Home > Morgonrapport: OMXS30 – Först utskakning, sedan obeslutsamhet, nu redo för uppgång

Morgonrapport: OMXS30 – Först utskakning, sedan obeslutsamhet, nu redo för uppgång

Federal Reserve beslutade på onsdagen att byta ut formuleringen om låg ränta under en utdragen period (considerable time) och ersätta den med en formulering om att vara tålmodiga (patient) och S&P 500 slutade upp drygt 2 %. Trots att 15 av 17 Fedledamöter tror att en första räntehöjning kommer under 2015 som senast steg marknaden. Med gröna börser i Asien bäddar detta för en positiv börs i Europa under dagen. Ryssland började igår sälja av utländsk valuta för att stärka rubeln samt för att de anser rubeln vara kraftigt undervärderad, marknaden kämpade inte emot och rubeln stärktes, men vi får se hur priset utvecklar sig framöver. Den kommande dagen bjuder på både konjunkturbarometer och en ny konjunkturprognos från Konjunkturinstitutet, tyska IFO-index och amerikanska ”Philly Fed”.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar…

Vi fick igår inte den långa gröna stapeln som vi hoppades få som bekräftelse, istället fick vi en obeslutsam marknad där varken köpare eller säljare lyckades få övertag, trots att omsättningen var relativt hög. Anledningen till denna avvaktan härleds främst till väntan på Feds räntebesked. Amerikanska börser öppnade positivt och lyckades dra med Europabörser upp något de sista timmarna. Dessutom handlades oljan i ordentligt grönt territorium på eftermiddagen och hjälpte oljeinriktade ekonomier som Norge att få återhämta sig på börsen där Oslo steg 3,2 %. När Feds räntebesked väl kom tolkade marknaden det som säkert att en räntehöjning kommer först när Fed ser en riktigt stark arbetsmarknad och stadig inflation. USA avslutade med ett ordentlig rally vilket lär ge stöd även i Europa idag. När vi navigerar efter viktiga nivåer ser vi en fortsatt tydlig säljsignal om 1380 forceras på nedsidan, men räknar med att detta stöd ska tåla ett par ytterligare försök. På uppsidan är det främst 1425 och 1432 som kan komma att bli tuffa nivåer då det är prisnivåer som marknadsaktörerna minns och brott av dessa skickar därför tydliga signaler om vart vi är på väg.

Nikkei 225, dagsgraf, 2 år
Nikkei 225, dagsgraf, 2 år

Den japanska börsen har likt dess internationella motparter tagit en hel del stryk de senaste dagarna, och har genom detta återvänt till nivåer strax ovanför det breakout som skedde efter att börsen pendlat inom ett brett intervall i ca 1,5 år. Det är således viktiga nivåer och vår primära inställning är att investerare internationellt har tilltro till att premiärminister Shinzo Abe ska utnyttja sin position till att genomföra välbehövliga förändringar och att Bank of Japan behåller sin aggressiva taktik. Utveckligen är dock högst beroende av nivån av osäkerhet globalt, och än har vi troligtvis inte sett slutet av olje- och Rysslandskaoset som har färgat börsen de senaste dagarna. När makrosituationen blir mer osäker fungerar nämligen japanska yenen ofta som ett ’safe-haven’, vilket dessvärre översätts till tuffare konkurrens för de stora exporterande bolagen i Japan. Hur som helst är nivån kring 16,380 en värd att hålla koll på, och om japanska börsen ska upp mot tidigare värderingar som vi tidigare skrivit om, har den Nikkei 225 en bra bit kvar att gå. Idag öppnade Nikkei med ett ordentligt gap och står i skrivande stund upp mer än 2 %.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer december
Barometerindikatorn väntas fortsätta ned, till 102,9 från 103,6. I november backade alla sektorer utom industrin, vars konfidensindikator i stället steg till treårshögsta.

Hushållen har successivt blivit allt mer pessimistiska de senaste månaderna. Analytikerna i SME Direkts enkät spår dock att index rekylerade upp till 97,8 i december från på nytt oväntat låga 96,8 i november.

”Regeringskrisen och den fortsatt svaga omvärldsutvecklingen innebär sannolikt att KI:s barometerindikator sjunker ytterligare i december”, skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

kl 9.15: KI: konjunkturläget
Räknade i augusti med att BNP skulle öka 3,1% 2015 och har sedan dess flaggat för nedåtrisker mot den prognosen.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index december
En av Europas tyngsta konjunkturmätare, som sjönk sex månader i rad men rekylerade upp i november. Väntas ha fortsatt stiga i december, till 105,5 från 104,7.

”Det finns ökade tecken på att ekonomin vänder, åtminstone i Tyskland. Trots allt har trenden i orderingången blivit högre sedan i somras och sentimentsindikatorerna är åtminstone inte längre tydligt negativa”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev där de tillägger att om IFO-index tvärtemot deras förväntningar skulle sjunka lär det bara betyda att upptrenden förskjutits någon månad fram i tiden.

Tidigare i veckan överraskade ZEW-index genom att stiga mer än väntat i december. Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland steg till 34,9 i december, jämfört med 11,5 föregående månad.

kl 16.00: USA: Philadelphia Fed Index december
Nästan fördubblades till 21-årshögsta 40,8 i novbember och väntas nu rekylera ned igen till 26,0.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde onsdagen på minus, även om en återhämtning skedde sen eftermiddag.

Oron över utvecklingen på de ryska marknaderna och oljepriset pressade de europeiska aktiemarknaderna på morgonen.

Beskedet att rysslands centralbank planerar åtgärder för att hjälpa den finansiella stabiliteten, tillsammans med att oljepriset började återhämta sig lite, lockade tillbaka investerare och allt eftersom dagen gick började också blickarna riktas mot USA där centralbanken lämnar årets sista räntebesked klockan 20 svensk tid.

De amerikanska börserna steg i den inledande handeln och de europeiska investerarna började följa efter och radera förluster.

Vid stängning hade OMXS30-index återhämtat sig till nivån 1.405, från att som lägst handlats på 1.398. Nedgången jämfört med tisdagens stängning blev därmed 0,6 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till cirka 15,7 miljarder kronor.

Bank var sämsta sektor och pressade index med tydliga kursnedgångar. Nordea sjönk 1,5 procent och Handelsbanken och Swedbank var båda ned 1,6 procent. SEB klarade sig bäst, ned ”bara” 0,5 procent.

MTG och Oriflame, båda med tydlig koppling till Ryssland gick åt olika håll. MTG handlades upp 0,5 procent medan Oriflame fortsatte ned, -0,8 procent.

I oljesektorn stärktes aktierna av att oljepriset fick en liten skjuts uppåt. Lundin Petroleum handlades upp 6,3 procent och Africa Oil steg 4,6 procent.

Cassandra Oil har sålt sin första olja i Irak, omfattande 20 ton olja, och aktien noterades 7,1 procent högre.

Enquest föll initialt på sänkt rekommendation från RBC men återhämtade sig för att stänga 4,7 procent högre.

På temat aktieanalys höjde både Pareto och ABG sina rekommendationer för Mekonomen till köp och aktien steg 1 procent.

Boliden fick höjd rekommendation av SEB, från sälj till behåll, medan DNB inleder bevakning av aktien med säljråd. Boliden steg 1,0 procent.

Elanders bjöd på en positiv vinstvarning och rusade drygt 27 procent. Det fjärde kvartalet blev väsentligt bättre än väntat och helårsprognosen justeras således upp.

Bland nyheter meddelade Precise Biometrics att det fått en order från USA:s försvarsdepartement värd 1 miljon kronor och aktien steg 2 procent.

Teknologibesläktade Fingerprint Cards fortsatte ned efter tisdagens besvikelse över att Huaweis nya telefonmodell verkar sakna fingeravtryckssensor. Aktien slutade 2,4 procent ned.

Nexam föll hela 28 procent. Bolagets samarbete med BASF om att utveckla ett gemensamt material har tagit längre tid än väntat, varför bolagen nu avslutar det exklusiva avtalet.

”Man kan väl säga att vi inte har kommit igång med de kommersiella leveranserna under 2014. Det har tagit längre tid än vi räknat med och då har vi haft ett tryck ifrån andra parter som vi jobbar med att få jobba med Nylon 66”, sade Nexams styrelseordförande Lennart Holm till Nyhetsbyrån Direkt.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1405,35
3051,99
9544,43
6336,48
4111,91
2012,89
17356,87
4644,31
17186,72
22743,43
1,2342
9,4610
7,6684
56,70
61,29
-0,58%
0,07%
-0,20%
0,07%
0,46%
2,04%
1,69%
2,12%
2,18%
0,68%
0,06%
0,02%
-0,01%
-0,16%
0,18%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.