Home > Morgonrapport: Fortsatt avvaktande på stockholmsbörsen…

Morgonrapport: Fortsatt avvaktande på stockholmsbörsen…

OMXS30 gjorde ett försök till att bryta ner från tidigare intervall men återhämtade sig snabbt vilket kan bidra till lite styrka under dagen. Även nya rekord från de amerikanska börserna kan ge styrka till de europeiska börserna. Oljepriset stiger svagt och vi väntar oss att stockholmsbörsen öppnar dagens handel på svagt plus med några timmar kvar till börsen öppnar för dagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Gårdagens handel inleddes med minus för OMXS30 som återhämtade sig till stängningen som blev nära nollan för dagen. Det innebär att OMXS30 nu står till 1623 punkter och är fortfarande inom konsolideringsområdet och skvalpar.

Omsättningen låg på 17,6 miljarder kronor.

Rapportperioden närmar sig och igår vinstvarnade ännu ett bolag, Skanska. Aktien backade 8,1 procent efter nedskrivningar för helåret 2017 vilket sänker rörelseresultatet till 5,3 miljarder kronor. Analytikernas prognos låg på 6,6 miljarder kronor. Skanska agerade snabbt med att avisera att omkring 3000 personer får gå samt finanschefen. Sektorkollegan NCC vinstvarnade för någon vecka sedan.

Även H&M backade under gårdagen till följd av ännu en sänkt riktkurs för aktien. Aktien backade 1,8 procent och handlas nu till 157 kronor.

Steg gjorde däremot Ericsson, som efter tisdagens nedskrivningar fick lite styrka i aktiekursen som steg 3,3 procent. Starkt gick även SKF som steg med 1,1 procent.

Igår kväll kom uppgifter om att svensk och schweizisk polis gjort tillslag mot kontoret för Lundin Petroleum, som en följd av att bolagets ledning är under utredning för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan. En förundersökning som beräknas att vara klar under februari eller mars.

Raset för kryptovalutorna fortsatte under gårdagen där BItcoin handlades under 10.000 dollar vilket var kurser som senaste sågs i november december skiftet. Nu på morgonen handlas bitcoin till runt 11.000 dollar. Som högst stod bitcoin i över 19.000 dollar. Sydkorea bekräftar att det finns planer för förbud mot kryptovalutor

Den lugna makroveckan fortsätter och idag är väl det mest intressanta lite statistik från Kina, med bland annat kinesisk BNP, bostadstadspriser och detaljhandelspriser. Där priserna för nya bostäder steg i 57 av 70 städer för december månad, medan de backade i 7 av städerna. Samtidigt kommer uppgifter om att Kina minskar sitt innehav av amerikanska statspapper, vilket spekulerades tidigare om var en ny hållning från landet.

På eftermiddagen väntar vi oss Philadelphia Fed index som mäter utsikterna för industrin. Förväntningarna ligger på en försämring i januari till 23 från december månads 27,9. Mer statistik från USA väntas i form av bostadsbyggandet och antal nyanmälda arbetslösa i form av veckoindex. Även veckostatistik för oljelager kommer. Opec lämnar månadsrapport senare under dagen.

Tekniskt så står OMXS30 kortsiktigt och väger, där nästa steg blir vägledande. Under gårdagen så testades området av på nedsidan då indexet handlades ner till cirka 1614 punkter, men en återhämtning till stängning inom området betyder att läget är oförändrat från tidigare utgångsläge. Kanske krävdes ett försök till nedbrott för att få fart på OMXS30 igen på uppsidan? Kommande rapportperiod bidrar med viss osäkerhet till fortsatt uppgång, där de många vinstvarningarna måste räknas in i förväntningarna för bolagen. Om vinstvarningarna är ledande för rapportperioden som helhet så ser vi nog ett vikande index som följd. Blir rapportperioden i linje med förväntningarna är det business as usual och vi bör få en uppgångsfas till. Återstår att se! Idag har Avanza rapport på hemmaplan medan Morgan Stanley, IBM och American Express rapporterar i utlandet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisindex december kl 1.00

 • Australien: arbetslöshet december kl 1.30

 • Kina: fastighetspriser december kl 2.30

 • Kina: BNP 4 kv kl 3.00

 • Kina: detaljhandel, industriproduktion, fasta investeringar december kl 3.00

 • Japan: industriproduktion (def) november kl 5.30

 • Österrike: KPI december kl 9.00

 • USA: bostadsbyggande december kl 14.30

 • USA: Philadelphia Fed index januari kl 14.30

 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45

 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Övrigt

 • Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.07
 • RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

 • Riksbanken: Riksbankskommittén har konferens om penningpolitik och lönebildning kl 13.00-16.30

 • Olja: Opec månadsrapport

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen slutade onsdagen med relativt små förändringar efter vissa svängningar, ett mönster som syntes även i utlandet. Skanska rasade efter att ha vinstvarnat medan Ericsson tog tillbaka terräng och lyfte tydligt efter tisdagens kursreträtt.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängningen marginellt ned vid 1.623. Aktier för 17,6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Ericsson gick bäst av storbolagen genom att stiga 3,3 procent när marknaden smälte de inte oväntade goodwill-nedskrivningarna som dagen före hade fått telekombolagets aktie att sjunka måttligt.

Skanska föll däremot 8,1 procent efter att ha vinstvarnat för helåret 2017 till följd av nedskrivningar. Rörelseresultatet beräknas bli 5,3 miljarder kronor, vilket var lägre än analytikernas snittprognos vid 6,6 miljarder enligt SME Direkt.

Byggjätten gör sig av med runt 3.000 anställda och finanschefen får lämna. Att Skanska inte höjer utdelningen var en besvikelse, enligt analytiker.

H&M tappade 1,8 procent till 157:32 kronor. Société Générale har sänkt sin riktkurs till 129 kronor från 144 och upprepat sin säljrekommendation. Vidare har ett antal svenska institutioner minskat sina innehav i fjärde kvartalet. Finansmannen Gustaf Douglas har emellertid inhandlat fler aktier i klädbolaget.

SKF:s valberedning föreslår att kullagertillverkarens nästa styrelseordförande blir Hans Stråberg som är Electrolux tidigare vd och numera Atlas Copcos ordförande. SKF steg 1,1 procent.

Gruvbolaget Lundin Mining infriade sin reviderade produktionsprognos för helåret 2017 för alla metaller. Aktien avancerade 1,1 procent.

Hotellbolaget Rezidors målsättning är enligt besked vid onsdagens kapitalmarknadsdag att leverera en årlig omsättningstillväxt på 6-7 procent inom en femårsperiod. Ebitda-marginalen ska nå 13-15 procent till slutet av 2022. Aktien backade 4,5 procent.

Inom hotellsektorn fortsatte Scandic ned 4,3 procent efter tisdagens vinstvarning när aktien rasade 20 procent.

Investmentbolaget Kinnevik steg 1,5 procent efter att det största innehavet, nätmodehandlaren Zalando, redovisat siffror för det fjärde kvartalet och uppvisat en kursuppgång.

Midway har gjort nedskrivningar i dotterbolaget Haki med 40-60 miljoner kronor. Midway föll 15 procent.

Spelbolaget MAG Interactive tappade 22 procent efter att ha redovisat minskad vinst och varslat personal.

Cellavision steg 3,7 procent i spåren av att den danska hörapparatjätten William Demants huvudägare köpt in sig med 1,9 procent av blodanalysbolaget.

Spelutvecklingsbolaget Net Ent vände upp drygt 4,1 procent efter tisdagens vinstvarning som gav ett kursras på 23 procent. Ett par banker har höjt sina rekommendationer till köp medan en sänkte aktien till behåll.

Billerud Korsnäs fortsatte ned 3,3 procent efter tisdagens vinstvarning när aktien tappade närmare 4 procent. SEB och Carnegie har sänkt sina rekommendationer till behåll.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1622.85
3612.78
13183.96
2802.56
26115.65
7298.28
23805.09
31946.69
1.22
9.81
8.04
64.15
69.46
-0.03%
-0.25%
-0.47%
0.94%
1.25%
1.03%
-0.26%
-0.11%
0.25%
0.05%
-0.21%
0.36%
0.12%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.