Home > Morgonrapport: Fokus skiftas från Kina till ECB och Riksbanken

Morgonrapport: Fokus skiftas från Kina till ECB och Riksbanken

God morgon marknadsintresserade!

Idag torsdag är en händelserik dag med besked från både Riksbanken (9:30) och ECB (13:45). Kina håller helgstängt både idag och imorgon och fokus skiftas till ECB och för vår egen del Riksbanken. Oljan som har varit väldigt volatil den senaste veckan backar svagt där WTI och Brend handlas omkring 46,10 respektive 50,30 nu på morgonen.

 

 Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Usa-fokus

De amerikanska siffrorna för ADP sysselsättning (privat sektor) kom in något lägre än de väntade 200 000, och registrerades på 190 000. USA:s arbetsmarknadsdepartement visade att produktiviteten ökat med 3,3 % under andra kvartalet vilket var högre än analytikernas förväntningar om 2,9 %.

Men betydligt viktigare makrodata kommer först på fredag då officiella jobbsiffror presenteras. Marknaden förväntar sig data som ger en fingervisning hur FED sak agera vid nästa räntebesked den 17e september. Förväntningarna ligger runt ökad sysselsättning med 205 000 för privat sektor och att den totala sysselsättningen ska ha ökat med 218 000. Mer om förväntningarna i morgondagens rapport.

Under gårdagskvällen släppte FED sin regionala konjunkturrapport, Beige Book. Den amerikanska ekonomin expanderade i de flesta regionerna och industrierna i juli och augusti. En stramare arbetsmarknad lyfte lönerna för vissa arbetare vilket var en bidragande orsak till förbättringen i ekonomin. Det visar än en gång att USA fortsätter sin status som världens ekonomiska motor. Spännande att se om fredagens siffror spär på förväntningarna om räntehöjningen eller inte.

President Obama har säkrat senatens röster angående kärnteknikavtalet med Iran, vilket kan öppna upp för ökad export till Iran för många svenska företag. Mycket ska dock fortfarande till för att se frukterna av ett avtal men att Iran och USA:s relationer har stärks märks allt mer och mer. Iran lät samtidigt meddela att de planerade att öka sin oljeexport med 1 miljon fat per dag, med de lättade sanktionerna i ryggen.

Mycket handlar om USA nu, dels eftersom FED:s eventuella räntehöjning ses som en oro för börsernas framtida utveckling men också för att Kina har helgstängt både idag och på fredag. Därför släpper vi Kina-oron fram tills nästa vecka och analyserar veckans sista två spännande börsdagar framöver.

 

Dagens förväntningar inför handelsdagen

Svenska börsen steg efter en ojämn dag och noterade plus 0,11 % på nivån 1472. Aktier för 13,8 miljarder har under dagen bytt ägare och sedan veckans inledande nedgångar är OMXS30 ned 2,5 % för veckan som helhet. Inledningsvis pekar terminerna på en positiv öppning, men börsens riktning väntas befästas först efter räntebeskedet 9:30. Sker inget oväntat kan köparna flytta fram sina positioner ytterligare och fortsätta återhämtningen från inledningen av veckan.

Värt att lyssna på Ingves efterföljande presskonferens för att få deras syn på framtidens förväntningar, kronkursens utveckling samt hur de ser den senaste tidens råvarufall påverkar inflationen. Oljeprisets fall gör det svårare för Riksbanken att nå inflationsmålet.

Förväntningarna är som vanligt stora. De flesta analytiker tror att räntan ligger still på nuvarande nivå om -0,35. 10 av 15 tillfrågade analytiker spår detta besked enligt marknadsundersökning av Direkt. För egen del lägger jag min gissning på att räntan ligger kvar men att riksbankens expansiva penningpolitik utökas.

Sänks räntan kommer kronan försvagas vilket åter skulle gynna exportbolagen. Eftersom förväntningen på en räntesänkning är låga kan en sådan få större effekt och genomslag i både aktiekurser och kronan.

ECB lämnar besked något senare vid 13:45 med Mario Draghi´s efterföljande presskonferens klockan 14:30. Den senaste tiden har börsen snarare tagit fasta på vad herr Draghi säger på presskonferensen än hur de facto ECB har agerat, vilket gör att presskonferensen är en show i sig.
Getinge som hade kapitalmarknadsdag öppnade upp för att avyttra delar av verksamheten och presenterade ett förändringsprogram där nästa år är att betrakta som ett övergångsår medan 2017 och 2018 ska resultaten börja visa sig efter omstruktureringarna. Bland annat är målet att ebita-resultatet ska förbättras med 3 miljarder kronor till 2019. Getinge steg nästan 7 % under dagens handel.

Verkstadsbolagen hade återigen en tuffare dag där Kina-oron fortfarande ligger som en våt filt över aktiekurserna. Några av gårdagens förlorare var ABB, Sandvik och Alfa Laval.
Vinnare förutom Getinge var MTG och Kinnevik efter positiva rekommendationer från Swedbanks analysdesk.

 

Ha en fortsatt trevlig dag

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: Riksbanken: räntebesked

Fallande oljepris gör det svårare för Riksbanken att nå inflationsmålet, samtidigt som Riksbanken har utrymme att avvakta utvecklingen och andra centralbankers agerande.

Tio av 15 bedömare i SME Direkts enkät spår en oförändrad ränta nu, medan fem ser en sänkning med mellan 5 och 15 punkter.

SEB förväntar sig en räntesänkning med 10 punkter, men det står och väger och sannolikheten är nästa lika hög för att Riksbanken avvaktar till oktober.

Starkare tillväxt och en något högre inflation är faktorer som talar emot en väntad sänkning i september. Samtidigt väntas lägre energipriser ge nedåttryck på prognoserna för KPIF. Dessutom finns det tecken på fallande inflationsförväntningar som oroar Riksbanksdirektionen.

”I kombination med väntat duvaktiga signaler från ECB, som presenterar sitt räntebeslut senare på torsdagen, så tror vi att detta är tillräckligt för att direktionen ska leverera den räntesänkning som signalerades i räntebana i juli”, skriver SEB i ett marknadsbrev.

Enligt SEB:s enkät bland investerare spår 96 procent av de svarande att Riksbanken lämnar oförändrat.
kl 13.45: ECB: räntebesked

Väntas hålla styrräntan oförändrad.

Det lägre oljepriset tillsammans med en starkare euro utmanar ECB:s utsikter om en uthållig justering av inflationsbanan och inflationsförväntningarna verkar inte heller väl förankrade.

”För närvarande ser vi en låg sannolikthet för att ECB ska leverera en förestående lättnad och vi tror att ECB först kommer att försöka förbättra inflationsutsikterna med verbala interventioner”, skriver Danske Bank i ett kundbrev.

kl 14.30: ECB: presskonferens med Mario Draghi

Danske Bank tror att Mario Draghi redan i sitt inledande uttalande kommer att ha en mer duvaktig ton och betona att QE-programmet har ett öppet slut och att ECB är redo att använda alla tillgängliga verktyg om det skulle behövas. ECB-chefen väntas också lägga mycket mer fokus på nedåtriskerna mot de ekonomiska utsikterna efter den senaste tidens utveckling i Kina och börsrasen.

kl 14.30: USA: handelsbalans juli

Väntas visa ett underskott på 42,2 miljarder dollar i juli, efter ett underskott på 43,8 miljarder dollar månaden före. Efter en djupdykning i mars, då underskottet låg på 50,6 miljarder dollar har det i stort sett pendlat kring -40 miljarder dollar de senaste månaderna.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

 

Efter en slagig handelsdag med pendlingar mellan plus och minus stängde Stockholmsbörsen strax över nollstrecket på onsdagen. Bland enskilda aktier stack Getinge ut med en uppgång, medan verkstadsbolag hittades på nedsidan.

Index stängde upp 0,1 procent på nivån 1.472. Aktier för 13,8 miljarder kronor bytte ägare under handelssessionen. Sett till veckan som helhet är OMSX30 alltjämt ned 2,5 procent, efter måndagens och tisdagens tapp.
”Börstrenden är fallande i det kortsiktiga perspektivet och jag håller en försiktig inställning till börsen kommande veckor. Vi har många tunga makrosiffror denna vecka och september brukar vara en svag månad. Under slutet av året brukar vi se starkare börsutveckling”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

”På fredag publiceras viktig jobbdata från USA som är en viktig pusselbit för USA:s penningpolitik. Dagens starka ADP-siffra skruvar förmodligen upp de inofficiella förväntningarna inför fredagens siffra”.

 

Omnämnd jobbsiffra från USA visade på en ökning av antalet sysselsatta i landets privata sektor ökat med 190.000 personer, vilket var i ungefärlig linje med förväntan.

 

Inom OMXS30 var Getinge klart bästa aktie, med en uppgång på 6,7 procent. Medicinteknikbolaget lämnade inför onsdagens kapitalmarknadsdag nya resultat- och utdelningsmål, bland annat om att ebita-resultatet ska förbättras med upp till 3 miljarder kronor till 2019.
Johan Unnerus, analytiker på Swedbank Markets, beskrev onsdagens förändringar i målbilden för de kommande åren som radikala.
”2,5-3 miljarder kronor är mycket aggressivt”, sade han i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt, men betonade samtidigt att det är en bra bit bort till 2019.
Andra vinnare i storbolagsindexet OMXS30 var MTG, som klättrade 2,3 procent efter en rekommendationshöjning från Swedbank, och huvudägaren Kinnevik som gick upp 0,9 procent.
Den aktie som hade störst del i den mindre indexuppgången var tungviktaren Nordea, som danska Jyske Bank har höjt till starkt köp. Aktien steg 0,7 procent.
Flera verkstadsbolag återfanns i botten inom OMXS30. ABB vägde tyngst i indexets negativa vågskål med en nedgång på 1,9 procent, samtidigt som Sandvik och Alfa Laval tappade 0,8 respektive 0,6 procent.

 

SKF rörde sig i motsatt riktning, med en uppgång på 0,7 procent. Affärsvärlden betecknade bolaget som köpvärt i onsdagens utgåva.

 

Tidningens andra köpråd, Thule och Sensys, steg med runt 4 respektive 9 procent, medan säljrekommenderade Orexo backade 9 procent.
Vidare på rekommendationsfronten tappade Africa Oil 5 procent, tyngd av att Nordea justerat ned sitt tips för aktien och lägre oljepriser. Banken råder numera att sälja, och räknar framöver med uppskjutna investeringsbeslut i Africa Oils projekt i Kenya.
Precise Biometrics klättrade under eftermiddagen, till en stängning på plus 5 procent, efter beskedet att bolagets produkt för fingeravtrycksigenkänning i ett samarbete med Fingerprint Cards integrerats i fyra smartphones från två nya tillverkare. Fingerprints aktie steg samtidigt 1 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1471,51
521,290
3198,86
10048,05
6083,31
1948,86
4749,98
18343,29
20934,94
1,1216
9,4699
8,4428
46,10
50,30
0,00%
-0,10%
0,32%
0,32%
0,41%
1,83%
2,46%
1,36%
-1,18%
-0,09%
0,06%
0,11%
-0,32%
-0,40%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto