Home > Morgonrapport: Fokus på mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un

Morgonrapport: Fokus på mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un

OMXS30 inledde veckan starkt trots den negativa avslutningen på helgens G7-möte. Index stängde tillslut upp 0,98 procent till nivån 1571,18. Dagens stora fokus ligger på mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un som äger rum i Singapore tidigt under morgonen. Wall street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt.

Sammantaget inför tisdagens handel väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades under måndagen i stegrande positiv utveckling trots Trumps beslut att förkasta den gemensamma kommunikén från helgens G7-möte. Efter en stark seneftermiddag stängde index tillslut upp 0,98 procent till nivån 1571,18. Omsättningen landade på 14,5 miljarder kronor.

Vinnare och därmed stark bidragare till uppgången i OMXS30 under måndagen blev Atlas Copco som steg dryga 2,4 procent. Uppdelningen av verkstadsbolaget i två delar närmar sig där gruvverksamheten samlas i bolaget Epiroc som noteras den 18 juni. Starkt gick även H&M som avancerade 2,3 procent efter positiva nyheter från Tyskland nådde marknaden. Försäljningen i tyska klädbutiker ökade med 18 procent under vecka 23 i förhållande till motsvarande vecka föregående år.

Måndagens makroagenda bestod som ensam hållpunkt av SEB:s boprisindikator som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Efter att ha stigit i fyra raka månader föll nu indikatorn till 7 från 11 i maj. Återigen är Stockholm den enda regionen som tar ett negativt värde då boprisindikatorn i huvudstaden uppgick till -7. Övriga regioner hamnade mellan 9 och 21, det vill säga klart mer optimistiska på den framtida utvecklingen. ”Det finns fortfarande en stor osäkerhet på svensk bostadsmarknad. Efter fyra månader i rad med stigande boprisindikator ser vi nu åter en nedgång. Det är fortfarande fler som tror på uppgång än på nedgång men osäkerheten är tydlig och nivåerna är fortfarande på låga nivåer jämfört med läget innan höstens stora nedgång”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Tidigt under tisdagsmorgonen (kl 03.00 svensk tid) träffades Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore i ett möte som bara för några veckor sedan såg ut att ställas in. Även om det ekonomiska intresset är av marginell betydelse är utfallet onekligen intressant att bevaka med hänseende på geopolitik och hur denna faktorn påverkar investerares riskaptit. En av knäckfrågorna blir kärnvapennedrustning, vilket USA angav som ett krav för att samtalen skulle äga rum. Amerikanska företrädare kommenterade i maj att man sökte en nedrustning i stil med Libyen och att detta var en av faktorerna bakom den hårda retoriken i mitten av förra månaden.USA:s försvarsminister James Mattis varnade i helgen för att ha alltför stora förhoppningar på mötet som han menade snarare handlar om att lära känna varandra. ”Vi kommer fortsätta implementera alla resolutioner från FN:s säkerhetsråd mot Nordkorea. Nordkorea kommer få lättnad bara när de uppvisar verifierbara och oåterkalleliga steg mot kärnvapennedrustning”, sade han enligt the Telegraph. De inledande signalerna från sammanträffandet var överlag fyllda av optimism men innehållet och resultatet av mötet som pågår en bit in på tisdagsförmiddagen kommer att meddelas först på en pressträff klockan 10.00.

Fortsatt under förmiddagen presenteras Tysklands ZEW-index som har visat en klart oroväckande utveckling på sistone. Det framåtblickande indexet väntas nu ha fallit ytterligare till -12,7 i maj, vilket skulle vara den lägsta nivån sedan november 2012 och tecken på en stigande osäkerhet kring den framtida tillväxten och det politiska klimatet i EMU-området.

Dagens makroagenda avslutas med amerikanska inflationssiffror för maj. KPI-inflationen i USA väntas enligt analytiker ha stigit till 2,6 från 2,5 procent i april med stöd av högre bensinpriser, medan kärninflationen väntas ha stigit till 2,2 från 2,1 procent. Ett högt utfall lär spä på förväntningarna kring en räntehöjning på onsdagens Fed-möte.

OMXS30 stängde klart upp under gårdagen efter en stark utveckling under seneftermiddagen. Trots helgens G7-möte som tog ett oväntat slut avancerade majoriteten av börserna framåt under veckans första handelsdag. Index befinner sig sen drygt 18 månader tillbaka i ett intervall där noteringar kring 1500 tycks framkalla en studs uppåt medan nivåerna kring 1640 frambringar en rekyl söderut. Denna sidledes utveckling i intervallet 1500-1640 ser vi fortsätta på kort sikt. Inom ramen för denna rotation vore vi inte förvånade om index uppvisade viss svaghet fram till midsommar för att därefter vända uppåt igen.

På längre sikt är vi dock fortfarande återhållsamma och försiktiga, vilket vi räknar med att få återkomma till framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: arbetslöshet april kl 10.30
 • Tyskland: ZEW-index juni kl 11.00
 • USA: NFIB småföretagarindex maj kl 12.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: KPI maj kl 14.30
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • USA: Donald Trump träffar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Singapore kl 3.00
 • Norges Bank: rapport från regionalt nätverk kl 10.00
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • USA: Senatens bankutskott möts för att rösta om nomineringarna av Richard Clarida och Michelle Bowman till Federal Reserves styrelse, samt i Richard Claridas fall till posten som vice Fedchef kl 16.00
 • Stabilitetsråd: finansiella stabilitetsrådet har möte, pressträff med Per Bolund kl 13.30
 • Olja: EIA (DOE) månadsrapport kl 18.00
 • Olja: Opec månadsrapport

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde måndagen trevande för att stärkas under eftermiddagens handel i samband med USA-börsernas öppning. Merparten av storbolagen steg med Atlas Copco som ledsagare. I fokus stod stormötet mellan president Donald Trump och Kim Jong Un som ska ske på tisdag i Singapore. Ett möte som spås handla om kärnvapennedrustning.

Vid stängning hade OMXS30 gått upp med 1,0 procent till nivån 1.571. Aktier till ett värde av 14,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Det var även uppåt på de ledande börserna i Europa. I London steg FTSE 100 med 0,6 procent och DAX-index i Frankfurt var upp med 0,6 procent. Banker fanns bland vinnarna. I Italien föll räntorna kraftigt efter att den nye ekonomiministern Giovanni Tria på söndagen sagt att den nya koalitionsregeringen inte har några planer på att lämna euron.

Av OMXS30-bolagen steg verkstadsbolaget Atlas Copco A mest, +2,4 procent. En uppdelning av bolaget i två delar närmar sig. Gruvverksamheten samlas i bolaget Epiroc och ska noteras 18 juni. På onsdag sker första dag för handel utan rätt till aktier i Epiroc.

Hennes & Mauritz var upp med 2,3 procent. Uppgången kom efter att det blivit känt att bolagets huvudägare, Stefan Persson under maj sålt 4,2 miljoner aktier i Hexagon. Ägandet i Hexagon har därmed minskat från 4,8 till 3,6 procent.

Bland bankerna steg SEB och SHB med drygt 2 procent efter höjda rekommendationer från Goldman Sachs. Investmentbanken tror på ökad lånevolymtillväxt för de svenska bankerna i spåren av den senaste tidens tecken om en stabilisering på den svenska bostadsmarknaden.

Bland OMXS30-bolagen backade Electrolux och Boliden med runt 0,4 procent. Basmetallerna sjönk överlag med störst nedgång för koppar.

I övrigt var Ica upp med 1,4 procent. Matkedjans försäljning i jämförbara butiker ökade 5,5 procent under maj jämfört med motsvarande månad i fjol.

Detaljhandelsbolaget Clas Ohlson tappade närmare 6 procent efter att ett flertal analyshus sänkt sina riktkurser. Detta efter en delårsrapport från i fredags som var svagare än väntat. Analyshuset Carnegie menar i en kommentar att strategiska initiativ för att återställa tillväxten i butikerna och för att få fart på online kommer att visa sig dyrare än väntat.

Förtroenderabatt har pressat kursen i Intrum och aktien har blivit köpvärd, det anser Dagens Industri som rekommenderar köp av kredithanteringsbolaget i sin måndagsanalys. Aktien reagerade positivt och stärktes med 4 procent.

Det danska bioteknikbolaget Saniona, listat på small-cap, ska inleda fas 2a-studier med Tesomet, mot en ovanlig ätstörning, hypotalamisk fetma. Aktien reagerade positivt och steg med drygt 8 procent.

Fastighetsbolaget Amasten har avtalat om köp av 21 bostadshyreshus i Sundsvall för 668 miljoner kronor. Aktien lyfte 7,5 procent.

Göteborgsbaserade IA Industriarmatur har gjort entré på Spotlight Stockmarket och aktien handlades till 16 kronor. Det var närmare 6 procent lägre än teckningskursen på 17 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1571.18
3480.22
12842.91
2782
25322.31
7659.93
22899.53
31152
1.18
10.2
8.67
66.18
76.49
0.98%
0.95%
0.6%
0.11%
0.02%
0.19%
0.42%
0.28%
-0.14%
-0.05%
0.09%
0.12%
0.04%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.