Home > Morgonrapport: Försök till utbrott inför rapporterna?

Morgonrapport: Försök till utbrott inför rapporterna?

OMXS30 inledde veckan med svagt positiva kursrörelser vilket gav en stängning till 1635,5 punkter. Uppgången summerades till 0,3 procent vilket innebär att indexet står strax under motståndsnivån vid 1637 punkter. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt. Oljepriset står till cirka 69 dollar per fat vilket innebär en svag uppgång från gårdagen.
Vi väntar oss att OMXS30 inleder dagens handel positivt med några timmar kvar tills börsen öppnar för dagen. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 inleder veckan med positiv kursutveckling och stängde till 1635,47 punkter, vilket innebär en uppgång från fredagens stängning med 0,3 procent. Efter ett försök till utbrott på ovansidan om det handelsintervall som präglat utvecklingen senaste veckan, men föll tillbaka under igen på eftermiddagen.

Gårdagen mest intressanta händelser var att banksektorn drog indexet till högre nivåer efter bland annat en rekommendationshöjning för SEB. H&M och Ericsson agerade sänken. Utanför storbolagen steg SOBI kraftigt efter att en samarbetspartner i USA har köpts upp till kraftig premie. Omsättningen för dagen på OMXS30 låg på 15 miljarder kronor.

Gårdagens rapport över world economic outlook update från IMF visade uppjusterat globala tillväxtprognoser. Positiva tongångar med ett varnande finger för att det momentum som nu driver tillväxten bygger på särskilda faktorer som inte kommer att vara drivande på sikt. Maurice Obstfeld, chefsekonom för IMF, menar att det är tid för att hantera strukturella tillväxthinder och börja förbereda buffertar för kommande kriser framförallt eftersom skuldläget för många länder inte har återhämtat sig tillräckligt mycket sedan finanskrisen. Prognosen på den globala tillväxten bedömde de för 2018 och 2019 ligga på 3,9 procent.

Senaten enades igår kväll om en tillfällig finansiering av statsapparaten fram till och med den 8e februari, vilket betyder att de federala myndigheter som varit stängda under dagen kommer att öppna igen.

Idag startar stockholmsbörsen med veckans rapporter och först ut är Com Hem och Investor. Från utlandet kommer bland annat Verizon och Johnson&Johnson.

 

Dagens makroagenda handlar främst om nattens räntebesked och prognoser från bank of Japan. Utfallet blev oförändrad policy där depositräntan ligger kvar på -0,10 procent. Detta var i linje med förväntningarna. Slutsatserna för den japanska ekonomin menade BOJ att ekonomin fortsatt expanderar måttligt vilket upprätthålls av de finansiella stimulanserna som centralbanken och den japanska regeringen har genomfört. Exporten prognostiseras att växa i en måttlig takt i linje med den globala tillväxten.

I övrigt har vi tyska ZEW-indexet samt brittisk industritrend. Från USA väntar detaljhandelssiffror och oljelagerstatistik.
Riksbankens Stefan Ingves publicerar sitt anförande från utfrågningen i finansutskottet och makrotillsynen och finansiell stabilitet.

Tekniskt börjar OMXS30 att testa de övre delarna av det handelsintervall som indexet har handlats inom efter den starka uppgången på året. Den avvaktande handeln kan tillskrivas den stundande rapportperioden, men den större rekylen har uteblivit vilket är positivt. Vi väntar oss att det blir mer rörelser nu när rapporterna börjar trilla in och kommer de in i linje med förväntningarna finns det goda förutsättningar för en uppgång mot 1682 och i förlängningen 1720 punkter fram mot våren. Ett svagt försök till utbrott ovanför 1637 punkter gjordes igår men OMXS30 stängde under till 1635 punkter. På nedsidan har vi kortsiktigt stöd vid cirka 1620 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Tyskland: ZEW-index januari kl 11.00

 • Storbritannien: CBI industriordertrend januari kl 12.00

 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Riksdagen: finansutskottet har öppen utfrågning om finansiell stabilitet. Medverkar gör finansmarknadsminister Per Bolund, riksbankschef Stefan Ingves, Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, riksgäldsdirektör Hans Lindblad och riksrevisor Ingvar Mattson. kl 9.00

 • Erik Penser : konjunkturprognos kl 9.30

 • World Economic Forums årliga möte i Davos

 • Riksbanken: publicerar Stefan Ingves anförande vid finansutskottets utfrågning om finansiell stabilitet och makrotillsyn kl 9.30

 • Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

 • BOJ: räntebesked, prognoser

 • EU: ekofinmöte kl 9.00

 • Riksdagen: Annie Lööf träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens storbolagsindex steg något på måndagen, hjälpt av banksektorn. Utanför OMXS30 lyfte Sobi efter en storaffär inom läkemedelssektorn.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,3 procent högre på nivån 1.635,5. Omsättningen summerade till drygt 15 miljarder kronor på Stockholmsbörsen under måndagen. I Tyskland stängde DAX-indexet svagt upp hjälpt av banksektorn.

Bland de svenska storbolagen återfanns SEB, som backade drygt 1 procent i fredags sedan banken meddelat om en rad jämförelsestörande poster, i topp med 2,4 procents uppgång. Arctic har höjt aktien till köp från behåll.

Inom banksektorn var samtidigt SHB 1,5 procent högre medan Nordea och Swedbank steg 0,7 samt 1,3 procent.

Inom OMXS30 ökade Swedish Match 1,4 procent sedan snusaktien höjts till köp från behåll hos SEB.

OMXS30-utvecklingen hämmades av tapp om 2,1 respektive 0,8 procent för Ericsson och H&M. Berenberg har dragit ned riktkursen för H&M. Därutöver rapporterade Barrons i helgen om klädjättens svaga kursutveckling med påpekande i överskriften om att aktien ”inte är något fynd ännu”.

Utanför storbolagsindexet hamnade blödarsjukabolaget Sobi i centrum sedan den franska läkemedelsjätten Sanofi lagt bud på Sobis amerikanska partner Bioverativ om närmare 12 miljarder dollar, en premie på 64 procent. Sobi, som tidigare varit föremål för förvärvsspekulationer, ökade 16,5 procent.

Vidare inom läkemedelssektorn vill den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ha mer information om Camurus ansökan för CAM2038 mot opioidberoende. Handelsbanken har sänkt sin rekommendation till sälj och Carnegie till behåll efter beskedet under helgen. Aktien tappade 16 procent.

Än tyngre hade Lightlab det. Aktien trycktes ned 30 procent efter meddelande om en nyemission.

Studsvik lyfte däremot 16 procent sedan bolaget tecknat ett större strategiskt avtal för leverans av isotoper.

Nätmodehandlaren Boozt var 2,5 procent upp efter en affär i sektorn där schweiziska holdingbolaget Richemont lagt bud på Milanonoterade Yoox/Net-a-Porter Ynap.

I rekommendationsflödet avancerade Systemair runt 5 procent efter att Kepler Cheuvreux tagit upp bevakning av ventilationsbolaget med köp. Kepler Cheuvreux har även inlett bevakning av Loomis med köp. Aktien steg nära 2 procent.

MTG backade drygt 2 procent efter att Handelsbanken sänkt sin rekommendation till öka från köp.

SEB har sänkt sin rekommendation för Byggmax till sälj från behåll. Aktien föll nära 6 procent.

Danske Markets har höjt riktkursen för Leo Vegas till 118 kronor från 98 kronor med upprepad köprekommendation. Bettingaktien ökade nära 6 procent till 108:50 kronor.

Börsveckans nummer innehöll ett köpråd för konsultbolaget Diadrom. Aktien klättrade 10 procent.

Irras lyfte 16 procent till 39:34 kronor. ABG har höjt sin riktkurs till 70 kronor och upprepar sitt köpråd.

Scandic Hotels tappade 2,2 procent. ABG har sänkt sin rekommendation till sälj efter förra veckans vinstvarning.

Bulten ökade drygt 4 procent efter att Carnegie höjt sin rekommendation till köp. HIQ steg nära 5 procent efter att Danske Markets höjt rekommendationen till köp från sälj.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1635.47
3665.28
13463.69
2832.97
26214.6
7408.03
24112.5
32756.14
1.23
9.84
8.03
63.82
69.24
0.3%
0.44%
0.22%
0.81%
0.55%
0.98%
1.24%
1.12%
-0.02%
0.06%
0.1%
0.39%
0.3%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto