Home > Morgonrapport: ”Eventuell svaghet bjuder på köpläge i slutet av innevarande eller början på nästa vecka.”

Morgonrapport: ”Eventuell svaghet bjuder på köpläge i slutet av innevarande eller början på nästa vecka.”

Årets tråkigaste börsdag erbjöd ingen vidare information att ta fasta på. Om marknaden skall upp härifrån krävs ganska omgående styrketecken och ett brott över närmaste lokala topp vid 1386,50. Svaghet eller fortsatt tveksamhet från index indikerar att det kan vara läge att invänta köpläge till slutet på innevarande vecka eller början på nästa vecka.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 bjöd igår på årets tråkigaste börsdag
OMXS30 bjöd igår på årets tråkigaste börsdag

I gårdagens morgonrapport skrev vi bland annat att ”ett uppgångsscenario skulle också stärkas om marknaden uppvisade nya styrketecken inom loppet av de närmaste två börsdagarna”. Men den kortsiktiga styrkan har uteblivit till förmån för en sidledes, ”på-stället-marsch”-börs under de senaste dagarnas handel.

Marknadens rörelser under den händelsefattiga gårdagen var högst begränsade och vi fick uppleva en ”range” (skillnad mellan högsta och lägsta kurs under dagen) på smått löjliga 4 punkter. Denna typ av marknad brukar ibland förekomma under en del ”klämdagar” eller när man helt enkelt inväntar någon form av extraordinärt viktig nyhet, och ingen av marknadens aktörer vill eller vågar ta ställning på förhand.

Och det är definitivt ett tecken på att placerarkollektivet inte riktigt vet vartåt det här lutar.

Det kanske är självklart på ett sätt att man gör minsta möjliga, när man är osäker på vad som pågår, och än mindre har en uppfattning om vad som kommer att hända. Det finns ingen anledning att förivra sig, när man kan invänta mer ledtrådar, och låta fler pusselbitar falla på plats i informationspusslet.

Vad som förvånar är att det inte kommer någon vidare viktig information på kort sikt.

OMXS30 intradagsdiagram visar att det finns fallhöjd om det skulle barka nedåt
OMXS30 intradagsdiagram visar att det finns fallhöjd om det skulle barka nedåt

Vi har en nyhetspipeline som inte direkt gör oss extatiska. Visst kommer FED ”minute notes” under dagen, men räkna inte med några oväntade utspel från Yellen. Borde bli ett ”non-event”. Imorgon kommer befintliga bostäder och nyanmälda arbetslösa (och även rapport från HP) vilket skulle kunna ge en del att gå på, och på fredag är det dags för försäljning av nya hem. Samtidigt borde inte potentiella ECB-utspel komma förrän tidigast i början av Juni.

Så frågan är vad marknaden egentligen väntar på?

Rör det sig om en vilopaus inför en kraftfull rörelse av något slag, eller är detta helt enkelt ett resultat av att ingen riktigt vet vilket ben man skall välja att stå på? Svårt att slå fast. Vi fick förvisso vårt brott av 1384,19 under gårdagens handel (OMX handlades i 1384,37 som högst) men brottet var så försumbart, tafatt och kraftlöst att det är svårt att fästa någon större vikt vid det. Inte direkt det styrketecken vi efterlyste.

Vad är då kontentan av årets kanske tråkigaste börsdag?

Vi lyfter blicken och ser till helheten. Brottet av 1376 ligger bakom oss och vi handlas ovanför den psykologiskt viktiga 1369-nivån. Vi bibehåller 1422 som en övergripande målbild, men marknaden borde börja röra på sig uppåt redan under dagens handel, för att uppgångsscenariot skall kännas fräscht. Om det börjar tveka eller röra sig nedåt är det ett sannolikt tecken på att index vill återgå till att handlas inom intervallet 1330-1376, och att man bör leta nytt köpläge först i slutet av innevarande vecka eller början på nästa vecka.

Och den händelsefattiga utvecklingen gick igen i hela Europa
Och den händelsefattiga utvecklingen gick igen i hela Europa

Även i detta scenario skulle målkursen 1422 troligtvis kvarstå, men vägen dit skulle bli krokigare.

Hur skall man då agera? Ett möjligt förhållningssätt är helt enkelt att följa flödet. Allt under närmaste lokala botten vid 1372 borde leda till förhöjd försiktighet. Allt ovanför närmaste lokala topp 1386,50, och man kan kosta på sig en mer aggressiv hållning. Ytterligare ett möjligt förhållningssätt är naturligtvis att ”sitta på händerna” och invänta att bilden utkristalliserar sig.

Slutsats: Årets tråkigaste börsdag erbjöd ingen vidare information att ta fasta på. Om marknaden skall upp härifrån krävs ganska omgående styrketecken och ett brott över närmaste lokala topp vid 1386,50. Svaghet eller fortsatt tveksamhet från index indikerar att det kan vara läge att invänta köpläge till slutet på innevarande vecka eller början på nästa vecka.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du har väl inte missat gårdagens OMXS30-Analys av Anders Haglund ?

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen gjorde inget större avtryck under tisdagen utan steg marginellt, vilket var tvärtemot de flesta större Europabörserna som sjönk något. Astra Zeneca fortsatte att spela förstafiolen i ett tunt nyhetsflöde. Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,1 procent till 1.381. Totalt omsattes aktier för drygt 14 miljarder kronor.

”Det är lugnt på nyhetsfronten och stillsamt på börsen”, fastslog Danskes fondförvaltare Ulric Grönvall utvecklingen till Nyhetsbyrån Direkt. På makrofronten fortsatte statspappersräntorna i Europas ytterkant att stiga inför veckans Europaparlamentsval, som befaras leda till framgångar för euroskeptiska partier.

På börsgolvet fick som sagt Astra Zeneca återigen huvudrollen. Reaktionerna bland aktieägarna var blandad på det senaste nobbade Pfizer-budet. En del tyckte att styrelsen borde diskutera med Pfizer medan andra, som exempelvis Investor, stöttade budnobben. Läkemedelsaktien slutade upp något. ”Intressant att notera är att aktien handlas nästan 30 procent under Pfizers bud, som avvisades som för lågt av styrelsen. Det innebär nog att aktien kommer vara volatil ytterligare ett tag och nyhetsflödet fortsätta”, bedömde Ulric Grönvall.

Alfa Laval sköt fart och steg drygt 2 procent, utan några stora nyheter andra än att bolaget under tisdagsmorgonen meddelade att ett tyskt rederi beställt avgasreningssystem för 75 miljoner kronor. ”Det råder stor aktivitet, och vi har flera för att inte säga hundratals offerter liggande, men det återstår ju att se när det går från ord till handling”, sade verkstadsbolagets informationschef Peter Torstensson till Direkt apropå rederiernas investeringsvilja i svavelavgasreningssystemet.

MTG och ABB var upp 2,4 respektive 0,6 procent. SEB har höjt verkstadsbolaget till köp. Atlas Copco, vars riktkurs SEB har höjt, var närmast oförändrad. Enligt UBS innebär det norska förslaget om att elektrifiera Lundin Petroleums framtida plattformar på Johan Sverdrup-fältet risk för fördyringar och förseningar. Oljeaktien backade 0,5 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo slutade marginellt ned efter att ha bytt ut sin amerikanska försäljningspartner vad gäller Zubsolv. Enligt vad finanschefen uppgav till Direkt kommer försäljningskostnaderna för opiatmedicinen i USA att minska. Fastighetsbolaget Hufvudstaden backade nästan 3 procent efter sin rapport, som trots ökande omsättning och bruttoresultat visade att nettoresultatet backade.

I övrigt märktes bland annat fortsatt uppgång i Fenix Outdoor efter Dagens Industris rekommendation på måndagen: upp drygt 3 procent till 448 kronor. 3d-printaren Arcam rekylerade närmare 9 procent efter den senaste tidens kursfall. Fastighetsbolaget Diös tappade drygt 2 procent efter att ha nekats skatteavdrag. Husvagnsbolaget Kabe lade i en försiktig växel framåt och steg knappt 1 procent efter att ha lyft på rapportskynket.

Infektionsbolaget Medivir fortsatte upp knappt 1 procent efter medvinden för hepatit C-medlet simeprevir, som i fredags fick ett oväntat starkt EU-godkännande.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Bong (lunchtid), Swedol (kl 15.00)
FIRST NORTH
– Addvise
AKTIETORGET
– Challenger Mobile
ÖVRIGA NORDEN
– Maersk

STÄMMOR
– Bong, Elverket Vallentuna, Homemaid, Sivers, Swedol, VJ 1890

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Remium arrangerar kapitalmarknadsdag kl 9.00-16.00
– Råvaror: Pareto arrangerar råvarudag, med bl a flera bolag i Lundin-sfären kl 9.00-16.45
– Black Pearl Resources: vd-presentation i Stockholm, även Shamaran deltar, kl 18.30
– Shamaran: vd-presentation i Stockholm, även Black Pearl Resourcers deltar, kl 18.30

BÖRSSTATISTIK
– Volvo: lastvagnsleveranser april kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Community Entertainment: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 5/6)
– Mavshack: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:20
– Prostalund: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Rezidor: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Bahnhof (2:75 kr), Consilium (0:40 kr), Kabe (3:50 kr), Sintercast (1:20 kr), Unibet (1.100 gbp+ aktier i Kambi)

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans april kl 1.50
– SCB: sparbarometern 1 kv kl 9.30
– SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 1 kv kl 9.30
– EMU: bytesbalans mars kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel april kl 10.30
– EMU: hushållens förväntningar (prel) maj kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

CENTRALBANKER
– BOJ: räntebesked
– BOE: protokoll från policymötet 8/5 kl 10.30
– Island: räntebesked kl 10.55
– Fed: Janet Yellen talar vid New York University kl 17.00
– Fed: protokoll från FOMC-mötet 29-30/4 kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto