Home > Morgonrapport: Förnyad kraft väntas efter rekyl.

Morgonrapport: Förnyad kraft väntas efter rekyl.

Stockholmsbörsen fick äntligen den rekyl vi väntat på under veckan, och storbolagsindexet OMXS30 föll hela -1.16% till 1570 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 17 miljarder, och fredagens vinnare blev Com Hem som steg +1.17%, medan den stora förloraren blev indextunga H&M som backade hela -3.09% och stod som dragkraft söderut. NGM-börsen omsatte under fredagen 306 miljoner kronor när dagens vinnare ExeoTech Invest steg +28.57%, och LC-Tec Holding föll -38.05%. Amerikanska börserna stängde på fredagen svagt plus, medan efter nattens handel inleder Asien veckan på minus. Brent oljan fortsätter att handlas till strax över 56 dollar, och inväntar fortfarande en divergens.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Africa Oil (efter kl 22)
 • SCB: hushållsutlåning januari kl 9.30
 • EMU: konjunkturbarometer februari kl 11.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Äntligen kom den efterfrågade rekylen, som på fredagen stängde vid 1570 punkter. Då vi nu tydligt lämnat ett överköpt territorium bakom oss, pekar ledande terminer på en inledningsvis positiv börsöppning denna måndag.

Efter fredagens handel har storbolagsindexet OMXS30 nu tydligt lämnat ett överköpt scenario, och fick därmed den efterfrågade rekylen som vi lyft fram för att få nya krafttag till vidare uppgång.

Ledande svenska terminer pekar på en inledningsvis öppning omkring 1577 punkter denna måndag.

Detta innebär att det är nya krafttag som förväntas inleda veckan med en uppgång för utmaning av tidigare årshögsta samt 1600 punkter.

Morgonrapport: Förnyad kraft väntas efter rekyl.

Vi sänkte prognosen i mitten av föregående vecka, och lyfte istället fram utmanande av 1600 punkter i början av innevarande vecka.

Eftersom vi inte fick den rekyl vi väntat oss i mitten av föregående vecka, gav fredagens nedgång helt enkelt den sista pusselbiten som krävdes för att få ett förnyat sentiment.

Det var dock breda nedgångar som stod i fokus, med indextunga H&M som föll över tre procent.

Vi fick en kraftig nedgång med hög omsättning, men precis som vi lyfter fram i vår veckovisa OMXS30 analys på måndagar, väntar vi oss något högre omsättning under en nedgångsdag för att ifrågasätta vår förväntade vidare uppgång.

Därmed kvarstår vårt sikte mot 1650 punkter framöver, men samtidigt behöver vi se ett allvarligt utmanande av 1600 punkter innevarande vecka för att inte rubba denna tro utifrån ett kortsiktigt perspektiv.

Amerikanska ledande terminer noteras efter nattens handel på svagt plus, vilket ofta brukar bekräfta den inledningsvisa indikationen, således kan vi mycket väl komma att öppna något högre för att utmana vårt motstånd 1580 punkter sedan tidigare.

Vi håller alltså koll på 1580 punkter på måndagen, samt därefter årshögsta omkring 1594 punkter.

Eftersom vi aldrig utmanade, eller bröt vårt tunga stöd vid 1560 skapar detta positivitet, men om tongångarna skulle vända och bryta denna prisnivå, ja då får vi ta oss en mindre tankeställare om vi verkligen kommer kunna uppnå 1600 punkter innevarande vecka.

Därmed inför måndagens handel innehar vi motstånd vid 1580, 1594 samt 1600 punkter.

Kortsiktigt innehar vi 1570 punkter som stöd, som noterade hög handelsaktivitet på fredagen, följt av 1560 och 1540 punkter.

Dagens makroagenda inleder veckan i lugnare former.

Redan en halvtimme efter börsöppning kl 09.30, får vi siffror från SCB gällande hushållsutlåning i januari.

Bankernas utlåning till hushållen väntas ha ökat med 7,1% i januari jämfört med samma månad i fjol. Det skulle innebära en fortsatt dämpning av ökningstakten jämfört med 7,2% i december.

Tillväxttakten i utlåningen har dämpats under de senaste månaderna efter en topp på 7,8% i maj i fjol som innebar den högsta takten sedan december 2010.

Under förmiddagen får vi även konjunkturbarometer februari inom EMU kl 11.00.

Sentimentet har stigit successivt det senaste halvåret, och den breda barometerindikatorn väntas ha stigit ytterligare något till 108,0. Preliminära PMI för februari steg till 56,0, vilket om det håller i sig signalerar en BNP-tillväxt på 0,6 procent (q/q) första kvartalet, upp från 0,4 % fjärde kvartalet.

Etablering över motstånd sprider positivitet till en stucken Getinge…

Återhämtning efter tidigare nedgång på rapport lyfter humöret.

Getinge handlas för tredje dagen i rad över tekniska nyckelnivån kring 147 kronor. Med en etablering över 100 dagars glidande medelvärde på torsdagen fortsätter aktien att handlas till positiva tongångar på fredagen.

En kraftig nedgång fick stå i fokus, i samband med tidigare delårsrapport i slutet av januari, som vid tillfället redovisade Getinge ett ebita-resultat före engångsposter på 1.970 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2016, under väntade 2.104 miljoner kronor enligt en sammanställning av SME Direkt.

I samband med rapporten framgick det i pressmeddelandet att man ser ”försiktigt positivt” när det gäller den organiska omsättningstillväxten.

Bolagets aktie kan förhoppningsvis få ytterligare positivitet, när den nye vdn Mattias Perjos tillträder den 27 mars.

Aktien har stigit +2.26 procent sedan årsskiftet, vilket dock innebär -20.15% sedan ett år tillbaka.

Etablering över motstånd sprider positivitet till en stucken Getinge... Återhämtning efter tidigare nedgång på rapport lyfter...

Sura tongångar råder när SSAB faller för tredje dagen i rad.

Utmanar 50 dagars glidande medelvärde på allvar…

SSAB faller kraftigt med -2.5 procent på fredagen, och utmanar därmed MA 50 på allvar.

Trots nedgång innehar vi två underliggande stödlinjer, där hög handelsaktivitet tidigare upplevts, vilket innebär att vi räknar med att köpare bör uppenbaras och åtminstone ge visst motstånd till vidare nedgång.

De sura tongångarna initierades i samband med delårsrapport den 15 februari, då bolagets aktie föll med fyra procent på rapportbesvikelse.

Rörelseresultatet kom då in kraftigt under väntade 230 miljoner kronor, med 107 miljoner kronor, och enligt förväntningarna föreslogs heller ej någon utdelning.

Produktionshaveriet i Oxelösund stod i fokus, samtidigt som det framgick under rapportdagen att bolagets vd såg rätt positivt när han blickar framåt. Han lyfte fram bland annat en god efterfrågan samt de högre stålpriserna.

Sura tongångar råder när SSAB faller för tredje dagen i rad.

Har gruvbolagen nått en vändpunkt?!?

Den sura utvecklingen senaste månaden sätter sina spår, efter tidigare urstarka positiva trend.

Ger en av världens största gruvbolag förhandsvisning på vad som komma skall genom sin etablering under MA 50?!?

Har gruvbolagen nått en vändpunkt?!? Den sura utvecklingen senaste månaden sätter sina spår, efter tidigare...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • B3IT (kl 8.00), Africa Oil (efter kl 22)

Makrostatistik

 • Spanien: KPI januari kl 9.00
 • SCB: hushållsutlåning januari kl 9.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: företagsklimat februari kl 11.00
 • EMU: konjunkturbarometer februari kl 11.00
 • USA: order varaktiga varor (prel) januari kl 14.30
 • USA: kontrakterade husköp januari kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade i paritet med stora börser i Europa i slutet av en vecka med vinsthemtagningar efter en period då många bolag presenterat bokslut över analytikernas förväntningar.

Konjunkturinstitutets sammanfattande barometerindikatorn kom in på starka 111,6 för februari, i linje med förväntningarna.

På börsen var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,1 procent till nivån 1.570 vid stängning. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 17 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder från börsjätten och småspararfavoriten H&M som handlades 3,1 procent lägre för dagen.

Svagaste sektor var fortsatt råvaror. Boliden backade 2,2 procent. Guldpriset steg, men guldproducenten Semafo föll när USA-börserna öppnade och stängde 2,3 procent lägre.

Ericsson bröt under torsdagen en positiv tvåveckorstrend och var 1 procent ned på fredagen. Valberedningen föreslår Telenors tidigare vd Jon Fredrik Baksaas, Autolivs vd Jan Carlson och ABB:s avgående finanschef Eric Elzvik som nya ledamöter i styrelsen.

Storägaren Apax har sålt hela sitt innehav i Capio, nästan 15,2 miljoner aktier, i en så kallad placing. Försäljningen gjordes till en rabatt på 6,9 procent mot torsdagens stängning. Capio var ned 5,6 procent i fredagens handel.

Com Hem fick en höjd riktkurs från RBC och stretade upp 1,2 procent.

Spelbolaget Kindred säger till tidningen Børsen att det är berett att köpa Danske Licens Spil från den danska staten för 3-4 miljarder danska kronor. Men den tidigare privatiseringssugna högerregeringen tvekar. Aktien var ned 0,3 procent.

Invisio rapporterade klart stigande resultat och föreslår för första gången utdelning. Aktien vek dock tillbaka 2 procent.

D Carnegie växte förvaltningsresultatet till 52 miljoner kronor från 48 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Ingen utdelning föreslås. Aktien backade 1 procent.

Magnolia Bostad rapporterade ett lägre resultat i kvartalet men föreslår en klart högre utdelning. Marknaden gillade inte vad den såg och handlade ned aktien 6 procent.

Dist IT på First North redovisade ett förbättrat resultat. Den ordinarie utdelningen föreslås höjd till 1:75 kronor per aktie från 1:60 och en extrautdelning på 1:00 kronor föreslås också. Aktien steg 3 procent.

VA Automotive förbättrade resultatet och spådde förbättrad lönsamhet 2017. Aktien backade dock 11 procent.

Hajpade MyFC rapporterade krympande förluster. Den order som bolaget erhållit från Telling Communications i Kina ”planeras att börja levereras under första kvartalet 2017”, uppgav bolaget. Aktien steg 7 procent.

Även en annan favorit bland många, Imint på Aktietorget, rapporterade fortsatta om än sjunkande förluster. Omsättningen uppgick till 1,7 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2016. Aktien stängde oförändrad.

Tungoljebolaget Black Pearl tappade 3 procent efter att ha redovisat ett mindre minusresultat för det fjärde kvartalet. Genomsnittsproduktionen blev 10.479 fat per dag. För 2017 spår Black Pearl en produktion på 11.000 fat per dag.

Jefferies sänkte sin rekommendation för Swedbank till behåll från köp. Swedbank var ned 1,5 procent, i nivå med SHB och dubbelt så mycket som Nordea och SEB.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1569.86
3304.09
11804.03
7243.7
2367.34
20821.76
5845.31
19127.86
23920.61
1.06
9.55
9.03
54.34
56.67
-1.16%
-0.90%
-1.20%
-0.38%
0.15%
0.05%
0.17%
-0.81%
-0.19%
0.15%
0.02%
-0.07%
0.65%
0.64%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.