Home > Morgonrapport: ”Förkortad handelsvecka med sikte mot 1400 i första hand…”

Morgonrapport: ”Förkortad handelsvecka med sikte mot 1400 i första hand…”

Vi fortsätter alltjämt att jobba med 1422 som målkurs, men utesluter inte en viss rekyl redan kring 1400. En första varningssignal tänds om 1372 underskrids. Visst finns det kortsiktiga frågetecken, men trenden är fortfarande uppåt, med högre toppar och högre bottnar i samtliga tidsperspektiv. USA har stängt idag (Memorial Day). Svenska börsen har halvdag på onsdag (börsen stänger kl 13.00) och är stängd på torsdag (Kristi Himmelsfärdsdag).

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

Starkt OMX-index är kortsiktigt ansträngt
Starkt OMX-index är kortsiktigt ansträngt

I torsdagens morgonrapport (tjänsteresa under fredag) konstaterade vi att ”Vi fortsätter att jobba med 1422 som mål, men håller hela tiden ett extra vaksamt öga mot nödutgången”. Och på det stora hela har inte den tekniska bilden förändrats nämnvärt. Medan index rör sig sakta men säkert (?) uppåt mot vår målkurs 1422 gäller det att vara väl medveten om var man har sin stopp och hur man kommer att förhålla sig till denna om marknaden gör något oväntat.

Sävliga uppgångar av detta slag understryker vikten av en ökad riskmedvetenhet.

Det är inte ovanligt att en saktmodig och osäker lunk uppåt helt oväntat ersätts av en knivskarp och tvärsäker nedgång. Vi befinner oss fortfarande i en säsongsmässigt hal period. Svenska börsen är sträckt i de kortsiktiga oscillatorerna, vilket brukar signalera att viss återhållsamhet är på sin plats. Och sammantaget skapar dessa bakomliggande variabler en delvis berättigad misstänksamhet mot den pågående uppgången, särskilt bland det mer handlarintensiva placerarkollektivet.

Börsen befinner sig högt upp, och kan visa sig känslig för yttre störningar.

En hel del kortsiktiga aktörer är ”korta”, eller funderar på att ”gå kort” (ta position för nedgång). Visst signalerar den traditionella tekniska bilden för fortsatt uppgång, men den bilden kan vara fel, och om den visar fel kan det plötsligt bli riktigt lönsamt att vara en av påtagligt få som ”ligger rätt”.

Men var vågar egentligen den modige baissaren ta en negativ position?

SP 500 satte nytt kursrekord i fredags
SP 500 satte nytt kursrekord i fredags

Det är alltid vanskligt att svara på i en marknad som trendar starkt uppåt. Vän av ordning hävdar bestämt att man inte skall gå kort när trenden pekar uppåt. Gott så! Men det kommer alltid finnas orädda pionjärer bland de som handlar ”short term” som inte är rädda att sticka ut hakan.

En möjlig nivå att gå kort i för dessa är (om vi når) kring 1400-nivån blankt. Vid 1399 når vi nämligen (tid/pris-harmoniska) 16 punkter upp från fredagens uppåtimpuls (startade vid 1383) vilket borde blidka den mest sannolika EWT-räkningen i innevarande läge. Och om vi skulle nå 1400-nivån redan under dagens handel kommer sannolikt en del motiverade säljare att kliva in där.

Förra veckans börs går till historien som en av de tråkigaste på länge.

Med en låg volatilitet, vacklande volym, en smula halvhjärtad uppåttrend och obefintlig ”daily range” (skillnad mellan högsta och lägsta för enskild dag) fortsätter marknaden att tålmodigt lunka på sakta uppåt. En del placerare noterade de kortsiktiga överköpta/sträckta modellerna och funderade på positioner för nedgång. Och för placeraren med en negativ position tilltar hettan lite mer för var dag som går. Uppenbarligen har marknaden för avsikt att höja värmen gradvis.

”Baissegrodan” skall kokas långsamt…

MTG pinnar på uppåt enligt förväntan
MTG pinnar på uppåt enligt förväntan

Den varannandagsbörs vi upplevde inom ramen för intervallet 1330-1376 var förvisso en mardröm för många swing traders, men de flesta daytraders hade fina dagar med rejäla känslostämningar och rörelser att ta rygg på intradag. Men efter brottet av motståndet vid 1376 har något hänt. Marknaden har rört sig mycket lite och många daytraders jag utbyter idéer med klagar över det påtagligt snåla marknadsklimatet på sistone.

För mycket ”market chop”, och för lite ”opportunity to shop”…

”Det är tur att det varit bra väder. Det har inte funnits några pengar att tjäna, men jag har jobbat en del på brännan i alla fall och humöret är på topp. Jag känner på mig att pengarna rullar in nästa vecka istället”, summerar en duktig skånsk daytrader den gångna veckan.

På onsdag är det halvdag för svenska börsen (stänger kl 13.00) och på torsdag har svenska börsen stängt (Kristi Himmelsfärdsdag).

Idag kan det inledningsvis bli något avvaktande eftersom både USA (Memorial Day) och London-börsen (Spring Bank Holiday) har stängt under måndagen. Men kanske kan trots allt det trista dödläget på börsen med trötta kast inom snäva intervall brytas under denna vecka. Det kommer en del intressanta makrosiffror att ta fasta på. På tisdagen kommer varaktiga varor (kl 14.30) och konsumentförväntningar (kl 16.00). På torsdag kommer nyanmälda arbetslösa, konfidensförtroende och kontrakterade husköp och på fredag kommer Michigan index och privatkonsumtionen.

En kort kommentar angående gårdagens EU-val kan vara på sin plats.

SHB går från klarhet till klarhet
SHB går från klarhet till klarhet

Vänstervindar blåser i Sverige, undantaget Sverigedemokraterna som är på stark frammarsch. Högerpopulistiska, nationalistiska och EU-fientliga vindar blåser genom Europa. En stor del i denna strukturella omfördelning av makt är naturligtvis medborgarnas missnöje med EU-projektet som helhet. UKIP:s framgång i Storbritannien får sannolikt de största effekterna för finansbranschen (och EU-bygget). Cameron tvingas nu in i viss mån in i ”trianguleringsspiralen” (mot Farage), vilket framöver kommer innebära fränare kritik mot EU, än mer resoluta besked angående kommande folkomröstning, och ett än mer robust motstånd mot alla former av finansiella transaktionsskatter.

Slutsats: Vi fortsätter alltjämt att jobba med 1422 som målkurs, men utesluter inte en viss rekyl redan kring 1400. En första varningssignal tänds om 1372 underskrids. Visst finns det kortsiktiga frågetecken, men trenden är fortfarande uppåt, med högre toppar och högre bottnar i samtliga tidsperspektiv. USA har stängt idag (Memorial Day). Svenska börsen har halvdag på onsdag (börsen stänger kl 13.00) och är stängd på torsdag (Kristi Himmelsfärdsdag).

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte dagens populära OMX-Analys skriven av Anders Haglund (kl 9.00) här på Tradingportalen!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen rörde sig måttligt på fredagen men stängde uppåt för fjärde dagen i rad. Veckan präglades av en stigande trend och avslutades på årshögsta. Sett över veckan steg OMXS30 0,7 procent. Cykliska bolag som ABB, Sandvik och Boliden gick starkt på fredagen trots en sämre svensk konjunkturbarometer än väntat, särskilt på industrisidan. Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,3 procent till 1.392 och aktier för 11,5 miljarder kronor hade bytt ägare.

Enligt Danske Banks Sverigefondförvaltare Ulric Grönvall går det att se ett mönster i veckans statistikskörd och dess effekter: Kina har för första gången på länge stått för en positiv överraskning, medan Europabilden varit något svagare än väntat. Detta utgör ”inget nytt bränsle för börsen som helhet, men det går att spåra ett litet skifte från defensiva aktier som gått starkt på slutet, som till exempel H&M, Telia Sonera och Swedish Match, till cykliska aktier med kopplingar till råvaruindustrin, som exempelvis Boliden, Sandvik och SSAB”, skrev Ulric Grönvall i e-post till Nyhetsbyrån Direkt.

Utanför detta mönster, som beskrev fredagens rörelser med nedgångar i bland annat H&M och uppgångar i cykliska aktier, backade Atlas Copco 0,8 procent sedan Evli Bank sänkt rekommendationen från köp till öka. ”Det är inte mer dramatiskt än att kursen har stigit, och för att sätta köp måste det vara en 15-procentig uppsida mellan kurs och vår riktkurs”, sade Evli-analytikern Elina Riutta till Direkt.

EQT har halverat sitt innehav i Sanitec till 20 från 40 procent. Det skedde till kursen 84 kronor mellan torsdags- och fredagshandeln och utförsäljningen pressade aktien som backade 4,0 procent.

Försäljningen i Sanitec skedde strax innan inlåsningsklausulen löpte ut, något som EQT:s Caspar Callerström motiverade med att en kvartalsrapport nyss har publicerats – hade EQT hållit sig till sin inlåsningsperiod hade EQT hunnit skaffa sig ett informationsövertag.

Cassandra Oils företrädesemission på 22 miljoner kronor är fullt garanterad och pengarna ska finansiera starten av bolagets första anläggning i Irak. Aktien rusade 16,3 procent. Africa Oil föll däremot 2,1 procent. En borrning i Etiopien lyckades inte infria förväntningarna om en ny oljebassängfyndighet, utan indikerade enbart en mindre mängd gas.

Trots att det europeiska läkemedelsverket EMA upprepade sin negativa rekommendation för Active Biotechs och Tevas MS-kandidat laquinimod på fredagen lyfte en hoppingivande formulering från EMA aktien på eftermiddagen. En anonym analytiker förklarar för Direkt att formuleringen om att den ökade cancerrisken hos djur är acceptabel om man kan bekräfta effekten om minskad funktionsnedsättning, en så kallad sekundär målsättning, är positiv.

Analytikern pekar på att om den pågående amerikanska fas 3-studien för laquinimod, där resultat väntas 2016, skulle visa positiva resultat skulle det även kunna ge stöd för dess europeiska framtid. Som mest föll Active Biotech-aktien 16 procent på fredagen, men vid stängning var nedgången bara 0,6 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
AKTIETORGET
– Conpharm, Parans, True Heading (ändrat datum från 22/5)
ÖVRIGA NORDEN
– Songa Offshore, BW Offshore (kl 7.30)

STÄMMOR
– Amasten Holding (extra), Aqeri, Kancera, Kilimanjaro Gold Holding, Polyplank (ändrat datum från 15/5)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Dome Energy: första dag för handel på First North efter flytt från Aktietorget

EXKLUSIVE UTDELNING
– SBC (första dag för handel exklusive rätt till inlösenaktier), Skånska Energi (2:80 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna stängda (Memorial Day)
– Londonbörsen helgstängd (Spring Bank Holiday)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: GfK konsumentförtroende juni kl 8.00
– SCB: PPI april kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel april kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45

CENTRALBANKER
– RB: publicerar uppföljningsstudie efter bankens Stiborrekommendationer kl 10.30
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– Storbritannien: Helgstängt
– USA: Helgstängt, Memorial Day

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto