Home > Morgonrapport: Förnyad köpstyrka eller tillfällig utskakning?!?

Morgonrapport: Förnyad köpstyrka eller tillfällig utskakning?!?

Kvartalens sista handelsdag stängde svagt på plus. Fredagens handel avslutade med en uppgång på +0.24% till 1587.6 punkter för storbolagsindexet OMXS30. Omsättningen uppgick till 16 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, när vinnaren Electrolux steg +2.68%, och förloraren Sagax föll -2.67%. Amerikanska börserna stängde svagt minus på fredagen, däribland S&P 500 som avslutade -0.23% till 2362.7 punkter. Asien inleder det nya kvartalet, och månadens första handelsdag på svagt plus, men oljan som steg i slutet av föregående vecka backar något svagt under natten, men handlas fortfarande ovanför 53 dollar.

Dagens fokus:

 • Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin mars kl 8.30
 • USA: ISM industri-PMI mars kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 lyckades vända tongångarna på fredagen efter den inledningsvisa handeln på minus. Men en stängning svagt på plus, räcker inte för att inleda det nya kvartalet och månadens första handelsdag på plus. Ledande terminer pekar på en öppning svagt på minus, men visst hopp finns…

Ledande terminer pekar denna morgon på en öppning strax under nollan, vilket innebär att med ett par timmar kvar tills handeln öppnar så är det 1587 punkter som står i fokus.

Att vi stängde på fredagen strax under 1588 punkter efter kortfattad handel strax ovanför, bekräftar motståndsnivån än en gång.

Svårigheter att etablera sig över både 1588, 1594 punkter är uppenbar, och håller oss tillbaka för att utmana 1600 punkter på nytt.

Även om vi förväntar inleda dagens handel, första handelsdagen i april, och kvartalets första handelsdag i negativt territorium finns det hopp.

Asien uppvisar ett mindre positivt humör denna morgon, med mindre uppgångar.

Den amerikanska S&P 500 terminen visar tecken på bättre tongångar, allt närmre vi kommer börsöppningen, vilket kan komma att innebära att vi får en något bättre öppning än väntat.

Morgonrapport: Förnyad köpstyrka eller tillfällig utskakning?!?

Skulle det bli så att vi öppnar över 1588 punkter och finner styrka, ser vi en resa under dagen upp till nästa motståndsnivå 1594 punkter, redan under förmiddagen.

Detta skulle i sin tur mycket väl kunna få stöd från amerikansk handel, om öppning sker i positiva tongångar.

Om det utkristalliserar sig väl, ja då finns det goda chanser att vi kan komma utmana 1600 punkter början av veckan.

Skulle vi däremot fortsätta söderut under förmiddagen håller vi extra koll på 1582 punkter, och såvida vi inte får någon styrka utifrån volym räknar vi inte med att 1560 punkter kommer att utmanas idag.

Att vi sett ett mer negativt skifte med större säljstyrka, och fått en viss törn, fick i fredags något högre stöd från köpare, dock ej lika starkt som på torsdagen press från säljare.

Veckan som helhet bröt två veckors handel med dominans från säljare i volymflödet, och månaden som helhet fick en stark köpvolym.

Nio månaders handel i rad på plus i bagaget, är frågan om vi har mer att ge… Kortsiktigt närmar vi oss nu överköpt, och vi har utmanat 1560 punkter några tillfällen senaste veckorna.

Innebär detta underliggande styrka eller tillfällig utskakning på uppsidan? Vi låter priset styra utvecklingen, och följer orderflödet längst vägen, upp som ned.

Men så länge som vi inte har signifikant volym vid närmande eller utmanande av 1560 punkter, bibehåller vi ett positivt sentiment överlag.

Vi har ingen signifikant makro under dagen som väntas ge ökad volatilitet, och därmed ser vi en något lugnare utveckling under måndagen.

Inför dagens handel innehar vi motståndsnivåer vid 1588, 1594 följt av 1600 punkter.

Stödnivåer återfinns vid 1582 följt av 1560 och 1540 punkter.

Dagens makroagenda inleder dagen med inköpschefsindex industrin mars kl 08.30.

Väntas ha sjunkit ytterligare något till 60,0 i mars.

I februari sjönk indexet från 62,0 till 60,9 och prickade därmed förväntningarna enligt SME Direkt.

Silf/Swedbank noterade då att läget för industrin var ”mycket starkt”. Delindexen för produktion och sysselsättning bidrog visserligen till att dra ned PMI-total i februari, men alla delindex förutom lager noterades ändå på nivåer överstigande 59,0.

Under eftermiddagen får vi även ISM industri-PMI marssiffror från USA.

Indexet steg till 57,7 i februari från 56,0 i januari, bättre än väntade 56,2, med stöd främst från stigande orderindex (65,1 jmf 60,4 i jan). Prognoserna pekar nu mot att index ska ha sjunkit tillbaka till 57,0 i mars.

Ekonomerna på Credit Suisse New York är mer positiva och tror att indexet har stigit till 58,5. Det skulle innebära sjunde månaden i rad med stigande index och den högsta nivån sedan april 2011.

H&M en våt filt för andra dagen i rad.

Utmanar torsdagens dagslägsta, tillika 2007 årshögsta på allvar.

Indextunga H&M faller för andra dagen i rad när säljarna kvarstår i bilden.

Nedgången innebär att bolaget är tillbaka och utmanar viktig nyckelnivå.

Vid omkring 224 kronor innehar vi en tung stödnivå, tillika 2007 årshögsta och prisnivån upplevde stort intresse och volym mellan 2009 fram till 2013, innan utbrott på uppsidan gav en notering tydligt över 300 kronor.

Nedgången på torsdagen stod bolagets rapport för, där högre lagernivåer än väntat och risk för reabehov tog över ett bättre resultat än väntat. Swedbank lyfte fram bland annat oro kring tillväxt, lagernivåerna och kassan.

Efter torsdagens nedgång står bränsle till nedgången nedjusterade riktkurser.

Vi finner nu Swedbank på 275 kronor, JP Morgan 200 kronor, Credit Suisse 200 kronor, Carnegie 200 kronor samt Deutsche Bank på 205 kronor, men även Evercore på 180 kronor.

H&M en våt filt för andra dagen i rad. Utmanar torsdagens dagslägsta, tillika 2007 årshögsta på allvar.

Är det dags för utbrott i Telia?!?

Trots nedgång på fredagen råder positiva tongångar efter utmanande av tung motståndsnivå…

Telia fick efter en sur inledning av året förnyad styrka i februari.

Köpstyrkan har inneburit att aktien klivit över 37 kronor, och på torsdagen utmanades tung motståndsnivå vid 37.50 kronor för tredje gången i rad, efter tidigare nedgång i slutet av 2016.

Att vi trots fredagens nedgång bibehåller mark över MA 200, signalerar positivitet, och öppnar upp för ett potentiellt utbrott för en resa vidare upp emot 39.50 kronor.

Extra skjuts kom i veckan när det framgick i ett pressmeddelande att bolaget har emitterat hybridobligationer med ett totalt värde på omkring 15 miljarder kronor, där lånebeloppet skall användas till att återfinansiera existerande skuld.

”Anledningen till att addera ytterligare ett instrument till vår kapitalstruktur är för att bibehålla en finansiell flexibilitet i balansräkningen och stötta ambitionen om en solid kreditvärdering mellan A- och BBB+”, skrev Telia.

Är det dags för utbrott i Telia?!? Trots nedgång på fredagen råder...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: industri-PMI (def) mars kl 1.30
 • Kina: Caixin industri-PMI mars kl 3.45
 • Indien: Nikkei industri-PMI mars kl 7.00
 • Ryssland: Markit industri-PMI mars kl 7.00
 • Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin mars kl 8.30
 • Norge: industri-PMI mars kl 9.00
 • Spanien: Markit industri-PMI mars kl 9.15
 • Frankrike: Markit industri-PMI (def) mars kl 9.50
 • Tyskland: Markit industri-PMI (def) mars kl 9.55
 • EMU: Markit industri-PMI (def) mars kl 10.00
 • Storbritannien: Markit industri-PMI mars kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: PPI februari kl 11.00
 • EMU: arbetslöshet februari kl 11.00
 • Brasilien: Markit industri-PMI mars kl 14.00
 • USA: Markit industri-PMI (def) mars kl 15.45
 • USA: ISM industri-PMI mars kl 16.00
 • USA: bygginvesteringar februari kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tillbringade huvuddelen av fredagen på negativ mark. Men med ett inte helt ovanligt rörelsemönster för att vara den sista handelsdagen i ett kvartal förändrades bilden och under den sista handelstimmen piggnade index till för att avsluta på plus.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 avancerat med 0,2 procent till nivån 1.588. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på drygt 16 miljarder kronor.

De ledande börserna på kontinenten visade på en blandad bild där Frankfurt och Paris noterades 0,4 procent upp medan London var ner med ungefär lika mycket.

Det första kvartalet läggs till handlingarna med ett positivt börsfacit där OMXS30 sedan årsskiftet tagit sig upp med 4,6 procent.

Fredagens storbolagslista toppades av Electrolux utan några synbara bolagsnyheter med en uppgång på 2,7 procent. Därmed handlas vitvarujättens aktie på den högsta nivån sedan årsskiftet 2015/2016.

Även Ericsson låg högt upp med 2 procents avancemang. Därmed avslutar telekomaktien veckan på plus efter att med god marginal tagit igen den kurssättning som följde på tisdagens besked om nedskrivningar och avsättningar för kundkontrakt.

H&M tog igen delar av torsdagens rapportdrivna fall på 4 procent. En rad analyshus har sänkt riktkursen för modejätten, men aktie var 0,6 procent upp. Sedan årsskiftet noteras dock klädjätten ungefär 10 procent ner.

Swedbank backade 6 procent, eller 13:30 kronor. Aktien handlades dock utan rätt till utdelning om 13:20 kronor. Med utdelningen i minnet placerade sig Swedbank ändå sämre jämfört med sina övriga sektorkollegor som alla noterades kring 0,6 procent upp.

Råvarupriserna rörde sig nedåt med klart lägre terminsnoteringar för basmetallerna och en mer marginell nedgång för oljan. Brenten tappade kring 0,5 procent efter att tidigare i veckan på kort tid tagit sig upp från 50-dollarsnivån till 53 dollar per fat.

Lundin Petroleum var 1,3 procent ner och Boliden noterades 2,2 procent lägre. Lundin Mining tappade 1,7 procent.

Gamblingsektorn var i fokus sedan spellicensutredningens förslag visat, i linje med det som läckt ut tidigare i veckan, att skatten på spelöverskottet föreslås bli 18 procent. Cherry, Kambi och Leo Vegas var upp mellan 2 och 5 procent.

Uppgången i Betsson kom av sig något efter att bolaget meddelat en ny utdelningspolicy. Betsson ska framöver dela ut upp till 50 procent av koncernens resultat, att jämföra med tidigare policy om 75 procent. Aktien, som ett tag var 4 procent ner, avslutade på +0,8 procent.

Bland mindre bolag lyfte bränslecellsbolaget Powercell hela 37 procent sedan det aviserat en order värd över 200 miljoner kronor från kinesiska Wuhan Tiger Fuel Cell Vehicle.

Handel i omsorgsbolaget Ambea inleddes på fredagen och aktien stängde till 82:50 kronor. Börsnoteringserbjudandet övertecknades kraftigt till kursen 75 kronor per aktie.

Mips, verksamt inom hjälmbaserad säkerhet, backade 2,4 procent. Bolaget handlas till en skyhög värdering efter börsnoteringen på Smallcap-listan den 23:e mars, anser DI.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1587.63
3500.93
12312.87
7322.92
2362.72
20663.22
5911.74
18941.87
24178.44
1.07
9.56
8.95
50.51
53.37
0.24%
0.56%
0.46%
-0.63%
-0.23%
-0.31%
-0.04%
0.17%
0.28%
0.14%
-0.10%
-0.04%
-0.18%
-0.30%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.