Home > Morgonrapport: Farorna med låg inflation och utebliven lönetillväxt

Morgonrapport: Farorna med låg inflation och utebliven lönetillväxt

Veckan som kommer inleder ECB sina köp av statsobligationer, en rad länder redovisar industriproduktion och KPI-statistik, bland annat Kina, och från USA blir det detaljhandelssiffror. För svensk del redovisas tunga makrosiffror som arbetslöshet, KPI och TNS Prosperas stora enkät över inflationsförväntningarna, som kan få bäring på Riksbankens agerande i närtid. Greklands regeringskoalition överväger om de ska utlysa en folkomröstning om regeringspolitiken då euroområdets finansministrar väntas hålla inne med ytterligare stödutbetalningar vid ett möte i Bryssel på måndagen.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Efter en vecka i solen och en alltför nära granskning av pilotstrejk vill jag börja med att tacka Tony Ugrina för hans inhopp i morgonrapporten under föregående vecka. Verkligen intressant och lärorikt att ta del av hans syn på marknaden ur ett tekniskt och börspsykologiskt perspektiv. OMXS30 passade under veckan på att rekylera och har därmed äntligen luftat ur en del av det överdrivna köptrycket vilket vi flaggat för under en längre tid. Det kommer under veckan utvisas huruvida den fortsatt branta uppåttrenden från de senaste veckorna kommer bibehållas eller om det är dags för en konsoliderande fas. MACD har genererat en säljsignal, men vi avvaktar något för att se vart priset tar vägen härnäst och huruvida stödnivån 1650 klarar av att stå pall.

Makromässigt avslutades förra veckan med en riktigt stark amerikansk jobbrapport. Arbetsmarknaden i USA har månad efter månad påvisat styrka och även denna gång slog utfallet på 295 000 nya jobb förväntade 235 000 och nivån på arbetslösheten sjönk dessutom en procentenhet mer än väntat till 5,5 %. Vi har sedan tidigare fått lära oss att positiv statistik är negativt för börsen på kort sikt; så har varit fallet sedan centralbankernas stimulanser började driva börsuppgången – och sämre ekonomi betyder mer behov av stimulanser. Trots att mer än en miljon nya jobb skapats över de senaste tolv månaderna finns det en del av marknadsaktörerna som ifrågasätter kvalitén på jobbmöjligheterna och hävdar att de uteblivna löneökningarna skapar frågetecken kring hur stark återhämtningen i efterfrågan på arbetskraft verkligen är. Det ska dock has i åtanke att rädslan för en åtstramad penningpolitik kan få investerare att greppa efter halmstrån för att motivera fortsatt expansiv stimulans. Ett mått för att skapa sig en faktisk uppfattning om förhållandet mellan utbud och efterfrågan på jobb är då givetvis priset per arbetad timme. Stigande löner har till stor del uteblivit från tidigare rapporter, men i januarirapporten steg de 0,5 %, detta lyckades dock inte riktigt bibehållas under februari då de endast steg 0,1 % och ämnet är återigen i fokus.

Med otvivelaktigt positiva tendenser i den amerikanska ekonomin har penningpolitiska duvor fått mer och mer svårt att motivera fördröjda räntehöjningar, men senast har avsaknaden av inflation blossat upp i fokus även i USA, om än inte i samma utsträckning som i Europa. Utan att lönerna tar fart lär inte heller priser på konsumentvaror stiga, särskilt med de låga energipriserna. Lägre priser låter onekligen inte som något negativt för oss som konsumenter, och givetvis drivs dessa delvis fram av ökad produktivitet vilket är positivt. Det kan därför framstå som underligt varför 2 % inflation är det heliga målet. Vi har tidigare i morgonrapporten främst tryckt på den risk att stora inköp eller investeringar skjuts på framtiden om man räknar med att det kommer bli billigare framöver. Detta är dock långt ifrån den enda riskaspekten, och i The Economist för två veckor sedan beskrevs de största riskerna ytterligare. Utöver vad vi nämnt om att konsumenter väntar med större köp och att företag samlar pengar på hög istället för att investera dem påpekas att företagens vinster krymper om priset de kan ta betalt sjunker samtidigt som personalkostnader är oförändrade eller ökar, vilket återkopplar till vikten av denna siffra i jobbrapporterna. Vidare påpekas hur lån faktiskt ökar i värde relativt till andra varor under deflation, istället för att minska i realt värde i ett normalt inflatoriskt läge. Den anledning The Economist framhåller som den mest oroväckande är dock det faktum att reala räntor (förenklat nominell ränta minus inflation) som vanligtvis relativt enkelt kan bli negativa, nu blir svårare att pressa utan att sätta styrräntorna negativa, vilket vi nyligen också tvingats göra. Centralbankernas förmåga att stimulera ekonomin minskar därmed när de inte kan pressa reala räntor lika lågt. Det blir därför viktigt att lyckas få upp inflation för att därefter få upp räntor till normala nivåer i god tid innan nästa kris drar in så det då finns utrymme för stimulans.

Med förfriskad kunskap kring dessa aspekter kan vi fortsätta följa dramat med centralbankirerna i strålkastarljuset. Som Tony påpekade under förra veckan kan vi nu räkna med volatila marknader på grund av osäkerhet fram till FOMC-möte den 17-18e mars. Då ligger troligtvis fokus på huruvida ordvalet ’tålmodig’ består eller inte. Innan dess finns dock ett par intressanta hållpunkter, under veckan som kommer inleder ECB sina köp av statsobligationer, en rad länder redovisar industriproduktion och KPI-statistik, bland annat Kina, och från USA blir det detaljhandelssiffror.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 15.00: EMU: eurogruppsmöte i Bryssel
Eurogruppens möte på måndag väntas inte komma särskilt långt i diskussionerna med Grekland om reformprogrammet och utbetalningar av nödlån, helt enkelt eftersom Grekland inte har försett övriga euroländer med särskilt mycket nya detaljer kring planerna.

Någon diskussion om att tidigarelägga delutbetalningar av det återstående nödlånet – som eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem har föreslagit – kommer inte att diskuteras nu och det blir inte heller någon diskussion om ett tredje nödlånepaket av något slag.

På mötet ska också euroländernas finansministrar ta ställning till EU-kommissionens fördjupade granskning av budgetplanerna för 2015 för Frankrike, Italien och Belgien. Kommissionen rekommenderade den 25 februari att fria dem.

ECB: inleder köp av statsobligationer
Commerzbank tror att det finns en icke försumbar sannolikhet att ECB kommer att tvingas utvidga sitt obligationsköpsprogram, vilket är ett skäl till att Bund-räntorna inte väntas stiga särskilt mycket när QE startar, till skillnad från Feds QE-program. De tror mer på reaktioner på valutamarknad och börsen från ECB:s QE-köp, med svagare euro och högre DAX-index.

ECB-chefen Mario Draghi klargjorde vid presskonferensen i torsdags att ECB är redo att köpa obligationer ned till en negativ ränta på -0,2%.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde svagt på rött på fredagen efter att index tagit ett kliv nedåt i samband med de amerikanska handelsplatsernas öppning. Även för veckan som helhet innebar det en stängning på minus på hemmaplan.

MTG utvecklades starkast inom OMXS30, följt av SSAB och Sandvik, medan bland andra Skanska och Swedish Match tyngde.

OMXS30 stängde 0,4 procent lägre på 1.662,5. För veckan gav det en nedgång på 1,7 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till drygt 16 miljarder kronor på fredagen.

På kontinenten steg Euro Stoxx 50 med 0,1 procent medan tyska DAX ökade 0,5 procent. Londons FTSE100 sjönk 0,7 procent.

Överraskande stark sysselsättningsstatistik i USA gav bränsle till spekulationerna om att en räntehöjning från Federal Reserve kan komma tidigare än vad investerare hoppats.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 295.000 personer i februari och arbetslösheten var 5,5 procent, jämfört med oreviderade 5,6 procent månaden före. Analytiker hade räknat med att sysselsättningen skulle ha stigit med 235.000 personer och att arbetslösheten skulle uppgå till 5,6 procent, enligt Bloomberg News konsensus.

Mediebolaget MTG fortsatte upp 3,5 procent på fredagen i spåren av det ryska intressebolaget CTC Medias bokslut och drygt 8-procentiga lyft på Nasdaq på torsdagskvällen.

Medieuppgifter om EU kommer att införa importtullar på rostfritt, kallvalsat stål från Kina och Taiwan fick framför allt fart på finska Outokumpu. SSAB, som har begränsad exponering mot rostfritt stål, avancerade 2,6 procent.

Sandvik stängde 1,1 procent högre efter att ha fått en köprekommendation av SEB och riktkursen höjd av Barclays. På torsdagen lanserade bolaget nästa fas i sin besparingsplan.

I andra änden av storbolagsindex återfanns Swedish Match, vars andel av den svenska marknaden sjönk till rekordlåga 68,7 procent under fyraveckorsperioden fram till 22 februari. Aktien förlorade 1,4 procent.

Skanska var en annan förlorare, sedan byggbolaget fått en USA-order avbokad. Att detta var den tredje ordern som annullerats på ett halvår ska dock mest ses som en olycklig slump och inte en trend, sade en talesman för bolaget till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien backade 1,7 procent.

På minus handlades också Tele2, efter en rekommendationssänkning till underperform från Credit Suisse. Tele2:s B-aktie stängde 1,8 procent lägre.

Sektorkollegan Telia Sonera tappade 1,1 procent.

Volvo, som på torsdagen höll en enligt analytiker relativt nyhetsfattig kapitalmarknadsdag, sjönk 1,5 procent.

Den talrika fastighetssektorn, som utvecklats starkt på senare tid, tog ett brett kliv nedåt. Klöverns B-aktie stängde ned 6,1 procent, Kungsleden sjönk 5,3 procent och Hemfosa tappade 4,0 procent. Andra större fastighetsaktier, som Fabege, Balder och Castellum, backade med mellan 3 och 4 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1662,55
3617,62
11550,97
6911,80
2071,26
17856,78
4927,37
18792,63
24027,49
1,0838
9,1762
8,4657
49,35
59,30
-0,42%
-0,02%
0,41%
-0,71%
-1,42%
-1,54%
-1,11%
-0,93%
-0,58%
-0,06%
0,02%
0,18%
-0,52%
-0,72%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.