Home > Morgonrapport: Fortfarande risk för vinsthemtagning till följd av kortsiktigt överköpt…

Morgonrapport: Fortfarande risk för vinsthemtagning till följd av kortsiktigt överköpt…

Små rörelser fick OMXS30 att balanseras kring 1580 punkter på onsdagen, och stängde därmed -0.01 procent till 1580.04. Omsättningen uppgick till drygt 14 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. USA stängde svagt på plus, och fortsätter att noteras kring toppnivåer. Efter nattens handel i Asien är det ett svagt negativt sentiment som råder, och ledande terminer pekar denna morgon på en inledningsvis avvaktande rörelse på Stockholmsbörsen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Onsdagens handel blev varken dominerande styrka från såväl köpare som säljare. Omsättningen fortsatte även att landa kring 14 miljarder, vilket vi fått omkring senaste veckorna.

Tekniska nyckelnivån vid 1580 punkter var tydlig dragkraft, och vi fick ett ytterst snävt handelsintervall inom 1576 – 1580 punkter på onsdagen.

Inför torsdagens börsöppning på Stockholmsbörsen om lite mindre än två timmar, pekar ledande terminer på en avvaktande rörelse.

Amerikanska S&P 500 terminen handlas efter nattens handel i Asien till svagt minus, och kan potentiellt vara en vägledare till något mer dämpad rörelse än vad som väntas.

Morgonrapport: Fortfarande risk för vinsthemtagning till följd av kortsiktigt överköpt…

Att vi stängde kring dagshögsta på onsdagen ser vi dock som något positivt. Det finns fortfarande utrymme till att kliva upp och utmana 1600 punkter, och i onsdagens veckobrev lyfte vi fram att det finns utrymme till att utmana årshögsta före årsskiftet.

Kortsiktigt är vi däremot fortfarande kvar på en överköpt nivå, detta innebär att eftersom vi inte fick någon direkt vinsthemtagning på onsdagen, att vi på torsdagen mycket väl kan få uppleva en sådan utveckling.

Den amerikanska dollarn visar mindre styrketecken genom att denna morgon noteras kring 8.04 mot den svenska kronan, samtidigt är det värt att poängtera att vi kan få en balansering kring 8 kronor under en tid, och i onsdagens morgonrapport lyfte fram att vi dollarn mot svenska kronan var på 7.96.

Det skulle heller knappast skada om vi fick en mindre vinsthemtagning, för att därefter ge utrymme för att utmana 1600 punkter på nytt.

I ett sådant scenario vänder vi blickarna mot 1616 punkter inledningsvis, allt eftersom vi ser en etablering över sentimentala heltalsnivån vid 1600 punkter.

Vi vill dock se ett ordentligt styrketecken i linje med att vi först kliver över 1580 punkter, före vi i ett scenario utmanar 1600 punkter, där vi även här söker styrketecken inom volymförhållande.

Uteblivet styrketecken kvar som en våt filt…

Volymförhållandet är dessutom fortfarande negativt, vilket ligger som en negativ pusselbit, och är något vi håller extra koll på vid större utbrott.

Vid utbrottet ur det handelsintervall som pågick under några veckor, när vi klev över 1560 punkter, har dessvärre ej lyft fram någon direkt övertygande styrka. Så vi håller oss i kragen och även om vi ser viss positivitet, är det en orolig frånvaro av styrka som skapar frågetecken.

Tekniska motståndsnivåer inför dagens börsöppning inväntar åter vid 1600, 1616, 1630 punkter. Stödnivåer inväntar redan vid 1580, 1570, 1560, 1550, 1540 punkter.

Oracle inleder med rapport i USA vid stängning på kvällen. Brittiskt räntebesked står i fokus utifrån ett större perspektiv, däremot förväntas inte att penningpolitiska hållningen skall förändras. På makroagendan får vi arbetslöshetssiffror på hemmaplan, brittisk detaljhandel under förmiddagen. Under eftermiddagen kommer nyanmälda arbetslösa veckodata samt KPI från USA.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Fingerprint tappar ytterligare efter Apples produktlansering.

Med nya flaggprodukten iPhone X, är frågan om Apple sätter en ny trend…

Under onsdagens handel inledde Fingerprint Cards med en nedgång på över -2.0 procent, efter att Apple på tisdagen bland annat lanserade en ny flaggprodukt iPhone X som frångår fingeravtrycksläsning, till förmån för ansiktsigenkänning.

Enligt Apple är risken att någon annan kan låsa upp ens telefon med sitt fingeravtryck 1 på 50 000, medan nya teknikens risk är 1 på 1 000 000.

Onsdagens inledningsvisa nedgång uppvisar åtminstone tongångar på en viss oro, och ställer frågan om detta är en ny trend Apple sätter?

Den 9 oktober tillträder Stefan Petterson som IR-ansvarig på Fingerprint, direkt från Transcom där han varit IR-ansvarig och kommunikationschef.

Likväl är nu tidigare försäljningschef Thomas Rex tillbaka i bolagets ledning, nu som divisionschef för smarta kort. Rex innehar 1 miljoner aktier och är största aktieägaren i ledningsgruppen.

Bland rekommendationer rapporterade vi nyligen att Dagens Industri lämnat säljrekommendation, samt att UBS sänkt till sälj med riktkurs på 30 kronor.

Fingerprint tappar ytterligare efter Apples produktlansering.

Hansa Medical på gott humör när ABG inleder bevakning med köp.

Klev tidigt över både 50 och 100 dagars glidande medelvärde.

På onsdagen framgick det att ABG Sundal Collier har inlett bevakning av Hansa Medical, med köprekommendation och en riktkurs på 215 kronor.

Bolagets aktie steg inledningsvis över +5.0 procent till 181 kronor, och klev samtidigt över både kortsiktiga 50 och medellånga 100 dagars glidande medelvärde.

ABG lyfter i sin analys fram att forskningsbolagets läkemedelskandidat Ides kan komma att förändra spelplanen inom transplantationer.

Ides har enligt ABG 70 procents sannolikhet att visa positiva resultat i Highdes-studien i fas 2, redan under det första halvåret 2018.

Samtidigt ligger bedömningen på att Ides kan få ett pris inom intervallet 35.000 till 55.000 dollar per behandling, samt en bruttomarginal på 90 procent.

Enligt ABG skulle detta kunna innebära att bolaget blir lönsamt inom loppet av 2-3 år.

Hansa Medical på gott humör när ABG inleder bevakning med köp.

AAK får bränsle till vidare uppgång efter höjd rekommendation.

Exane BNP Paribas höjer rekommendationen för AAK till neutral, från tidigare underperform.

På onsdagen steg AAK med över +2.0 procent, för att utmana den tekniska motståndsnivån vid 612 kronor.

Exane BNP Paribas bidrar med köpstyrka på onsdagen efter höjd höjd rekommendation för bolaget till neutral, från tidigare underperform.

För drygt tre veckor sedan höjde ABG Sundal Collier rekommendationen för AAK till köp från tidigare behåll, samt en riktkurs på 685 kronor.

I augusti framgick det även att Gun Nilsson styrelseledamot, köpt aktier till ett värde om 1.000 aktier för 600 kronor styck.

AAK får bränsle till vidare uppgång efter höjd rekommendation.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Oracle (kl 22.00), Next

Kapitalmarknadsdag

 • Autoliv: i Frankfurt kl 8.30-14.00
 • Autoliv: webbsändning och telefonkonferens vid kapitalmarknadsdag kl 8.30-12.00

Exklusive utdelning

 • Hancap (0:88 kr kvartalsvis i preferensaktie), Sdiptech (2:00 kr kvartalsvis i preferensaktie ), Zetadisplay (2:25 kr kvartalsvis i preferensaktie)

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisindex augusti kl 1.00
 • Kina: detaljhandel, industriproduktion, fasta investeringar augusti kl 4.00
 • Mäklarstatistik: bostadspriser augusti kl 6.00
 • Japan: industriproduktion (def) juli kl 6.30
 • Finland: KPI augusti kl 8.00
 • Frankrike: KPI (def) augusti kl 8.45
 • Valueguard: bostadspriser augusti kl 9.00
 • SCB: arbetslöshet augusti kl 9.30
 • Storbritannien: detaljhandel augusti kl 10.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: KPI augusti kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende kl 15.45

Övrigt

 • BOE: räntebesked kl 13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen ackompanjerades av små kursrörelser under onsdagen. De stora europeiska handelsplatserna gjorde inte heller något större väsen av sig.

Storbolagsindexet OMXS30 stannade till slut oförändrat vid nivån 1.580. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde över 14 miljarder kronor.

”Det ser ut som att Stockholmsbörsen tjuvstartat en sedvanlig höstuppgång och uppgången är samordnad med Europa, Asien och USA. Indextunga verkstadssektorn har visat styrka trots den snabba dollarförsvagningen”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Apples flaggskeppsmobil Iphone X kommer att använda sig av ansiktsigenkänning i stället för fingeravtrycksläsare.

Apple, som är en stor trendsättare i mobiltelefonindustrin, skulle med sitt val av identifikationslösning kunna ge huvudbry för Fingerprint Cards aktieägare. Detta var något som biometribolagets vd Christian Fredrikson tonade ned.

”Apples lansering var fin och Apple kommer att påverka industrin. Det här ökar användningen av biometriska lösningar och ju mer det görs inom biometri, desto lyckligare gör det oss. Det är den vägen som vi har trott på med multimodalitet, där flera olika identifieringsmetoder tar plats”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Fingerprint-aktien tappade 0,5 procent.

Skanskas vd Johan Karlström ska sluta som vd nästa år och lämnar då även styrelsen. Aktien backade 1 procent.

Hansa Medical stärktes med 6 procent. ABG Sundal Collier har inlett bevakning av forskningsbolagets aktie med en köprekommendation och riktkurs på 215 kronor. Investmentbanken bedömer att forskningsbolagets läkemedelskandidat Ides kan förändra spelplanen inom transplantationer.

Oljepriset steg och bland sektorbolagen var oljepriskänsliga Enquest upp drygt 4 procent. Lundin Petroleum var upp 0,7 procent.

Tobii klättrade närmare 8 procent. Under onsdagseftermiddagen mäklade Carnegie en storpost om drygt 1,5 procent av kapitalet. Förra veckan blev det känt att Investor fortsatt att minska sitt innehav i ögonstyrningsbolaget.

Karolinska Developments portföljbolag Bioarctic planerar en börsnotering på Stockholmsbörsen. Vidare kom ett annat portföljbolag med positiva studieresultat. Karolinska Development steg över 8 procent.

Exane BNP Paribas har höjt sin rekommendation för AAK till neutral från tidigare underperform. AAK avancerade 2,4 procent.

Fenix Outdoor och Nolato steg 3,6 respektive 4,1 procent efter att Dagens Industri pekat ut dessa två bolag som exempel på aktier som uppfyller klassiska investeringstips utifrån amerikanska investeringslegendarer som Warren Buffet och Charlie Munger.

Gaming Corps rusade hela 124 procent efter att ha tecknat ett avtal med amerikanska PDP. Spelbolaget kommer att producera ett spel baserat på PDP:s ännu inte släppta hårdvara. Uppdraget har ett ordervärde på drygt 21 miljoner kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1580.04
3523.14
12553.57
7379.7
2498.37
22158.18
6460.19
19814.09
27776.52
1.19
9.54
8.04
49.23
55.03
-0.01%
0.30%
0.23%
-0.28%
0.08%
0.18%
0.09%
-0.26%
-0.42%
-0.08%
0.02%
0.10%
-0.14%
-0.24%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.