Home > Morgonrapport: Fokus på Italiens budget idag

Morgonrapport: Fokus på Italiens budget idag

OMXS30 handlades kring nollan under måndagen innan öppningen i USA sänkte det globala börshumöret. Index stängde tillslut ned -1,04 procent till nivån 1514,59. Tisdagens makroagenda innehåller tyska ZEW-index och Italiens inlämning av deras reviderade budgetplan till EU-kommissionen. Wall Street stängde gårdagen på minus och under natten har även de asiatiska marknaderna över lag handlats nedåt. 

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde veckan på positivt men föll hårt under seneftermiddagen i samband med öppningen på Wall Street. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ned -1,04 procent till nivån 1514,59. Omsättningen under måndagen hamnade på 12,7 miljarder kronor.

Bland de få bolagen i OMXS30 som stängde ovan nollan steg Essity mest med en uppgång om 2,00 procent.

På motsatt sida av index återfanns skogsbolaget SCA med tapp om -4,5 procent. H&M-aktien avskildes halvårsutdelningen på 4:85 kronor vilket reflekterades i en nedgång om -4,1 procent.

Sänke under måndagseftermiddagen var nyheten från Wall Street Journal att Trumpadministrationen planerar att utöka handelskriget med Kina till att omfatta mer än bara tullar. Bland verktygen, som ska motverka vad som anses vara kinesisk stöld av immateriella rättigheter, nämns exportkontroll och åtal. Från Vita huset spreds även nyheten att det för närvarande cirkulerar ett rapportutkast från handelsdepartementet om huruvida importtullar på bilar ska införas för att skydda den nationella säkerheten. Avslutningsvis meddelades att Kinas vice premiärminister Liu He och USA:s finansminister Stephen Mnuchin har återupptagit diskussionerna om handel inför ländernas möte i slutet av november.

Gårdagens boprisindikator från SEB visade att hushållen förväntar sig en fortsatt svagare utveckling för bostadspriserna i november i jämförelse med oktober. Senaste månaden backade indikatorn från 31 till 22 och nu i november fortsatte nedgången till 13, där främsta orsak sägs vara indikationerna från Riksbanken att en räntehöjning är på gång.

Under tisdagen vänder vi oss inledningsvis till Tyskland där ZEW-index presenteras för november. Indexet, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, backade kraftigt i oktober till -24,7 sedan oron ökat över handelskonflikten, en hård brexit, och en instabil regeringskoalition i Tyskland. Förväntningsindexet väntas i november ha backat ytterligare något till -25,0.

Främst fokus under dagen riktas åt Italien som ska lämna in en reviderad budgetplan för 2019 till EU-kommissionen. Målet var tidigare en strukturell förbättring av underskottet på 0,6 procent av BNP medan budgeten i nuläget innehåller en strukturell försämring på 0,8 procent. I den nuvarande budgeten spår den italienska regeringen att deras tillväxtfrämjande åtgärder kommer att dra upp underskottet till 2,4 procent. EU-kommissionen spår att dessa åtgärder leder till ett underskott kring 2,9 procent. Signalerna inför dagens revidering har hittills visat på bristande förståelse från italienskt håll där såväl vice premiärminister Luigi di Maio som finansminister Giovanni Tria indikerat att de står på sig och att Italien inte kommer att göra några substantiella förändringar i underskottsmålet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter:

 • Ambea (kl 7.00), Precise (kl 8.00), Electra (kl 8.30), Africa Oil (efter kl 22), Karolinska Development (ändrat datum från 31/10)

Makrostatistik

 • AF: arbetslöshet oktober kl 6.00
 • Norge: BNP september kl 8.00
 • Tyskland: KPI (def) oktober kl 8.00
 • Storbritannien: arbetslöshet september kl 10.30
 • Tyskland: ZEW-index november kl 11.00
 • USA: NFIB småföretagsindex oktober kl 12.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

Övrigt

 • Italien: ska lämna in reviderad budgetplan för 2019 till EU-kommissionen
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Riksbanken: Henry Ohlsson talar om aktuell penningpolitik och ekonomiska läget i Sundsvall, ingen publicering kl 15.00
 • Riksbanken: Per Jansson besöker Linköping, sista stoppet i Riksbankens Sverigeturné med anledning av 350-jubiléet kl 18.00
 • SEB: konjunkturprognos kl 7.00
 • Olja: Opec månadsrapport

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde måndagen positivt men vände ner efter en halvtimmes handel, och nedgången tilltog när de amerikanska börserna öppnade. Trumpadministrationens planer på att utöka handelskriget gav negativt sentiment på världsbörserna och oljepriserna rekylerade upp efter att förra veckan fall.

OMXS30-indexet stängde ned 1,0 procent till 1.545. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 12,7 miljarder kronor. I Europa noterades det tyska DAX-indexet -1,8 medan CAC40 och FTSE100-indexet tappade 0,7-0,9 procent.

Trumpadministrationen planerar att utöka handelskriget med Kina till att omfatta mer än bara tullar och planerar att använda exportkontroll, åtal och andra verktyg för att komma åt vad man anser är kinesisk stöld av immateriella rättigheter. Det rapporterade Wall Street Journal på måndagseftermiddagen.

Efter förra veckans fall återhämtade sig oljepriserna på måndagen efter att Saudiarabien sagt att landet kan komma att minska produktionen av olja redan nästa månad. På måndagen noterades Brent-kontraktet upp runt 2 procent vilket gynnade oljesektorn som stängde på plus i Stockholm. Både Tethys Oil och Lundin Petroleum återfanns på vinnarlistan med uppgångar på 2,0 respektive 2,3 procent.

I OMXS30-index gick Essity bäst under livlig handel med en uppgång på knappt 2 procent. Bland vinnarna fanns även Astra Zeneca som steg 0,9 procent. Cancerläkemedlet Lynparza har fått prioriterad granskning för att kunna få ett godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten för en utökad indikation inom BRCA-muterad äggstockscancer, där ett godkännande innebär att läkemedlets användande kan utökas till fler patienter.

Kinnevik-aktien har tappat 27 procent sedan kurstoppen i maj och på sistone har substansrabatten fördubblats. Det har gjort investmentbolaget köpvärt, skrev Dagens Industri i en analys. Aktien steg 0,5 procent.

De stora tobaksbolagen har satts under press efter uppgifter om att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA planerar att förbjuda mentolcigarretter. I Stockholm drogs Swedish Match med i sektorpressen och tappade 2,3 procent, även om bolaget inte har någon cigarettverksamhet.

Sämsta bolag i OMSX30 var SCA som backade 4,5 procent tätt följt av H&M som på måndagen avskildes från halvårsutdelningen om 4:85 kronor. Aktien backade dock 6:46 kronor motsvarande en nedgång på drygt 4 procent.

Även medicinteknikföretaget Getinge noterades långt ned i listan med en nedgång på 3 procent. I veckans utgåva av skrev Börsveckan att bolaget kantas av problem som sträcker sig långt bak i tiden och omstruktureringsarbetet har hittills inte gett resultat. Svag kursutveckling lockar inte och Börsveckan ger rådet att sälja aktien.

Utanför OMXS30 hade den problemtyngda bostadsutvecklaren Oscar Properties en bra dag där aktien avancerade 9 procent. På måndagen meddelade bolaget en satsning på ett helt nytt affärsområde som ska bygga billigare bostadsrätter på tillväxtorter.

Bygg- och anläggningsbolaget Peab, som avancerade nära 8 procent på sin kvartalsrapport i fredags, pressades ner 10 procent efter att ha fått sänkt rekommendation av Handelsbanken till öka från köp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.