Home > Morgonrapport: Försiktig inledning av händelserik vecka

Morgonrapport: Försiktig inledning av händelserik vecka

God morgon! 

Asien visar sig återigen sig på minus och Kinas inköpschefsindex sjunker svagt från föregående månad. Oljan som igår tog ett glädjeskutt uppåt har vänt ner nu på morgonen där både Brent och WTI-terminerna visar ner drygt 3%.

Det är inte bara Kina som visar inköpschefsindex idag, USA och Sverige kommer vara särskilt intressant för den svenska marknaden. Håll utkik efter dessa! Mer information om förväntningarna finnas nedan.

 Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde 0,6 procent lägre på nivån 1.501,1, och omsättningen stannade vid 11,5 miljarder kronoOMXS30150901r, en tredjedel av den som nåddes föregående måndag. Vi är i ett fortsatt knepigt läge tekniskt, då säljsignalen från föregående måndag ligger kvar samtidigt som uppgångarna inte visat tillräcklig styrka för att befästa en snabb vändning. Viktiga stödnivåer ser vi ligger kring nivåerna 1507, 1488, 1447 och i trakterna kring 1380 till 1420. Den viktigaste nivån ligger fortfarande kvar vid måndagens botten runt 1405 och det är inte osannolikt att vi går mot dessa nivåer om inte köparna orkar stå emot säljtrycket. Försiktiga köpsignaler indikeras om vi bryter motstånden runt 1530, 1550, 1573, 1600 samt 1638.

Gårdagens mest omsatta aktie var Elekta som rapporterar nu på morgonen och noterade en nedgång om -1,4 %, försiktiga förväntningar på rapporten indikeras av marknaden.

Som jag nämnde i gårdagens morgonrapport har månadsskiftet kickat igång en serie av viktig makrodata som presenteras i veckan. I ett börsklimat som letar riktning kan resultaten få stor inverkan på såväl upp som på nedsidan.

 

Vad har vi för statistik på ingång i veckan?

Idag tisdag kommer industrins inköpschefsindex för en rad länder.
Särskilt viktigt gällande globala efterfrågan ses i de kinesiska och amerikanska siffrorna. Där USA förväntas ligga i linje med föregående månad, för att visa sin fortsatt positiva ekonomiska utveckling.
Kina levererade nu på morgonen 47,3 vilket var i linje med förväntat utfall om en lätt försvagning från föregående månads 47,8. Det är den lägsta nivån sedan Mars 2009. Hong-Kong börsen ligger nu på morgonen minus drygt en halv procent.

Om vi för svensk del ligger i linje med föregående månads siffror runt indexvärde på 55 får det ses som bra siffror i sammanhanget, då sommarens månader anses vara mer volatila jämfört med övriga säsonger.

Norge tyngs av ett fortsatt lågt oljepris och återigen väntas siffror under 50 som anses vara gränsvärdet för tillväxt kontra nedgång.

Torsdagen bjuder på räntebesked från både riksbanken och ECB, där fokus återigen kommer att riktas mot Draghis ordval på den efterföljande presskonferensen. I övrigt väntas ECB sitta still i båten. På förhand svårare tolkning är hur riksbanken kommer att agera, vid det senaste penningpolitiska mötet signalerades att fler åtgärder var på väg om så behövdes men riksbanken kan likaväl avvakta. På torsdag vet vi svaret!

Igår meddelade ECB att QE-programmet för stödköp av obligationer nu uppgår till 289,5 MDR euro, programmet startades 9e mars i år där ECB avser att köpa obligationer för 60MDR euro per månad.

Veckans sista börsdag, fredag väntas bjuda på spännande siffror från USA. Vid starka siffror gällande sysselsättningsgraden samt löneutvecklingen ökar sannolikheten att FED höjer räntan den 17e september.

 

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI augusti

Analytikerna i SME Direkts enkät tror på en nedgång till 54,7 från 55,2 föregående månad.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) augusti

Låg preliminärt kvar på 52,4 och analytiker räknar i sedvanlig ordning med att detta står fast i den definitiva statistiken.

kl 11.00: EMU: arbetslöshet juli

Väntas ha legat kvar på 11,1% för fjärde månaden i rad. Arbetslösheten har letat sig ned från toppnivån 12,1% våren-sommaren 2013, men det går plågsamt långsamt.

kl 16.00: USA: ISM industri-PMI augusti

Väntas ha sjunkit svagt till 52,5 från 52,7.

Wells Fargo noterar i ett marknadsbrev att den amerikanska industrin visar tecken på en viss uppväxling efter en svag inledning på året, där ISM-index sjönk till tvåårslägsta i april.

Även nuvarande nivå på ISM-index tyder dock på en ganska ljummen tillväxt och Wells Fargo tror inte att augustiutfallet kommer att bjuda på någon förändring av den trenden eftersom både svag tillväxt internationellt och den starkare dollarn är dämpande faktorer. Indikatorerna i form av regionala inköpschefsindex pekar också mot en fortsatt ljummen utveckling.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen vände lätt ned under veckans första handelsdag efter förra veckans tvära kast. Handeln var låg, då Londonbörsen höll stängt, och nedgångarna i paritet med dem i Paris och Frankfurt.

OMXS30 stängde 0,6 procent lägre på nivån 1.501,1, och omsättningen stannade vid 11,5 miljarder kronor, en tredjedel av den som nåddes föregående måndag.

Kinas regering har enligt Financial Times beslutat att överge sina försök att stötta aktiemarknaden genom storskaliga köp, för att i stället försöka hitta marknadsmanipulatörer och straffa dem. Beskedet lade allmän sordin på öppna börser.

På valutamarknaden steg euron något mot dollarn. Varken Europaräntor eller euron reagerade på att Eurostats snabbindex visade att såväl inflationstakt som kärninflation i euroområdet var högre än väntat i augusti.

Oljepriset var ned med cirka 2 procent under större delen av dagen, men framemot kvällen rusade priset med 7-8 procent på en timme till drygt 50 dollar per fat för Nordsjöoljan.

Lundin Petroleum stängde dock på minus 3,2 procent, sämst i OMXS30-indexet. Enquest och Africa Oil var ned 4 respektive 3 procent.

Ett riskfrånvänt Stockholmsgolv föredrog Assa Abloy och Astra Zeneca, som steg 0,7 respektive 0,3 procent. Även ABB och Volvo stängde över nollan. Läkemedelsbolaget lämnade lätt positiva data vid en hjärtkongress i London, där även Neurovive deltog. Neurovive backade dock nästan 40 procent efter att ha meddelat att ett projekt avbryts efter negativa fas 3-resultat.

Mest omsatt var Elekta, som rapporterar på tisdagsmorgonen och backade 1,4 procent. SCA:s aktie klev tillbaka 1,1 procent efter fredagens uppgångar, och var näst mest omsatt.

Bland storbolag utanför index steg Lifco mest, 4,1 procent, efter att Börsveckan lagt till industrihandelsbolaget i sin modellportfölj.

Bland tidningens övriga rekommendationer syntes ett köpråd på förra veckans rapportvinnare Evolution Gaming, som fortsatte upp med 4,5 procent. Bolaget är med 7,5 miljarder kronor det med klart högst börsvärde på First North.

Cherry i samma sektor backade däremot med drygt 5 procent efter ett avvaktaråd från Börsveckan, och it-säkerhetsbolaget Verisec med 11 procent efter att samma tidning rådde sina läsare att ta hem vinsten.

Invisio steg strax under 4 procent efter en brittisk order värd 130 miljoner kronor på fyra år, att jämföra med militärheadsetbolagets fjolårsomsättning på 202 miljoner kronor. Ordern är del av ett tidigare aviserat program.

Fastighetsbolaget Victoria Park steg drygt 2 procent efter att bolaget justerat sina finansiella mål och utdelningspolicy. Bland annat höjdes soliditetsmålet medan den långsiktiga belåningsgraden sänktes.

Spelbolaget Betsson klättrade kring 2 procent. Dagens Industri rekommenderar köp och betraktar aktien som en i det närmaste säker vinstlott. Erik Penser sänkte däremot sin rekommendationen till behåll från köp.

Arcam stängde 5,5 procent högre. Bolaget aviserade ett nytt kontor utanför Boston för expansion i USA.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1501,07
532,260
3269,63
10259,46
6247,94
1972,18
4776,51
18552,21
21569,14
1,1268
9,5088
8,4394
47,69
52,56

0,04%
-0,52%
-0,38%
0,00%
-0,84%
-1,07%
-1,77%
-0,47%
0,53%
0,20%
-0,34%
-3,07%
-2,94%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto