Home > Morgonrapport: Flertalet tekniska nyckelnivåer i fokus.

Morgonrapport: Flertalet tekniska nyckelnivåer i fokus.

Efter att OMXS30 lyckades kliva upp till 1592 punkter på fredagen, avslutade storbolagsindexet med en nedgång på -0.54 procent till 1578.87. Under fredagens handel uppgick omsättningen till 20 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Rent tekniskt befinner vi oss nu vid intressanta nyckelnivåer, och frågan är om detta är början på en liten knuff vidare norrut vi ser. Oron kring Nordkorea fortsätter, men hittills ser det ut som att marknaden skakar sig av detta. Efter nattens handel i Asien råder det positiva tongångar denna morgon, och OMXS30 förväntas inleda måndagen i dur.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 föll mycket riktigt på fredagen, och en avslutningsvis nedgång på en halv procent, innebär mycket riktigt att storbolagsindexet ej befinner sig i kortsiktigt överköpt territorium längre.

Tongångarna är dessutom tydliga denna morgon. Tokyobörsen håller förvisso helgstängt idag, men Hong Kong handlas +1.0 procent, och ledande amerikanska S&P 500 terminen pekar dessutom norrut.

Morgonrapport: Flertalet tekniska nyckelnivåer i fokus.

OMXS30 förväntas inleda måndagen vid omkring 1583 punkter, vilket skulle innebära att vi åter kliver över tekniska motståndsnivån vid 1580 punkter.

Dessutom befinner sig storbolagsindexet strax över det långsiktiga vägskälet i form av MA 200, och korsade även föregående vecka 50 dagars glidande medelvärde.

Eftersom vi lyft fram en uppgång till 1600 punkter, är det intressant att notera att det medellånga 100 dagars glidande medelvärde just nu befinner sig vid 1602.22.

Ytterligare tecken på stöd och uppgång till 1600 punkter, är att 40 veckors glidande medelvärde befinner sig vid 1581 punkter, och under fredagens handel bedrevs kortfattad handel däröver.

Veckan som helhet gav dessutom utmärkande köpstyrka som helhet, dock innebar fredagens handel en säljstyrka som ej upplevts sedan 21 juli.

Rum finns för att vi får en resa upp till 1600 punkter, men därefter är det något mer osäkert.

Det finns flera orosmoment som ligger som en våt filt. Vi innehar fortfarande på daglig basis ett negativt volymförhållande. Nordkorea är fortfarande ett orosmoment, och kan blossa upp när som helst om vi har otur.

Dessutom är Grekland fortfarande ett wildcard som kan ställa till problem. Tidigt på måndagen framgick det att ECB anser att Grekland bör genomföra de överenskomna reformerna som planerat, för annars kan nästa översyn av stödpaketet ”kompliceras”.

På fredagskvällen framgick det dessutom av Reuters, med hänvisning till landets premiärminister Theresa May, att hotnivån i Storbritannien nu höjts till ”kritisk”, till följd av den explosion av en hemmatillverkad bomb som skedde vid stationen Parsons Green i Londons tunnelbana på fredagsmorgonen.

Men kortsiktigt med en förväntad inledning i dur, är det 1600 punkter som fortfarande skymtas i horisonten.

Det kommer bli tunga motståndskrafter vid en sådan uppgång, inte minst för att vi driver en kamp med MA 40 veckor, men även då MA 100 befinner sig däröver som tidigare beskrivits. Dessutom är 1600 punkter en sentimental heltalsnivå, och vi eftersöker något mer underliggande köpstyrka och ett positivt volymförhållande för att se en etablering däröver.

Morgonrapport: Flera orosmoment ligger som en våt filt…

Även om vi fick ett dagshögsta på 1592 punkter på fredagen, behåller vi trots detta, vår ståndpunkt att vi bör utmana 1600 punkter före vi går ner och eventuellt utmanar 1560 punkter.

Tekniska motståndsnivåer inför dagens börsöppning inväntar fortfarande vid 1600, 1616, 1630 punkter. Stödnivåer inväntar redan vid 1580, 1570, 1560, 1550, 1540 punkter.

Inga större bolagshändelser återfinns på dagens agenda, lika så utifrån ett makroperspektiv. Senare under veckan tilltar detta något, då vi får räntebesked från flera centralbanker som Federal Reserve, Bank of Japan. På hemmaplan släpper Riksbanken protokoll från senaste penningpolitiska mötet.

Imorgon tisdag kommer även tyska sentimentindexet ZEW med siffror för september, och på onsdag kommer svenska regeringen med sin höstbudget.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Fredagens viktigaste börshändelser.

Lundin Mining lyfter ordentligt på rekommendation.

På väg mot 60 kronor igen?

Lundin Mining steg inledningsvis över +3.50 procent på fredagen, efter att CIBS tar upp bevakning av bolaget med rekommendationen ”outperform”.

Riktkursen landade på 12 CAD, drygt 78:75 kronor.

Fredagens bränsle till nya tongångar gör att ribban höjs till 60 kronor på nytt, för att eventuellt uppleva ett nytt utmanande av 10-årshögsta.

Bland senaste riktkurser för bolaget finner vi Berenberg på 65 kronor, Nordea på 70 kronor, Handelsbanken på 62 kronor samt Eight Capital på 11:50 CAD.

Bolagets vd Paul Conibear uttalade sig nyligen i en intervju med Dagens Industri att man är öppen för stora förvärv.

Likväl framgick det i ett pressmeddelande enligt bolagets vd för drygt två veckor sedan att ”i ljuset av förbättrade marknadsförhållanden planerar vi att accelerera prospektering vid alla våra gruvor under 2018 samt att avancera minst två nya kopparfokuserade greenfield-projekt”.

Lundin Mining lyfter ordentligt på rekommendation.

Köpstyrka dominerar i Hennes & Mauritz!

Har nu stigit drygt 10 procent sedan femårslägsta i början av september.

Köpstyrkan fortsätter att dominera i H&M under innevarande månad, efter att tidigare i augusti dominerats tydligt av säljstyrka.

Höjda rekommendationer har gett vidare bränsle under perioden, och på fredagen framgick det att bolaget fått en bra start på försäljning av höstkollektionerna.

Försäljningsrapporten på fredagsmorgonen visade även att bolagets försäljning steg med 4 procent i lokala valutor i det tredje kvartalet (juni-augusti).

”Sommarens offensiva prisnedsättningar har lett till en förbättrad varulagersituation och goda förutsättningar för de nyinkomna höstvarorna. Detta har bidragit till att försäljningen av höstkollektionerna har fått en bra start”, framgick det vidare i försäljningsrapporten.

Bland bolagets senast justerade riktkurser finner vi bland annat Credit Suisse på 240 kronor, DNB Markets 242 kronor, Santander på 213 kr, HSBC 180 kr, Barclays på 190 kr, JP Morgan på 185 kr, Société Générale på 167 kr, Jefferies på 210 kr.

Om lite mindre än två veckor, den 28 september är det dags igen för H&M att presentera delårsrapport.

Köpstyrka dominerar i Hennes & Mauritz!

Köpstyrka tillbaka i NCC när SEB höjer till behåll.

SEB Equities höjer sin rekommendation för bolaget till behåll från sälj.

NCC har upplevt en bitter utveckling i sommar, på drygt -20 procent.

I slutet av augusti började köpstyrka titta fram på nytt, och återkommande tillfällen har varit uppe och naggat på 210 kronor.

Trots att ingen övertygande köpstyrka upplevts, är det högre bottnar som noterats sedan lite mer än två veckor tillbaka.

På fredagen steg NCC inledningsvis över +3.0 procent, efter att SEB Equities höjde rekommendationen för bolaget till behåll från tidigare sälj, samtidigt som analyshuset lämnade kvar riktkursen på 210 kronor.

Den 6 september framgick det i ett pressmeddelande att NCC fått en order om att bygga 132 nya bostadsrätter i Norrköping, till ett värde av totalt 136 miljoner kronor.

Bolagets vd har även enligt Finansinspektionens insynslista köpt 10.000 aktier i byggbolaget för 2.0 miljoner kronor den 24 augusti.

