Home > Morgonrapport: ” Ena ögat mot 1422, och det andra mot nödutgången…”

Morgonrapport: ” Ena ögat mot 1422, och det andra mot nödutgången…”

Vi krävde ett omgående styrketecken och ett brott över närmaste lokala topp vid 1386,50, för att uppgångsscenariot skulle leva vidare och det var vad vi fick igår. Men bilden är tvetydig och det lurar faror under vattenytan som är svåra att upptäcka vid första anblick. Vi fortsätter att jobba med 1422 som mål, men håller hela tiden ett extra vaksamt öga mot nödutgången.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index visar styrka, men var uppmärksam på varningssignaler
OMXS30-index visar styrka, men var uppmärksam på varningssignaler

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ” Om marknaden skall upp härifrån krävs ganska omgående styrketecken och ett brott över närmaste lokala topp vid 1386,50”. Och i förrgår skrev vi att ” Ett uppgångsscenario skulle också stärkas om marknaden uppvisade nya styrketecken inom loppet av de närmaste två börsdagarna”. Och det var ungefär det som hände igår.

Marknadens tidsfönster för ”take-off” uppåt var på upprinningen.

Hade gårdagens styrketecken uteblivit hade vi förvisso fortfarande haft kvar vårt sikte på 1422, men resan dit hade blivit än krokigare. Nu betyder nog inte gårdagens styrkedemonstration att vi kan förvänta oss en rät linje uppåt i kursdiagrammet. Ser jag till modellerna och gör en anpassad datorsimulering ser det snarare ut som resan kommer att fortsätta att vara kantad av grynnor, stenar och skär.

Vem har sagt att det skall vara lätt?

Kortsiktig svaghet kan uppenbara sig, och de närmaste dagarnas handel kommer antagligen erbjuda mer räv- och rackarspel. Index är sträckt mot uppsidan, och trots att marknadens aktörer fått återhämta sig under de senaste dagarnas handel, är inga prognoser skrivna i sten utifrån nuvarande läge.

Vi fortsätter att jobba med 1422 som mål.

Samtidigt är vi väl medvetna om vad som lurar under vattenytan. Vi befinner vi oss i ett mycket delikat tidsfönster rent säsongsmässigt sett. Så länge marknaden uppvisar styrka är det ingen fara, men man bör vara medveten om att eventuell svaghet i dagens tidsmässigt utsatta läge snabbt och oväntat kan övergå i en mer långdragen och mer smärtsam kursnedgång.

I vanlig ordning gäller det att hålla reda på exakt var närmaste nödutgång finns.

Igår morse skrev vi ” Allt under närmaste lokala botten vid 1372 borde leda till förhöjd försiktighet”. Det är en åsikt vi fortfarande håller fast vid. Igår roterade marknaden neråt till som lägst dryga 1374, men köparna var pigga på att plocka på sig i dessa regioner.

Därmed förblev den tidiga varningslampa som hade börjat blinka under 1372 släckt…

Och så länge 1372 är intakt ser de senaste dagarnas ”på-stället-marsch”-rörelse ut som en klassisk andhämtningspaus efter ett ansträngande utbrott uppåt (av motståndet vid 1376). Nu skall det bli intressant att se om och på vilket sätt denna ”klassiker” vidareutvecklar sig. Den klassiska bilden skulle innebära en förhållandevis snabb rörelse där man åtminstone närmar sig 1422 påtagligt. De grynnor och skär vi ser gör dock att denna bild riskerar att bli avsevärt mycket mer komplex och svårtillgänglig än så.

FED ”minute notes” under gårdagen innebar inga omvälvande nyheter och blev, när röken väl skingrat sig,  precis det ”non-event” vi hade väntat oss. Idag kommer befintliga bostäder och ledande indikatorer (kl 16.00)  samt nyanmälda arbetslösa(kl 14.30)  vilket kommer att röra om lite i grytan. Idag kommer även rapport från Hewlett Packard. Imorgon fredag är det dags för försäljning av nya hem, också det en siffra som kan sätta lite avtryck på kursutvecklingen.

Hur skall den lite mer långsiktiga placeraren agera då? Jag fick en (påtagligt förmögen) gammal veterans synpunkter häromdagen:

”Det är kanske inte den bästa typen av marknad att köpa in sig i för  traditionell ”buy-and-hold”. Men sen kanske man inte skall sälja av alla innehav man har bara för att vi har en lång uppgång bakom oss heller.Jag har sålt en del, och hoppas kunna köpa tillbaka efter en nedgång under maj/juni eller kanske framåt oktober. Det är inte billigt just nu, men ibland kan dyrt bli dyrare. Problemet är att det är svårt att veta när.”

Slutsats: Vi krävde ett omgående styrketecken och ett brott över närmaste lokala topp vid 1386,50, för att uppgångsscenariot skulle leva vidare och det var vad vi fick igår. Men bilden är tvetydig och det lurar faror under vattenytan som är svåra att upptäcka vid första anblick. Vi fortsätter att jobba med 1422 som mål, men håller hela tiden ett extra vaksamt öga mot nödutgången.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Morgondagens rapport uteblir pga tjänsteresa!

Du har väl inte missat gårdagens Råvarubrev av C-G Gyllenram ?

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen klättrade i samklang med omvärldsbörserna uppåt från lunchtid på onsdagen. På hemmaplan stod Volvo i fokus efter att ha presenterat svagare leveranser än förväntat för april. Vid sidan av det höll ett koppel råvarubolag presentationer för investerarmarknaden. OMXS30-index stängde 0,4 procent högre till 1.387. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 11 miljarder kronor.

”Volvo kom med dåliga siffror i morse, men har återhämtat sig ganska mycket. Man kan också konstatera att Nokia är ute på en roadshow och tillhör vinnarna”, sade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt. Nokia bidrog med sin uppgång på 3,2 procent mest till indexuppgången. På nedsidan i index återfanns flertalet verkstadsbolag: SKF och Sandvik backade 1,1 och 0,8 procent medan Alfa Laval, ABB och Atlas Copco sjönk 0,6 procent.

Volvo, vars lastvagnsleveranser stannade på 16.354 stycken i april mot väntade 17.870 fordon, backade initialt. Aktien återhämtade sig dock och stängde 0,2 procent högre.

Budprocessen mellan Astra Zeneca och Pfizer tycks ha gått över till en fas där bolagen turas om att tolka de brittiska takeover-reglerna. På tisdagskvällen var det Astra Zeneca som gick ut med sin tolkning, som är att Pfizer faktiskt inte kan höja sitt 55-pundsbud. Astra Zeneca var upp 2,7 procent.

”Vad gäller Astra Zeneca säger medieuppgifterna att Pfizer inte verkar ge upp i första taget. Jag tycker det verkar klart att Astras tolkning av takeover-reglerna gäller, men mer intressant är att de är fortsatt intresserade. Det kommer att ligga mycket förväntningar i luften om en kommande strukturaffär och vi får nog dras med den här historien under resten av året”, sade Esbjörn Lundevall vidare.

Från Lucara Diamond kom beskedet att 13 diamanter på över 100 carat utvunnits sedan början av andra kvartalet och att möjlighet finns för en tredje specialauktion i fjärde kvartalet. Diamant-aktien steg 3,9 procent. I sektorn höll Pareto sin årliga råvarudag i Stockholm och på en diger deltagarlista återfanns flera Lundin-bolag.

Lundin Petroleum steg 0,5 procent. Vd Ashley Heppenstall sade att han inte bedömer att fältet Johan Sverdrup försenas i sin produktionsstart på grund av det norska förslaget om elektrifiering av Utsirahöjden. Även Lundin Minings vd Paul Conibear var positiv inför framtiden. Aktien ökade 0,3 procent.

”Globalt ser vi en väldigt tydlig förbättringstrend. Vi är eller har passerat botten av en konjunkturcykel som vanligen varar i cirka sju år. Jag är mycket entusiastisk för sektorn inför de kommande åren”, sade han under råvarudagen.

I rapportperiodens slutskede backade Bong 3,9 procent efter att ha redovisat minskad omsättning och en kvartalsförlust och D Carnegie stod oförändrat på 49 kronor efter att släppt siffror som dock enbart innefattade en månad med operativ verksamhet (mars) för bostadsfastighetsbolaget. Unibet-aktien tappade 9,9 procent förklarat av att spelbolaget delade ut 1:10 pund samt aktier i Kambi.

Itab steg 8,0 procent efter att tyska Lidl sagt till Nyhetsbyrån Direkt att installationen av självutcheckningskassan Easyflow gått enligt förväntningarna i en butik i Lerum och att planer finns för ytterligare en testanläggning.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– East Cap Explorer (kl 8.00), Melker Schörling (kl 8.00), Proffice (kl 8.00), Opus (kl 8.30)
FIRST NORTH
– Alm Equity, Aqeri, Axichem, Moretime, Paradox Entertainment, Trustbuddy International
AKTIETORGET
– BCS, CLS, Easyfill, Gripen Oil & Gas, Latvian Forest, Miris Holding, True Heading, Wiking Mineral, Vivoline
ÖVRIGA NORDEN
– Rockwool
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– GAP (efter USA-börsernas stängning), Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning), Toro (kl 14.30)

STÄMMOR
– Alm Equity, Anoto, Archelon, Axichem, BW LPG, Feelgood, Marine Harvest, Melker Schörling, Opus, Paradox Entertainment, Proffice, Promikbook, Rasta Group, Thenberg & Kinde Fondkommission, True Heading, Wise Group

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Bong: telefonkonferens kl 10.00, dagen efter rapporten
– Olja: Norsk Offshoredag arrangeras i Oslo med bl a Statoil och Det norske oljeselskap kl 9.00-16.30
– East Cap Explorer: telefonkonferens kl 10.00
– Kentima Holding: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Proffice: rapportpresentation kl 12.00
– Erik Penser arrangerar bolagsdag med bl a BE Group, GHP, RNB, Intellecta, B&B Tools och Lammhults kl 13.00-17.45

BÖRSSTATISTIK
– Media: prognos för 2014/2015 från IRM

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cassandra Oil: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Tribona: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Metsä Board
– Finnair kl 12.00-17.30

EXKLUSIVE UTDELNING
– Elverket Vallentuna (1:00 kr), Homemaid (0:40 kr), Swedol (0:20 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: Markit/JMMA industri-PMI (prel) maj kl 3.35
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) maj kl 3.45
– Frankrike: industrins konfidensindikator maj kl 8.45
– Frankrike: industri-PMI (prel) maj kl 9.00
– SCB: påbörjad nybyggnation av bostäder 1 kv kl 9.30
– SCB: Investeringsenkäten 1 kv kl 9.30
– Tyskland: industri-PMI (prel) maj kl 9.30
– EMU: industri-PMI (prel) maj kl 10.00
– Storbritannien: BNP (prel) 1 kv kl 10.30
– Storbritannien: CBI orderläge maj kl 12.00
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: industri-PMI (prel) maj kl 15.45
– USA: Bloomberg konfidensförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: ledande indikatorer april kl 16.00
– USA: försäljning befintliga bostäder april kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Nykredit: konjunkturprognos kl 8.30
– Spanien: obligationsemission kl 10.30
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto