Home > Morgonrapport: ECB lämnar styrräntorna och tillgångsköpsprogrammet oförändrade. Svagt negativ öppning väntas.

Morgonrapport: ECB lämnar styrräntorna och tillgångsköpsprogrammet oförändrade. Svagt negativ öppning väntas.

Stockholmsbörsen handlades sidledes med undantag för en tillfälligt kraftig nedgång när ECB höll presskonferens efter att man lämnat ett oförändrat räntebesked. Storbolagsindexet OMXS30 steg därefter tillbaka upp till tidigare balansgång och stängde -0.10% till 1440 punkter. Omsättningen uppgick till 15.9 miljarder kronor på torsdagen när Betsson(+3.64%) stod som vinnare, och Electrolux(-3.32%) stod som förlorare. NGM-börsen omsatte på torsdagen 322.3 miljoner kronor när vinnaren blev Metallvärden i Sverige TO1(+140.0%), och förloraren blev Sotkamo Silver TO4(-22.22%). USA noterade likt Europa mindre nedgångar på torsdagen, och stängde med en nedgång på -0.22% till 2181.3 punkter. Avslutningsvis av veckan noterar vi en positiv utveckling efter nattens handel i Asien  där Nikkei 225 noteras +0.12%, samt Hang Seng något starkare till +0.96%. Oljan som överraskade med en lagerminskning på 14.5 miljoner fat i föregående vecka där förväntningarna var en ökning på 0.6 miljoner, steg kraftigt på torsdagskvällen och handlades under en kort stund strax över 50 dollar. Oljan har däremot backat något därefter och har under nattens handel noterat en avvaktande rörelse.

Dagens fokus:

 • Tyskland: handels- och bytesbalans juli kl 8.00
 • BOE: inflationsförväntningar kl 10.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsen upplevde en tydligt avvaktande handel inför räntebeskedet från europeiska centralbanken på torsdagen.

En sidledes rörelse fick ett tillfälligt avbrott när ECB lämnade styrräntan oförändrad, samtidigt som tillgångsköpsprogrammet även här blev oförändrat, även om möjligheterna finns till förlängning enligt centralbankschefen.

Precis som vi skrev i gårdagens morgonrapport fortsatte vi handeln kring 1441 punkter även på torsdagen, som än en gång noterade högsta handelsaktivitet. Dagens högsta notering blev även på torsdagen strax under 1443 punkter.

Den europeiska centralbankschefen Mario Draghi höll på torsdagen presskonferens efter det oförändrade räntebeskedet, och inledningsvis föll OMXS30 under talet kraftigt ned till tidigare stödnivå som tidigare agerat som årshögsta en längre tid.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntas avsluta veckan med en öppning något svagt på minus, runt 1436 punkter vilket skulle innebära att vi nu riskerar att få uppleva vinsthemtagningar, för att på måndag ta nya tag igen mot 1453 punkter.

Vi behöver se styrka och ordentligt momentum för att nu lämna en notering vid 1441 punkter som nu agerar som motstånd, för att vi ska kunna nå 1453 punkter.

På torsdagen ökade även volymen, vilket i sig kanske inte är så konstigt under dag som denna dag med räntebesked från ECB, då tyska DAX även föll kraftigt, som vi tidigt noterat ofta är ledarhunden bland europeiska börser.

Dagens agenda är något lugnare vilket även innebär att fredagens handel förväntas uppleva mindre rörelser.

Detta kan i sig innebära att vi håller oss inom 1431 – 1441 punkter, men skulle vi se utbrott över som under dessa nivåer, kommer detta innebära att vi sätter färg på kartan inför måndagens handel.

Utbrott under 1431 innebär att vi vänder kortsiktigt blickarna mot 1423 punkter, samtidigt som utbrott över 1441 punkter innebär att vi ökar sannolikheten för utmanande av 1453 redan på måndagen.

Egentligen får vi bara en signifikant siffra denna fredag, vilket ske redan före börsöppning kl 8.00 från Tyskland som levererar handels- och bytesbalans för juli. Prognoserna indikerar ett överskott på 23.7 miljarder euro för handelsbalansen, men även exporten indikerar där en ökning på +0.4% jämfört med juni, samtidigt som importen även förväntas ökat med +0.5% efter att juni såg en ökning på +0.2% respektive 1.1% i juni.

En intressant notering från USA som handlas strax under all-time high nivåer, har upplevt en kraftsamling sedan mitten av juli då man initialt balanserats vid rekordnivåer. På torsdagen kom nyheten att volatiliteten för S&P 500 indexet ligger på den lägsta nivån sedan 1994, enligt en rapport från Marketfield Asset Management.

Det amerikanska volatilitet indexet VIX noteras för närvarande 12.51 vilket även är historiskt lågt, till skillnad mot en toppnotering i år på 27.0 kring midsommar, i samband med den brittiska folkomröstningen, där man röstade för ett utträde ur EU.

En av torsdagens stora nyheter blev redan före börsöppning ryktet om att en kinesisk aktör lämnar bud på Volvos bussenhet enligt en italiensk tidning, samtidigt som man ej bekräftar var uppgifterna kommer ifrån.

Samtidigt som Volvo ser över möjligheterna och olika alternativ för sin bussenhet, där bland annat en eventuell börsnotering finns med på kartan, har alltså ett bud kommit in från en stor kinesisk aktör enligt en italiensk tidning.

Det är den Italienska tidningen II Sole 24 Ore som skriver om budet, utan att egentligen bekräfta var uppgifterna kommer ifrån.

Volvo har tidigare under året sett över möjligheterna till en försäljning av bussenheten, enligt nyhetstjänsten Merger Markets. Volvos bussenhet anses vara attraktivt för just kinesiska tillverkare, och vid samma tillfälle i augusti nämndes Zhengzhou Yutong Bus som en möjlig köpare.

UBS höjde på onsdagen riktkursen för Volvo till 91 kronor, från tidigare 88.50 kronor, där rekommendationen neutral upprepades.

Bolagets aktie steg inledningsvis +1.5 procent på torsdagen, och efter en dagshögsta notering på 98.10 kronor, stängde aktien på +1.40 procent till 97.50 kronor.

Volvo (dagsdiagram)

Flera nyheter kom även från Husqvarna på torsdagen som höll kapitalmarknadsdag på torsdagen.

Tillväxt på 3-5% per år, stor potential bland robotgräsklippare sågs i nyhetsflödet.

Husqvarna presenterade på torsdagens kapitalmarknadsdag ett par nya finansiella mål.

Bolaget siktar nu på 3-5 procents årlig omsättningstillväxt.

Målet på minst 10 procent ligger kvar för rörelsemarginalen, men betonade samtidigt att man inte begränsar sig till 10 procent, bara för att detta kommunicerats. Bolaget betonade även att det gäller organisk tillväxt och gäller således utan förvärv, vilket var en av förväntningarna bland analytiker.

Nordamerika visar stor potential efter att man precis börjat sälja robotgräsklippare, och betonar att man precis bara öppnat dörren. Samtidigt uttalande sig bolaget att de närmaste två till tre åren kommer största ökningen att ske i Europa.

UBS höjde riktkursen för lite mer än en vecka sedan från tidigare 65 till 71 kronor, men behöll neutral rekommendation för Husqvarna.

Några dagar tidigare höjde även Kepler Cheuvreux sin riktkurs till 70, från tidigare 60 kronor.

Husqvarna (dagsdiagram)

Även de svenska nätmäklarna fick kraftiga rörelser på torsdagen, där Avanza steg inledningsvis tre procent efter köprekommendation från DNB Markets.

DNB Markets tar även upp bevakning på Nordnet med behåll, aktien föll inledningsvis 1.3 procent.

I DNB Markets analys framgick det att Avanzas kostnadsläge är bättre än Nordnets, samtidigt som detta möjliggör en ledarposition när det gäller produktinnovation och prissättning.

DNB Markets satte en riktkurs på Avanza till 410 kronor, medan Nordnet fick en riktkurs på 29 kronor.

Avanza Nordnet (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Kina: KPI, PPI augusti kl 3.30
 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • Tyskland: handels- och bytesbalans juli kl 8.00
 • Frankrike: industriproduktion juli kl 8.45
 • Norge: KPI augusti kl 10.00
 • BOE: inflationsförväntningar kl 10.30
 • Storbritannien: byggproduktion juli kl 10.30
 • USA: grossistlager juli kl 16.00
 • Kina: utländska direktinvesteringar augusti

Övrigt

 • Eurogrupp: möte i Bratislava kl 9.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

I stort sett oförändrat blev börsens slutfacit för torsdagen, trots räntebesked från ECB och presskonferens av centralbankschefen Mario Draghi. Styrräntorna hölls oförändrade liksom programmet för tillgångsköp.

Oljan sköt fart när lagerstatistik från USA:s energidepartement bekräftade den oväntade trenden från API:s inofficiella siffror. Lagren minskade med 14,5 miljoner fat i förra veckan, mot en väntad ökning på 0,6 miljoner. Brentoljan steg 1:74 dollar till 49:72 dollar fatet.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,1 procent till 1.440 och aktier för 15,9 miljarder kronor bytte ägare.

SCA:s skogsdel kan få Skandia och Nordic Capital som köpare enligt Dagens Nyheter, som hänvisar till källor och skriver att det lagda budet är på mellan 40 och 50 miljarder kronor. Analytiker har länge spekulerat om en större strukturaffär i svensk skogsindustri och någon sorts sammanslagning av SCA:s och Holmens innehav har ofta föreslagits. SCA-aktien var ned 0,1 procent medan Holmen stärktes 1,4 procent.

Volvo ska enligt italienska tidningen Il Sole 24 Ore ha fått ett kinesiskt bud på sin bussenhet. Framtiden för bussarna utvärderas enligt tidningen, något som också ska gälla divisionen för anläggningsmaskiner. Volvo handlades upp 1,4 procent.

Ericssons svårigheter, med osäkerhet om framtida strategi och vd, har sänkt motivationen hos de anställda och en ström av ingenjörer lämnar bolaget, enligt Dagens Industri. Telekomaktien tappade 1,3 procent.

Sandvik backade 1,5 procent efter att ha träffat analytiker under onsdagen. Någon ljusning i USA kunde inte skönjas, framkom det. Sämst inom OMXS30 var dock för dagen Electrolux, som sjönk drygt 3 procent.

Husqvarna lanserade på sin kapitalmarknadsdag ett nytt omsättningstillväxtmål på 3-5 procent, exklusive affärsområdet Consumer Brands. Däremot behölls marginalmålet om minst 10 procent, som av finanschef Jan Ytterberg beskrevs som ett slags ”lägsta anständighetsnivå”. Nyheterna verkade dock inte falla marknaden i smaken och Husqvarna backade 1,7 procent.

Axfood har lagt beslag på Clas Ohlsons vd Klas Balkow, som får motsvarande jobb på dagligvarubolaget. Dessutom har norska Reitangruppen sålt sina sista Axfoodaktier. Axfood sjönk 0,5 procent medan Clas Ohlson fortsatte upp ytterligare 2,6 procent efter onsdagens rapport.

SAS rapport var resultatmässigt marginellt sämre än väntat. Bolagets vd Rickard Gustafson uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att prispressen på flygbiljetter fortsatte i augusti. Aktien sjönk drygt 4 procent.

Haldex gjorde en kursrusning under eftermiddagen, även om rörelsen vände i slutet av handeln. Två intressenter har lagt bud på bolaget och det högsta är 110 kronor, en nivå aktien handlats över i flera dagar. Torsdagens facit blev plus 2,7 procent till 115 kronor.

Fönster- och dörrtillverkaren Inwido stärktes nära 4 procent och noterade ett nytt kursrekord med 120:25 kronor som högst. Carnegie tror inte aktien nått toppen och upprepar köp med nya riktkursen 134 kronor. I ett så kallat ”blue sky”-scenario är 200 kronor motiverat, enligt Carnegie.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1440.03
3083.54
10675.29
6858.7
2181.3
18479.91
5259.48
16978.34
24147.79
1.13
9.51
8.43
47.23
49.55
-0.10%
-0.26%
-0.72%
0.18%
-0.22%
-0.25%
-0.46%
0.12%
0.96%
0.15%
0.03%
-0.12%
-0.82%
-0.88%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.