Home > Morgonrapport: Europeiskt räntebesked i fokus.

Morgonrapport: Europeiskt räntebesked i fokus.

Stockholmsbörsen lyckades återta mark på onsdagen, som gick från att noteras svagt på minus till att avslutade dagen med en uppgång på +0.58% till 1516 punkter för storbolagsindexet OMXS30. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14 miljarder kronor, och dagens vinnare blev Betsson B som steg +2.98%, medan Lundin Mining föll -2.25% och blev dagens förlorare. NGM-börsen omsatte 192.3 miljoner kronor på onsdagen, där Concent Holding B steg hela +25.93% och blev dagens vinnare, medan LC-Tec Holding föll -6.67% och blev dagens förlorare. USA börserna uppvisade ett svagt blandat humör, där S&P 500 avslutade dagen med en uppgång på +0.18%. Nattens handel i Asien inleder torsdagen tillika i blandade tongångar, med Nikkei 225 tydligt på plus, medan Hang Seng backar något. Brent oljan som föll kraftigt på onsdagen har återhämtat sig något under nattens handel i Asien, och noteras för närvarande vid 54.39 dollar.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Avanza (kl 8.15), Castellum (kl 13.00), IBM (kl 22.00)
 • ECB: räntebesked kl 13.45
 • ECB: pressträff med Mario Draghi kl 14.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Onsdagens handel inledde dagen med en nedgång till dagslägsta omkring 1503 punkter, detta efter att de inledande minuterna öppnade svagt på plus som förväntat.

Köpstyrkan klev tydligt in i bilden och räddade ett ytterligare utmanande av 1500 punkter, och dagen avslutades med en uppgång till 1516 punkter.

Torsdagens handel förväntas öppna svagt på plus, med ett par timmar kvar tills börsen öppnar.

Frågan är helt enkelt med en stängning strax under vårt motstånd 1517 punkter, om vi denna torsdag kan få en etablering över denna prisnivå.

Det är mycket som talar för att just detta kan ske.

Morgonrapport: Europeiskt räntebesked i fokus.

Kring 1513 och 1515 upplevde vi även störst volym på onsdagen, vilket indikerar styrka i sig och en vilja till att kliva över just 1517 punkter.

Med blandade tongångar i Asien, och amerikanska ledande terminer som noteras svagt på minus, befinner vi oss i en helt klart mer svårdiagnosticerad situation.

Skulle vi lyckas bryta över 1517 punkter ökar sannolikheten för att vi kan kliva upp emot 1530 till 1540 punkter före veckan är avklarad.

För att detta skall ske behöver få en ökad positivitet inför börsöppningen, så att vi redan inledningsvis på torsdagen kan etablera oss över denna motståndsnivå.

Vi får heller inte glömma att vi har tunga motstånd redan vid 1523 följt av 1527 punkter innan vi vänder blicken mot 1540 punkter.

Vi räknar dock med att vi kan komma att få uppleva en något mer avvaktande handel än vanligt fram till dess att europeiska centralbanken, ECB lämnar räntebesked kl 13:45, följt av pressträff med centralbankschefen Mario Draghi kl 14:30.

Eftersom vi inte förväntar oss några dramatiska besked vid räntebeskedet, väntar vi oss heller inga större rörelser utifrån beskedet.

Däremot räcker det med ett minsta avvikande ord inom sitt uttalande under pressträffen för att vi skall kunna komma att få ökad volatilitet, och vi inväntar helt enkelt en utkristallisering.

Dagens tekniska nyckelnivåer ser vi därmed motstånd vid 1517, 1523 och 1527 punkter före vi vänder blickarna mot 1540 punkter.

Stödnivåerna inväntar sedan tidigare vid framförallt 1500 punkter.

Torsdagens makroagenda får vi räntebesked från ECB kl 13.45.

ECB väntas inte göra några förändringar i den penningpolitiska hållningen vid detta möte, utan hålla fast vid vad som beslutades i december.

