kalldusch. Rekylen vi upplevt under senaste två veckorna kan dock ha väckt en och annan björn, så en spikrak resa tillbaka till all time highs är troligtvis inte ett särskilt klokt antagande.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 13.00: BOE: räntebesked
Senarelagt möte på grund av det brittiska parlamentsvalet. Bedömarna är eniga om att BOE lämnar såväl räntan som tillgångsköpen oförändrade. En första höjning väntas under tredje kvartalet 2016, enligt marknadens prissättning. Att Tories fick egen majoritet, med fortsatt väntad budgetkonsolidering, kan på marginalen ha ökat sannolikheten för att BOE kan avvakta med en höjning.

kl 15.00: EMU: eurogruppsmöte
Väntas åter få hantera frågan om Grekland. Förhandlingar mellan landet och dess långivare har fortsatt kontinuerligt, med växelvisa uppgifter om ”framsteg” och ”för få detaljer”. Euroföreträdare, inklusive eurogruppens chef Jeroen Dijsselbloem, har tonat ned förväntningarna om ett färdigt avtal vid detta möte. Det nuvarande stödprogrammet löper ut i juni, men redan den 12 maj står Grekland inför nya utmaningar i form av en IMF-betalning om 750 miljoner euro.

Rapporter

Stockholmsbörsen:
Moberg Pharma (kl 8.00), Nibe (kl 8.00), Björn Borg (kl 18.00)

First North:
Caperio Holding, Genovis, Ginger Oil (ändrat datum), Zetadisplay

Aktietorget:
Micropos Medical, Promikbook, Prostalund

Övriga Utländska:

GEA (kl 7.30), Softbank (kl 8.00)

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tog fart sedan sysselsättningssiffror från USA tolkats positivt och index stängde vid dagshögstanivåer.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 223.000 personer i april. Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 228.000 personer jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News snittestimat.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 1,8 procent till 1.616 och aktier för 23,2 miljarder kronor hade handlats.

Tungviktaren H&M vände vid lunchtid upp vilket ihop med ett lyft för Astra Zeneca gav ordentligt stöd till index. Högst i storbolagsindex låg Ericsson, som steg 4,5 procent sedan UBS och Bank of America höjt rekommendationerna för aktien.

Även Nokia fick en höjd rekommendation av UBS, vilket ihop med mediauppgifter om att taxitjänsten Uber ger sig in i fajten om karttjänsten Here tog aktien 2,9 procent högre.

Trots det positiva klimatet fanns några aktier som gick trögare, bland annat rapporterande Swedish Match som stängde oförändrat. Marknaden bortsåg från att rörelseresultatet var lite bättre än väntat och fokuserade på besvikelsen inom den skandinaviska snusverksamheten. ”Vi tycker att bevisen blir allt fler för en inbromsning av marknaden i Skandinavien. Även om motvinden i kvartalet till stor del berodde på hamstringseffekter och tidigare prisjusteringar så tydliggör resultatet den ökade pressen”, skrev Nomura i en kommentar till Swedish Matchs rapport.

Securitas rapport var till stora delar som förväntat, med ett något bättre rörelseresultat än väntat i Nordamerika. Det räckte dock inte för att lyfta aktien som tappade 0,5 procent.

Skogsbolaget Holmens rörelseresultat på 396 miljoner kronor för det första kvartalet var lägre än de 444 miljoner analytiker räknade med, enligt SME Direkt. Aktien backade 0,4 procent. Holmens vd Henrik Sjölund räknar med ett fortsatt pristryck på tryckpappersmarknaden under andra kvartalet. ”Vi bedömer att priserna gick ned med cirka 5 procent under det första kvartalet och räknar med ytterligare 2-3 procent under det andra”, sade han vid sin resultatpresentation.

Oriflame rapporterade också och trots sämre resultat än väntat och svaghet i Ryssland steg aktien 6,3 procent. Enligt en mäklarchef Nyhetsbyrån Direkt var i kontakt med kan det aktiebyte, där befintliga aktier byts till aktier i ett schweiziskt bolag i processen att byta hemvist från Luxemburg till Schweiz, ligga bakom. Skälet kan vara att vissa aktörer som ligger kort tvingas täcka sina positioner. Andra analytiker hänvisade till en imponerande insats i Asien som tänkbar kursförklaring.

Elektroniska etikettföretaget Pricer berättade om order från en fransk dagligvarukedja värda 56 miljoner kronor och steg 3,8 procent. Bolagets vd Jonas Vestin sade till Direkt att den negativa trenden i bruttomarginalen väntas vända i år. ”Det blir något av en botten i marginalen i år. Jag står fast vid bedömningen om att såväl resultat som försäljning ökar i år, jämfört med i fjol. Därmed inte sagt att marginalen blir bättre på helåret”, sade han.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1616,46
586,560
3649,48
11709,73
7046,82
2116,10
5003,55
19600,35
27714,63
1,1145
9,2226
8,2764
59,23
66,05
1,81%
1,13%
2,62%
2,65%
2,32%
1,35%
1,17%
1,14%
0,50%
-0,42%
-0,27%
0,27%
-0,27%
-0,17%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.