Home > Morgonrapport: Fortsatt avvaktande handel inför ny väg…

Morgonrapport: Fortsatt avvaktande handel inför ny väg…

OMXS30 avslutade förra veckan i stort sett oförändrat med en lätt uppgång om 0,13 procent. Det avvaktande handelsintervallet är således fortsatt intakt och vi går in i den nya veckan med tron på mer rörelse och utbrott från rådande område.

Under natten har de asiatiska börserna utvecklats svagt där både Hong Kong och Japanska börsen backar omkring en halv procent. Oljepriset handlas kring nollan och med några timmar kvar tills börsen öppnar så väntas även OMXS30 inleda veckans handeln strax under nollan…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter senaste månades både uppgångar och nedgångar har storbolagsindexet handlats avvaktande inom ett smalt handelsintervall. Den avvaktande handeln är både en konsekvens av senaste tidens osäkerhet för både bostadsmarknaden och kommande månaders möjliga börsutveckling men även beroende av den låga omsättningen till följt av Thanksgiving och halvdag i USA samt helgstängt i Japan. Omsättningen låg i fredags på svaga 11 miljarder kronor där handeln drev OMXS30 svagt uppåt till 1615 punkter.

Fingerprint backade 7 procent på fredagen efter torsdagens turbulens kring det kinesiska budet. I övrigt så stack banksektorn ut med positiva kursutvecklingar över hela raden.

Nu väntar en ny vecka och det är faktiskt inte så många veckor kvar på årets handel. Det innebär att vi snart kommer in i perioden där året ska börja summeras och portföljförvaltarna ska visa fina siffror. Det är även då vad som i finansmun brukar kallas för julrallyt som inträffar med olika tillförlitlig frekvens veckorna innan jul. Med mer rimliga ordval så har börsen historiskt presterat bra vid denna period på året.

I nuvarande situation skulle det förfalla passande i samband med senaste tidens korrigering, och börsen kan bryta upp mot tidigare högstanivåer för året. Att vi ska nå All-time-high innan året stänger är fortfarande en möjlighet men med tanke på den avvaktande handeln och den långsamma återhämtningsfasen är det mer troligt att utvecklingen inte blir fullt så spikrak som man kanske hade önskat.

Dessutom passar det bra då OMXS30 är nere vid intressanta tekniska långsiktiga nivåer. MA200 återfinns vid 1604 punkter och nivåer för den långsiktiga trenden vid 1600 punkter.

Kortsiktigt handlas OMXS30 fortfarande inom handelsintervallet om 1612 till 1637 punkter. Bryter vi ner finns som tidigare nämnt MA200 och 1600 som initiala stödnivåer. Bryter vi och stänger under 1610 så ser vi snart ett snabbt test av den viktiga nivån 1600 punkter. På ovansidan vid passering av 1637 punkter har vi närmast 1656 och 1682 punkter för motstånd.

Ett långsiktigt brott på nedsidan finns stödnivåer kring 1580-1590 punkter, vilket också innebär ett större trendbrott. Spelar detta scenario ut sig vill vi gärna se övertygande omsättning på börsen för att stödja ett trendskifte som det innebär.

I veckan väntas först SCB med hushållsutlåningen för oktober månad, där på årsbasis väntas bankerna ha ökat utlåningen till hushållen med 7 procent.

SCB fortsätter med detaljhandelssiffror på tisdag och BNP-siffror för det tredje kvartalet på onsdag. Konjunkturinstitutet flikar in med barometerindikator på onsdagen. Från onsdagen och framåt skiftas fokus mot utlandsstatistik från bland annat USA med BNP och KPI från Tyskland på onsdagen.

På torsdagen väntas Opec-möte i Wien, industri-PMI från Kina och KPI från EMU. Amerikanarna avslutar veckan med ISM-index för industrin på fredagen.

 

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Kina: vinster i industriföretag oktober kl 2.30

  • SCB: hushållsutlåning oktober kl 9.30

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

  • USA: försäljning nya bostäder oktober kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

 Stockholmsbörsen handlades mestadels något högre på fredagen. Allmänt i Europa låg banker i topp. Fingerprint Cards, som sköt i höjden på torsdagen på budspekulationer, föll tillbaka.

Storbolagsindexet OMXS30 ökade 0,1 procent till nivån 1.615. Aktier för 11 miljarder bytte ägare på Stockholmsbörsen. De flesta Europabörserna steg något.

Fingerprint Cards, som alltså stod i fokus på Stockholmsbörsen på torsdagen efter uppgifter om att ett kinesiskt bud förbereds, föll tillbaka över 7 procent efter torsdagens kursrusning.

Nischbankerna Nordax och Resurs fortsatte upp något respektive marginellt. På torsdagen framgick av en analys att SEB, som höjde båda bankerna till köp, ser dolda värden som kan synliggöras vid ett samgående mellan de två bolagen. På fredagen meddelades att Nordax största ägare Nordic Capital ingått ett köpoptionsavtal med R12 Kapital som gör att riskkapitalbolaget kan öka till totalt 22 procent, inklusive en tidigare känd option som hanteras av Carnegie. På fredagen mäklades också en storpost i Nordax och enligt vad Nyhetsbyrån Direkt erfor hade det med optionsupplägget att göra.

Alla storbanker var alltså plus. Mest steg Swedbank, upp 1 procent.

Moberg Pharma tappade närmare 7 procent till under 29 kronor efter att Pareto Securities sänkt riktkursen till 26 kronor och upprepat sin säljrekommendation. Analyshuset flaggade för en del oroande faktorer och såg risk för nyemission.

Dometic tappade knapp 1 procent. Efter beskedet i onsdags om köp av amerikanska Seastar har aktien klättrat på börsen och fått en del höjda rekommendationer. På fredagen sällade sig Morgan Stanley till skaran och drog upp sin rekommendation för Dometic till jämvikt från undervikt.

Kommunikationskonsulten Icta, som förut hette Intellecta, vill ta in drygt 61 miljoner kronor i en nyemission. Aktien rasade 42 procent.

Många First North-bolag öppnade sina rapportböcker på fredagen.

Alm Equitys omsättning enligt segmentsredovisning ökade till 788 miljoner kronor (379) för det tredje kvartalet och rörelseresultatet till 87,5 miljoner (72,0). Under perioden byggstartades 16 (317) bostäder i projekt varav ALM Equitys andel var 16 (184) bostäder. Aktien steg över 3 procent.

Arcoma hade en omsättningsminskning på 35 procent under det tredje kvartalet. Aktien föll 18 procent.

Danska 2Curex steg i sin debut på First North till 8:05 kronor, att jämföra med teckningskursen 7:80 kronor.

Exane BNP Paribas sänkte sin rekommendation för Lundin Petroleum till underperform från neutral. Lundin-aktien backade runt 2 procent.

Jefferies har höjt riktkursen för Ipco, som har knoppats av från Lundin Petroleum, från 39 till 47 kronor med upprepat köpråd. Ipco-aktien steg knappt 1 procent till drygt 38 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1614.62
3581.23
13059.84
2602.42
23557.99
6889.16
22455.35
29715.73
1.19
9.88
8.29
58.69
63.45
0.13%
0.26%
0.39%
0.21%
0.14%
0.32%
-0.42%
-0.5%
-0.07%
0.11%
0.18%
-0.44%
-0.03%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto