Home > Morgonrapport: ECB och rapporter i fokus, kommer Draghi fortsätta snacka eller leverera?

Morgonrapport: ECB och rapporter i fokus, kommer Draghi fortsätta snacka eller leverera?

God Morgon

Vi har återigen en spännande och intensiv dag framför oss med rapporthandel som kryddas av räntebesked från ECB med efterföljande presskonferens. Klockan 13.45 kommer räntebeskedet och presskonferensen börjar 14:30. Rapporterna däremot trillar in under hela dagen. Alla tider för stockholmsbörsen finns som vanligt nedan.

De amerikanska börserna slutade i negativ ton efter gårdagens handel där S&P500 noterades 0,58 % lägre och NASDAQ composite noterades 0,84 % lägre. I Asien har börserna öppnat ned, där Hong Kong baserade indexet Hang Seng är ner dryga procenten nu på morgonen.

Oljan stiger lite försiktigt efter den rekyl som varit senaste veckan. Nu handlas WTI-terminen i 45,45 dollar medan BRENT-terminen handlas i 48,10 dollar.
Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Bankerna levererade en stor besvikelse under gårdagen vilket präglade storbolagets utveckling. Alla de tre storbankerna, Nordea, Handelsbanken och SEB lämnade rapporter som inte nådde upp till marknadens förväntningar, vilket fick effekt på börskursen. Handelsbanken föll mest med nedgång om 7 %, följt av Nordea som tappade 4,8 % och SEB som noterades ner 4,4 %.

OMXS30 avslutade dagen med att noteras till nivån 1452 punkter efter gårdagens nedgång om 0,99 %.

OMXS30, i fortsatt avvaktande läge där bankerna tyngde gårdagens handel. Fortfarande ingen tydlig riktning inom den långa negativa trenden.
OMXS30, i fortsatt avvaktande läge där bankerna tyngde gårdagens handel. Fortfarande ingen tydlig riktning inom den långa negativa trenden.

Rapporthandel fortsätter att driva upp omsättningen vilken landade på 18,6 miljarder kronor.

Idag får vi förutom ett gäng rapporter veckans makrohändelse. ECB ska lämna räntebesked och meddela hur stimulanserna ska fortskrida.

Vid förra mötet och beskedet var det mjuka ord från ECB-chefen från Draghi, han påpekade att riskerna i omvärlden är väl observerade och att ECB är redo att utvidga, inte lansera nya, stimulanspaketet. Frågan är om utvidgade stimulanser är att vänta eller om resultatet blir en fortsatt avvaktande hållning med desto större verbala löften. Den oro Draghi påpekade sist har inte blivit mindre sedan dess. Både Kina, för stark euro och låga oljepriser ligger fortfarande på samma riskskala som för någon månad sedan.

Detta är ett problem, för att inte säga ett av centralbankernas största problem (förutom den låga inflationen), att den verbala kommunikationen tappar i värde när de inte följer den. Marknadseffekterna blir därför svåra att förutse, precis som vid FED senaste besked hade förväntningarna stigit på att centralbanken faktiskt skulle agera på något sätt och när detta uteblev blev marknaden besviken och osäker. Om Draghi nu fortsätter med sin verbala penningpolitik men faktiskt inte gör något konkret kan marknaden reagera negativt på att ECB faktiskt inte levererar tillräckligt motsvarande hans uttalade förhållningssätt.

Förväntningarna ligger i ett oförändrat ränteläge, på 0,05 %. Men att Draghi signalerar att ECB kommer att fortsätta under en lång tid med stimulanspaket och att de är redo att agera vid negativa tendenser på inflationen.

En intressant del är om det nu faktiskt blir en liten överraskning under dagen från ECB så sätter det enorm press på riksbanken. Riksbanken är i stort sett låsta till de större spelarna ECB och Fed, när alla kämpar mot samma mål, att få fart på inflationen igen. Blir det nya stimulanser eller en räntesänkning kan man nästan räkna med att riksbanken kommer att följa strax efter. Eftersom västvärlden kämpar om samma mål hindrar en centralbanks agerande den andras eftersom det får negativa effekter på motpartens möjligheter, då främst på konkurrenskraften via valutan. Således är riksbanken låst till de större aktörernas agerande, för vad har lilla Sverige att sätta emot när de stora spelarna styr marknaden?

 

Men om det inte blir någon överraskning, åt något håll sker, kommer rapporterna att ligga i fokus för börsutvecklingen. Vi har ett antal bolag som ska granskas även idag, listan som följer är:

Tieto (kl 7.00), Betsson (kl 7.30), HIQ (kl 7.30), Klövern (kl 7.30), MTG (kl 7.30), Net Ent (kl 7.30), Nordax (kl 7.30), Rezidor (kl 7.30), RNB (kl 7.30), SSAB (kl 7.30), Victoria Park (kl 7.30), BE Group (kl 7.45), Trelleborg (kl 7.45), Ework (kl 8.00), IFS (kl 8.00), Lagercrantz (kl 8.00), Millicom (kl 8.00), Orexo (kl 8.00), Sagax (kl 8.00), Softronic (kl 8.00), DGC (kl 8.30), Knowit (kl 8.30), Bioinvent (kl 8.40), Probi (kl 8.45), Beijer REF (kl 9.00), IAR Systems (kl 9.00), Fagerhult (kl 12.00), Semcon (kl 12.15), Bulten (kl 13.30), Elanders (lunchtid), NAXS (före börsöppning).

 

Övrig makroagenda och dess hålltider:

– Frankrike: industrins konfidensindikator oktober kl 8.45
– Storbritannien: detaljhandel september kl 10.30
– USA: antalet nya arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: FHFA husprisindex augusti kl 15.00
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– EMU: konsumentförtroende (prel) oktober kl 16.00
– USA: försäljning befintliga bostäder september kl 16.00
– USA: ledande indikatorer september kl 16.00

Centralbanksagenda:
– Riksbanken: resultat obligationsköp kl 10.10
– ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30

Ha en trevlig dag

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 13.45: ECB: räntebesked

Vid förra mötet, den 3 september, flaggade ECB för förnyade nedåtrisker för både tillväxt och inflation, vilket bidrog till att höja förväntningarna om att QE-programmet kan komma att utvidgas framöver. Det finns inga förväntningar om någon ny sänkning av refiräntan nu, från nuvarande 0,05%, men det förekommer vissa spekulationer om att depositräntan kan komma att sänkas, från nuvarande -0,20%.

kl 14.30: ECB: presskonferens med Mario Draghi

Det kan vara svårt att se att de nedåtrisker som ECB-chefen talade om i september ska ha blivit mindre sedan dess.

Commerzbank pekar på att fallande oljepriser, en starkare euro, fortsatta ekonomiska problem i Kina och lägre marknadsbaserade inflationsförväntningar ökar centralbankens oro för deflation, men de tror ändå att ECB avvaktar med eventuella nya åtgärder till decembermötet.

”Vi tror att ECB:s inflationsprognoser kommer att korrigeras nedåt i december, vilket också skulle öka sannolikheten för att ECB justerar sitt tillgångsköpprogram. Oavsett vilket, vid presskonferensen… kommer ECB-chefen Draghi hålla dörren vidöppen för att öka volymen, förlänga löptiden eller ändra kompositionen i QE-programmet”, skriver Commerzbanks Christoph Weil i ett kundbrev.

kl 16.00: USA: försäljning befintliga bostäder september

Försäljningstakten väntas ha ökat med 0,9%, efter -4,8% i augusti.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade under onsdagens handel, tyngd i synnerhet av banktrion Handelsbanken, SEB och Nordea som alla lämnat svagare rapporter än marknaden räknat med under morgonen. På andra sidan indexlistan stack rapporterande Tele2 ut efter ett högre resultat än väntat.

Vid stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 för en nedgång om 1,0 procent till nivån 1.452, trots att bara hälften av aktierna var på minus. Aktier för cirka 18,6 miljarder kronor hade då omsatts.

Stockholmsbörsen trotsade därmed den allmänna indexutvecklingen på de europeiska handelsplatserna, som överlag sett var svagt positiv. Tyska DAX och franska CAC 40 steg 0,9 respektive 0,5, medan FTSE 100 var oförändrat i London.

Klart mest tyngde rapporterande Handelsbanken, Nordea och SEB, som tappade 7,0, 4,8 respektive 4,4 procent. Med det var aktierna i den ordningen också svagast inom OMXS30. Räntenetton, provisionsnetton och tradingnetton nådde inte upp till förväntningar, och Nordea medgav under en telefonkonferens att osäkerheten kring utdelningen ökat.

”Samtliga missar konsensus – och på viktiga linjer”, konstaterade Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

På minus hittades också Electrolux, som dalade betydligt under eftermiddagen efter rapporter om att det svenska bolaget lämnat in ett eftergiftspaket i GE-affären och att en advokat från det amerikanska justitiedepartementet anser att paketet synbarligen skiljde sig lite från eftergiftsförslag som tidigare avfärdats som otillräckligt.

Läkemedelssektorn hade också en tung eftermiddag. Många kurser vände ned efter att det kanadensiska specialistläkemedelsbolaget Valeant plötsligt tappat nära 30 procent i New York, i spåren av att private equity-bolaget Citron Research gått ut med en kraftigt pessimistisk analys av bolaget där Citron bland annat varnar för att Valeant kan ha försökt att blåsa upp resultaträkningen.

I Stockholm tappade Meda och Astra Zeneca 2,3 respektive 1,7 procent.

En annan aktie som hittades på nedsidan var Lundin Petroleum, efter att bolaget i en finansiell uppdatering flaggat för att det kommer att redovisa en valutakursförlust om cirka 201 miljoner dollar i det tredje kvartalet. Närmare bestämt är det försvagningen av den norska kronan gentemot dollar och euro som belastar resultatet. Aktien sjönk 0,8 procent.

I motsatt ände indexlistan huserade Tele2. I onsdagens rapport var ebitda-resultatet bättre än väntat vilket ledde till ett lättnadsrally om 5 procent i den sedan ett tag tillbaka pressade aktien. Sänkningen av ebitda-prognosen för helåret, på grund av kostnader för en tidigarelagd nätlansering i Nederländerna, beskrevs av bedömare som mer eller mindre väntad i marknaden.

På plus, om än marginellt så, hittades också ABB. Bolaget lämnade under morgonen en blandad rapport, där rörelseresultatet slog förhandstipset ganska rejält, men där orderingången inte levde upp till förväntningarna.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1452,09
550,330
3272,23
10238,10
6348,42
2018,94
4840,12
18464,20
22777,68
1,1343
9,4387
8,3199
45,45
48,10
 0,00%
0,21%
0,51%
0,89%
0,05%
-0,58%
-0,84%
-0,47%
-0,92%
0,04%
0,01%
-0,08%
0,55%
0,52%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.