Home > Morgonrapport: Försiktigt uppåt under måndagen

Morgonrapport: Försiktigt uppåt under måndagen

OMXS30 ökade något under inledningen av den nya veckan efter att ha handlats strax ovanför nollan under hela måndagen. Index stängde tillslut upp 0,12 procent till nivån 1660,14. Tisdagens makroagenda inleddes under morgonen med siffror från Svensk Mäklarstatistiks och fortsätter senare med industri-PMI från USA. Wall Street höll stängt under måndagen på grund av Labor Day. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats oförändrat.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan i försiktiga men positiva tecken medan USA-börserna höll stängt på grund av Labor Day. Index stängde tillslut upp 0,12 procent till nivån 1660,14. Omsättningen under gårdagens handelsdag hamnade på 10,8 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 blev Telia som ökade 1,7 procent efter att Nordea tagit in aktien i sin svenska modellportfölj med motiveringen att de lockas av bolagets defensiva egenskaper i kombination med en stabil kassaflödesavkastning.

Starkt under måndagen gick även SAS som fortsatte resan uppåt med 6,9 procent efter flygbolagets kvartalsrapport i fredags. Bolaget tilldelades dessutom en köprekommendation av DNB som menar att aktien först vid 30 kronor är värderad i linje med internationella flygbolag.

Måndagens makrohöjdpunkt var svenskt industri-PMI som sjönk till 52,5 i augusti från 57,4 i juli, vilket innebar att indexet befinner sig på lägsta nivåer hittills under 2018. Tilläggas bör dock att utvecklingen i tillverkningsindustrin trots detta är fortsatt expansiv. Det största negativa bidraget stod delindex för produktion för, följt av delindex för orderingång. Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, underströk att rapporten var svag, inte minst eftersom underindexen för orderingången sjönk. Däremot, precis som förvarnat under gårdagen, har industri-PMI för augusti tenderat att vara en svag månad historiskt, vilket gör att måndagens kraftiga nedgång till viss del kan handla om en säsongsjusteringsfråga.

Tisdagens makroagenda inleddes under morgonen med Svensk Mäklarstatistiks bostadspriser för augusti, vilket är den första indikationen på läget på bostadsmarknaden efter sommaren. Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i augusti jämfört med föregående månad medan villapriserna var oförändrade. Augustis siffror visar ett trendbrott på marknaden för bostadsrätter där priserna nu även vänt upp i Stor-Stockholm, som står för 40 procent av alla bostadsrättförsäljningar, samtidigt som omsättningen är god i förhållande till marknaden. Enligt Per-Arne Sandegren har det varit en negativ trend i Stockholms län sedan årsskiftet, medan övriga storstadsområden stabiliserats. Han tillägger att detta är en signal som inte setts på över ett år i Stor-Stockholm och att det leder till en ny situation på marknaden.

Fortsättningsvis presenteras även USA:s ISM industri-PMI för augusti. Inköpschefsindexet för den amerikanska tillverkningsindustrin sjönk tillbaka oväntat förra månaden, till 58,1 från 60,2, vilket hänfördes till en stark dollar och spänningarna på handelsområdet. Uppdelat sjönk det viktiga delindexet över orderingången till den lägsta nivån i år. I augusti väntar analytiker en fortsatt nedgång till 57,6.

OMXS30 ökade marginellt under måndagen efter två raka nedgångsdagar i slutet av förra veckan. Efter att ha stängt på positivt tio dagar i rad var en vilopaus/rekyl välkomnat innan nya eventuella försök på uppsidan. På kort sikt är vår bild just att index kan visa kortsiktig styrka och återigen lyfta upp på dessa högre nivåer och testa förra årets toppnivåer kring ca 1680, förutsatt att den nuvarande rekylen sker under kontrollerade förhållanden.

Risker på nedsidan tillskrivs fortsatt främst handelskonflikten med Donald Trump i centrum där den amerikanska presidenten fortsätter att skapa oro bland investerare världen över med nya protektionistiska uttalanden var och varannan dag.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Sectra (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC detaljhandel augusti kl 1.00
 • Sydkorea: BNP (def) 2 kv kl 1.00
 • Mäklarstatistik: bostadspriser augusti kl 6.00
 • SCB: bytesbalans 2 kv kl 9.30
 • SCB: fordonsstatistik augusti kl 9.30
 • EMU: PPI juli kl 11.00
 • USA: Markit industri-PMI (def) augusti kl 15.45
 • USA: bygginvesteringar juli kl 16.00
 • USA: ISM industri-PMI augusti kl 16.00
 • Konjunktur: JP Morgan global industri-PMI augusti kl 17.00

Övrigt

 • Australien: räntebesked kl 6.30
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan med att nätt och jämt sluta på plus. Handeln var återhållsam utan någon tydlig riktning bland de olika sektorerna. Börsen inväntar besked kring det pågående handelskriget och kommande Nafta-samtal. USA-börserna var stängda under måndagen.

Storbolagsindex OMXS30 stängde upp 0,1 procent till 1.660. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10,8 miljarder kronor.

I London steg FTSE-100 med 1,0 procent där råvarubolagen steg. I Frankfurt tyngde fordonsaktierna, vilket fick DAX 30-index att sluta ned med 0,1 procent.

Bland OMXS 30-bolagen steg Telia mest med 1,7 procent. Nordea har tagit in aktien i sin svenska modellportfölj.

”Vi lockas av Telias defensiva egenskaper, i kombination med bolagets stabila cash flow yield”, skrev Nordea i en kommentar.

Råvarubolaget Boliden återhämtade lite av fredagens nedgång och steg med 1,0 procent under måndagen. Aktien har backat med 6 procent den senaste veckan.

Alfa Laval tappade 1,2 procent. Bank of America har sänkt aktien från köp till neutral.

Bland övriga storbolag fortsatte flygbolaget SAS upp med 6,9 procent. DNB har tagit upp bevakning med en köprekommendation. Enligt den norska banken behöver SAS-aktien lyfta till 30 kronor för att värderas i nivå med internationella flygbolag.

DNB menar även att de senaste årens kraftfulla kostnadsreduktioner skördat frukt.

”Kostnadsminskningarna kommer som vi ser det att fortsätta i takt med att bolaget fasar in nya och mer bränsleeffektiva plan under åren framöver”, skrev DNB.

Rejält upp var det även för Bioarctic. Bioteknikbolaget, som forskar kring Alzheimers, har fått höjd rekommendation av Carnegie till köp. Analyshuset ser stor potential i aktien som steg med drygt 16 procent.

Utan några nyheter har Fingerprint Cards fortsatt att stiga. Under måndagen gick den upp med 7,6 procent. Sedan bolagets halvårsrapport i juli har den gått upp med runt 90 procent. Dock är aktien ned med 28 procent sedan årsskiftet.

Störst uppgång bjöd annars Tobin Properties på, listat på First North. Aktien steg med drygt 26 procent till 14:25 kronor. Aktien inledde emellertid först ned efter besked om att vd lämnar bolaget för att sedan vända upp. Fastighetsbolaget Klövern har ökat till 70 procent av kapitalet efter köp av aktier från grundarna i Tobin för 17 kronor styck.

Nexstim, även på First North och som verkar inom riktad neuromodulering, rasade över 70 procent. Bolaget har visat negativa resultat i en kompletterande fas 3-studie. Studien skulle utvärdera Nextims NBT-system för rehabilitering av motoriken i de övre extremiteterna efter stroke.

Bland Börsveckans rekommendationer steg Bufab med drygt 4 procent. Enligt tidningen fortsätter bolaget leverera starka siffror och storägaren Bengt Liljedahl fortsätter med att köpa aktier.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:30)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1660.14
3394.99
12346.41
2901.52
25964.82
8109.54
22654.44
27721.21
1.16
10.55
9.09
70.04
78.07
0.12%
0.06%
-0.14%
0,00%
0,00%
0,00%
-0.92%
-0.6%
0.06%
-0.52%
-0.56%
0.2%
0.41%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.