Home > Morgonrapport: Extra fokus på volymförhållande vid utebliven köpstyrka.

Morgonrapport: Extra fokus på volymförhållande vid utebliven köpstyrka.

OMXS30 stängde avslutningsvis på minus vid onsdagens handel, under en dag då flera ledande europeiska börsindex visade svaghet. Storbolagsindexet föll -0.1 procent till 1541.76, och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15 miljarder kronor. Tongångarna är fortfarande svagt positivt, till något avvaktande denna morgon, och frågan blir om tekniska stödet vid 1540 punkter kommer att hålla idag…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Det blev avslutningsvis en stängning i negativt territorium i Europa. Sent på eftermiddagen, i samband med att USA öppnade sökte sig ledande börsindex söderut.

USA som stängde på minus, drogs ned när amerikanska presidenten Donald Trump uttalat sig om att han är skeptisk till att USA, Kanada och Mexiko kan enas om ett nytt Nafta-avtal.

Vi lyfte fram i onsdagens morgonrapport att verkstad kunde bli en sektor som kommer bidra med positivitet framöver. Även om utvecklingen var delad inom sin sektor, visade flera indextunga verkstadsbolag styrka.

Inför torsdagens öppning om drygt ett par timmar, är det svagt positiv öppning som väntas. Möjligtvis kommer vi få en öppning närmre nollan, då amerikanska ledande terminen S&P 500 handlas till svagt minus, vilket inte allt för sällan är en bidragande faktor.

Volymförhållande kan komma att ge vägledning…

Efter nattens handel i Asien är det en delad bild som målas fram. Japan handlas till minus, medan Hong Kong är på plus.

Vi har en relativt lugn agenda under dagen, där egentligen potentiella triggers kan komma vid klockan 15:00, då svenska finansministern Magdalena Andersson håller pressträff om det ekonomiska läget.

Även på torsdagen får vi en intressant eftersläntrare klockan 07:45, Raysearch som lämnar delårsrapport.

Det är fortfarande ett oroligt läge vi befinner oss även rent tekniskt.

Vi har inte upplevt någon signifikant köpstyrka sedan 19 juli, förutom ett mindre ryck på tisdagen.

OMXS30 befinner sig likväl fortfarande under glidande medeltalsvärde 50, 100 men framförallt 200 dagar.

Vi fortsätter att bevaka volymförhållandet lite extra, då vi bedömer att risken är hög att det kan tippa över och innebära en nedgång under 1540, 1527, 1517 punkter, om inte köpstyrka tittar fram ordentligt inom kort.

Framförallt skulle vi vilja se att köpstyrkan står ut ordentligt, och att vi i samband med sådant fall kliver över inte bara 1550, 1560, 1580 men även sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

Extra fokus på volymförhållande vid utebliven köpstyrka.

Vid mer avvaktande sentiment, det som lite upplevs denna morgon, kan det innebära att vi får fortsatt rörelser inom 1517 – 1560 punkter resterande delen av veckan, vilket ger utmärkta tillfällen att gå lång och kort för den kortsiktige investeraren.

Eventuella positiva signaler, likt verkstad ser vi i en del svenska bankaktier. Kanske detta även kan bidra med ytterligare styrka, då både verkstad och bank står för en stor del av vikten i OMXS30.

Inför dagens handel inväntar åter tekniskt motstånd vid 1550, 1560, 1580 och 1600 punkter.  Tekniska stödnivåer inväntar således även vid 1540, 1527, 1517 och 1500 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Elekta på plus efter inledningsvis nedgång på rapport.

Bolagets vd lyfter fram en positiv bild i Nordamerika.

Strålterapibolaget Elekta redovisade på onsdagen ett ebita-resultat före engångsposter, på 187 miljoner kronor i det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår 2016/2017, tydligt under väntade 244 miljoner kronor.

Bolagets vd Richard Hausmann gav dock en positiv bild i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt, och sade att ”Nordamerika visar viss tillväxt i orderingången igen”, vidare sade han även att ”i Nordamerika börjar vi se resultaten från våra förbättringsaktiviteter och orderingången ökade med 8 procent eller med 5 procent baserat på oförändrade valutakurser”.

På frågan om förbättringen är varaktig, lyfte bolagets vd att han personligen tror att den är varaktig och att han ser start på ett väldigt bra momentum.

Elekta på plus efter inledningsvis nedgång på rapport. Bolagets vd lyfter fram en positiv bild i Nordamerika.

Kycklingbolaget Scandi Standard lyfter på rapport.

Tidigare rapporterade fågelinfluensa pressade kvartalet.

Scandi Standard redovisade på onsdagen ett resultat efter skatt på -19.9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2017.

Den tidigare rapporterade fågelinfluensan, påverkade det justerade rörelseresultatet under kvartalet med omkring -13 miljoner kronor, och kan hänföras till Sverige och Danmark. Under det tredje kvartalet väntas resultatet påverkas omkring 3-5 miljoner kronor, därefter minska successivt.

I delårsrapporten framgick det att bolagets vd Leif Bergvall, förväntar sig att bolaget sekventiellt kommer att kunna uppnå en förbättring av rörelseresultatet och marginalen, för den befintliga verksamheten under kommande kvartal. Bergvall lyfte även fram entusiasmen över förvärvet av Manor Farm, som förväntas slutföras den 28 augusti 2017, och kommer att öka bolagets omsättning med omkring 25 procent.

Kycklingbolaget Scandi Standard lyfter på rapport.

Oljebolaget EnQuest faller som en sten efter produktionssänkning.

Tydligt under tidigare prognos.

På onsdagen inleder oljebolaget EnQuest med en nedgång på över -10 procent, efter att bolaget sänkt sin produktionsprognos.

Det är lägre operativ effektivitet för Kraken FPSO, som inneburit att produktionsvolymerna har varit sämre än väntat.

”Vi räknar inte med att nuvarande operativa problem i upprampningen av Kraken kommer att fortsätta bortom 2017”, skrev bolaget.

Enligt Pareto Securities motsvarar oljebolagets nya prognos för 2017 33.000-41.000 fat olja per dag, vilket är omkring 20 procent lägre, än den tidigare prognosen på 45.000-51.000.

Pareto ansåg att onsdagens besked var ”klart negativt”.

Oljebolaget EnQuest faller som en sten efter produktionssänkning.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Raysearch (kl 7.45), Boozt (kl 8.00), FM Mattsson (kl 8.00), Karo Pharma (kl 8.00), MSC Group (kl 8.00), Railcare Group (kl 8.00), Wilson Therapeutics (kl 8.00), Hexatronic (kl 8.30), Systemair (kl 13.00), Alltele, Malmbergs, Starbreeze

Exklusive utdelning

 • Addtech (3:50 kr), Elekta (0:50 kr halvårsvis)

Makrostatistik

 • Norge: oljeinvesteringar enkät kl 8.00
 • Norge: BNP 2 kv kl 8.00
 • Frankrike: industrins förväntningar augusti kl 8.45
 • Spanien: BNP (def) 2 kv kl 9.00
 • SCB: arbetslöshet juli kl 9.30
 • SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 2 kv kl 9.30
 • SCB: vakanser 2 kv kl 9.30
 • Business Sweden: exportchefsindex 3 kv kl 10.00
 • Storbritannien: BNP (prel) 2 kv kl 10.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckosiffra kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckoindex kl 15.45
 • USA: försäljning befintliga bostäder kl 16.00

Övrigt

 • Regeringen: pressträff om det ekonomiska läget med finansminister Magdalena Andersson på Harpsund kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Ett utspel från Donald Trump verkade ånyo hämmande för investerares riskaptit på onsdagen och Stockholmsbörsen stängde svagt ned. Atlas Copco och Sandvik lindrade nedgången efter vd-träffar på tisdagen.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,1 procent ned. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till 15 miljarder kronor. På kontinenten backade tyska DAX, franska CAC40 och regionala Euro Stoxx 50 mellan 0,3 och 0,5 procent.

USA-börserna inledde onsdagen handel på minus i spåren av att presidenten Donald Trump sagt att han är skeptisk till att USA, Kanada och Mexiko kan enas om ett nytt Nafta-avtal.

Mot strömmen inom OMXS30 gick verkstadsbolagen Atlas Copco och Sandvik med 1,7 respektive 0,5 procents ökning sedan bolagens vd:ar träffat finansmarknadsaktörer på tisdagen.

Mats Rahmström mötte för första gången analytiker som vd för Atlas Copco. Han gjorde ett pålitligt intryck, ansåg Handelsbanken. Nordea fick ”ett positivt intryck” från Sandvik-vd:n Björn Rosengrens träff med investerare.

Bland övriga större verkstadsbolag var ABB och SKF oförändrade medan Alfa Laval tappade nära 1 procent.

Storbolagsindexet tyngdes av teleoperatörerna Tele2 och Telia som båda var ned drygt 1 procent medan Deutsche Telekom rörde sig ned en knapp procent i Frankfurt. Därutöver var indextunga H&M ånyo ned, -1,5 procent, efter att på tisdagen stigit för första handelsdagen på en vecka.

Låskoncernen Assa Abloy sjönk nära 2 procent. Det index som mäter faktureringsnivån hos amerikanska arkitekter uppgick till 51,9 enheter i juli, ned från 54,2 enheter i juni.

Utanför OMXS30 släppte Elekta en rapport med kostnader som stack ut på den höga sidan i kvartalet fram till juli. Efter att strålterapibolaget på en rapportkonferens delgivit att försäljningskostnaderna bedöms normaliseras efter innevarande kvartal stängde aktien 3,4 procent högre.

Andra rapportvinnare var Electra, B3IT och Lexington med uppgångar på 2,1, 5,7 samt 6,0 procent. Kycklingföretaget Scandi Standard stängde oförändrad i rapportflödet.

Desto tyngre hade VA Automotive det med ett fall på 24 procent sedan det vänt till förlust i det andra kvartalet när organisationsförändringar medfört omstruktureringskostnader.

En annan förlorare var oljebolaget Enquest med nära 9 procents tapp efter en sänkt produktionsprognos.

Bilbesiktningsföretaget Opus ökade 8,5 procent efter att ha fått ett överklagningsbart tilldelningsbeslut från delstaten New Jersey i USA med årligt ordervärde om 20 miljoner dollar.

Vindkraftsaktören Arise fick vind i seglen av ett köpråd i Affärsvärlden och lyfte dryga 5 procent.

Efter en begränsad rörelse i spåren av rapport på tisdagen avancerade Balder omkring 3 procent. På onsdagen gavs det besked om att bolaget utreder möjligheterna till att genomföra obligationsemissioner samt planerar att inlösa utestående preferensaktier. Det skulle förbättra kassaflödet och öka den finansiella flexibiliteten, framhöll bolaget.

Inom fastighetssektorn rapporterade Hufvudstaden på onsdagen. Aktien stängde ned 0,3 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1541.76
3438.63
12174.3
7382.65
2444.04
21812.09
6278.41
19377.47
27560.91
1.18
9.51
8.06
48.39
52.57
-0.13%
-0.49%
-0.45%
0.01%
-0.35%
-0.40%
-0.30%
-0.29%
0.58%
-0.05%
-0.05%
-0.01%
-0.04%
0.00%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.