Home > Morgonrapport: Fed-sänkning tog marknaden på sängen

Morgonrapport: Fed-sänkning tog marknaden på sängen

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt under tisdagen sedan måndagens kraftiga uppgångar i USA spridit köpvilja bland europeiska investerare. Vid stängning noterades det svenska storbolagsindexet, OMXS30, upp o,92 procent till nivån 1694,56. Wall Street stängde gårdagen minus efter att Fed sänkt räntan i samband med öppningen och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i oförändrad riktning. 

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Fokus under onsdagen ligger på inköpschefsindex från tjänstesektorn samt räntebesked från Bank of Canada. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stärktes, liksom övriga världens börser, under tisdagen av de globala förväntningarna på lättnader från centralbanker. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut upp 0,92 procent till nivån 1694,56 efter att ha fallit tillbaka i samband med öppningen i USA. Omsättningen under tisdagen hamnade på 28,2 miljarder kronor.

I topp av ett allmänt starkt storbolagsindex handlades återigen defensiva aktier som Getinge, Essity och Swedish Match, i ett intervall mellan 3,6 och 4,8 procent.

Utanför OMXS30 var fastighetsbolaget Balder en av de större vinnarna med en uppgång kring 6,8 procent. Aktien är efter en stark längre period upp över 70 procent sedan ett år tillbaka.

Även övriga europeiska tog stöd av förhoppningarna på stimulanser från centralbanker. Tyska DAX-index och franska CAC 40-index ökade 1,1 procent medan brittiska FTSE 100-index steg 1,0 procent. Några av bolagen i topp ute i Europa var de hårt pressade flygbolagen som rekylerade. Lufthansa och British Airways-ägaren IAG stängde gårdagen upp 9 respektive 7 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade tisdagen upp 1,4 procent.

Börserna på Wall Street vände åter djupt nedåt under tisdagen sedan Federal Reserve oväntat sänkt styrräntan med 50 punkter till 1,00-1,25 procent strax efter öppning. Orsak till sänkningen var enligt centralbanken de risker mot den ekonomiska aktiviteten som coronavirusets risker medför. Räntesänkningen var visserligen inprisad vid det ordinarie mötet den 18 mars men tog marknaden på sängen. Fed-chefen Jerome Powell påpekade att centralbanken inte är beredd att göra ytterligare åtgärder utöver räntesänkningar för att stimulera ekonomin. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex och det bredare S&P 500 ned -2,9 procent medan Nasdaqs tekniktunga kompositindex sjönk -3,0 procent.

På tisdagens makroagenda riktades fokus åt inflationstakten i euroområdet. Utfallet i februari uppgick till 1,2 procent i såväl HIKP-inflationen som i kärninflationen, vilket var väntat från analytiker.

Idag, onsdag, ligger främsta fokus på inköpschefsindex för tjänstesektorn som följer upp måndagens siffror från tillverkningsindustrin. Tjänstesektorn har överlag stått emot bra jämfört med den svaga industrin och förväntningarna ligger på små förändringar även i februaris siffror.

Vidare under onsdagen blir det intressant att följa Bank of Canadas räntebesked klockan 16:00 med bakgrund av de förväntningarna som nu står ställda mot världens centralbanker.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

 • Sectra (kl 8.15)

Makrostatistik:

 • Australien: BNP 4 kv kl 1.30
 • Japan: tjänste-PMI (def) februari kl 1.30
 • Kina: Caixin tjänste-PMI februari kl 2.45
 • Tyskland: detaljhandel januari kl 8.00
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI februari kl 8.30
 • Spanien: tjänste-PMI februari kl 9.15
 • Italien: tjänste-PMI februari kl 9.45
 • Frankrike: tjänste-PMI (def) februari kl 9.50
 • Tyskland: tjänste-PMI (def) februari kl 9.55
 • EMU: tjänste-PMI (def) februari kl 10.00
 • Italien: BNP (def) 4 kv kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI (def) februari kl 10.30
 • EMU: detaljhandel januari kl 11.00
 • Brasilien: BNP 4 kv kl 13.00
 • USA: ADP privat sysselsättning februari kl 14.15
 • USA: Markit kombinerat PMI (def) februari kl 15.45
 • USA: ISM tjänste-PMI februari kl 16.00
 • Konjunktur: JP Morgan global tjänste-PMI februari kl 17.00

Övrigt:

 • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
 • BOC: räntebesked kl 16.00
 • FED: Beige Book kl 20.00
 • Polen: centralbanken meddelar räntebesked
 • RGK: auktionsresultat statsskuldväxlar kl 11.03
 • RGK: annonserar emission statsobligationer kl 16.20
 • Olja: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Senaste börsnyheterna

Handeln på Stockholmsbörsen var slagig på tisdagen, där förväntningar om insatser från centralbanker och institutioner kom och gick. Defensiva aktier gick starkast men även ett antal konjunkturkänsliga bolag revanscherade sig.

Vid stängning var OMXS30-index upp 0,9 procent till 1.695. Aktier för 28,2 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna steg DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris omkring 1 procent.

Dagen inleddes med en tydlig rekyl upp, men ett uttalande från G7-länderna som saknade specifika detaljer om eventuella insatser mot ekonomiska effekter av coronavirusets spridning uppfattades som otydligt av marknadsaktörerna, varpå europeiska index och amerikanska terminer föll tillbaka.

När den amerikanska centralbanken Fed senare på eftermiddagen något oväntat sänkte styrräntan med 50 punkter för att mota hotet från viruset mot den ekonomiska aktiviteten, steg börserna kraftigt, för att lika snabbt återvända till nivån som rådde innan räntebeskedet.

Majoriteten av aktierna inom OMXS30-indexet steg på tisdagen med en defensiv trio högst upp i listan. Getinge var upp 4,8 procent och strax bakom klättrade Essity och Swedish Match 4 respektive 3,6 procent. Tobaksbolaget fick även stöd från höjd riktkurs av Morgan Stanley med upprepad överviktsrekommendation.

Flera tillverkningsbolag som pressats av oron för den globala ekonomin i stort och den kinesiska i synnerhet, återtog också förlorad mark på tisdagen. Electrolux, Volvo och Sandvik steg mellan 1,6 och 1,8 procent. Autoliv fortsatte dock att prestera sämre än index i botten av listan med en nedgång på 0,7 procent.

När riskviljan avtog under den sista halvtimmen drogs ett antal bolag ner under nollstrecket, däribland Ericsson och Alfa Laval som stängde ner 0,5-0,6 procent.

SAS drog tillbaka sin helårsguidning på grund av rådande osäkerhet. Flygbolaget meddelade även att kapaciteten kommer att minskas i Europa med anledning av coronavirusutbrottet, och på eftermiddagen kom besked att flyg till och från fyra orter i norra Italien ställs in. Aktien sjönk 1,2 procent.

Fertilitetslösningsbolaget Vitrolife varnade på måndagen efter börsstängning för att försäljningen i Asien kommer att bli omkring 30 procent lägre i det första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år som en följd av coronaviruset. Marknaden tog varningen med ro och handlade upp aktien 1,8 procent för dagen.

Gamingbolaget Stillfront steg 5,3 procent till 448 kronor. Redeye har höjt sin värdering i ett så kallat basscenario till 545 kronor, upp från tidigare 520 kronor.

Ica gynnades, förutom av den lätt defensiva vinden, av en höjd rekommendation av Danske Bank Markets från sälj till behåll med riktkursen 375 kronor. Aktien steg 2,7 procent till 376 kronor.

Pledpharma, som föll 35 procent på måndagens besked att all dosering av patienter i fas 3-programmet Polar för läkemedelskandidaten Pledox pausas, fortsatte ner närmare 6 procent. Resan nedåt inleddes dock tidigare för bolaget som sedan den 24 februari nu har förlorat nära halva sitt börsvärde.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.