Köpstyrka tillbaka i NCC när SEB höjer till behåll.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Storbritannien: Rightmove huspriser september kl 1.01
  • Kina: fastighetspriser augusti kl 3.30
  • Österrike: KPI augusti kl 9.00
  • SCB: emitterade värdepapper augusti kl 9.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • EMU: KPI (def) augusti kl 11.00
  • ECB: obligationsköp kl 15.45
  • USA: NAHB husmarknadsindex september kl 16.00

Övrigt

  • Tokyobörsen helgstängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens uppgångar från torsdagen fortsatte en bit in på fredagen med H&M som främsta draglok, men kom av sig på eftermiddagen. Veckofacit blev trots det positivt, och halvvägs in i september har börsen därmed hävdat sig väl hittills under det tredje kvartalet.

OMXS30 stängde på minus 0,5 procent för dagen och plus 1,7 procent för veckan på nivån 1.579. Aktier för drygt 20 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen, där H&M stod för en åttondel.

På makrofronten gav Nordkoreas senaste robotförsök och ett nytt terrordåd i Londons tunnelbana föga avtryck i indexen, medan desto större effekter syntes av att en ledamot i Bank of Englands räntekommitté hakade på torsdagens av banken torgförda uppfattning om att det snart kan vara dags att höja styrräntan i Storbritannien.

På eftermiddagen kom statistik över detaljhandeln i USA i augusti in något under förväntningarna och bidrog ytterligare till det då något negativa investerarsentimentet.

Bland konsumentstatistiken fanns att lagren av osålda varor i USA:s detaljhandel steg 0,2 procent i juli. Detta stod i kontrast till vad H&M meddelade under morgonen: enligt modejätten har man lyckats arbeta ned det tidigare enligt analytiker oroväckande stora lagret genom enträgna realisationer, och ligger väl positionerad inför höstförsäljningen (även om det är oklart vad detta egentligen innebär).

Marknaden tog till sig budskapet och lät det överskugga det faktum att omsättningen steg mindre än de enligt SME Direkt hade väntat sig under juni-augusti. Börsvärdet steg drygt 5 miljarder kronor, plus 1,7 procent. Stundtals var kursen upp mer än 3 procent och nådde 220-kronorsstrecket för första gången på en dryg månad.

Mindre bra utvecklades aktiekursen för fönsterbolaget Inwido, som rasade 7 procent vid sin halvårsrapport i juli på produktionsstörningar i Sverige och tillfälliga finska säljorganisationsproblem.

Enligt vad vd Håkan Jeppsson nu meddelade Nyhetsbyrån Direkt i en intervju är saken allt annat än utagerad: produktionsstörningarna i Sverige har fortsatt och kommer att påverka även det tredje kvartalet. Roten till det onda finns i leverantörskedjan, enligt fönsterchefen, som dock hoppas att allt har löst sig framåt nyår (då fönsterbranschen går på sparlåga). Kursfacit blev minus 3 procent, eller minus 174 miljoner kronor.

NCC steg 2,2 procent till 207 kronor sedan SEB höjt rekommendationen till behåll från sälj mot bakgrund av bland annat förhoppningar om höjd aktieutdelning framöver.

SSAB:s kurs fick sig en törn och stängde på minus 1,4 procent sedan konkurrenten Nucor vinstvarnat, delvis efter fortsatt konkurrens från importerat stål som omöjliggör stålprishöjningar som motmedel mot höjda priser på insatsvaror.

Citi har inlett bevakning av branddrabbade Billerud Korsnäs med köpråd och riktkursen 152 kronor. Aktien steg drygt 3 procent till 132:70 kronor, en nivå som inte setts sedan branden i norrländska Karlsborg förra veckan.

Cloetta rasade vidare 5 procent efter torsdagens tvåsiffriga ras i spåren av en vinstvarning. Kursen är nu nere kring 26 kronor, vilket även är Nordeas riktkurs i en ny säljrekommendation samt därtill det lägsta på mer än ett år.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1578.87
3515.55
12518.81
7215.47
2500.23
22268.34
6448.47
19909.5
28098.25
1.19
9.51
7.96
50.45
55.74
-0.54%
-0.31%
-0.17%
0.00%
0.18%
0.29%
0.30%
0.52%
1.05%
0.01%
-0.08%
0.07%
0.02%
0.22%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.