Home > Morgonrapport: Fokus på Washington

Morgonrapport: Fokus på Washington

OMXS30 vände återigen nedåt till minus under torsdagen sedan fokus ånyo riktats mot de pågående handelssamtalen mellan USA och Kina. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ner -1,64 procent till nivån 1596,69. Fokus under fredagen ligger givetvis på samtalen mellan USA och Kina då USA idag har höjt tullar till 25 procent på kinesiska varor. Wall Street avslutade gårdagen på minus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning. 

Sammantaget cirka 3 timmar inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen tyngdes på nytt av handelskonflikten mellan USA och Kina och noterades klart lägre efter torsdagens handel. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ner -1,64 procent till nivån 1596,69. Omsättningen under torsdagen hamnade på 15,9 miljarder kronor.

Klar vinnare i OMXS30 under torsdagens svaga handelsdag blev Swedish Match med en uppgång på 4,4 procent. Tobaksbolaget rapporterade sitt första kvartal under gårdagen, vilket kom in över förväntningarna för nionde kvartalet i rad. Bolagets aktie är upp närmare 40 procent sedan årsskiftet.

Bland de 26 bolagen i OMXS30 på negativt igår sjönk Boliden mest av de som inte handlades exklusive utdelning. Råvarubolagets aktie är nu ner -15 procent sedan kvartalsrapporten presenterades förra veckan.

Även övriga europeiska börser vände nedåt i ett globalt handelsoroligt humör. Tyska DAX-index sjönk -1,7 procent, franska CAC 40-index -1,9 procent och brittiska FTSE 100-indexet -1,0 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade på negativa -1,6 procent.

Wall Street avslutade torsdagen på minus. Nedgångarna dämpades dock efter att president Donald Trump sagt att det fortfarande finns en möjlighet att USA och Kina når ett handelsavtal innan veckans slut. Dow Jones storbolagsindex sjönk -0,5 procent, det bredare S&P 500 -0,3 procent och tekniktunga Nasdaq -0,4 procent.

Handelssamtalen mellan USA och Kina fortsätter i Washington på fredagen. USA har höjt tullarna på kinesiska varor för cirka 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent. Kina meddelade att de beklagar tullhöjningen och uppgav att de är tvingade att vidta motåtgärder.

Precis som väntat valde Norges Bank att lämna styrräntan oförändrad på 1,00 procent under torsdagens möte. Vidare valde centralbanken även att tydligt peka mot att nästa räntehöjning kommer i juni, och därmed inte i september som förväntningarna på förhand lutade mot. ”Som direktionen nu bedömer utsikterna och riskbilden kommer räntan mest sannolikt att höjas i juni”, sade centralbankschef Öystein Olsen i ett pressmeddelande. Bland övriga kommentarer framhöll även Norges Bank osäkerheten kring den globala utvecklingen som ett orosmoment.

Under fredagen vänder vi oss mot USA för inflationssiffror, vilka trots en annars stark ekonomisk utveckling, är fortsatt dämpade. I april spår analytiker att KPI stiger med 0,4 procent m/m, medan kärn-KPI väntas öka med 0,2 procent m/m. I årstakt skulle detta generera en inflation på 2,1 procent i båda måtten.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

 • Medcap (kl 6.30), Catella (kl 7.00), Sweco (kl 7.20), A3 (kl 8.30), Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning)

Makrostatistik:

 • Japan: hushållens konsumtion mars kl 1.30
 • Danmark: KPI april kl 8.00
 • Norge: KPI april kl 8.00
 • Tyskland: handelsbalans mars kl 8.00
 • Frankrike: industriproduktion mars kl 8.45
 • SCB: hushållskonsumtion mars kl 9.30
 • Storbritannien: BNP (prel) 1 kv kl 10.30
 • Storbritannien: industriproduktion mars kl 10.30
 • Kanada: arbetslöshet april kl 14.30
 • USA: KPI april kl 14.30

Övrigt:

 • BOJ: sammanfattning av åsikter vid mötet 25/4 kl 1.50
 • RBA: uttalande om penningpolitiken kl 3.30

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stod för ännu en sur dagsutveckling på torsdagen, efter att onsdagens handel tagit igen något av minushandeln från tidigare i veckan. Sentimentet präglades fortsatt av utvecklingen kring pågående handelssamtal mellan USA och Kina.

Swedish Match gick dock mot strömmen efter att ha kommit med en stabil rapport för det första kvartalet.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde på minus 1,6 procent till nivån 1.597 och aktier för strax över 15,9 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. Nedgångarna, som var undantagslösa i Europa, satte ytterligare fart vid Wall Streets tillika röda öppning.

Swedish Match var dagens vinnare efter bolagets rapport. Resultatet kom in snäppet över analytikernas förväntningar. Därmed lyckades Swedish Match slå förväntningarna för nionde kvartalet i rad. Aktien belönades med en uppgång på 4,4 procent.

I botten på listan fanns Investor som avskilde utdelning på 9 kronor men var ned 16:90 kronor, för dagen minus 3,8 procent. Därutöver gick det svagt för flera andra exportberoende bolag som kan tänkas ta stryk av intensifierad handelskonflikt. SSAB och Boliden backade 3,2 procent och Autoliv var ned 3,0 procent. Volvo, Atlas Copco och Sandvik klarade sig något bättre men var alla ned mer än 2 procent vid stängning.

Bland utropstecknen bland de mindre bolagen märktes MTG, som knoppat av sin tv-verksamhet och numera är helfokuserat på e-sport och gaming. Bolaget redovisade ett justerat ebitda-resultat snäppet över förväntningarna samtidigt som den organiska tillväxten uppgick till -2 procent. Aktien stängde på plus 2,8 procent.

Dosplaneringsbolaget Raysearch presenterade en imponerande förstärkning av orderingången under det första kvartalet. Ökningen summerade till väl över 50 procent. Aktien stärktes rejält under förmiddagen men föll tillbaka för att stänga 0,3 procent upp.

Sminkbolaget Oriflame fortsatte att tappa mark på den för bolaget viktiga Asienmarknaden. Försäljningen i regionen minskade med 16 procent i lokal valuta under kvartalet. Men att göra bolaget mindre beroende av den höglönsamma regionen är inte aktuellt, sade Oriflames vd Magnus Brännström till Nyhetsbyrån Direkt. Oriflame var en av torsdagens stora förlorare med en nedgång på 12,3 procent.

Fukthanteringsföretaget Munters höll kapitalmarknadsdag. Tillförordnade vd:n Johan Ek menade att bolaget är ”tillbaka på banan” efter en omfokusering.

”Vi har två starka ben att stå på. Det kommer vi att fortsätta bygga på under de kommande åren”, sade han.

Munters-aktien var för dagen ned 0,8 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis förlorade 6,9 procent, 23,80 kronor, efter att ha avskilt en tia i utdelning. Bolaget anklagades under onsdagens stämma av en dansk journalist för att ha levererat kontanter till ett växlingskontor i Danmark som använts för avancerad penningtvätt. Bolaget har initierat både extern och intern utredning av ärendet.

Krisande Oscar Properties fortsätter att blöda och förlusten i det första kvartalet summerades till drygt 77 miljoner kronor. Stamaktien föll med 6,6 procent.

Det Spotlight-listade bolaget Parans Solar Lightning, som erbjuder solljus för inomhusmiljöer, har inlett förhandlingar med en indisk entreprenör för ett flertal större infrastrukturprojekt i Indien, varav det ena är en tunnelbanestation. Ordervärdet bedöms hamna på minst 4 miljoner kronor för tunnelbanestationen. Aktien rusade 16,6 procent.

På valutamarknaden fortsatte den svenska kronans kräftgång med ytterligare 9 öres försvagning till 10:83 mot euron och med 4 öre till 9:63 mot dollarn.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto