Home > Morgonrapport: Försäljningssiffror från H&M och räntebesked från BOE i fokus. OMXS30 förväntas öppna strax över 1400 punkter.

Morgonrapport: Försäljningssiffror från H&M och räntebesked från BOE i fokus. OMXS30 förväntas öppna strax över 1400 punkter.

Stockholmsbörsen stängde strax under nollan på onsdagen, efter att stora delar av dagen handlas till plus. Storbolaget OMXS30 avslutade dagen -0.06% till 1410 punkter. Omsättningen uppgick till drygt 16 miljarder kronor på onsdagen när vinnaren blev SAAB(+2.99%), och förloraren blev Ratos(-3.13%). NGM-börsen omsatte på onsdagen 286.2 miljoner kronor då vinnaren blev Free2Move Holding(+15.79%), samt när Ascenditur(-6.49%) blev dagens förlorare. USA upplevde en liknande rörelse under dagen likt svenska börsen, och stängde även här -0.06% för storbolagsindexet S&P 500. Idag och på fredag håller Kina stängt pga. Mid-autumn Festival, men Nikkei 225 noteras för närvarande till -1.25%. Oljan föll under gårdagen men har under nattens handel återhämtat sig något, och noteras just nu till 46.09 dollar.

Dagens fokus:

 • H&M: presenterar försäljningssiffror för augusti kl 8.00
 • SCB: arbetslöshet augusti kl 9.30
 • BOE: räntebesked kl 13.00
 • USA: detaljhandel augusti kl 14.30
 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande augusti kl 15.15
 • Kinabörserna helgstängda pga Mid-autumn Festival

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsen tappade momentum på onsdagen och backade tillbaka strax under nollan senare delen av dagens handel, efter att tidigt på morgonen noteras kring dagshögsta 1418 punkter.

Likt tidigare dagar upplevde vi svårigheter kring 1410 punkter, vilket även blev den prisnivå som upplevde störst volym på onsdagen.

En viss korrelation mot oljan uppstod på onsdagen igen, då både svenska och amerikanska börser kom av sig.

Oljan har återhämtat sig något under nattens handel, och noteras för närvarande strax över 46 dollar.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntar vi en negativ börsöppning, då vi ser en indikation på öppning kring 1403 punkter, utifrån terminsmarknaden denna morgon.

Oviljan att fortsätta kliva över 1423 punkter som vi lyfte i onsdagens morgonrapport, indikerar att vi med allt större sannolikhet rent statistiskt kommer bryta oss under 1400 punkter för ett eventuellt kortfattat återbesök kring 1380 punkter.

Kanske får vi uppleva en kortfattad notering så surt som inom det tidigare handelsintervallet mellan 1330 – 1380 som upplevts tidigare i år…

Vi får helt enkelt invänta en utkristallisering, då vi mycket väl kan få uppleva en handel som balanseras kring vår sentimentala heltalsnivå 1400 punkter.

För att minska pessimismen så behöver vi initialt finna stöd tillbaka över 1410 punkter, men framförallt 1423 punkter för att minska den risk för nedsida som finns kortsiktigt just nu.

Långsiktigt tror vi fortfarande att vi är på väg emot 1500 punkter, men vi upplever just nu en kraftsamlingsfas och viss osäkerhet för tillfället.

En av morgonens stora händelser är som vi skrev om i gårdagens morgonrapport försäljningssiffror från H&M redan kl 8.00, och det blir intressant om H&M kan överraska med bättre siffor än väntat för tredje gången i rad.

Vi har idag en fullspäckad makroagenda, och redan strax efter börsöppning får vi arbetslöshetssiffror som spås ha sjunkit till 6.8% i augusti, från tidigare 7.0% i juli.

Under förmiddagen får vi även brittiska detaljhandelssiffror där vi efter tidigare överraskande starka siffror i juli väntar en nedgång i augusti till 0.4% jämfört med juli.

Efter stimulanspaketet som Bank of England aviserade i augusti har den brittiska ekonomin gått lite bättre än väntat, och precis som Sveriges Riksbank och Europeiska Centralbanken lämnade räntorna oförändrade föregående vecka, förväntas idag Bank of England komma med oförändrat räntebesked.

Amerikanskt makro får vi under dagen även här detaljhandelsiffror förväntas fordonförsäljning i augusti pressa siffrorna något, och förväntas oförändrad siffra trots att en del av försäljning ökat med 0.4 procent.

Strax före amerikansk börsöppning får vi industriproduktion med kapacitetsutnyttjande för augusti, där analytiker väntar sig en viss nedgång.

En av onsdagens stora händelser under morgonen var att SEB inleder bevakning av Fingerprint Cards på onsdagen.

SEB förväntar sig en initial uppgång på 46%, men ser samtidigt ett mycket positivt alternativt scenario.

Bolagets aktie steg inledningsvis +3.8% på onsdagen, men avslutade dagen på +1.65%.

SEB Equities inledde alltså bevakning av Fingerprint Cards på onsdagen, och lämnar samtidigt en köprekommendation, samtidigt som man sätter riktkursen på 150 kronor.

Samtidigt lyfter man ett alternativt positivt scenario som skulle innebära en uppgång till hela 240 kronor, men lyfter samtidigt att ett negativt scenario skulle istället innebära en nedgång till 60 kronor.

Fingerprints tekniska försprång och starka ställning hos kunder, är bakgrunden till den ytterst positiva förväntningen på bolagets aktie från SEB.

SEB spår även en genomsnittlig årlig intäktstillväxt på 20 procent för Fingerprint under 2016 – 2018, trots att försäljningspriset per sensor förväntas falla, samtidigt som bolagets marknadsandel bland smartphonesegmentet även spås falla från dagens 62% till 32% år 2020.

Fingerprint Cards (dagsdiagram)

Volvo på väg mot årshögsta? Är det äntligen dags att kliva över 100 kronor?!?

Så lät rubriken när vi på onsdagen tog en titt på bolagets aktie.

För drygt en vecka sedan kom rykten om att en kinesisk aktör lämnat ett bud på Volvos bussenhet, enligt italienska tidningen II Sole 24 Ore. Volvo själva ville varken kommentera eller dementera uppgifterna.

Som vi tidigare rapporterat så har Volvo under året sett över möjligheterna till en försäljning av bussenheten, enligt nyhetstjänsten Merger Markets.

Volvo har även sett över olika alternativ, där bland annat en eventuell börsnotering finns med på kartan. Volvos bussenhet anses vara attraktiv för just kinesiska tillverkare, där Zhengzhou Yutong Bus nämnts tidigare som en potentiell köpare.

Aktien har nu tagit allt närmre kliv sin årshögsta notering, som även är en svårslagen motståndsnivå sedan tidigare.

I vårt diagram kan vi se att vi sedan sex år tillbaka har upplevt svårigheter kring denna nivå, och skulle ett utbrott komma så ger detta positiva signaler till framtida prisutveckling.

Volvo (dagsdiagram)

Är det dags för tyska Bayer att återta dominansen? Bolaget köper Monsanto för 66 miljarder dollar.

Den tyska kemifirman Bayer köpte på onsdagen jordbruksjätten Monsanto, i kontant betalning för 128 dollar per aktie till en 44% premie och ett totalt värde av 66 miljarder dollar.

Affären med uppköpet av jordbruksjätten Monsanto förväntas vara avklarad slutet av 2017.

Bayer steg inledningsvis +2.5% på onsdagen efter nyheten, samtidigt som Monsanto steg +0.4%.

På tisdagen rapporterade Bloomberg News att Bayer höjt sitt bud på Monsanto till 129 dollar per aktie, vilket innebär att den fyra månader långa förhandlingen äntligen tagit slut, och att förhandlingarna in i det sista innebar ett pris per aktie på 128 dollar.

Tidigare i september rapporterades att Bayer kunde tänka sig att betala upp emot 127.50 dollar, till ett värde av 56 miljarder dollar, då tidigare bud på 125 dollar per aktie avvisades från Monsanto.

Förvärvet innebär det största internationella förvärvet av ett tyskt bolag på 18 år.

Bayer Monsanto (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Next, Oracle (efter USA-börsernas stängning)

Makrostatistik

 • Australien: arbetslöshet augusti kl 3.30
 • Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
 • Finland: BNP-indikator juli kl 8.00
 • Österrike: KPI augusti kl 9.00
 • SCB: arbetslöshet augusti kl 9.30
 • Storbritannien: detaljhandel augusti kl 10.30
 • EMU: handelsbalans juli kl 11.00
 • EMU: KPI (def) augusti kl 11.00
 • USA: bytesbalans 2 kv kl 14.30
 • USA: detaljhandel augusti kl 14.30
 • USA: antalet nya arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
 • USA: Philadelphia Fed Index september kl 14.30
 • USA: PPI augusti kl 14.30
 • USA: Empire manufacturing september kl 14.30
 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande augusti kl 15.15
 • USA: lager osålda varor juli kl 16.00

Övrigt

 • H&M: presenterar försäljningssiffror för augusti kl 8.00
 • BOE: räntebesked kl 13.00
 • Riksdagen: statsminister Stefan Löfven i EU-nämnden inför EU-toppmötet i Bratislava kl 13.30
 • Riksdagen: frågestund kl 14.00
 • Kinabörserna helgstängda pga Mid-autumn Festival

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades på onsdagen i ett smalt spann kring nollstrecket. En på förmiddagen milt positiv utveckling förbyttes efter lunch i något mer dämpade toner.

Fingerprint Cards noterades på plus i spåren av en färsk köprekommendation och Haldex steg ytterligare sedan budstriden om bolaget tagit ny fart. Placeringar i Capio och Nordax gav negativa avtryck i aktiekurserna

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,1 procent till noteringen 1.409,0. Omsättningen uppgick till knappt 16 miljarder kronor, varav cirka 1,7 miljarder kronor kom från de två placeringarna och ett antal inbördes storaffärer rapporterades.

Högst upp i storbolagsindexet låg Fingerprint Cards med en uppgång på 1,7 procent till 104:60 kronor, efter att som högst ha nått 108:60 kronor. SEB menar enligt i en ny analys att man inte kan avfärda biometribolaget som ett ”one hit wonder” och ger aktien en köprekommendation med riktkursen 150 kronor.

”Tystnad är bra, det betyder att vi går helt enligt våra planer. Allt det vi sade i kvartal två gäller”, sade vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt apropå en rapport som cirkulerat där researchföretaget OTR Global flaggat för förlorade marknadsandelar i Kina.

Bland dagens vinnare märktes också verkstadsbolag som Atlas Copco, Sandvik och Assa Abloy.

Basmetallerna, inte minst koppar, steg rejält efter tisdagens stabila makrodata från Kina och tilltagande förhoppningar om en senarelagd räntehöjning i USA.

I den europeiska tidszonen var råvarusektorn i topp. I Stockholm avancerade Boliden 1 procent och guldgrävaren Semafo nästan 5 procent. Den senare ska återuppta utvecklingen av Wona North vid Mana-gruvan i Burkina Faso. Mot trenden gick Lundin Mining, med en nedgång på 1 procent. I London klättrade flera av världens största gruvbolag i storleksordningen 2-3 procent.

Bland de svagare korten i storbolagsindexet märktes SSAB, Ericsson och Nokia. SKF noterade en nedgång på 1,1 procent efter en rekommendationssänkning signerad Morgan Stanley.

Fordonsunderleverantören Haldex steg ytterligare nästan 4 kronor till 118:50 kronor, sedan ZF Friedrichshafen höjt sitt bud på bolaget till 110 kronor per aktie, samma nivå som den likaledes tyska kollegan Knorr-Bremse redan bjudit. Styrelsen i Haldex föredrar dock ZF, som anses få mindre problem med konkurrensmyndigheterna än Knorr. Fortsättning följer.

Även Saab lyfte, upp 3 procent, efter tisdagens lansering av skolflygplanet T-X, som Saab bygger med Boeing. Förhoppningen är att få en order på 350 flygplan från USA:s flygvapen, och sedan ytterligare beställningar från andra länder.

Capio och Nordax backade nästan 6 respektive knappt 3 procent sedan bolagens storägare, i båda fallen riskkapitalbolag, sålt aktier genom så kallade placeringar på tisdagskvällen.

Bland mindre bolag rasade drönarbolaget Cybaero 27 procent till 5:90 kronor efter besked om en företrädesemission till kursen 4 kronor.

B3IT steg 8 procent och konfektyrjätten Cloetta drygt 3 procent efter köpråd från Affärsvärlden.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1409.89
2964.9
10378.4
6673.31
2125.77
18034.77
5173.77
16407.31
23322.84
1.12
9.56
8.5
43.73
46.09
-0.06%
-0.33%
-0.08%
0.12%
-0.06%
-0.18%
0.36%
-1.25%
0.57%
-0.03%
0.19%
0.23%
0.34%
0.52%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.