Home > Morgonrapport: Eventuellt ytterligare mindre urskakning…

Morgonrapport: Eventuellt ytterligare mindre urskakning…

OMXS30 fortsatte att vädra ut tidigare köpstyrka, till förmån för mindre vinsthemtagning. Storbolagsindexet föll -0.16 procent till 1641.70, samtidigt som omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13 miljarder kronor. USA lyckades hålla upp tongångarna på onsdagskvällen, lika så visar Asien under nattens handel en svagt positiv utveckling. Ledande terminer pekar dock på en avvaktande rörelse på torsdagen…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 avvek allt mer från ett överköpt scenario, och befinner sig numera i ett mer neutralt läge, samtidigt som vi inte fick förnyad köpstyrka var det ingen tydlig dominans från säljare på onsdagen.

Omsättningen fortsätter att vara låg, i samband med att vi tar mindre kliv söderut. Detta i säg stärker en underliggande positiv bild, där vi ser möjlighet till vidare uppgång under året, som vi lyfte fram i veckobrevet i veckan.

Kortsiktigt var utmanande av 1640 punkter på onsdagen negativt, samtidigt bekräftar signifikansen av tekniska stödnivån 1640 punkter hur viktig denna är.

Morgonrapport: Eventuellt ytterligare mindre urskakning…

Inledningsvis på torsdagen förväntas en avvaktande rörelse, med visst svagt negativt sentiment på ledande terminer som amerikanska S&P 500, detta trots att handeln i Asien under natten handlas till svagt plus.

Blicken är fortfarande mot 1650-1656 punkter, och vi anses vara trygga med att få en vändpunkt, kanske redan på torsdagen för att lyckas vädra ut ytterligare.

Nästa vecka kommer rapportsäsongen igång på allvar, med tunga verkstadsbolag som Atlas Copco som innehar en tung vikt inom OMXS30, därmed stor påverkan på storbolagsindexets utveckling.

Som vi tidigare berört senaste veckan är vi i lite av ett så kallat vänteläge, vilket även bekräftas i volymen, omsättningen men även att det är mindre rörelser sedan vi utmanat årshögsta vid strax under 1660 punkter.

På onsdagen finns det en sannolikhet till en mindre urskakning, för att därefter se en uppgång till 1650 punkter inledningsvis, alternativt kan vi komma att få behöva vänta till på fredagen före detta kan ske.

Den amerikanska dollarn som tidigare varit tydligt dragplåster, handlas denna morgon vid 8.04 mot den svenska kronan, vilket även dämpar riskaptiten från USA något.

Att framförallt Nordkorea seglat fram som en tydligare potentiell trigger, tillsammans med Katalonien och viss press från Storbritannien och dess pågående Brexitröra, bekräftas även förutom den försvagade dollarn även i guldet, som nu handlas vid 1294 dollar, där ett utbrott över 1300 dollar tydligt skulle piska till på nedsidan.

Till dess att vi får en utkristallisering, direktion och förhandsvisning mitten av nästa vecka med dess påbörjan av rapportflod, är det mindre rörelser som väntar, och att vi finner kortsiktiga köp och säljlägen inom 1640-1660 punkter, möjligtvis kan ett utmanande av stödet vid 1630 ge en något mer attraktiv bild om en sådan tydlig urskakning uppstår.

Blicken fortfarande mot årshögsta…

Inför dagens handel inväntar tekniska nyckelnivåer med motstånd vid 1650, 1657 följt av 1660 punkter. Stöd inväntar åter igen vid 1640, 1630, 1616 och 1600 punkter.

Inga tunga bolagshändelser på torsdagen väntar på hemmaplan, dock kommer Kappahl med rapport denna morgon. JP Morgan och Citigroup kan möjligtvis komma att påverka bank i Europa under torsdagen, då dessa två stora aktörer ger en förhandsvisning med delårsrapport i USA.

I övrigt är det penningpolitisk med ECBs Draghi och Feds Brainard klockan 16:15, samt IMF med press och konferensmöten under dagen där eventuella uttalanden kan bidra med volatilitet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Elekta tappar tydligt efter uppsagt avtal.

Föll inledningsvis över -3.0 procent.

Strålterapibolaget Elekta föll kraftigt på onsdagen, för att utmana tekniska stödnivån vid 80.00 kronor, efter uppsagt avtal.

Uppsägningen av det långsiktiga avtalet med amerikanska hälsovårdsnätverket McLaren Health Care innebär en nedskrivning om 72 miljoner dollar.

Enligt pressmeddelandet har bolagen ömsesidigt kommit överens om att säga upp sitt avtal från december 2013, men att affärsrelationen kommer att fortsätta i mindre skala.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen sade bolagets presschef Gert van Santen att man inte ser risk för andra nedskrivningar i orderstocken.

Elekta tappar tydligt efter uppsagt avtal.

Scandic Hotels faller kraftigt efter säljrekommendation.

SEB Equities lämnar samtidigt en riktkurs på 105 kronor.

Scandic Hotels Group föll över -5.0 procent på onsdagen, efter att SEB gick ut och sänkte rekommendation till sälj från tidigare behåll.

Storbanken lämnar samtidigt en riktkurs på 105 kronor, och hänvisar till att bolagets aktie har presterat bättre än index under senaste året.

SEB lyfter samtidigt fram svårare jämförelsesiffror i framtiden, intäkt per tillgängligt hotellrum (Revpar), då Norge fortfarande återhämtar sig jämfört med Sverige och Danmark.

Bolagets aktie utmanar efter onsdagens nedgång tunga tekniska stödnivån vid 105 kronor, vilket öppnar upp för en möjlig resa vidare söderut om genombrott sker, och ta sikte på inledningsvis 100 kronor där MA 200 befinner sig strax under.

Samtidigt innebar den tidiga nedgången på onsdagen att Scandic kliver under 50 och 100 dagars glidande medelvärde.

Den 29 september framgick det av ett pressmeddelande att Scandic Hotels sålt hotell i Finland, och gör en reavinst som kommer att påverka tredje kvartalets resultat positivt med cirka 17 miljoner kronor.

Scandic Hotels faller kraftigt efter säljrekommendation.

Tillfällig press på nedsidan i Bilia?!?

Carnegie sänker rekommendation för bolaget till behåll från tidigare köp, samt lämnar riktkursen på 95 kronor.

Bilia föll inledningsvis över -4.50 procent på onsdagen, efter att Carnegie sänkt bolagets rekommendation till behåll från tidigare köp, och riktkurs på 95 kronor.

Nedgraderingen bidrog till press från säljare på onsdagen, efter veckans tidigare utbrott och handel över långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde.

Sedan sensommaren har bolagets aktie stigit mer än +12.0 procent, trots detta är Bilia fortfarande ner drygt -16.0 procent sedan årsskiftet.

Så sent som i slutet av augusti gick Öresund in och köpte 50.000 aktier till ett värde omkring 4 miljoner kronor, och är största ägare i Bilia, som den 3 augusti ägde 11 miljoner aktier, motsvarande 10.36 procent av kapital och röster.

Mats Qviberg själv köpte samtidigt den 24 augusti ytterligare 200.000 aktier i Bilia, där han även är styrelseordförande. Detta innebär att han är näst största ägare med 4.6 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Tillfällig press på nedsidan i Bilia?!?

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Kappahl (kl 7.30), RNB (kl 7.30), Creades (kl 8.30), Bergs Timber (ändrat datum från 5/10) (kl 13.00)
 • JP Morgan (kl 12.45), Citigroup (kl 14.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisindex september kl 1.01
 • Frankrike: KPI (def) september kl 8.45
 • SCB: småhuspriser september kl 9.30
 • SCB: KPI september kl 9.30
 • EMU: industriproduktion augusti kl 11.00
 • USA: PPI september kl 14.30
 • USA: antalet nya arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Övrigt

 • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00
 • IMF: IMF-chefen Christine Lagarde håller presskonferens kl 15.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rörde sig något ned på onsdagen. Bland de svenska storbolagen backade Swedbank efter att Nordea sänkt rekommendationen för aktien.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde ned 0,2 procent på nivån 1.641,7. Stockholmsbörsens omsättning summerades till 13 miljarder kronor på onsdagen. Överlag var indexrörelserna begränsade i Europa undantaget i Spanien där hopp om dialog mellan Katalonien och Madrid livade upp aktiemarknaden.

Swedbank var tillsammans med Volvo svagast presterande aktie inom OMXS30 med tapp om 1,3 procent. Nordea har sänkt Swedbankaktien till behåll från köp. Nordea ser den svenska bostadsmarknaden som ett allt större orosmoment och bedömer att det hotar Swedbanks bolånemarginaler. Övriga svenska storbanker var ned mellan 0,2 och 0,6 procent.

Därutöver tyngde Ericsson index-utvecklingen med cirka 1 procents nedgång medan HM och Alfa Laval motverkade nedgången med 0,9-1,0 procents uppgång.

Utanför OMXS30 retirerade Elekta uppemot 6 procent sedan strålterapibolaget ömsesidigt sagt upp avtalet med amerikanska McLaren Health Care. Det innebär att orderstocken kommer att minska med 72 miljoner dollar.

En sänkt rekommendation till sälj från SEB Equities förde ned Scandic Hotels något mer än 6 procent.

Carnegie har sänkt Bilia och Bufab till behåll från köp och aktierna tappade 7 respektive 6 procent.

Mycronic backade 7,5 procent efter att Danske Markets sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Tobin Properties sålda bostäder uppgick till 22 stycken under tredje kvartalet, mot 19 under samma period föregående år. Bolaget talar dock om en lugnare marknad gällande nyproduktion i Stockholm. Uppdateringen om läget och bolagets finansieringssituation förde upp bostadsutvecklarens aktie 7 procent, men sedan årsskiftet har kursen mer än halverats.

Inom bostadsutvecklingssektorn var samtidigt jätten JM ned närmare 6 procent. Andra aktörer som SSM och Besqab har haft en tydligt negativ utveckling under inledningen av veckan medan JM klarat sig lindrigare undan i spåren av vissa oroande tecken avseende utvecklingen på Stockholms bostadsmarknad. SSM och Besqab steg båda på onsdagen.

Det delvis bostadsutvecklingsberoende byggbolaget Peab, som exempelvis bygger bostäder på den gamla fotbollsarenamarken i Råsunda norr om Stockholms innerstad, backade cirka 3 procent.

Vinterturismbolaget Skistars aktie letade sig nedförs omkring 3 procent efter att styrelseledamoten Pär Nuder föreslagits som ny styrelseordförande i bolaget.

En kinesisk order på 8 miljoner kronor hjälpte Impact Coatings som klättrade 7,5 procent.

På First North rasade Dignitana 26 procent sedan bolaget skjutit fram bedömningen om när nollresultat väntas till i slutet av 2018, från tidigare under nästa års första kvartal.

I Danmark hade smink- och hudvårdskedjan Matas det tungt och föll 15 procent efter vinstvarning.

I Helsingfors sjönk hälsotjänstbolaget Terveystalo 3 procent under sin första handelsdag efter att EQT listat det.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1641.7
3607.39
12970.68
7533.81
2555.24
22872.89
6603.55
20967.61
28464.71
1.19
9.54
8.04
51.05
56.63
-0.16%
0.24%
0.17%
-0.06%
0.18%
0.18%
0.25%
0.41%
0.26%
0.13%
0.02%
-0.10%
-0.49%
-0.54%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.