Home > Morgonrapport: Fed besked väntas pressa inledande handel.

Morgonrapport: Fed besked väntas pressa inledande handel.

Stockholmsbörsen backade på onsdagen inför räntebesked i USA. Storbolagsindexet OMXS30 stängde strax ovanför 1540 punkter, vilket innebar en nedgång på -0.62%. Omsättningen uppgick till hela 19.5 miljarder kronor, och onsdagens vinnare på Stockholmsbörsen blev Hexpol som steg +3.04%, och förloraren blev Fingerprint Cards som föll -2.44%. NGM-börsen omsatte 206 miljoner kronor på onsdagen, när tisdagens förlorare Advanced Stabilized Technologies Group blev dagens vinnare med en uppgång på +14.75%, följt av förloraren som nu blev Transiro Int. Med en nedgång på -16.67%. USA stängde i tydligt negativt territorium efter att Fed höjde räntan enligt väntat, och storbolagsindexet S&P 500 backade -0.81% till 2253 punkter. Asien inleder i blandade tongångar denna morgon, med Nikkei 225 som stiger +0.48%, medan Hang Seng faller hela -1.77%. Oljan fortsatte att tappa mark på onsdagen och noteras nu strax under 54 dollar efter nattens handel.

Dagens fokus:

 • H&M: presenterar försäljningssiffror för november kl 8.00
 • SCB: arbetslöshet november kl 9.30
 • Tyskland: PMI (prel) december kl 9.30
 • EMU: PMI (prel) december kl 10.00
 • BOE: räntebesked kl 13.00
 • USA: KPI november kl 14.30
 • EU: toppmöte

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Det blev negativa tongångar som speglade europeiska börserna på onsdagen, däribland Stockholmsbörsen som noterade en nedgång för OMXS30 till vår stödnivå 1540 punkter.

Inledningsvis under förmiddagen agerade mycket riktigt 1548 punkter som en teknisk nyckelnivå som på tisdagen noterade hög handelsaktivitet.

Denna torsdag förväntas den svenska börsen öppna i negativt territorium, och med ett par timmar kvar tills börsen öppnar indikerar ledande terminer en öppning kring 1538 punkter.

Däremot har negativiteten avtagit något under morgonen, och vi noterar även att ledande amerikanska terminer pekar på svagt plus, vilket kan ge utrymme för en gnutta positivitet och ge oss en öppning allt närmre nollan.

Morgonrapport: Fed besked väntas pressa inledande handel.

Utöver det tunga makrobeskedet från Fed på onsdagen där räntan höjdes 25 punkter enligt väntat, men som dock nu indikerar tre istället för två höjningar i 2017, har vi även idag torsdag en intensiv makrodag.

Vi räknar med en tydligt makrostyrd dag med inledningsvis både påverkan från räntebeskedet från Fed, men även indextunga H&M som presenterar försäljningssiffror denna morgon, vilket ni kan läsa mer om längre ned i dagens case.

Rent tekniskt inväntar nu framförallt 1527 punkter inom kort som stöd, och skulle denna prisnivå brytas, ja då ökar sannolikheten för en notering allt närmre 1500 punkter.

Skulle däremot den negativitet som indikeras spolas bort, med tex stöd från bra försäljning av H&M, så kan vi räkna med åtminstone en positiv utveckling på torsdagsförmiddagen som först skulle innebära en notering över 1540 men även en resa mot kommande motståndsnivå däröver vid 1560 punkter.

Trots nedgången på onsdagen fortsätter vi att noteras vid överköpt nivå ur ett kortsiktigt perspektiv, vilket vidare ger utrymme för en tydligare rekyl inom kort.

Dagens tekniska nyckelnivåer inväntar motstånd vid 1540, 1560 och 1580 punkter. Stödnivåer inväntar även vid 1527 samt 1500 punkter.

Dagens makroagenda inleds fokus på arbetslöshetssiffror för november kl 09:30, som väntas ha sjunkit till 6,2% från 6,4% föregående månad. Säsongsjusterat väntas en nedgång till 6,8% från 6,9%.

Swedbank räknar med att den goda utvecklingen på arbetsmarknaden fortsätter ännu ett tag.

Under förmiddagen kommer även preliminära PMI siffror inom EMU.

Commerzbank tror att global medvind bör få industri-PMI i euroområdet att fortsätta stiga något i december. Det bör även gynna tjänstesektorn som också bör fortsätta svagt upp.

”Detta bör vara i linje med vår tillväxtprognos på 0,4% för fjärde kvartalet jämfört med tredje. Men om den väntade uppgången blir klart starkare så får vi revidera upp denna prognos”, skriver Commerzbank.

Bank of England lämnar kl 13:00 räntebesked denna torsdag, som väntas av en enig analytikerkår hålla såväl styrränta som QE-program oförändrade.

Commerzbank tror att detta möte kommer att bli ett ”icke-event”, även om de två ledamöter som var emot ytterligare lättnader i augusti fortsatt kan uttrycka sina reservationer.

För amerikansk del får vi strax därefter kl 14:30 KPI siffror för november, där KPI-inflationen väntas ha stigit till 1,7% från 1,6%, med kärninflationen upp till 2,2% från 2,1%.

Även decembersiffror gällande Philadelphia Fed Index lämnas samtidigt som är ett av de regionala indexen som kan ha bäring på det nationella industri-PMI från ISM.

Philly Fed har sjunkit tillbaka de senaste två månaderna efter en kraftig uppgång i september. I december väntas en svag uppgång till 9,0 från 7,6.

H&M på minus inför torsdagens försäljningssiffror.

Förväntningar på ökad försäljning om 13.6 procent i november.

På torsdag kl 08.00 presenterar H&M försäljningssiffror för november, som enligt en sammanställning från SME Direkt av 27 analytikers prognoser väntas ”redovisa en ökning av den totala försäljningen på 13.6 procent”.

För drygt en vecka sedan höjde Swedbank riktkursen till 300 kronor för H&M, i samband med att köp upprepades, och Swedbank lyfte då fram tillväxt inom online försäljning samt nya varumärke som stöd för uppgång.

Banken betonade vid tillfället att H&M bedriver e-handel på 35 av totalt 64 marknader, som successivt växer. Swedbank ser även en potentiell ökad försäljning, och justerade upp prognoserna till 3.7(3.0) procent för 2017, samt 3.2(3.0) procent för 2018.

Banken lyfte även fram att H&M planerar att lansera två nya varumärken under 2017 som vidare beräknas bidra till ökad försäljning.

Som vi tidigare rapporterat fortsätter även H&M sin butiksexpansion, däribland Vietnam som väntas lansera butik under 2017 men även Colombia, Island, Kazakstan för att nämna några.

Riktkurserna för H&M utöver Swedbank som idag lämnade 300 kronor, ser vi RBC Capital Markets och Santander på 290 kr, ABG Sundal Collier 310 kr samt Goldman Sachs med 280 kr.

H&M på minus inför torsdagens försäljningssiffror. Förväntningar på ökad försäljning om 13.6 procent i november. 

Eniro observationsnoteras på Stockholmsbörsen.

På onsdagen framgick det av ett börsmeddelande att Stockholmsbörsen har valt att observationsnotera Eniro, då regelverk erfordrar detta om ”väsentlig osäkerhet föreligger om bolagets ekonomiska situation”.

Tidigare under onsdagsmorgonen rapporterade Nyhetsbyrån Direkt att det framgick av ett pressmeddelande att bolaget har kommit överens med ”långivare som innebär en respit vad gäller amortering och undantag från vissa nyckeltalsvillkor på bolagets banklån.”

”Under perioden för detta så kallade stand still-avtal ska Eniro fortsätta förhandla om bolagets lånevillkor och övrig kapitalstruktur. Överenskommelsen gäller till utgången av februari 2017”, skriver bolaget.

Med en kraftig nedgång sedan tidigare topp, är frågan om det krisdrabbade sök- och annonsbolaget någonsin kan återhämta sig…

Eniro observationsnoteras på Stockholmsbörsen.

DNB Markets köprekommendation får Hexpol att stiga kraftigt på onsdagen.

Hexpol steg inledningsvis över fyra procent på onsdagen, efter att DNB Markets lämnat köprekommendation och en uppjusterad riktkurs till 91 kronor.

Sedan en månad tillbaka har Hexpol stigit drygt 10 procent.

Efter två tidigare utmanande av MA 200 i slutet av september samt oktober lyckas Hexpol i och med dagens uppgång kliva över 200 dagars glidande medelvärde för första gången sedan 20 juli i år.

Tidigare i oktober har riktkurser för Hexpol lämnats från bland annat Handelsbanken med rekommendationen minska, och en riktkurs på 76 kronor. SEB Equities sänkte samtidigt till 73 kronor, från tidigare 75 kronor.

Även Swedbank nedjusterade riktkursen till 88 från tidigare 90 kronor, men upprepade dock rekommendationen köp.

DNB Markets köprekommendation får Hexpol att stiga kraftigt på onsdagen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • H&M: presenterar försäljningssiffror för november kl 8.00
 • Oracle (efter USA-börsernas stängning)

Kapitalmarknadsdag

 • Ica kl 8.30-12.00
 • Trelleborg kl 13.00-19.00

Makrostatistik

 • Australien: arbetslöshet november kl 1.30
 • Japan: Nikkei industri-PMI (prel) december kl 1.30
 • Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
 • Finland: BNP-indikator oktober kl 8.00
 • Frankrike: PMI (prel) december kl 9.00
 • SCB: arbetslöshet november kl 9.30
 • Tyskland: PMI (prel) december kl 9.30
 • EMU: PMI (prel) december kl 10.00
 • Storbritannien: detaljhandel november kl 10.30
 • EMU: vakanser 3 kv kl 11.00
 • USA: KPI november kl 14.30
 • USA: Empire manufacturing index december kl 14.30
 • USA: bytesbalans 3 kv kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 49 kl 14.30
 • USA: Philadelphia Fed index december kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
 • USA: Markit industri-PMI (prel) december kl 15.45
 • USA: NAHB husmarknadsindex december kl 16.00

Övrigt

 • ECB: resultat TLTRO II (tredje repan) kl 11.30
 • BOE: räntebesked kl 13.00
 • EU: toppmöte

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade mark på onsdagen. Handeln var livlig trots att den delvis skedde i blindo: efter stängningen väntade nämligen ett tungt räntebesked från amerikanska Federal Reserve.

Marknaden räknade med en räntehöjning men frågetecken fanns kring den amerikanska centralbankens utsikter och planer för nästa år.

De amerikanska börserna visade mindre nedgångar vid stängningen i Stockholm. Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned 0,6 procent till noteringen 1.541. Omsättningen nådde rejäla 19,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

H&M-konkurrenten Inditex rapporterade kvartalssiffror för perioden augusti till oktober 2016 och sänktes på Madrid-börsen. H&M gick också svagt och var ned 1,8 procent.

Börsens numera största bolag Nordea tappade 1,2 procent. Storbankerna var överlag svaga och bland annat Handelsbanken noterades 1,3 procent lägre vid stängning.

Det krisdrabbade sök- och annonsbolaget Eniro har kommit överens med bolagets långivare om en respit vad gäller amorteringar och undantag från vissa nyckeltalsvillkor på bolagets banklån. Nu återstår en omförhandling av själva lånevillkoren för att bolaget ska överleva.

”Jag tror att vi kommer att hitta en lösning. Det skulle vara en lönsam affär för bankerna”, sade vd Örjan Frid till Nyhetsbyrån Direkt.

Eniros stamaktie, som placerades på obs-listan, var upp 4,0 procent samtidigt som preferensaktien ökade 0,1 procent.

Intrum Justitias aktieägare röstade för samgåendet med Lindorff samt för nyemissionen av aktier som ska användas som vederlag i förvärvet vid dagens extra bolagsstämma. Aktien backade 2,1 procent.

Fingerprint tappade 2,4 procent. I spåren av förra veckans sänkta prognos för 2016 har analytikerna dragit ned sina förväntningar på bolagets resultat rejält, både för det fjärde kvartalet i år och för helåret 2017, enligt nytt konsensus från SME Direkt. På tio dagar har aktien tappat en fjärdedel av sitt värde.

Den riktade nyemission som Precise Biometrics aviserade på tisdagen mottogs enligt bolaget med stort intresse från investerare. Teckningskursen sattes till 3:35 kronor per aktie, vilket innebär en rabatt om 4,8 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. Aktien ökade 2,8 procent till 3:62 kronor.

Creades har ökat innehavet i Note till 27 procent av aktierna från tidigare 16 procent. Börsen gillade konsolideringen i ägandet och handlade upp Note-aktien 7,5 procent.

Bland analyserna höjde ABG Sundal Collier rekommendationen för ABB från behåll till köp och sänkte Atlas Copco till behåll från köp. ABB steg 0,5 procent och Atlas Copco tappade 1,7 procent.

DNB Markets höjde rekommendationen för polymertillverkaren Hexpol till köp från behåll, och riktkursen till 91 från 85 kronor. Aktien adderade 3,0 procent.

I det senaste numret av Affärsvärlden rekommenderade tidningen sina läsare att köpa Midsona, +6,3 procent, Alimak, +1,2 procent, Mycronic, +5,5 procent och Thule, +0,6 procent.

Cherry klättrade vidare efter tisdagens uppgångar. Arctic satte då rekommendationen köp på aktien med riktkursen 400 kronor. Cherry var upp 2,3 procent till 246 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1541.39
3211.71
11244.84
6949.19
2253.28
19792.53
5436.67
19346.82
22059.57
1.05
9.75
9.27
50.97
53.91
-0.62%
-0.77%
-0.35%
-0.28%
-0.81%
-0.60%
-0.50%
0.48%
-1.77%
-0.19%
-0.02%
0.18%
-0.14%
0.02%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.