Home > Morgonrapport: ”FED-besked, H&M-rapport och Irak-kris försvårar, men översålt OMX nära uppåtrekyl…”

Morgonrapport: ”FED-besked, H&M-rapport och Irak-kris försvårar, men översålt OMX nära uppåtrekyl…”

På kort sikt representerar FED-besked, H&M-rapport och Irak-kris alltför väsentlig marknadspåverkande information för att vi skall våga peka med hela handen avseende vår fortsatta marknadstro. Skulle vi gissa skulle vi säga att marknadens påtagligt översålda tillstånd gör att index inom kort vill stampa ut en lokal botten inom intervallet 1376-1382, eller möjligtvis aningen lägre än så. Men det finns alltför många oklara variabler, och det kan därför vara klokt att avvakta en mer distinkt ögonblicksbild innan man kliver på i någon större omfattning…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 är översålt och borde stå inför en uppåtrekyl men...
OMXS30 är översålt och borde stå inför en uppåtrekyl men…

I gårdagens morgonrapport skrev vi att ” Vi räknar med att en lokal botten i marknaden sätts idag, eller senast imorgon”. Vi skrev också att ”OMXS30-index borde också som lägst kunna finna stöd vid 1376-1382”.

Och marknaden var som lägst nere i 1380,28 under gårdagen, vilket innebär att vi var inne i den zon vi satt upp som ”uppfångningsområde”.

Men trots att marknaden är kortsiktigt översåld, och trots att OMXS30-index fortfarande beter sig relativt planenligt känns det ändå vanskligt att rekommendera aggressiva köpoperationer här.

Som vi skrev i gårdagens analys ” För att känna oss komfortabla att peka med hela handen behövs aningen mer information, helst i form av en köpsignal ”. Men inte heller det är hela sanningen. Även om en köpsignal materialiserades inom kort vore det dumdristigt att gå ”all-in”.

I väntan på att FED skall säga sitt och att H&M imorgon skall lämna sin rapport är det inte läge att sticka ut hakan alltför mycket. I synnerhet inte när hela Irak-problematiken riskerar att ta oväntade och svåröverblickbara vändningar från ena dagen till den andra.

Skulle vi vara tvungna att gissa tror vi fortfarande att marknaden befinner sig nära en lokal botten och någon form av kortsiktig uppgångsfas, där det översålda tillståndet skakas av. Och vi vore inte förvånade om denna botten inträffade idag och om marknaden fångades upp inom ramen för 1376-1382 (eller möjligtvis en smula därunder) innan uppgången tar vid.

Nordea överväger en uppstuds inom kort...
Nordea överväger en uppstuds inom kort…

Men det huvudsakliga budskapet är att man bör invänta att fler pusselbitar faller på plats innan man rusar in.

Vi räknar med att vi kommer att få tillförlitliga signaler om den fortsatta färdriktningen under innevarande vecka, men mest troligt är då att dessa indikationer inträffar först efter att de tyngsta informationsbitarna fallit på plats (FED och H&M).

En del statistik idag att vara medveten om. Det rör sig om tyska ZEW-index klockan 11.00, KPI och bostadsbyggande från USA klockan 14.30 samt Redbook klockan 14.55.

Det finns gott om marknadspåverkande nyheter att ta del av inför det annalkande midsommarfirandet på fredagen (då svenska börsen är stängd). Det kan därför vara klokt att iaktta viss återhållsamhet tills situationen klarnat. Världens blickar riktas alltjämt mot Irak, och innan krisen där har hanterats kommer den att fortsätta att påverka oljepriset och samtidigt kasta en illavarslande skugga över börsen.

En av veckans absoluta höjdpunkter avseende börspåverkan är ju som bekant FED, vilket också är en av anledningarna till att marknaden ogärna vill sätta fart åt endera hållet innan man vet mer. FOMC (Federal Open Market Committee) har möten imorgon och i övermorgon under innevarande vecka, och den fortsatta räntepolitiken kan på egen hand hjälpa eller stjälpa den svenska aktiemarknaden.

Utöver FED är veckans viktigaste händelse halvårsrapporten från H&M som väntas imorgon klockan 8.00 på morgonen. Riktkursen från 13 analytiker i SME Direkts sammanställning är 298 SEK för aktien och utöver den sedvanliga sifferexercisen avseende resultat, marginaler med mera kommer en stor del av fokus ligga på hur det går för internetsatsningen, hur satsningen går på den viktiga kinesiska marknaden, och vilken effekt detta ger för den totala lönsamheten.

Electrolux testade under gårdagen av stödet vid 161
Electrolux testade under gårdagen av stödet vid 161

Jakten på kapital fortsätter att sätta sina avtryck på Stockholmsbörsen. Idag är det sista teckningsdag för medicinteknikbolaget Bactiguard. Det omskrivna och omtalade kabelbolaget Com Hem gör också entré på börslistan under dagen.

Några nya intressanta trender i finanssverige?

En intressant iakttagelse jag tycker mig ha märkt är att det trots allt fortfarande är ”risk-on” som gäller, trots att de flesta verkar överrens om att de superglada dagarna kanske sjunger på sista versen. De flesta aktörer har väldigt fina vinster som bränner hål i fickorna. Även om en del minskat sin börsexponering verkar de flesta fortfarande påtagligt pigga på att hitta nästa explosiva ”tenbagger”. Varje dag får man höra om nya ”högriskbets” för en liten del av årets vinster. Vad det rör sig om för typ av innehav?

Allt möjligt…

En placerare har med viss möda köpt en (onödigt stor) andel ryska högriskaktier, eftersom han tyckte att en vanlig rysk aktiefond förvisso kändes väldigt undervärderad men samtidigt var förbaskat tråkig.

En förhållandevis långsiktig kuponginvesterare har köpt en mycket spekulativ och väl tilltagen aktiepost i HQ i förhoppning om att aktien skall skena (uppåt) i samband med att rättsprocessen fortlöper.

Och ytterligare en aktör har en minicocktail av tämligen exotiska innehav som samtliga har gemensamt att de kommer att öka exponentiellt i värde om världens finansmarknader börjar skälva.

Slutsats: På kort sikt representerar FED-besked, H&M-rapport och Irak-kris alltför väsentlig marknadspåverkande information för att vi skall våga peka med hela handen avseende vår fortsatta marknadstro. Skulle vi gissa skulle vi säga att marknadens påtagligt översålda tillstånd gör att index inom kort vill stampa ut en lokal botten inom intervallet 1376-1382, eller möjligtvis aningen lägre än så. Men det finns alltför många oklara variabler, och det kan därför vara klokt att avvakta en mer distinkt ögonblicksbild innan man kliver på i någon större omfattning…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

OBS! Morgonrapporten tar ett sommaruppehåll efter Midsommarhelgen!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen inledde den något förkortade handelsveckan med sjunkande index. Marknadens oro för utvecklingen i Irak, som kan adderas till det spända läget i Ukraina, var fortsatt påtaglig. Positiv makrostatistik från USA i form av industriproduktion och stämningsläget bland husbyggarna räckte inte för att bättra på börshumöret.

Storbolagsindex återhämtade sig aldrig från de låga nivåer som etablerades efter den inledande uppgången i öppningshandeln. OMXS30 stängde 0,5 procent ned till noteringen 1.383 och aktier för 12,2 miljarder kronor omsattes.

Även börserna i Europa hade en motig måndag där de större indexen noterades mellan 0,2 och 0,8 procent ner. Bara sex av de 37 sektorerna inom Bloomberg European 500 noterades på plus och bäst gick det för metall- och gruvaktierna. Leverantörer av telekomutrustning låg i den europeiska bottenligan, något som märktes även i Stockholm där Ericsson var ett av de storbolag som utvecklades sämst med ett tapp på 1,4 procent.

Bland övriga förlorare bland de större bolagen märktes Investor och SSAB som backade med 1,5 procent vardera.

Swedbank var den aktie som gick starkast i OMXS30 och utklassade för dagen sina tre sektorkollegor som alla noterades lägre. Beskedet att Finansinspektionen godkänt Swedbank för den avancerade interna riskklassificeringsmetoden A-IRK fick fart på aktien som avancerade 1,3 procent. Enligt Swedbank skulle bankens kärnprimärkapitalrelation, med dessa beräkningsgrunder, ha stärkts med cirka 3,4 procentenheter per den sista mars 2014.

”Påverkan på kapitaliseringen var klart högre än väntat, vi hade räknat med omkring 2 procentenheter. Nu går det också att jämföra kärnprimärkapitalrelationen med de övriga bankerna, eftersom de redan fått dessa godkännanden”, säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

Utanför storbolagsindex låg bioteknikbolaget Oasmia högt på vinnarlistan efter att bolaget redovisat positiva fas 3-resultat för Paclical mot äggstockscancer. Morgonens inledande rusning på över 20 procent dämpades dock och aktien stängde 9 procent upp.

Carnegie satte en säljrekommendation på Avanza och en köprekommendation på Nordnet i en ny analys. Avanza sjönk 0,8 procent och Nordnet noterades 0,9 procent ner.

SAS-aktien fortsätter ned efter vinstvarningar från konkurrenterna Lufthansa och Finnair och inför den egna delårsrapporten som släpps på onsdag. ”Vinstvarningar från Lufthansa, Finnair och SAS visar att konkurrenssituationen är intensiv”, skriver analytikern Jacob Pedersen på Sydbank. SAS var ned 3,2 procent.

Introduktionspriset för kabel-tv-bolaget Com Hem, som gör sitt börsintåg på tisdagen, kommer enligt Bloomberg News sannolikt att sättas till 58 kronor per aktie.

På tisdagens agenda märks även Elekta som har vikt eftermiddagen till sin kapitalmarknadsdag och MQ som släpper sin delårsrapport. I måndagens handel noterades bolagen 1,5 procent ner respektive oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– MQ (ändrat datum från 18/6) (kl 7.15)
AKTIETORGET
– Forsstrom, Swede Resources, Taurus Energy

STÄMMOR
– Clinical Laserthermia Systems, Doxa, Nokia, Transferator, Wiking Mineral (ändrat datum från 21/5)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– MQ: telefonkonferens kl 9.00
– Analytiker- och journalistrankning 2014 presenteras av bl a Financial Hearings och Hallvarsson& Halvarsson kl 11.30
– Clavister: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i maj i Europa
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bactiguard: anmälningstid inför börsnotering avslutas för allmänheten (för institutioner 18/6)
– Com Hem: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Scandi Standard: anmälningstid inför notering på Stockholmsbörsen inleds (avslutas 25/6 för allmänheten, 26/6 för institutioner)
– Wonderful Times Group: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:100

KAPITALMARKNADSDAG
– Elekta kl 13.00-16.30

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alm Equity (1 pref.aktie/200 stamaktier)

MAKROSTATISTIK
– AF: arbetslöshet maj kl 8.00
– Mäklarstatistik : bostadspriser maj kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser maj kl 9.00
– Storbritannien: KPI maj kl 10.30
– Storbritannien: PPI maj kl 10.30
– EMU: vakanser 1 kv kl 11.00
– EMU: arbetskraftskostnader 1 kv kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index juni kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: KPI maj kl 14.30
– USA: bostadsbyggande maj kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55

CENTRALBANKER
– RBA: protokoll från räntemöte i juni kl 3.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– Almega : tjänsteindikator 2 kv
– RGK: prognos statsupplåning kl 9.30
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto