Home > Morgonrapport: Fjärde raka uppgångsdagen

Morgonrapport: Fjärde raka uppgångsdagen

OMXS30 fortsatte uppåt under onsdagen i ett glatt globalt börshumör. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut upp 0,89 procent till nivån 1470,51. Torsdagens makrofokus ligger på svenskt produktionsvärdesindex och ECB:s protokoll från senaste penningpolitiska möte. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna handlats i blandad riktning.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

På grund av tekniska problem publicerades ingen Morgonrapport under gårdagen. Hemsidan bör förhoppningsvis fungera i vanlig ordning idag igen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen ökade under onsdagen för fjärde dagen i rad. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade tillslut upp 0,89 procent till nivån 1470,51. Omsättningen under onsdagen hamnade på 15 miljarder kronor.

Återigen resulterade gårdagens uppgång i att en klar majoritet av bolagen i OMXS30 stängde på plus. I topp avslutade Autoliv för andra dagen i rad med en uppgång på 3,9 procent drivet av en ökande handelsoptimism. Bilsäkerhetsbolaget stängde tisdagen upp 5 procent. Även avknoppade Veoneer steg över 9 procent.

Bland de få bolagen som stängde under nollan noterades defensiva aktier såsom Tele2 och Astra Zeneca som backade -0,9 respektive -0,3 procent.

Även i övriga Europa var det positiva tongångar. Tyska DAX och franska CAC40 ökade 0,8 procent och brittiska FTSE100 0,7 procent. Det europeiska samlingsindexet Euro Stoxx 50 stängde onsdagen upp 0,6 procent.

I USA ökade Dow Jones och S&P500 0,4 procent medan Nasdaq steg 0,9 procent. Bland vinnarna återfanns Apple med en uppgång med 1,7 procent. Detta trots att bolaget, för andra gången på två månader, bett sina underleverantör att dra ned på produktionen av de senaste Iphonemodellerna. Drivande var istället en positiv analys av Morgan Stanley.

Under natten uppgav det kinesiska handelsdepartementet att handelssamtalen med USA har varit utförliga och etablerat en grund för att lösa de båda ländernas bekymmer.

Eftersom att gårdagens rapport uteblev presenteras här nedan tisdagens höjdpunkter i kortfattad form:

Den tyska industriproduktionen kom in betydligt under förväntningarna och sjönk hela -1,9 procent mot en väntad uppgång med 0,3 procent. Nedgången var brett baserad över samtliga kategorier.

EMU:s konjunkturbarometer backade till 107,3 i december från 109,5, vilket var mer än den väntade nedgången till 108,2 och innebar att indexet sjönk samtliga månader under 2018. EU-kommissionen noterade att sentimentet försämrades i samtliga av de fem största ekonomierna i euroområdet, och i synnerhet så i Spanien.

Under onsdagen presenterades inledningsvis Riksbankens protokoll från senaste penningpolitiska möte. I protokollet, som överlag tolkades duvaktigt, motiverade majoriteten av Riksbanksdirektionen beslutet att höja räntan med att behovet av en mycket expansiv penningpolitik minskat något i takt med att inflationen och inflationsförväntningarna etablerats kring 2 procent. Trots att ledamöterna noterat en osäkerhet om styrkan i det svenska inflationstrycket med bakgrund till de oväntat svaga utfallen i oktober och november, beskrevs utsikterna för att inflationen ska vara kvar nära målet som fortsatt goda. Sammanfattningsvis poängterades vikten av att penningpolitiken ska anpassas utifrån konjunktur- och inflationsutsikterna. Varken kronkursen eller svenska statspappersräntor påverkades nämnvärt av publiceringen.

Fortsättningsvis publicerade även Federal Reserve protokollet från deras decembermöte. I protokollet framgick att ledamöterna blivit mer försiktiga till ytterligare räntehöjningar. Beslutet att höja räntan under mötet var dock enhälligt men samtidigt visades att ”ett fåtal deltagare” hade förespråkat en oförändrad ränta. ”Ledamöter uttryckte att den senaste tidens utveckling, inklusive volatiliteten på finansmarknaderna och den ökade osäkerheten om den globala tillväxten har gjort den lämpliga omfattningen och timingen av ytterligare policyåtstramning mindre uppenbar än tidigare”, stod det. Reaktionerna på marknaderna var däremot mindre, med tanke på att Powell uttryckt sig på liknande sätt i fredags.

Torsdagens agenda inleds i Sverige med produktionsvärdesindex, vilket sammanställer svensk handel, tjänste- och varuproduktion. Efter en svag sommar och inledning på hösten växlade indexet upp senast i oktober till 4,6 procent y/y. Handelsbanken räknar med en klart mer blygsam siffra på 1,5 procent y/y i november, dock till viss del tyngd av negativa baseffekter.

Vidare bjuder dagen på ECB:s protokoll från senaste penningpolitiska möte där centralbanken precis som väntat lämnade styrräntorna oförändrade, lät nettotillgångsköpen löpa ut vid årsskiftet och höll fast vid guidningen om att den nuvarande låga räntan ska vara kvar åtminstone ”igenom sommaren 2019”.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter:

 • Venue Retail Group

Makrostatistik:

 • Storbritannien: BRC detaljhandelsförsäljning december kl 1.00
 • Kina: KPI, PPI december kl 3.00
 • Svensk Handel Stil: Stilindex december kl 6.00
 • Danmark: KPI december kl 8.00
 • Norge: KPI december kl 8.00
 • Frankrike: industriproduktion november kl 8.45
 • SCB: produktionsvärdeindex november kl 9.30
 • SCB: industriorder november kl 9.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: grossistlager (def) november kl 16.00

Övrigt:

 • Riksdagen: Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven återrapporterar till talmannen kl 10.00
 • Riksdagen: Moderaternas partiledare Ulf Kristersson återrapporterar till talmannen kl 10.30
 • ECB: protokoll från policymötet 13/12 kl 13.30
 • Fed: Jerome Powell talar vid Economic club of Washington kl 18.00
 • Skagen Fonders nyårskonferens i Stockholm kl 8.30-13.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen adderade en fjärde dag med uppgångar till handlingarna på onsdagen. Utvecklingen var likartad på de ledande europeiska indexen och i New York fortsatte kurserna upp där svenskanknutna Millicom ringde i klockan på Nasdaq-börsen på eftermiddagen svensk tid.

Flera råvarubolag stärktes av stigande råvarupriser. Bilrelaterade aktier gynnades av positiva indikationer rörande handelssamtalen mellan USA och Kina samt tecken på en mer expansiv finanspolitik i Kina. Svagast utveckling hade de mer defensiva aktierna.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till 1.471. Aktier för 15 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index 0,9 procent och i London var FTSE100 upp 0,6 procent.

Det var generellt uppåt för europeiska bilaktier på onsdagen och i Frankfurt steg både Daimler och Volkswagen runt 2 procent. Ökad optimism gällande handelskonflikten mellan USA och Kina, samt indikationer på en mer expansiv finanspolitik i Kina, gav lättnad för sektorn som pressats hårt av konjunkturfrossan i slutet av förra året.

På Stockholmsbörsens OMXS30-index blev bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som steg 5 procent på tisdagen, vinnare när aktien fortsatte upp nära 4 procent. Även det avknoppade Veoneer avancerade drygt 9 procent.

Getinge, SCA och det SCA-avknoppade hygien- och hälsobolaget Essity steg alla runt 3 procent. Bank of America Merrill Lynch har höjt sin rekommendation för Essity till köp, från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 270 kronor (230).

Av de fåtal aktier som backade bland storbolagen återfanns traditionellt defensiva aktier. Tele2 sjönk 0,9 procent och läkemedelsbolaget Astra Zeneca stod för en nedgång på 0,3 procent.

På råvarumarknaderna rekylerade basmetallerna upp efter mindre nedgångar på tisdagen och även råoljepriserna fortsatte att stiga. Det gav avtryck och på OMXS30-indexet steg Boliden och SSAB runt 2,7 procent. Utanför storbolagsindexet steg Lundin Mining 1,7 procent.

I råvarusektor var också Lucara Diamond upp 5,4 procent. Bolagets intäktsprognos för 2019, som publicerades i tisdags, var blygsammare än flera analytiker hade räknat med. Utdelningen väntas dock kvarstå, vilket innebär en hög direktavkastning. Kepler Cheuvreux och Haywood har båda sänkt sina riktkurser för diamantproducenten, men med upprepade köprekommendationer.

Bland oljebolagen avancerade IPCO 3,2 procent. Lundin Petroleum, som borrat torrt i Nordsjön, steg däremot med mer modesta 1,5 procent.

Byggjätten Skanska meddelade om två nya amerikanska skolorder från USA, tillsammans värda nästan 2,9 miljarder kronor. Därtill meddelades ett tunnelbanekontrakt i New York värt 3,3 miljarder kronor. Aktien steg 1,6 procent.

IT-återförsäljaren Dustin lyfte 7 procent efter att ha rapporterat en förbättrad bruttomarginal till 17,4 procent (15,6) och en ökning av det justerade ebita-resultatet till 162 miljoner kronor (131) för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Enligt Bloombergs prognossammanställning väntades i snitt en bruttomarginal om 16,3 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.