Home > Morgonrapport: Europaterminer ner, fortsatt KRIM-oro

Morgonrapport: Europaterminer ner, fortsatt KRIM-oro

Terminerna pekar lätt ned i Europa efter uppgångar på måndagen, då marknaderna tycktes ta Krimdramat med jämnmod och såväl Euro Stoxx 50 som OMXS30 steg med mellan 1 och 1,5 procent. Såväl New York på måndagen som Asienbörserna på tisdagen har också stigit.

Med 20 minuter kvar till öppning stod Euro Stoxx 50-terminen på minus 0,3 procent, medan terminerna för FTSE 100, DAX och CAC 40 var ned mellan 0,1 och 0,3 procent.

På östfronten har Putin under tisdagsmorgonen beordrat det ryska parlamenetet, duman, att godkänna Krimanslutningen. Storbritanniens utrikesminister William Hague fördömer detta och kallar det för ett klart steg mot annektering.

Nyheter:

* Scanias oberoende kommitté rekommenderar aktieägarna att inte tacka ja till VW-budet. Scania har samtidigt rapporterat att marknadsandelen i Europa steg till 14,9 procent under januari och februari, mot 14,7 procent i fjol. Merrill Lynch spår en 2-procentig kursnedgång.

* Nybilsregistreringen i EU steg med 8 procent i februari, och med 20,5 procent i Sverige, enligt ACEA-statistik.

* Kapitalmarknaden är aktiv: sportnäthandlaren Sportamore tar in 60,5 miljoner kronor i en riktad nyemission, och fastighetsbolaget Victoria Park 360 miljoner kronor i en företrädesemission. Mackmyra föreslår en företrädesemission om totalt 22 miljoner kronor.

* SAAB är, med stöd av svenska staten, i färd med att rekrytera flera hundra anställda från Kockums. Enligt uppgift till Dagens Industri har 200 redan nappat. Förra veckan kom det fram att åtta nyckelpersoner inom ubåtstillverkning har rekryterats av SAAB.

* Zalandokonkurrenten Asos omsättning steg mindre än väntat, 26 procent mot väntade 35 procent, i januari-februari. Merrill Lynch spår en kursnedgång för Asos med 20-25 procent, medan andra banker är mer modesta.

Rekommendationer:

* Société Générale höjer Boliden till behåll från sälj och riktkursen till 97 från 72 kronor.

* Swedbank återupptar sin bevakning av Stora Enso med rekommendationen köp.

Makro:

Lugnt på hemmafronten, men i Europa är handelsdata för EMU samt Tysklands ZEW-index (bedömning av nuläget), båda klockan 11, av intresse även om det inte är alltför stort fokus på det. ZEW spås ha stigit till 52 i mars från 50 i februari.

Fed inleder det möte som på onsdag kväll svensk tid ska leda fram till ett räntebesked.

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto