Home > Morgonrapport: EU-toppmöte och rapportfokus.

Morgonrapport: EU-toppmöte och rapportfokus.

OMXS30 steg drygt en halv procent på onsdagen till 1644.73, med stöd från rapporterande bolag. Omsättningen tilltog och steg till hela 17 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Utöver positiva tongångar i Europa höll USA uppe tongångarna på kvällen, däremot råder det delade meningar efter nattens handel i Asien. Inför torsdagens rapportfokus och EU toppmöte i Bryssel råder det enligt ledande terminer svagt positiv rörelse inledningsvis…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Framförallt indextunga rapporterande Atlas Copco fick OMXS30 att hålla uppe humöret på torsdagen, som inte bara gav en tilltagen och utmärkande köpstyrka på torsdagen, men även en stängning över tekniska nyckelnivån vid 1640 punkter.

Inledningsvis pekar ledande terminer på en svagt positiv rörelse på torsdagen vid omkring 1646 punkter. Däremot är det åter rapportfokus och således mer svårbedömd inledning.

Bolag som Axfood, Tele2, Telia, Fabege, Avanza lämnar rapport på torsdagen.

Morgonrapport: EU-toppmöte och rapportfokus.

Det är väl egentligen bara rapporterande Telia som är av störst intresse på torsdagen till följd av sitt indextunga förhållande, och således den rapport som väntas påverka mest.

Med lite extra skjuts öppnas det upp för att vi kan komma att toucha 1650 punkter på torsdagen, och rent tekniskt finns det utrymme för ett sådant scenario.

Utöver rapportfokus är det EU-toppmöte i Bryssel. Mötet väntas avgöra om tillräckliga framsteg har nåtts i Brexit-förhandlingarnas första fas, villkoren för utträdet, för att kunna inleda den andra fasen om den framtida relationen, som frihandel.

Commerzbank kallar förhandlingarna hittills för ett ”långt, långsamt pokerspel”, samtidigt som banken i ett kundbrev skrev ”även om UK har mest att förlora om förhandlingarna misslyckas, så ligger det även i EU:s intresse att försäkra en smidig övergång”.

Möjligtvis kan vi få mindre rörelser på torsdagen, såvida inte vi får oväntade utspel under EU-toppmötet, för att på fredagen få se större rörelser. På fredag får vi nämligen en rejäl rapportflod med bolag som Volvo, Betsson, Ericsson, Assa Abloy och Castellum för att nämna några.

Atlas har åtminstone satt en positiv start inom sitt segment, men trots att Handelsbanken lämnade en stark rapport, dämpas nog sektorn genom den oro som råder kring bostadsmarknaden och framtida räntenetto.

Morgonrapport: EU-toppmöte och rapportfokus.

Även om teknisk analys tar ett steg åt sidan är nyckelnivåer som 1640, 1650 och 1660 punkter i större fokus. På nedsidan återfinns 1630 följt av framförallt 1618 punkter.

EU-toppmötet fortsätter även på fredag, vilket innebär att potentiella triggers finns för bland annat DAX, FTSE100 som kan komma att bidra till rörelser även på hemmaplan, åtminstone från den tyska ledarhunden DAX.

Övriga bolagsrapporter av intresse under torsdagen är Klövern, MTG, Orexo, Verizon, SAP och Wabco.

När det kommer till makroagendan på torsdagen får vi arbetslöshetssiffror september från SCB klockan 09:00, därefter Philadelphia Fed index oktober i USA klockan 14:30.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Axfood (kl 7.00), Tele2 (kl 7.00), Telia (kl 7.00), Klövern (kl 7.30), MTG (kl 7.30), Fabege (kl 8.00), Mycronic (kl 8.00), Orexo (kl 8.00), Avanza (kl 8.15), Christian Berner (kl 12.00), Elanders (kl 13.00), OEM (kl 14.00)
 • Verizon (kl 13.30), SAP (före Frankfurtbörsens öppning), Wabco (före USA-börserna öppning)

Makrostatistik

 • Japan: handelsbalans september kl 1.50
 • Australien: arbetslöshet september kl 2.30
 • Kina: BNP 3 kv kl 4.00
 • Kina: detaljhandel, industriproduktion, fasta investeringar september kl 4.00
 • SCB: arbetslöshet september kl 9.30
 • Storbritannien: detaljhandel september kl 10.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 41 kl 14.30
 • USA: Philadelphia Fed index oktober kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
 • USA: ledande indikatorer september kl 16.00

Övrigt

 • EU: toppmöte i Bryssel

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades nästan uteslutande högre under onsdagen när rapportsäsongen inleddes på allvar. Atlas Copcos rapport gav stöd då orderingången gladde medan Getinges resultat hamnade långt under förväntan.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,5 procent till 1.645, med aktier för över 17 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Atlas Copco A steg runt 3 procent efter en orderingång som överträffade förväntningarna, där den organiska kvartalstillväxten var hela 17 procent. Resultatet var i stort sett som väntat medan efterfrågan väntas bli oförändrad för innevarande kvartal. Andra verkstadspapper som SKF, Volvo och Sandvik hängde på i uppgången.

Getinge backade 4 procent efter ett resultat långt under förväntan. Medicinteknikbolaget talade om ett utmanande fjärde kvartal även om man inte avsåg resultatet.

Handelsbanken tappade 1,5 procent trots att räntenettot och rörelseresultatet var över förväntan. Kapitalpositionen var också bättre än förväntat. I den negativa vågskålen återfanns högre underliggande kostnader än väntat. SEB och Swedbank sjönk också, medan Nordea steg.

Capio föll 8 procent efter vinstvarning. I en kommentar till Direkt trodde vd Thomas Berglund att en negativ pristrend i Frankrike kommer att fortsätta under 2018.

Byggmax tappade hela 12 procent efter rapport, där exempelvis en lägre ebitda-marginal och ett svagt september kunde bokföras på minuskontot. Den jämförbara försäljningen steg med blygsamma 1 procent.

Anoto och Cellavision sjönk med 1 respektive 9 procent efter att Dagens Industri pekat på stor fallhöjd i de båda aktierna.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av svensk fastighetssektor och rekommenderar i flera av fallen köp, däribland av Klövern, Diös, Castellum, Balder och Fabege. Aktierna steg i varierande omfattning.

Även Atrium Ljungberg, som var först ut bland fastighetsbolagen med rapport, köprekommenderades. Aktien var upp något.

Kinnevik backade marginellt efter Zalandos preliminära rapport, där omsättningen var som väntat men lönsamheten på den svaga sidan. Den tyska nätmodehandlaren backade drygt 4 procent på Frankfurtbörsen.

Rapporterande Intrum Justitia tappade 1,2 procent medan Nederman var upp 1,7 procent.

Vidare inom rekommendationsflödet sjönk Gunnebo över 3 procent efter Carnegie sänkt till sälj medan Bonava steg 2,4 procent efter att Nordea höjt till köp. Engelska skolan backade närmare 3 procent sedan ABG sänkt sitt råd till behåll.

Lindab steg nästan 6 procent utan känd förklaring.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1644.73
3619.65
13043.03
7542.87
2561.26
23157.6
6624.22
21422.16
28674.84
1.18
9.61
8.14
52.2
58.11
0.48%
0.33%
0.37%
0.36%
0.07%
0.70%
0.01%
0.28%
-0.13%
0.08%
0.08%
-0.02%
-0.11%
-0.07%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.