Då lämnades räntan oförändrad samtidigt som QE-programmet förlängdes till december 2017, om än med en nedtrappning där de månatliga tillgångsköpen minskar från 80 till 60 miljarder euro per månad från april.

Kort därefter kommer europeiska centralbankschefen Mario Draghi att hålla pressträff kl 14.30.

Samtidigt kommer det statistik från USA med Philadelphia Fed index i januari.

I december steg ”Philly Fed” till nedreviderade 19,7 (preliminärt rapporterades 21,5), från 8,7 i november (7,6). Uppgången låg klart över väntade 9,1.

Utsikterna på sex månaders sikt steg kraftigt och även prisindex och sysselsättningsindex steg, medan index över nya order däremot sjönk.

För januari ligger konsensusprognosen för Philadelphia Fed Index på 15,0.

Lansering av ny tjänst får Kindred (tidigare Unibet) att vända tongångarna efter 8 dagars nedgång.

Kindred (tidigare Unibet) vänder på humöret på onsdagen, efter en kraftig nedgång senaste 8 handelsdagarna.

Nedgången kom efter ett tidigare kortfattat utbrott av 200 dagars glidande medelvärde, som därefter följdes av genombrott av MA 50, 100 på nedsidan.

I ett pressmeddelande framgår det på onsdagen att bolaget lanserar storspelare.com.

Den nya tjänsten vänder sig mot storspelare i Sverige men även i Norge, och tjänsten lanseras med flera nya spelansvarsåtgärder som förlustgränser och id-verifiering.

”Genom de nya spelansvarsåtgärderna på Storspelare.com så sätter vi en ny standard i industrin för att identifiera, förhindra och motverka problemspelande”, säger Peter Alling, Head of Nordic Public Affairs i Kindred Group.

Swedbank blev även första analyshuset som kom med en rekommendation i år, och den 16 januari sänkte man riktkursen till 95 kronor, från tidigare 125 kronor. Dock upprepades rekommendationen köp.

Lansering av ny tjänst får Kindred (tidigare Unibet) vänder tongångarna efter 8 dagars nedgång.

 

Är kraftsamlingen på väg att nå sitt slut för Deutsche Bank?!?

I ett pressmeddelande på onsdagen framgick det att Deutsche Bank gått med på att betala 7.2 miljarder dollar i en uppgörelse med amerikanska justitiedepartementet, i enlighet vad som tidigare kommunicerats av storbanken den 23 december.

Enligt Bloomberg News har storbanken erkänt att man vilselett investerare gällande försäljning av ”Residential mortgage-backed securities” fram till finanskrisen 2008.

En kraftsamling har pågått för bolagets aktie sedan 7 december 2016, och när bolaget nu kan lämna en av de stora problemen bakom sig som legat som en våt filt över sig, är frågan om kraftsamlingen äntligen är på väg att nå sitt slut, och att vi kan komma att få uppleva en trevlig vidare uppgång….

Rent tekniskt bröt Deutsche Bank tidigare det långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde den 10 november, och med tanke på att aktien noterats under denna tunga vägledare sedan 18 augusti 2015, är det fortsatt underliggande positiva tongångar som kvarstår, dock är det en bra bit kvar till tidigare all time high strax över 100 euro…

Är kraftsamlingen på väg att nå sitt slut för Deutsche Bank?!? Storbanken har nu gått med på att betala...

Tyska kemifirman Bayer ökar chanserna för ett godkännande av Monsanto-uppköp.

Bayer vänder humöret på onsdagen med en uppgång på nästan en procent, efter att det framgick av en artikel i Financial Times nätupplaga på tisdagskvällen att tyska Bayer kommer att investera 8 miljarder dollar i forskning i USA, under de kommande sex åren.

Investeringen på 8 miljarder dollar är i linje med förvärvet av Monsanto, som inväntar godkännande av konkurrensmyndigheter i USA.

Enligt Financial Times ökar chanserna för ett godkännande av amerikanska konkurrensmyndigheter i USA, en affär som innebär att den tyska kemifirman Bayer köper jordbruksjätten Monsanto, i kontant betalning för 128 dollar per aktie till en 44% premie och ett totalt värde av 66 miljarder dollar.

Förvärvet av jordbruksjätten Monsanto beräknas vara avklarad slutet av 2017, och blir det största internationella förvärvet av ett tyskt bolag på över 18 år.

Tyska kemifirman Bayer ökar chanserna för ett godkännande av Monsanto-uppköp. Väntas investera 8 miljarder dollar i forskning i...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Avanza (kl 8.15), Castellum (kl 13.00), IBM (kl 22.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisindex december kl 1.00
 • EMU: bytesbalans november kl 10.00
 • RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
 • USA: bostadsbyggande december kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 2 kl 14.30
 • USA: Philadelphia Fed index januari kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00
 • Kina: fastighetspriser december

Övrigt

 • ECB: räntebesked kl 13.45
 • ECB: pressträff med Mario Draghi kl 14.30
 • Swedbank: konjunkturprognos kl 9.30
 • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stod för en mindre spurt på onsdagseftermiddagen och slutade en bit över nollstrecket. De större europeiska handelsplatserna stod dock för en mer oregelbunden utveckling.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,6 procent till nivån 1.516. Omsättningen nådde drygt 14 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Senaste veckorna har det varit ’vänta och se-läge’ med låg volatilitet och sidledes rörelser i USA och Europa. För Sverige är det först nästa vecka som rapportperioden drar igång på allvar. Med stöd av en svagare krona under fjärde kvartalet är vinstrevideringarna i en stigande trend för börsen som helhet”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Hexatronic, verksamt inom fiberoptik, steg över 6 procent sedan det redovisat ett högre resultat än förra året under det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

Moberg Pharma var upp runt 5 procent efter att ha utökat distributionen av New Skin i USA.

Scandic Hotels noterades 1 procent högre. Hotelloperatören tecknade avtal med Pandox och Eiendomsspar om att ta över driften av åtta skandinaviska hotell. Vidare förväntade sig SEB att Scandic Hotels kommer att redovisa ett starkt fjärde kvartal.

Cellavision klättrade 6,5 procent till 98 kronor sedan ABG inlett bevakning med ett köpråd och 120 kronor i riktkurs.

Affärsvärlden rekommenderade i sin tur köp av Systemair och aktien klättrade 4 procent. Dock fick Elekta sig en släng av tidningens säljslev. Medicinteknikaktien backade högst marginellt.

Bimobjects övertagande av Autodesk Seeks verksamhet ger prenumerationsintäkter om 35 miljoner kronor årligen. Bimobjects aktie rusade 12,5 procent.

Cloetta gjorde reservering på den problemtyngda italienska marknaden om nästan 800 miljoner kronor. Eventuellt ska verksamheten i landet även säljas. Konfektyraktien sjönk 1 procent.

Carnegie har inlett bevakning av Serneke och fastighetsaktien steg runt 1 procent.

Respiratorius backade närmare 4 procent. Största ägaren, Christer Fåhraeus, har sålt närmare 1,2 miljoner aktier i bioteknikbolaget.

Telia sjönk 0,5 procent. Danske Bank har sänkt sin rekommendation till behåll och oroar sig alltjämt för telejättens skuld.

Saab lyfte närmare 2 procent. Bolaget ser ljust på chanserna att ro hem en jättelik indisk Gripen-order redan i år.

Danska enzymtillverkaren Novozymes tappade närmare 5 procent på Köpenhamnsbörsen trots bättre kvartalssiffror än väntat. Bolagets kommentarer om att prognosen för 2017 kan bli svår att nå fick aktien att byta plus mot minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1515.99
3294
11599.39
7247.61
2271.89
19804.72
5555.65
19105.9
22968.12
1.06
9.51
8.95
52.28
54.39
0.58%
0.27%
0.51%
0.38%
0.18%
-0.11%
0.31%
1.12%
-0.56%
0.04%
0.00%
-0.04%
0.75%
0.87%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.