Home > Morgonrapport: Federal Reserve i fokus idag

Morgonrapport: Federal Reserve i fokus idag

De europeiska börserna steg på bred front igår sedan Draghi lyft riskviljan under förmiddagen. I Sverige avslutade det svenska storbolagsindexet tillslut upp 1,44 procent till nivån 1609,43. Onsdagens makroagenda är fylld med höjdpunkter men främst fokus riktas åt Federal Reserve som levererar räntebesked klockan 20:00. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har även de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning. 

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Morgonrapporten kommer att publiceras en timme senare än vanligt under sommarmånaderna, cirka två månader framöver. Hoppas samtliga läsare har förståelse för detta!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter en avvaktande inledningshandel vände de europeiska indexen upp på bred front sedan centralbankschefen Draghi eldat på riskaptiten bland investerare. I Sverige stängde det svenska storbolagsindexet, OMXS30, tillslut upp 1,44 procent till nivån 1609,43. Omsättningen under tisdagen hamnade på 12,8 miljarder kronor.

Vid Europeiska centralbankens konferens i Sintra sade centralbankschefen Mario Draghi att nya stimulanser behövs om utsikterna för euroområdet inte förbättras. Han sade vidare att räntesänkningar utgör en del av ECB:s verktygslåda och att det fortsatt finns möjlighet till att utöka QE-programmet. Donald Trump tog till Twitter och menade att EU, med Kina och ”andra” har kommit undan med stimulanser som dessa i åratal och att det gör det ”orättvist lättare för dem att konkurrera med USA”.

Trump bekräftade även via Twitter att mötet med Xi Jinping blir av vid G20-mötet i slutet av månaden, vilket bidrog till det glada börshumöret.

Vinnare på Stockholmsbörsen blev konjunkturkänsliga verkstads- och råvarusektorn. I topp av OMXS30 återfanns Autoliv som steg 5,1 procent, tätt följt av SKF med en uppgång på 4 procent. På motsatt sida av index noterades Swedbank med en nedgång på -1,2 procent, sedan man under måndagen annonserat att man har tagit till åtgärder för att hantera penningtvätten i sin estländska verksamhet.

Under tisdagskvällen vinstvarnade omsorgsbolaget Attendo. Bolaget meddelade att man förväntar sig ett lägre resultat än marknadens förväntningar, främst som en konsekvens av lägre försäljningstillväxt från nya omsorgsplatser i Finland.

Även övriga europeiska index steg kraftigt på Draghis kommentarer och Trumps twittrande. Tyska DAX-index ökade 2,0 procent där ståljätten Thyssen Krupp toppade med en uppgång på 5,5 procent. Brittiska FTSE 100-index var upp 1,4 procent, medan franska CAC 40-index steg hela 2,2 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 var upp 1,7 procent.

På Wall Street var utvecklingen positiv från öppning till stängning.  Det bredare S&P 500 slutade upp 1,0 procent, medan Dow Jones storbolagsindex och tekniktunga Nasdaq Composite båda ökade 1,4 procent.

Tisdagens makroagenda, vilken kom in i skymundan av Draghis uttalanden, inledde med inflationssiffror från euroområdet. Majs definitiva utfall kom in i linje med såväl de preliminära som de förväntade, det vill säga en KPI på 1,2 procent och en kärninflation på 0,8 procent.

Tyska ZEW-index, vilket mäter förväntningar bland aktörer på finansmarknaden, fortsatte nedåt i juni. Delindex över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, sjönk till -21,1 i juni jämfört med -2,1 i maj, medan index över nuläget sjönk till 7,8 från 8,2 föregående månad. Analytikers förväntningar låg på ett förväntningsindex på -5,9 samt ett nulägesindex på 6,0.

Statistik under tisdagskvällen visade att de amerikanska lagren av råolja minskade med -0,8 miljoner fat under föregående vecka, vilket var lägre än väntade -1,1 miljoner fat. Bensinlagren steg med 1,5 miljoner fat (väntat 0,9) och lagren av destillerad olja sjönk med -0,05 miljoner fat (väntat 0,7).

Tidigt under morgonen visade statistik från Valueguard att bostadspriserna i Sverige steg 0,7 procent i maj jämfört med föregående månad, vilket också var ökningstakten säsongsrensat. Valueguard noterar att det varit en hög omsättning på bostadsmarknaden i maj och att kombinationen av hög volym och prisuppgång är ett styrketecken.

Vidare under förmiddagen presenteras KI:s svenska konjunkturbarometer. Efter att ha backat till 99,8 i maj från 102,5 i april, spås barometerindikatorn i juni åter ha ökat något och närmat sig 100-strecket.

Dagens och veckans stora höjdpunkt är kvällens räntemöte med Federal Reserve, klockan 20:00. Efter den senaste tidens turbulenta utveckling på de finansiella marknaderna ackompanjerat med en rad kommentarer från Fed-kommittén, spås nu en räntesänkning vara nära. Endast ett fåtal analytiker tror att en sänkning sker vid kvällens möte, medan de flesta menar att centralbanken agerar först vid julis eller septembers möte. Morgan Stanley är överens om att Fed avvaktar idag men att de samtidigt kommer att sända ett budskap om beredskap att agera: ”Beslutsfattarna vill undvika att skaka båten före G20-mötet genom att leverera ett väntat budskap”, menar banken.

Hålltider under dagen:

Rapporter: 

 • MQ (kl 7.15), Skistar (kl 7.30)

Makrostatistik:

 • Japan: handelsbalans maj kl 1.50
 • Valueguard: bostadspriser maj kl 6.00
 • Tyskland: PPI maj kl 8.00
 • SCB: emitterade värdepapper maj kl 9.30
 • SCB: arbetslöshet maj kl 9.30
 • SCB: finansräkenskaper 1 kv kl 9.30
 • EMU: bytesbalans april kl 10.00
 • Storbritannien: KPI maj kl 10.30
 • Storbritannien: PPI maj kl 10.30
 • Storbritannien: ONS huspriser april kl 10.30
 • EMU: byggproduktion april kl 11.00
 • Storbritannien: CBI ordertrender juni kl 12.00
 • Kanada: KPI maj kl 14.30
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt:

 • Riksbanken: Per Jansson talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik kl 12.00
 • ECB, panelsamtal i Sintra, Draghi, Carney kl 16.00
 • Fed: räntebesked kl 20.00
 • Fed: presskonferens med Jerome Powell kl 20.30
 • Brasilien: räntebesked
 • ESV: månadsutfall maj kl 9.00
 • KI: konjunkturbarometern juni kl 9.00
 • KI: konjunkturläget kl 9.15
 • RGK: resultat obligationsemission kl 11.03

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg i likhet med omvärldsbörserna i spåren av Mario Draghis uttalande om att ytterligare lättnader kan komma att behövas i euroområdet. Verkstads- och råvarusektorns gynnades med Autoliv i främsta position.

Vid stängning var det svenska OMXS30-indexet upp 1,4 procent till nivån 1.609. I Europa steg tyska DAX hela 2 procent medan CAC40 i Paris var upp 2,2 procent.

Mario Draghi sade vid Europeiska centralbankens konferens i Sintra att det kan komma att behövas mer stimulans om inte utsikterna för euroområdet förbättras. Räntesänkningar är en del av ECB:s verktygslåda, konstaterade ECB-chefen.

På Stockholmsbörsen gynnades framförallt konjunkturkänsliga råvaru- och verkstadsbolag, varav flera vände initiala nedgångar till tydliga uppgångar under dagen.

På OMXS30 steg Autoliv kraftigt i samband med att börserna i New York öppnade utan att bolaget figurerat i det allmänna nyhetsflödet. Aktien, som inte hängt med i börsens senaste uppgångsfas, steg 5,1 procent på tisdagen.

Lastbilstillverkaren Volvo höll kapitalmarknadsdag på tisdagen där de finansiella målen om att nå 10 procent rörelsemarginal upprepades. Aktien följde indexrörelsen i stort och stängde upp 2,8 procent.

Kullagertillverkaren SKF avancerade 4 procent, tätt följd av SSAB och Boliden som steg 3,5 respektive 3,2 procent.

I motsatt ände av storbolagsindexet noterades flera av storbankerna. Swedbank meddelade på måndagskvällen att vd och finanschef för Swedbank Estland lämnar sina uppdrag i banken och är avstängda tills vidare. Swedbankaktien var ned 1,2 procent medan Handelsbanken var ner 0,2 procent.

Mobilspelsbolaget G5, vars aktie tryckts ner drygt 80 procent det senaste året, har under det andra kvartalet märkt positiva tecken på topplistorna för sitt storspel Hidden City.

G5:s vd Vlad Suglobov uppger i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att bolaget nu hoppas på att åter nå en sekventiell tillväxt för Hidden City. Aktien steg drygt 9 procent.

IT-tjänsteföretaget Tieto har lagt bud på norska Evry och bildar företaget Tietoevry. Tietos aktie steg cirka 4,2 procent. På Oslobörsen lyfte Evry 16,4 procent till 35:80 norska kronor.

Forskningsbolaget Idogen rusade omkring 41 procent efter att bolaget aviserat en ny metod för att ersätta Zebularin för behandling av patienter med blödarsjuka.

Bettingbolaget Global Gaming som rasade 45 procent på måndagen efter att spelinspektionen dragit in bolagets spellicens med omedelbar verkan, rekylerade upp 2,6 procent till 4:70 kronor. Framtiden för bolaget är mycket osäker och ett rimligt värde kan ligga mellan 0 och 4 kronor per aktie, skrev SEB i en uppdragsanalys.

Rymdteknikbolaget Gomspace föll 2,5 procent sedan bolaget sedan bolaget beslutat säga upp närmare 30 anställda under innevarande månad, motsvarande cirka 15 procent av personalstyrkan vid första kvartalets utgång.

På tisdagen var det handelspremiär för medicinteknikbolaget Mentice på Nasdaq First North. Med det sista avslutet på 67:60 var aktien upp cirka 38 procent från teckningskursen 49 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto